Чарівна кімната під назвою "Клітина".

Про матеріал

Дану статтю можна використати під час пояснення теми "Клітина" у 6 класі. Саме те, що вона написана у формі казки запам'ятається учням. Адже так важливо, щоб вони освоїли дану тему.

Перегляд файлу

Чарівна кімната під назвою «Клітина».

    Одного разу я заснув і прокинувся у дуже чудернацькому  місці. Там було багато – багато дивних будиночків. Я зайшов до одного і побачив, що в ньому надзвичайно багато кімнат, які були дуже подібні. Ці кімнати називаються клітинами.  Стіни їх мають назву «клітинна оболонка», за якими знаходилась ще одна стіна -  « клітинна мембрана». У цих стінах є вікна та двері,через які до неї можуть заходити хороші друзі. На варті яких стоять суворі охоронці і дають дозвіл зайти лише тим, хто має пропуск.

     Я роздивився все ззовні і мені дуже захотілося зайти до цієї кімнати. На щастя я в кишені знайшов пропуск і зміг пройти через пропускний пункт. Коли я пробрався всередину, то не повірив своїм очам. Вся кімната всередині була заповнена желе. Це желе має назву «цитоплазма». Вона складається на 90% з води, у якій розчинені солі і прості органічні речовини. Це було настільки дивно, що я аж онімів від здивування. Але це ще нічого, в порівнянні з тим, що я побачив далі. У цій желейній масі плавали дивні фігури. Майже в центрі кімнати стояло щось незрозуміле. Воно було велике, округлої форми. Не знаю  чому, але мені відразу здалося, що ця структура  є  дуже важливою. І справді, через кілька хвилин я зрозумів, що не помилився. Господаря зовуть Ядром, він керує роботою усієї кімнати. Я роздивився з цікавістю Ядро з усіх сторін і рушив далі.

     Наступною на моєму шляху трапилась теж не менш важлива органела, яку звали Мітохондрія. Вона мені розповіла, що забезпечує весь дім енергією. Після розмови з нею, я зрозумів, що вона не поступається цінністю господарю кімнати - Ядру. Я помандрував далі. По дорозі зустрів Рибосому. Я поцікавився в неї, що ж робить тут вона, яку функцію виконує? Рибосома розповіла, що вона як конвеєр, який збирає білки.

  • Що таке ці білки? – запитав я
  • Білки – це наша їжа, завдяки  яким ми можемо жити і виконувати свою роботу.

Я настільки був захоплений розмовою, що не помітив, як опинився біля якоїсь дивної стіни. Озирнувшись я побачив, що кімната поділена на відсіки чимось схожими на трубочки.

  • Рибосомо, а це що таке?- запитав я
  • Це Ендоплазматична сітка, але ми її всі кличемо ЕПС.
  • Що вона тут робить?
  • Вона забезпечує зв'язок між окремими частинами нашої кімнати
  • Дякую тобі , Рибосомо. Бувай - сказав я
  • Бувай

І я рушив далі, з подивом роздивляючись все навкруги. Аж раптом я побачив ще одну органелу.

  • Доброго дня Вам. Ви хто?
  • Я Апарат Гольджі. - відповів він
  • А що Ви тут робите?
  • Я виводжу все те, що не потрібно нам у нашій кімнаті назовні.
  • Яка цікава у Вас робота. Дякую Вам за розповідь. Допобачення
  • І тобі. Нехай щастить.

         Я не знав чим мене ще можна здивувати. Аж тут я звернув увагу на щось яскраве. Я рушив туди. Там у желеподібній масі плавали органели подовгастої форми. Пізніше я дізнався, що завдяки їм кімнати можуть мати зелений колір. Є ще пластиди, які можуть зафарбовувати домівку в жовтий, оранжевий, червоний кольори. Інші можуть бути безбарвними.

    Я стільки всього побачив і дізнався завдяки цій подорожі, зі стількома органелами познайомився. Здалека я бачив, що в цій кімнатці ще хтось є, хотів підійти, але почув, що дзвенить будильник і я відкривши очі, зрозумів, що знаходжуся у своїй кімнаті. Я трішки засмутився, це виявився лише сон. Але коли я знову засну, сподіваюсь опинитись у тому ж казковому місці.

docx
Додано
15 квітня 2018
Переглядів
767
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку