Буклет "Особливості підліткового віку"

Про матеріал

Буклет "Особливості підліткового віку" розроблений для класних керівників і може використовуватись як роздатковий матеріал для батьків під час проведення батьківських зборів.

Перегляд файлу

7. Будьте в курсі. Знати, яку музику слухає Ваша дитина, як звуть його друзів (і їх батьків), бути в курсі його шкільних справ - завдання максимум для хороших батьків. Це необхідно, щоб мати точки дотику в спілкуванні батьків з підлітком. Він обов'язково оцінить Вашу увагу. Знаючи, що Ви в курсі всіх його справ, підліток просто не зможе Вас ігнорувати. І навряд чи захоче.

8.Будьте гнучким. Правила, звичайно, повинні бути, але не без винятків. Наприклад, коли дитина повинна прибратися в своїй кімнаті, але він зайнявся читанням цікавої книги і просто забув про свої обов'язки. Будьте гнучкими, дивіться в корінь питання. Зрештою, прибирання може почекати. Дайте дитині зрозуміти, що Ви не бездушна машина, що віддає накази, а людина, яка розуміє і вміє йти на компроміс. Повірте, вже завтра підліток сам прибере в своїй кімнаті. Із задоволенням.

9.                   Майте з дитиною спільні інтереси. Наявність спільних інтересів означає, що ви розумієте один одного краще. Ви разом вчитеся і ділітеся досвідом. Повірте, Ваш підліток хоче мати якийсь зв'язок з Вами, крім суперечок щодо допомоги по дому.

10.                Продовжуйте говорити, навіть якщо він не буде слухати. Це здається безглуздим, але підлітки завжди прислухаються до батьків. Навіть тоді, коли вони кричать, вони прекрасно чують і розуміють Вас. Скажіть своїй дитині, що Ви думаєте про куріння, наркотики, алкоголізм. Інформація обов'язково пройде через нього, навіть якщо це виглядає так, як ніби цього не сталося. Не ігноруйте проблеми дитини. І він не зможе проігнорувати

Вас. 

12.                Майте здатність прийняти почуття дитини такими, як вони є, не намагаючись змінити їх, засудити або відкинути. 

13.                Майте почуття віри в можливість дитини успішно вирішити свої проблеми.  

14.Ставтеся до дитини як до унікальної особистості, що має право на власне життя зі своїми почуттями і бажаннями. 

Пам'ятайте про ці правила і ваш шлях до  взаєморозуміння буде коротким і щасливим! 

Не думайте, що ви виховуєте дитину тільки тоді, коли з ним розмовляєте, або повчаєте його, або наказує йому. Ви виховуєте його в кожен момент вашого життя. Найменші зміни в тоні дитина бачить або відчуває, всі повороти вашої думки доходять до нього невидимими шляхами, ви їх не помічаєте.

 А.Макаренко

 

 

Ніколи не обіцяйте дитині, чого не можна виконати, і ніколи не обманюйте його.

К.Ушинський

 Будьте самі і людиною і немовлям, щоб вчити дитину.

Вашими словами ви не обдурите дитини; не слова Ваші буде вона слухати, а Ваш погляд, Ваш дух, який володіє Вами. 

В.Одоєвський

К л а с н и й к е р і в н и к

_ _ _ _ к л а с у

 

_ _ _ _ _ _ _

2 О 1 9

 


Психологи не радять використовувати у спілкуванні з дітьми висловлювання:

Я тисячу раз казав тобі…

Скільки разів треба повторювати…

Я в твої роки…

По що ти тільки думаєш…

Невже важко запам’ятати …

Ты стаєш…

У всіх діти як діти, а ти…

Відчепися, ніколи мені… І вживати частіше:

Ти у мене найрозумніший …

Як добре, що у мене є ти…

Ти у мене молодець…

Я тебе дуже люблю…

Дякую тобі…

    

Діти вчаться жити у життя.  

 

Якщо дитину постійно критикують, вона вчиться ненавидіти.  

Якщо дитина живе у ворожнечі, вона вчиться агресивності. 

Якщо дитину висміюють, вона стає замкнутою. Якщо дитина росте в докорах, вона вчиться жити з почуттям провини. 

Якщо дитина росте в терпимості, вона вчиться приймати інших. 

Якщо дитину часто підбадьорювати, вона вчиться вірити в себе.

Якщо дитину часто хвалять, вона вчиться бути шляхетною. 

Якщо дитина живе в чесності, вона вчиться бути справедливою. 

Якщо дитина живе в довірі до світу, вона вчиться вірити в людей.  Якщо дитина живе в обстановці прийняття, вона знаходить любов в світі.

Діти вчаться жити у життя. 

 

Основні правила, які необхідно враховувати батькам при взаємодії з підлітками  

1.                   Проведіть чітку межу між поняттями «батьки» і «друзі». Ви можете стати другом своїй дитині. Але якщо Ви при цьому станете з ним «на одну планку», відкинете свою батьківську перевагу - це рано чи пізно призведе до проблеми. Це здається грубим, але дитина повинна знати своє місце в сім'ї. Вона - молодша. Вона тільки вчиться жити в світі проблем і протиріч. Ви ж в першу чергу - підтримка, опора в скрутну хвилину. Підліток повинен відчувати захист, поважати Ваш розум і вміння виходити зі складних ситуацій. Зрозумійте: діти можуть знайти друзів в будь-якому місці. Тоді як хороші батьки зустрічаються вкрай рідко.

2.                   Співчувайте дитині. Це означає бути поруч, навіть коли це нелегко і незручно, коли Ви завантажені роботою, коли втома долає Вас. Ви потрібні своїй дитині. Особливо в підлітковий період, коли проблеми здаються нерозв'язними, світ несправедливим, а майбутнє досить туманним. Ви завжди повинні знати, що відбувається в житті вашої дитини. Ви повинні заслужити його довіру, пожертвувавши своїм вільним часом. Якщо дитина буде впевнений у вашій підтримці, вашому розумінні - йому буде легше подолати цей важкий вік. 

3.                   Виховуйте в підлітку відповідальність. Це Ваше велике завдання, як підготувати підлітка до життя. Поясніть, що якщо він хоче певного способу життя - потрібно докласти певних зусиль для його досягнення. Справа не тільки в грошах, а в його відповідальності, незалежності та можливості «стояти на власних ногах». У дитини повинні бути свої обов'язки по дому. Ставте перед ним завдання, але не «спускайте з рук», якщо вона не роблять те, що належить.  

4.                   Умійте слухати. Це означає, слухати і розуміти, не засуджуючи. Навіть якщо дитина сперечається або навіть грубить - не перебивайте. Постарайтеся вловити суть проблеми. Дуже часто це крик про допомогу. Пам'ятайте, що Ваша дитина виросла. Тепер його проблеми зачіпають його «по-дорослому». 

5.                   Не лінуйтеся пояснювати. Завжди пояснюйте причини Ваших вимог. Так Ви допоможете дитині згодом приймати правильні рішення самостійно. Так, скажіть, що ви хочете бачити його вдома о певній годині, оскільки після цього на вулицях небезпечно. Підліток повинен бачити в Ваших проханнях турботу, а не суху вимогу, бездушний наказ.

6.                   Будьте готові встати на захист підлітка. При всій удаваній дорослості, підлітки - найбільш вразливі істоти на світі. Вони потребують захисту. Хто ж ще встане на їх сторону, якщо не батьки? Дайте дитині зрозуміти, що Ви з ним. Що заступіться, допоможете порадою і ніколи не осудите. Підліткові важливо знати, що він не один в цьому світі.  

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Федосєєва Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
25 липня 2019
Переглядів
1084
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку