Чим небезпечні наркотики?

Про матеріал
Матеріал для уроку на тему "Чим небезпечні наркотики?". Розробка підходить для всіх класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чим небезпечні наркотики?Та що про них потрібно знати. Робота В. О. Фраціян

Номер слайду 2

Зміст: Чим небезпечні наркотики, та що про них потрібно знати. Про поняття. Деяка інформація. Негативні явища. Чим вони небезпечніЧим вони небезпечніЧим приваблюють людей, аби ті почали вживати наркотики?Про вагітних жінок які вживають наркотики. Ранні ознаки вживання наркотиків. Загальний висновок. Використані джерела

Номер слайду 3

Про поняття. Наркоманія (грец. narkе — заціпеніння, сон і manіа - божевілля, пристрасть, потяг) - загальна назва хвороб, що проявляються патологічним потягом до постійного вживання в зростаючих кількостях наркотичних препаратів і наркотичних речовин внаслідок стійкої психічної й фізичної залежності від них з розвитком абстиненції при припиненні їх вживання.абстиненція – дуже важкий стан, який супроводжується судомами, сильним болем у м’язах і внутрішніх органах

Номер слайду 4

Деяка інформація. За даними Управління ООН з наркотиків і злочинності, у світі близько 5% дорослого населення, або приблизно 250 млн осіб у віці від 15 до 64 років, щонайменше один раз вживали наркотики. Кількість осіб, які класифікуються як наркозалежні, щорічно зростає у пропорції до загальної кількості населення планети. В Україні протягом останніх п'яти років теж спостерігається поступове зростання наркоманії.

Номер слайду 5

Негативні явища. Вживання наркотиків насамперед негативно впливає на здоров'я людей, сприяє розвитку соматичних і психічних захворювань і є однією з причин збільшення смертності та інвалідизації населення. При наркоманії вражаються внутрішні органи, виникають неврологічні і психічні розлади, розвивається соціальна деградація.

Номер слайду 6

Чим вони небезпечніНаркотики особливо небезпечні тим, що навіть одноразове їх уживання може призвести до наркотичної залежності. У зв’язку з фізіологічними особливостями організму в підлітків дуже швидко розвивається наркотична залежність (значно швидше, ніж у дорослих). Відомі випадки, коли перші експерименти з наркотиками закінчувалися смертю. Під дією наркотиків нервові клітини просто згорають. Різко знижується захисна реакція організму.

Номер слайду 7

Чим вони небезпечніБагаторазове проколювання вен може призводити до утворення тромбів і рубців. Коли тромби відриваються й потрапляють до кровообігу, а відтак до серця й легенів, може настати смерть – тромб закриває доступ крові до життєво важливих органів. Бактерії, потрапляючи з нечистої голки до кровообігу, циркулюють по всьому організму й відкладаються на серцевих клапанах, призводячи до серйозного захворювання – “бактеріального ендокардиту”, для якого характерні такі симптоми як жар, слабкість, серцева недостатність. Мікроби з нестерильної голки можуть призвести також до абсцесу мозку, симптомами якого є сильний жар і конвульсії. В усіх цих випадках можлива кома або смерть.

Номер слайду 8

Чим приваблюють людей, аби ті почали вживати наркотики?будеш довго танцювати, не відчуваючи втомивідчуєш кайф, “подивишся мультики”це вирішить твої проблеми, зменшить тривожністьвживання наркотиків – твоя власна справау житті все треба спробувати…Що вам кажуть: втому ти відчуєш вранці, коли не зможеш підвестися з ліжка, а почуватимешся, як побитий собака так званий “кайф” відчувають не з першого, а часто – навіть не з другого разу, тому що цьому стану новачка мають навчити “досвідчені” друзіуживання наркотика не вирішує проблем, це просто дезертирство від справжнього життя, коли треба на свіжу голову мобілізувати себе та вирішити проблему без дурмануце тільки здається, що вживання наркотиків – твоя особиста справа: важко собі уявити, скільки клопоту ти спричиниш родичам і друзямІ яка є правда:

Номер слайду 9

Про вагітних жінок які вживають наркотики. У жінок, котрі вживають наркотики під час вагітності, можуть народитися мертві діти або ж діти з дуже серйозними вадами: клишоногістю, відсутністю кінцівок, розщепленим піднебінням, “заячою губою”, дефектами внутрішніх органів.

Номер слайду 10

Ранні ознаки вживання наркотиків. Незалежно від виду наркотичної речовини, можуть бути такі зміни у поведінці, характері та фізіології підлітків: безпідставне зникнення з дому на досить тривалий час; пропуск занять у навчальному закладі; зниження успішності в навчанні; різкі зміни у поведінці, що не були властивими раніше; поява брехливості, відчуженості; виникнення боргів; зникнення цінних речей та грошей з дому, крадіжки; втрата зацікавленості до навчання, праці, захоплень; поява таких хімічних речовин, як оцет, питна сода, перманганат калію, йод, ацетон та інші розчинники; знаходження шприців, голок, гумових жгутів, таблеток; поява в лексиконі нових жаргонних слів: баян, машина – шприц; колеса – таблетки; драп, план, дур, ширка – назви наркотичних речовин та ін.; наявність слідів ін'єкцій у будь-яких частинах тіла, особливо на передпліччі; розлади сну та апетиту. P. S. Наявність у підлітків однієї або декількох з вищевказаних ознак не дає підстав для ствердження того, що підліток вживає наркотики, однак це повинно спонукати батьків, вчителів та близьких звернутися за консультацією до фахівців.

Номер слайду 11

Загальний висновок. Шкідливі звички завдають великої шкоди суспільству: вони руйнують сім’ю, шкідливо позначаються на вихованні дітей, ведуть до порушення трудової дисципліни, до травматизму, штовхають людей на аморальні вчинки, породжують злочинність. Отож, вживання наркотиків, алкоголю та куріння- проблема світового значення і боротьба з ними вимагає спільних зусиль.

Номер слайду 12

Використані джерела:https://zp.gov.ua/uk/articles/item/5776/narkomaniya-problema-suchasnogo-suspilstvahttps://velykoseverynivska-silrada.gov.ua/vplyv-narkotykiv-na-organizm-lyudyny/

pptx
Додано
2 грудня 2022
Переглядів
936
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку