числівник в німецькій мові

Про матеріал
Презентація до уроку німецької мови. Утворення числівника в німецький мові.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Числівники

Номер слайду 2

Кількісні числівники позначають певне число і відповідають на питання: wieviel? «скільки?» Вони поділяються на:прості: від 1 до 12, а також 100, 1000 (eins, zwei, drei, vier, fünf, sechs, sieben, acht, neun, zehn, elf, zwölf, hundert, tausend);1 - eins 2 - zwei 3 - drei 4 - vier 5 - fünf 6 - sechs 7 - sieben 8 - acht 9 – neun10 - zehn11 - elf12 - zwölf

Номер слайду 3

складні, утворені з одиниць і числа zehn (dreizehn, vierzehn, fünfzehn, sechzehn, siebzehn, achtzehn, neunzehn);

Номер слайду 4

похідні, утворені від простих за допомогою суфікса -zig (це – десятки: zwanzig, dreißig, vierzig, fünfzig, sechzig, siebzig, achtzig, neunzig).

Номер слайду 5

У числівниках після 20-ти спочатку називаються одиниці, потім und і десятки. Увесь числівник пишеться разом:21 (einundzwanzig), 32 (zweiunddreißig), 453 (vierhundertdreiundfünfzig), 2875 (zweitausendachthundertfünfundsiebzig).

Номер слайду 6

Для позначення року в німецькій мові використовують­ся кількісні числівники, причому називаються не тисячі, як в українській мові, а сотні і десятки, тобто das Jahr 1972 (neunzehnhundertzweiundsiebzig), але починаючи з 2000 року: 2002 – zweitausendzwei.

Номер слайду 7

Порядкові числівники відповідають на питання der (die, das) wievielte? «котрий за порядком?». Порядкові числівники від 2 до 19 утворюються від кількісних числівників за допомо­гою суфікса -t:2 - der zweite, 5- der fünfte, 19 - der neunzehnte;Особливо утвореними є порядкові числівники від 1 – der (die, das) erste, 3 – der (die, das) dritte, 8 – der (die, das) achte. Після порядкового числівника, написаного цифрою, завжди ставиться крапка:der 1. September, am 16. Oktober.

pptx
Пов’язані теми
Німецька мова, Презентації
Додано
5 жовтня 2023
Переглядів
1326
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку