Памʼятка
«Як зберегти вітаміни в їжі»
|
Зберігати продукти необхідно за відсутності доступу повітря і світла у сухому і прохолодному місці; |
|
Уникати металевого посуду, саме метал в першу чергу сприяє руйнуванню вітамінів; |
|
Сушка овочів або фруктів практично «вбиває» в них всі корисні речовини, тому краще віддати перевагу іншим методам обробки продуктів; |
|
Якщо ви хочете зберегти свіжі ягоди якомога довше, то найкраще їх заморозити або просто протерти із звичайним цукром; |
|
Для збереження вітаміну С в ягодах краще не робити з них варення, такий спосіб не робить продукти корисніштми, а скоріше навпаки; |
|
Овочі найкраще варити в неочищеному і непорізаному вигляді, так в них зберігається найбільше вітамінів; |
|
Віддавайте перевагу запіканню і |
готуванню на пару, а не варінню, як прийнято вважати.
Адреса основного місця роботи:
с.Сватки, Гадяцький р-н, Полтавська обл.
Сватківський ЗЗСО
І—ІІІ ступенів
СВАТКІВСЬКИЙ ЗЗСО І-ІІІ
СТ.
Здоровʼя, - не все, але все без здоровʼя – ніщо.
Сократ
Визначення вітаміну С у
фруктових соках
призведе до поліпшення. Яку хворобу не візьми: застуда або рак, гіпертонія або астма, у всіх цих випадках можна рекомендувати прийом цього вітаміну."
Роберт Аткінс, лікар-кардіолог
Систематично надходити з їжею до організму дитини має вітамін С. Нестача в організмі цього вітаміну призводить до хворобливого стану, який проявляється підвищеною стомлюваністю, кровоточивістю ясен та зниженим опором організму до різноманітних захворювань.
Будь-яка хвороба підвищує потребу організму у вітаміні С. Ягоди, фрукти, овочі – основні джерела цього вітаміну. У великій кількості вітамін С (аскорбінова кислота) міститься в листяній зелені (качанна капуста, зелена цибуля, щавель, салат, смородина, кропива тощо). Багатими на зазначений вітамін є також фруктово-ягідні рослини: шипшина, чорна смородина, суниця, пізні сорти яблук, а також цитрусові культури (мандарин, апельсин, лимон, грейпфрут). В овочах
(картоплі, ріпі, помідорах, редисці тощо) вітаміну С міститься менше"
Вміст вітаміну С у фруктових соках торгових марок України
Вміст вітаміну С у свіжовижатих фруктових соках
Фрукти і ягоди |
Вміст вітаміну С в мг/100мл соку |
Ківі |
232,9 |
Смородина чорна |
105,3 |
Смородина червона |
76,26 |
Грейпфрут |
68,05 |
Апельсин |
64,82 |
Малина |
62,18 |
Мандарин |
42,82 |
Лимон |
35,2 |
Абрикос |
26,1 |
Яблуко |
25,22 |
Груша |
13,49 |
Персик |
7,04 |
Кавун |
6,7 |
Овочі |
Вміст вітаміну С в мг/100мл соку |
Перець червоний |
307,4 |
Часник |
77,14 |
Цибуля |
58,08 |
Морква |
36,5 |
Капуста |
32,85 |
Картопля |
26,98 |
Помідори |
23,17 |
Адреса основного місця роботи:
с.Сватки, Гадяцький р-н, Полтавська обл.