Буклет "Все в твоїх руках. Ми за здоровий спосіб життя" Для профілактичної роботи з учнями старших класів.

Про матеріал
Буклет "Все в твоїх руках. Ми за здоровий спосіб життя" Для профілактичної роботи з учнями старших класів.
Перегляд файлу

Вплив алкоголю на організм підлітка

Шкідливі звички та ставлення до них » Комунальний заклад Добровеличківський  ліцей "ІНТЕЛЕКТ"Алкоголь – це отрута, яка найбільше вражає головний мозок. Особливо згубно алкоголь діє на організм підлітка, в якого ще не завершився процес формування деяких відділів головного мозку, а також й інших важливих органів: серця, легень, шлунка, печінки, нирок. Токсична дія алкоголю на організм підлітка у кілька разів сильніша ніж на організм дорослого, тому що у цьому віці тканини дуже насичені водою і швидко вбирають і розповсюджують алкоголь по всьому тілу. При концентрації алкоголю в крові 0,5-0,6% (це відповідно 0,5 л горілки) у підлітка може наступити смерть. Для дітей ця доза становить 100-150 г, для грудних дітей – 10-15 г горілки.

Другою після мозку в організмі алкоголем уражається печінка, в якій відбувається його розщеплення. Накопичення алкоголю в печінці призводить до тяжкої хвороби – цирозу, яка майже завжди супроводжує хронічний алкоголізм.

Алкоголь згубно впливає на стравохід і шлунок, порушуючи виділення і склад шлункового соку. Від цього гірше засвоюється їжа, що в свою чергу негативно впливає на ріст молодої людини.

Алкоголь отруює також на бронхи і легені, вони стають ослабленими і відкривають «ворота» для інших інфекцій, що може призвести до захворювання органів дихання.

Дуже чутливо реагує на алкоголь серце. Воно змінює свій ритм , частоту скорочень, обмінні процеси в серцевому м’язі.

Нарешті, на зворотні зміни відбуваються в крові. Знижується захисна властивість крові, уповільнюється рух еритроцитів, які розносять кисень в організму людини, погіршується властивість згортання крові.

Отож можна зробити висновок, що вживання підлітками та дітьми алкоголю не просто небажане, а не допустиме.

Вплив куріння на організм підлітка

Куріння спричиняє багато різних захворювань та хвороб, таких як:

  • хвороби дихальних шляхів та астма
  • онкологічні захворювання різних частин тіла та органів: ротової порожнини, гортані, стравоходу, трахеї, бронхів, легень, шлунку, підшлункової залози, нирок, товстої кишки, сечового міхура, шийки матки та спинного мозку
  • коронарна хвороба серця, інфаркти та інсульти
  • остеопорози
  • катаракта та сліпота
  • парадонтози
  • захворювання судин, аневризма аорти
  • безпліддя, імпотенція

Захворювання спричиняє не лише активне куріння. Пасивні курці (які вдихають тютюновий дим поряд із курцем), також підпадають під ризик отримати одну із вищеперерахованих хвороб.

Прислів'я про здоров'я, здоровий спосіб життя

 

 

Проект "Формування здорового способу життя – запорука успішного випускника  нової української школи" | Конспект. Основи здоров'я

 

Здоров’я – це сукупність фізичних, духовних, соціальних якостей людини, що є основною її довголіття та необхідною умовою здійснення творчих планів, високої працездатності, створення сім’ї, народження й виховання дітей.

 

Здоровий спосіб життя – це дії, спрямовані на запобігання захворювань, зміцнення всіх систем організму та поліпшення загального самопочуття людини.

Голозубинецька ЗОШ І-ІІІ ступенів

Практичний психолог

Іванова Оксана Олексіївна

oksanaoleksiivna9@gmail.com

 

 

 


Здоровий спосіб життя як імунопрофілактика | Центр громадського здоров'я


 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
8 листопада 2021
Переглядів
1284
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку