Читацький щоденник. Аналіз дитячих творів.

Про матеріал
Аналіз дитячих творів у вигляді читацького щоденника. Матеріал можна роздрукувати або використовувати в електронному вигляді.
Перегляд файлу

Прізвище автора

Назва твору

Короткий зміст

Головні герої

Тема твору

Ідея твору

Народна казка

Котик і півник

Жили собі котик і півник. Котик ходив у ліс по дрова, а півник їсти варив.Котик завжди казав півнику аби той не відкривав незнайомцям,але півник його ніколи не слухав і котику доводилося його завжди визволяти.

Котик,півник,лисиця та її діти.

Повчальна тема. Показ прикладу поведінки,якої не потрібно слідувати,адже матимеш проблеми.

Завжди потрібно прислухатися до порад своїх близьких людей,вони поганого не побажають.

Народна казка

Лисиця з лисенятами та ледачий чоловік Нехайло

Чоловіку у спадщину дістався виноградник,де у траві жили лисенята з мамою,він хотів виполоти всю траву,але завжди це відкладав,тому лисенята з мамою не поспішали тікати, і він дочекався,що там усе заросло до пояса. Вирішив Нехайло спалити усе,тоді вже лисенята з мамою вирішили втікти,адже господар вже на цей раз,мав це зробити.

Чоловік Нехайло,малі лисенята,лисиця.

Показ ліні,яка може нашкодити.

Ніколи не потрібно відкладати на завтра те,що можна зробити сьогодні.

Народна казка

Коза-дереза

У чоловіка (діда) є Коза, пасти яку він щодня відряджає своїх синів. Щоразу, коли ті повертаються, чоловік запитує «Кізонько моя мила, кізонько моя люба! Чи ти пила, чи ти їла?» Коза відповідає, що її не годували. Розгніваний чоловік проганяє цього сина і наступного дня шле іншого сина пасти козу. Історія повторюється, поки синів не лишається.

Тоді чоловік іде пасти Козу сам. Дорогою назад він обганяє Козу і вкотре запитує в неї «Кізонько моя мила, кізонько моя люба! Чи ти пила, чи ти їла?». Коза знову бреше, чоловік розуміє, що вона обманювала його, та збирається її зарізати. Козі вдається вирватися та втекти.

 

 

Дід,баба,коза,сини,коваль,зайчик,ведмедик,вовк,лисиця,рак-неборак.

Засудження брехні,зла,агресивної поведінки.

Не можна брехати,адже неправда завжди вспливе і покарається.

 

 

Коза ховається в хатці Зайчика. Коли Зайчик допитується хто вона, коза відповідає: «Я, Коза-дереза, за три копи куплена, півбока луплена! Тупу-тупу ногами, сколю тебе рогами, ніжками затопчу, хвостиком замету, — тут тобі й смерть». Злякавшись, Зайчик боїться повертатися додому. Його зустрічає Ведмідь і обіцяє вигнати козу.

Ведмідь приходить в Зайчикову хатку, де Коза повторює погрозу. Ведмідь також лякається і тікає. Потім він зустрічає Рака. Рак не боїться Кози, приходить у хатку, а на погрозу відповідає: «А я, рак-неборак, як ущипну, — буде знак!» Він щипає Козу, вона тікає з хатки, а Зайчик повертається в своє житло.

 

 

 

Народна казка

Колобок

Живуть собі дід та баба, у яких немає дітей. Дід просить бабу спекти хліба. Баба збирає всі залишки борошна, які є в домі, місить тісто, випікає колобка і ставить на вікно, щоб охолонув. Колобок оживає і тікає від діда та баби. Під час своєї подорожі Колобок зустрічає одного за одним різних казкових звірів: Зайчика-побігайчика, Вовчика-братика, Ведмедя та Лисичку-сестричку. Кожен хоче його з'їсти. Кожному він співає пісеньку про те, що він утік від попередніх істот і втече від нього: «Я від баби втік, я від діда втік, я від зайця втік… і від тебе втечу». Від усіх йому вдається втекти, окрім Лисиці, яка вдає із себе глуху та заманює Колобка прямо собі до рота, щоб краще чути, та з'їдає.

Дід,баба,колобок,заєць,вовк,ведмідь,лисиця.

Засудження пихатості.

Не треба бути самонадіяним,завжди знайдеться хтось хитріший.

Народна казка

Кривенька качечка

Бездітні дід і баба йдуть у ліс по гриби, де знаходять качечку зі зламаною ногою. Вони забирають її додому, а самі знову йдуть до лісу. Повернувшись, дід з бабою виявляють, що в хаті прибрано і зготовано їсти. Сусіди розповідають, що бачили як господарством займалася кульгава дівчинка. Дід з бабою вирішують підглянути хто їм допомагає і бачать як качечка перетворюється на дівчину. Вони кидають її гніздо в піч, щоб дівчина назавжди лишилася людиною. Та картає діда з бабою за їхній вчинок і йде з дому. Наостанок дівчина просить зробити їй веретено та прялку.

Над двором тричі пролітає зграя качок, скидаючи дівчині по пір'їні та закликаючи полетіти з ними. Двічі вона відмовляє, а на третій раз вбирається в пір'я, перетворюється на качку й відлітає.

Дід,баб,сусіди,качечка-дівчинка.

Засудження власної вигоди та підступності.

На добро завжди потрібно відповідати добром.

Народна казка

Івасик Телесик

Жили дід і баба, у яких не було дітей. Баба попрохала діда, щоб той витесав з дерева дитинку, яку вона змогла б колисати. Дід витесав, аж та дитина ожила і перетворилася на хлопчика. Назвали вони його Івасиком-Телесиком. Став хлопчик рибалити та рибою діда й бабу годувати. Аж якось про хлопчика довідалася змія та викрала його. Івасику-Телесику вдалося втекти від змії, перехитривши її дочку - молоду зміївну. Довго хлопчик не міг потрапити додому, аж поки йому не допомогли гуси, що пролітали неподалік. Вони підібрали Івасика-Телесика та принесли до діда та баби.

Дід,баба,хлопчик,гуси,змія та її дочка.

Засудження зла і показ взаємодопомоги. Не завжди треба довіряти незнайомцям.

Добро завжди переможе зло.

Народна казка

Бик та заєць

Запримітив зайця бик, що той дуже прудко біжить через поле, мов стріла, і каже:

— Як тобі добре, що ти так швидко бігаєш! Ти можеш утекти від будь-кого. Тобі ніхто не страшний. Я теж хотів би так швидко бігати!

Дуже розсміявся заєць, а потім так каже бикові:

— Поганого ти захотів, друже! Я був би радий виміняти свою швидкість на твою силу, добрі ратиці, сильні та гострі роги. Мені було б краще гордо битися з ворогом, ніж все своє життя тікати від нього.

Заєць і бик.

Зображення того,що кожному з нас завжди буде здаватися,що чогось не вистачає.

Цінуй те,що маєш. Вище своєї голови не стрибнеш.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Fiókkönyvtár Tiszaújlaki
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
25 жовтня 2021
Переглядів
3507
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку