Червона книга України.

Про матеріал
Матеріали презентації можна використати при дистанційному навчанні. Презентація містить інформацію про Червону та Зелену книги України, а також пошукові завдання тана відповідність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Червона книга та Зелена книга України

Номер слайду 2

Червона книга України-основний документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, на підставі якого розробляються наукові і практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання.

Номер слайду 3

Історія створення книги. Перша Червона книга, присвячена українській флорі та фауні, була видана у 1980 році під назвою «Червона Книга Української РСР». Перше видання Червоної книги України містило опис: 85 видів тварин: 29 — ссавців 28 — птахів,6 — плазунів4 — земноводних18— комах 151 вид вищих рослин.

Номер слайду 4

Після набуття Україною незалежності було видане друге видання Червоної книги України: в 1994 році — том «Тваринний світ» (382 види тваринного світу)в 1996 році — том «Рослинний світ» (541 вид рослинного світу)

Номер слайду 5

Створення першої Червоної книги Прототипом Червоної книги стала Міжнародна конвенція з охорони птахів, підписана в Парижі у 1902 році. А в 1948 році Міжнародний союз охорони природи (МСОП) об'єднав роботи з охорони живої природи в різних країнах світу. Уже за рік, у 1949-му, було створено постійну комісію з рідкісних видів, метою якої стало вивчення рідкісних видів рослин і тварин та визначення причин загрози їх вимирання. Пітер Скотт, який очолював комісію, запропонував назвати список Червоною книгою. Такий термін вибрали невипадково. Червоний колір символізує небезпеку, тривогу, заборону і привертає увагу на психологічному рівні.

Номер слайду 6

Чому Червона ? Вона складається з барвистих сторінок – чорного ? Червоного ? Білого ? жовтого ? зеленого ? сірого кольорів ?

Номер слайду 7

«Зниклий в природі» Автор: Ghislain118 http://www.fleurs-des-montagnes.net - Власна робота, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12795743 Гвоздика гренобльська (гвоздика граціанопольська)

Номер слайду 8

https://commons.wikimedia.org/wiki/File: Purpsaxifrage2.jpg. Дрік малонасінний. Ломикамінь супротивнолистий

Номер слайду 9

Людвігія болотна. Jens Lallensack Первоцвіт борошнистий

Номер слайду 10

Плетуха сольданелова. Hermann. Schachner. Плаунчик швейцарський (плаунок швейцарський)

Номер слайду 11

ВИМЕРЛІ ВИДИДРОНТ СУМЧАСТИЙ ВОВК

Номер слайду 12

ВИМЕРЛІ ВИДИТАРПАН КВАГГА

Номер слайду 13

ВИМЕРЛІ ВИДИГОЛУБ МАНДРІВНИЙ МОА

Номер слайду 14

ЗНИКАЮЧИ ВИДИПівонія кримська. Анемона. Горицвіт весняний. Тюльпан Биберштейна. Зозулинець степовий. Оставник Одеський. Сон великий. Ковила Лесінга. Едельвейс(завдання «Знайди пару»)

Номер слайду 15

ЗНИКАЮЧІ ВИДИЗубр. Кіт лісовий. Лелека чорний. Полоз леопардовий. Жук олень. Рись. Красотіл пахучий. Махаон. Поліксена(«знайди пару»)

Номер слайду 16

Основна причина зникнення. Хімічне забруднення. Розорювання степів. Зменшення кількості поживи. Полювання. Браконьєрство. Руйнування місць перебування

Номер слайду 17

ЗЕЛЕНА КНИГА УКРАЇНИ

Номер слайду 18

Зелена книга україни — офіційний державний документ, в якому зведено відомості про сучасний стан рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, та типових природних рослинних угруповань, які підлягають охороні. На відміну від Червоної книги, цей документ є основою для розроблення охоронних заходів щодо збереження, відтворення та використання не окремих видів рослин, а природних рослинних угруповань. У методологічному відношенні принциповою перевагою Зеленої книги перед Червоною книгою є системний підхід, а в практичному — збереження як генетичних, так і функціональних основ біосфери. Ідея створення З.к. виникла в Україні. Перше її видання відбулося 1987 р. у вигляді монографії «Зеленая книга УССР», друге — 2002 р.: «Зелена книга України. Ліси», третє — 2009 р.: «Зелена книга України», що містить 160 статей, в яких наведена інформація про 800 асоціацій рослинності України, серед них є рідкісні, що перебувають під загрозою зникнення. Статті згруповані відповідно до типів рослинності: лісова, чагарникова і чагарничкова рослинність Карпат і Криму, трав’яна і чагарникова степова рослинність, трав’яна і чагарникова рослинність ксеротичного типу на відслоненнях та пісках, лучна, болотна, галофітна, водна.

Номер слайду 19

З'явилася Зелена книга України у 1987 р. і до неї було занесено 127 рідкісних й зникаючих угруповань. Найбільше серед них :лісових (наприклад, угруповання звичайнососнових жовторододендронових лісів, ялинові ліси Полісся), водних (наприклад, формація латаття білого) степових (наприклад, формації ковили української) ценозів

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бєлая Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 квітня 2021
Переглядів
2361
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку