Четвертий Універсал УЦР. Брестський мирний договір

Про матеріал
Презентація продовжує серію уроків з теми "Українська революція". Містить завдання для актуалізації опорних знань учнів з даної теми. Презентацію можна використати як під час очного, так і дистанційного навчання. Також учні можуть використовувати її для узагальнення навчального матеріалу з теми "Українська революція"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проголошення незалежності УНР. Брест-Литовський мирний договір

Номер слайду 2

Українська революція в персоналіях1. ВПІЗНАЙ ОСОБУ!(1859—1941) Громадський, політичний і державний діяч, один із засновників Української національно-демократичної партії, депутат австрійського парламенту та Галицького сейму, керівник Головної української (згодом Загальної української) ради, засновник і голова Національної Ради у Львові.

Номер слайду 3

(1883–1873) Український політичний діяч, публіцист, літературний критик, ідеолог українського націоналізму, голова Союзу визволення України, автор праць, у яких обґрунтував необхідність політичної незалежності України.

Номер слайду 4

(1866–1934) політичний і державний діяч, історик, голова Наукового товариства ім. Т. Шевченка, завідуючий кафедрою історії України Львівського університету, автор 10-томної «Історії України-Русі», один із співзасновників Товариства українських поступовців, голова Української Центральної Ради.

Номер слайду 5

(1880-1951) Громадсько-політичний діяч, письменник, автор мемуарно-публіцистичного твору «Відродження нації», один із засновників УСДРП, голова Генерального секретаріату Української Центральної Ради, згодом Директорії УНР.

Номер слайду 6

(1876—1939) Громадсько-політичний і державний діяч, літературний критик, історик літератури, член Наукового товариства ім. Т. Шевченка у Львові, один із засновників УРП і Товариства українських поступовців, член Української Центральної Ради, секретар міжнаціональних справ Генерального Секретаріату УЦР, з вересня 1917 очолював Українську партію соціалістів-федералістів, віце-президент ВУАН (1922-1928рр.), репресований як один із керівників СВУ.

Номер слайду 7

2. ВСТАНОВІТЬ ЧАС ПОЯВИ ДАНИХ ДОКУМЕНТІВА. «Однині Україна стає Українською Народною Республікою. Не відділяючись від республіки Російської і зберігаючи єдність її, ми твердо станемо на нашій землі... До Установчих Зборів України вся власть творити лад на землях наших, давати закони й правити належить нам, Українській Центральний Раді...»

Номер слайду 8

Б.«…визнаючи, що доля всіх народів Росії міцно зв’язана… ми [Центральна Рада] рішуче ставимось проти замірів самовільного здійснення автономії України до Всеросійського Учредительного Зібрання…»

Номер слайду 9

В.«…[його скликання] стало першим кроком відродження нації на шляху державності. Будучи одночасно сильним організуючим і агітаційним засобом, він став першим підготовчим етапом у творенні як ідеї Української держави, так і в частковому втіленні її в життя»?

Номер слайду 10

Г. Хай буде Україна вільною. Не одділяючись від всієї Росії, не розриваючи з державою Російською, хай народ український на своїй землі має право сам порядкувати своїм життям

Номер слайду 11

3. Прочитайте фрагмент історичного документа та виконайте завдання.«Пробувши кілька тижнів у Петрограді, втративши всяку надію одержати якусь відповідь від Временного Правительства, Делегація Центральної Ради після тих принижень, яких зазнала в передпокоях міністерських і Ради робітничих депутатів, повернулася, без всякої офіційної відповіді… до Києва. А в той час… Правительство, нарешті, вирішило й ухвалило одкинути домагання Української Центральної Ради».3.1. Хто з діячів, зображених на фото, очолював делегацію УЦР до Петрограда?

Номер слайду 12

«Пробувши кілька тижнів у Петрограді, втративши всяку надію одержати якусь відповідь від Временного Правительства, Делегація Центральної Ради після тих принижень, яких зазнала в передпокоях міністерських і Ради робітничих депутатів, повернулася, без всякої офіційної відповіді… до Києва. А в той час… Правительство, нарешті, вирішило й ухвалило одкинути домагання Української Центральної Ради».3.2. Якою була головна вимога української делегації в Петрограді?А визнання автономних прав України. Б затвердження права мати власні збройні сили. В конституційне закріплення прав і свобод людини. Г надання незалежності Україні

Номер слайду 13

«Пробувши кілька тижнів у Петрограді, втративши всяку надію одержати якусь відповідь від Временного Правительства, Делегація Центральної Ради після тих принижень, яких зазнала в передпокоях міністерських і Ради робітничих депутатів, повернулася, без всякої офіційної відповіді… до Києва. А в той час… Правительство, нарешті, вирішило й ухвалило одкинути домагання Української Центральної Ради».3.3. Описана в джерелі подія стала приводом до. А проголошення Українською Центральною Радою незалежності УНР. Б оприлюднення Українською Центральною Радою Першого Універсалу. В першої війни радянської Росії проти УНР. Г початку Української революції

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Тому Берестейський договір називають також хлібним миром

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Таким чином німецько-австрійська окупаційна політика і політика УЦР привели до конфлікту між ними

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

29 квітня 1918 року – останній день засідання Української центральної Ради. Було прийнято конституцію УНР і обрано М. Грушевського – першим президентом УНР. В цей же день в найбільшій столичній залі – у двоповерховому кінному цирку (тоді єдине місце в Києві, здатне розмістити більше 6 тисяч чоловік) делегати Всеукраїнського хліборобського конгресу обрали Павла Петровича Скоропадського гетьманом України

Номер слайду 36

Номер слайду 37

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
30 жовтня 2021
Переглядів
1821
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку