Чи завжди чай пити - здорово жити

Про матеріал
Розробка інтегрованого уроку хімії та англійської мови. Цілі уроку: Розглянути хімічний склад найпопулярнішого енергетичного напою - чаю ; Дослідити біологічний вплив цього напою на організм людини; Сприяти зацікавленню предметом хімії; Визначити значення хімічних знань для повсякденного життя; сформувати значення між предметних зв’язків Англійська мова: To more about tea To develop listening and speaking skills To develop mental outlooks To develop ability to understandquickly. Інформатика : Пошук інформації в мережі Інтернет, навики розробки мультимедійних презентацій для супроводу проектів, робота з офісними програмами створення публікацій.
Перегляд файлу

 

 

 

 

«Чи завжди чай пити- здорово жити»   

        Розробка інтегрованого уроку хімії  та            англійської мови

 

 

 

 

                                  Автори:

Учитель  хімії Софіївського навчально-виховного комплексу Костянтинівського району Донецької області

Годунова А.І.

Учитедь англійської мови

Хорсун М.О.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  «Чи завжди чай пити- здорово жити»   

Розробка інтегрованого уроку хімії інформатики та англійської мови

Цілі уроку:

 Розглянути хімічний склад   найпопулярнішого енергетичного  напою - чаю ;

Дослідити  біологічний вплив  цього напою на  організм людини;

Сприяти зацікавленню предметом хімії;

Визначити  значення  хімічних знань для повсякденного життя;

сформувати значення між предметних зв’язків

Англійська мова:

To more about tea

To develop listening and speaking skills

To develop mental outlooks

To develop ability to understandquickly.

Інформатика :

Пошук інформації в мережі Інтернет, навики розробки мультимедійних презентацій для супроводу проектів, робота з офісними програмами створення публікацій.

Обладнання : ПК та мультимедійний проектор,лабораторне обладнання для визначення якості молока, меду

Форма проведення : круглий стіл

Методи  та форми роботи: словесна  бесіда, лабораторний дослід, практичне застосування англомовної лексики.

 Девіз уроку :

 «Ми навчаємося для життя, не для школи»

 Сенека

 

 

 

 

Хід заняття

Слово вчителя хімії

Діти ,  зверніть увагу на девіз нашого уроку , як ви розумієте ці слова? Правильно, знання отримані в школі обов’язково  допоможуть вам у майбутньому .Сьогодні ми проведемо трішечки не звичайний урок, це заняття  поєднає  два навчальних предмети ,хімії та англійську мову, та визначимо місце цих наук   у повсякденному житті людини  .

Слово вчителя англійської мови

Goodmorning, everybody! Welcome to our lesson. We are going to talk about tea, about Ukrainian and English tea traditions.

Чай –  такий звичний і повсякденний продукт харчування повний таємниць і навіть небезпек. Наш улюблений ароматний та збодрюючий  напій ховає в собі багато небезпек . Отже , діти які ваші перечуття та сподівання , щодо нашого заняття?

  • Вивчити хімічний склад чаю;
  • Дослідити його вплив на організм людини;
  • Розглянути народні звичаї вживання чаю на Україні та в Англії;

Актуалізація знань

І солодкий, і гіркий
Чай духмяний, запашний. 
Зцілить хворь, і як на те
Навіть втому прожене.
Сил нових він додає,
Друзів всіх за стіл зове...
І з подякою весь світ
Славить чудо-еліксир!

Вчитель англійської

  • What drink do you like?

(відповіді учнів)

Доповідь учнів

Чай –як напій , що має лікувальну та збодрюючу дію використовується людьми дуже давно. Проте дослідженням його хімічного складу  почали лише півтора століття тому.  На даний момент дослідження  складу цього продукту ще не закінчені.  У минулому десятиліття вчені визначили, що до складу цього продукту входить приблизно 130 речовин, зараз їх налічується близько  300. Точно встановлено склад понад 250 речовин. Отже можна зробити висновок , чай-це  суміш, основними компонентами якої є

  1. Кофеїн(теїн)- речовина, що виявляє збудливу дію на організм людини, тому- чай це підбадьорюючий напій.У чаї вміст кофеїну вищій ніж  у кави(1-4 %) , а його дія на організм  виявляється поступово, під час цієї дії розширюються судини головного мозку , тому він знімає головний біль, підвищує працездатність.
  2. Танін- належить до  класу дубильних речовин, тому чай має терпкий присмак в залежності від концентрації . Вони пригнічують життєдіяльність бактерій гниття, деяких стрептококів та стафілакоків  Ці властивості чаю люди здавна використовують для зняття симптомів  отруєння,  мають протизапальну дію . У сортах чорного чаю цих речовин більше. Крім таніну за колір чаю відповідають пігменти каротин  і ксантофіл, які входять до складу моркви і в розчині чаю  ми маємо приємні коричнево-оранжеві кольори. Чим більший вміст дубильних речовин у чаї , тим  вища його якість .

Проте, ці сполуки швидко окислюються на повітрі , тому після охолодження чаю ми помічаємо помутніння , та утворення  специфічної плівки.

До складу зеленого чаю входить пігмент хлорофіл.

  1. Ефірні олії-  утворюють неповторний чайний аромат, що також має велике значення при виборі чаю.
  2. Вітаміни групи С- регуляція процесу обміну речовин, протизапальна дія

В1, В2,В12-(рибофлавін) робить  нашу шкіру привабливою, еластичною, запобігають розвитку дерматитів  та екземи

 РР- протиалергічний вітамін,він  укріплює стінки кровоносних судин, запобігає внутрішнім кровотечам.

К- протромбін, необхідний для підтримання нормальногозгортання крові.

  1. Чаї містять близько 20 вільних амінокислот , та найбільша частка належить глютаміновій кислоті- що змімає втому, відновлює роботу нервової системи, підвищує працездатність.

Виступ учнів на англійській мові

«Чайні традиції Англії»

Вчитель: answer, please, on some questions

1. Изкакойстраныпришёлчай? What country did tea come from?(изКитая(China)

2. Сколькоразвденьангличанепьютчай? How many times a day do the English drink tea? (6-7 раз; 6-7 times)

«Чайні традиції Англії»

  Tea.

TheEnglishliketeawith biscuits, cakes andsweets.

Traditionally they drink tea six or seven times a day: they earliest cup of tea – early morning cuppa (about 6 o’clock a.m.) then about 8 o’clock a.m. English breakfast; during the lunch-a nice cup of tea or tea break; five o’clock tea, after work – high tea, and in the bed – the last tea – drinking.

Five – o’clock tea was introduced m 1851 by force then the government was very (anxiety) troubled by the problem of nation’s liking for drinking alcohol. According to a special law there must be a fifteen minute’s break for tea drinking for workers employees, sailors…

As you know the English have tea with milk. First they pour some milk into the cup and then tea.

It’s difficult to say where this English tradition came from. Maybe it came from the 17 th century, when the English poured tea into cups made of fragile Chinese china which was very expensive. And in order not to break the cups they poured warm milk into them and only then hot tea. And now we call tea with milk – English tea

 

Дослід визначення якості вершків , меду , молока

домішки

вершки

молоко

мед

сода

 

 Виділення вуглекислого газу

 

крохмаль

Реакція з йодом , утворення синього забарвлення

 

Реакція з йодом , утворення синього забарвлення

Вивчення властивостей чаю як природного індикатора

Заварений чай має різне  забарвлення . Особливо насиченим є колір чаю  «Каркаде ,оскільки він складається з квітів яскравої рослини гібіскусу.

 

Реактив

 

 

Чорний чай

 

Зелений чай

 

Луг

Потемнение раствора

Потемніння р-ну

 

Кислота

Знебарвлення р-ну

Знебарвлення р-ну

Підсумки :Висновки : Людина є те що вона їсть. Людвіг Феєрбах.

 Вивчення хімічного складу чаю  довів, що чай це складна суміш , різні компоненти чаю мають свій індивідуальний вплив на організм людини. Використовуючи знання про якісні реакції  можна дослідити якість  та хімічний склад продуктів харчування.

   Харчові продукти насичують організм людини енергією та речовинами необхідними для підтримання процесів життєдіяльності, джерелом утворення ферментів, гормонів та інших регуляторів обміну речовин у організмі. Правильне харчування- забезпечує сталість внутрішнього середовища, діяльність внутрішніх органів та систем, гармонійний розвиток, високу працездатність

 Учні розробили рекомендації щодо безпечного вживання чаю людьми різних вікових категорій  та з різним станом здоров’я .

                                          Складання  Сінквейну 

Чай

Ароматний, солодкий

Бадьорить, лікує ,  тонізує

дає силу, вгамовує спрагу

напій

Чаепитие : учитель

 - Time for tea!

Діалоги в групах:

  1. -  Would you like a cup of tea,………?
    -  Oh, yes! I am so thirsty.
    - How many lumps of sugar do you like in your tea?
    -  Three will do.
    -  I am sorry, there are only two lumps of sugar left.
    -  That is all right. Two lumps are better than one.

2) - Would you like something to drink?

 - Yes. Some tea.

-  Do you like tea with lemon?

- I’d like it! Give me please a slice of lemon.

  - Of course. Here it is.

-  Thank you.

3) Would you like a cup of tea?

- Yes, please.

- Help yourself to scones.

- Thank you.

- How about some cream?

- No, thank you.

- Could you pass me the sugar, please?

- Yes, here you are.

4) - Can I have   a cup of tea with cream?

- Yes, certainly.

Поради:

Міцний та солодкий чай з молоком –гарна протидія в разі отруєння алкоголем та ліками;

Жування сухих листікв зеленого чаю допоможе при морській хворобі та нудоти ;

На порозі вірус ГРИПУ? Пий чай з лимоном, медом, чорним перцем

Гнійні рани(коньоюкитів) промивай міцним настоєм чаю;

Зелений чай –відмінний засіб для виведення з організму радіонуклідів;

Чай пити не рекомендовано:

1.При загостреннях  виразкишлунку;

2.При гіпертонії;

3.При захворюваннях , що супроводжуються підвищенням температури

4.При загостреннях ниркових захворювань;

5.При  вагітності з  токсикозами;

6.При психостерії  та безсонні

7.Міцний  чай не рекомендовано вживати при будь-яких захворюваннях у стадії загострення

Не бажано вживати міцний чай дітям та підліткам

Етап заняття

Дії вчителя

Дії учнів

час

І.Оргмомент

Привітання Перевірка готовності класу до роботи

 Підготовка до уроку

2хв

ІІ. Актуалізація

Повідомлення цілей та завдань уроку

Діалог «Який напій ви полюбляєте?»

  • What drink do you like?

 

5 хв.

 

ІІІ. Основна частина

 

 

15 хв

  1. Дослідження  «Хімічний склад чаю»

Контроль та корекція

Повідомлення учнів «Хімічний склад чаю»

5 хв

2. Дослідження «Чайні традиції        Англії»

Контроль та корекція

Повідомлення учнів «Чайні традиції Англії»

5 хв

3.Дослідження «Якість харчових продуктів. Хімія на кухні »

 

Дослідження якості продуктів  : чай , мед, молоко, вершки

5 хв

ІVПідсумок

 

 

23 хв

1.Вправа «Коло ідей»

бесіда

Коло ідей «Що я дізнався нового»

  1. хв

2.Лексична практика з англійської мови «Діалоги  за чаем»

Діалоги в групах

«Time for tea!»

 

Діалоги в групах:

Would you like a cup of tea…

15 хв

3.Поради щодо вживання чаю

бесіда

Повідомлення, розповсюдження буклету

5 хв

 

Додатки

  • Чайна перерва — tea-break — невід'ємна частина етикету. ЇЇ відсутність на діловій зустрічі — вершина неповаги до співбесідників. Щоб провести tea-break під час переговорів (приблизно кожні 50 хвилин), запасаються декількома сортами чаю. Пропонувати один сорт неввічливо. Для набору різного чаю потрібна дерев'яна шкатулка: прислуга тримає її в лівій руці, а правою підводить кришку, демонструючи вміст кожному гостю по черзі, розповідаючи про особливості різних сортів.
  • Заварювальний чайник повинен бути сухим і добре прогрітим. Кількість заварки розраховується або виходячи з числа чашок (по чайній ложці на чашку), або з розрахунку 30-35 гр. сухого чаю на 1 літр кип'ятку. Щоб чай правильно заварився, необхідне почекати 3 — 5 хвилин. В цей час приносять ще один чайник — з окропом. Надати можливість розбавити міцний чай — знак пошани.
  • Молоко подають до того, як настоїться заварка, і зазвичай до "уранішніх" сортів чаю. Не варто пропонувати його до "Дарджілінгу", китайського чорного або зеленого чаю. І, звичайно, молоко не поєднується ні з лимоном, ні з бергамотом.
  • Неодмінний "учасник" чайного застілля — цукор-рафінад. Для нього знадобляться ваза і щипці. За правилами, розмішавши цукор, ложечку виймають і кладуть не на блюдце, а поряд на піднос. У одній руці тримають чашку, а іншою підтримують блюдце на відстані близько 10 см.
  • Закуски приносять у присутності гостей. Якщо чайних перерв декілька — закуски міняють.

Чисто англійське чаювання

Пересічний англієць випиває в день не менше 6 чашок чаю. Уранішній чай п'ють близько 6 годин ранку, інколи прямо в ліжку. Потім чай подають близько 8 годин, під час першого легкого сніданку. Англійці віддають перевагу в цей час напою, який так і називається "English Breakfast" — "Англійський сніданок". У нім переважає скручене листя "броукен", що дає відмінний міцний настій, що бадьорить, здатний збудити навіть дуже сонну людину.

 

British joke : " It is easier to imagine Britain without the queen, than without tea." As you know, in every joke there is some joke. In Britain adheres to the old tradition of tea drinking, as the Queen , and simple British. Here, drink this amazing beverage to 6 times a day. The first cup - morning instead of breakfast ( to wake up ) , the second - for breakfast with traditional oatmeal , then - during the lunch afterwards - at the break before lunch , tea at five o'clock, and finally the evening "high tea" .

The concept of the English tea ceremony associated with Anna , Duchess Bedforskoy that boredom asked to cover her tea break between lunch and dinner. The next day she was again overcome boredom, and she called her friends , who liked the idea of ​​afternoon tea. Originally this event was timed to 4 hours , but in the XX century time this happened exactly an hour ahead . So there is one of the most celebrated traditions - " Fife o'clock tea ." Event that a purely secular , unlike the Chinese and even more - the Japanese tea ceremony . But, nevertheless, has some important rules to be followed . Firstly , it is considered bad form to brew black tea only one variety. Ask least 8-10 The most popular is the English Breakfast , Earl Grey , Lapsang Souchong (Chinese tea with a smoky flavor ), Darjeeling, tea and floral aromas

MC900330848[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Інтегровані уроки
Додано
18 лютого 2021
Переглядів
561
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку