Соціально-педагогічне консультування молодої сім 'ї

Про матеріал
Матеріал підійде для студентів та соціальних педагогів початківців. В презентації описано: що таке консультування молодої родини, етапи, види.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Соціально-педагогічне консультування молодої сімї Соціальний педагог. Герус О. М.

Номер слайду 2

Консультування- це технологія надання соціальної допомоги, шляхом цілеспрямованого інформаційного впливу на об’єкт, з метою соціалізації, оптимізації, відновлення життєвих функцій та орієнтирів.

Номер слайду 3

Принципи консультування:- дотримання професійної таємниці;- повага до клієнта;- позитивний підхід до будь-якої проблеми;- уміння слухати й чути клієнта.

Номер слайду 4

Етапи консультативної бесіди:1. Підготовчий-встановлюється графік та черговість консультування2. Основний - це бесіда з клієнтом;3. Заключний-настає після завершення спільної роботи з клієнтом. На цьому етапі консультант остаточно осмислює отримані результати, оформлює протокол консультування.

Номер слайду 5

Актуальні проблеми молодої сім’ї :- незгода батьків ;- психологічна залежність молодої сім'ї від батьків;- питання матеріального забезпечення молодої сім'ї ;

Номер слайду 6

Методи та прийоми роботи з молодою сім’єю :- ділове обговорення конкретних сімейних питань ;- метод "сімейної ради“;- методика "дні турботливого спілкування;- метод "позитивного контракту" ;- метод "сімейної скульптури".

Номер слайду 7

Ділове обговорення конкретних сімейних питань, яке сприяє усвідомленню молодим подружжям таких моментів:— наданої інформації і чіткого розуміння власних інтересів достатнього для прийняття рішень;— неможливість узгоджено діяти обумовлена не прагненням до взаєморозуміння, а спробами вирішувати проблему, що виникла, одне за одного, а не спільно;— "невміння" найти рішення спирається на егоцентричне уявлення про сім'ю, небажання відмовитись від деяких привілеїв чи інтересів.

Номер слайду 8

Метод "сімейної ради“ Процедура застосування методу передбачає такий алгоритм дії. У строго визначений час кожен член сім'ї говорить про свої плани, побажання, потреби, спогади або інші речі, що є актуальними для нього. У цей час інші повинні уважно слухати і не робити нічого, що могло б порушити висловлювання. Потім ті, хто слухав, коротко переказують почуте, без будь-якої критики та інтерпретації. Після цього говорить наступний. Висловлювання закінчується у строго відведений час, сказане на "сімейній раді " не обговорюється до наступної "ради".

Номер слайду 9

Методика "дні турботливого спілкування" покликана переорієнтувати членів сім'ї на прийнятні аспекти взаємостосунків. Завдання, яке виконують члени сім'ї у цьому випадку формується таким чином: вони повинні вести себе так, неначе в їх взаєминах немає конфлікту. Під час зустрічі із сім'єю, спеціаліст може запропонувати їй різні завдання з нерівною кількістю перемінних. Зміст подібних завдань полягає у наданні доручення сім'ї, при виконанні якого вона не змогла б використати правило рівності. Це дозволяє встановити ієрархію сім'ї, вимоги до лідерства, систему контролю, агресію та прив'язаність, а також сімейні правила.

Номер слайду 10

Метод "позитивного контракту “ сприяє усвідомленню мотивів поведінки членів сім'ї і набуттю ними навичок співробітництва. Він ґрунтується на припущенні, що між членами сім'ї існує змагальна руйнівна тенденція, що спрямована на заподіяння шкоди іншому. Цю загальну тенденцію можна спрямувати у позитивну сторону. Для досягнення цієї мети членам сім'ї пропонується позитивно сформулювати свої побажання і до наступної зустрічі зі спеціалістом змагатися, хто більше таких побажань виконає.

Номер слайду 11

Метод "сімейної скультури". Основна мета цього методу — виявити місце кожного члена сім'ї у сімейній структурі. Складаючи "сімейну скульптуру", кожен член сім'ї створює свій образ сім'ї, розташовуючи інших членів на різній дистанції. Члени сім'ї можуть розташовуватись, орієнтуючись не на реальні взаємини, а на ідеальні уявлення про них.

pptx
Додано
9 листопада 2021
Переглядів
688
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку