Чому неділя перед Великоднем - Вербна?

Про матеріал
Ознайомити учнів у перед великодні дні із неділею ,яка називається Вербною.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чому неділя перед Великоднем — Вербна?

Номер слайду 2

Якщо одного прекрасного весняного дня перед Великоднем Ти зустрінеш багато людей, які несуть у храми і церкви ніжні вербові букетики, це означає, що у гості прийшло світле свято — Вербна неділя...

Номер слайду 3

Це одне з дванадцяти головних християнських свят, коли віруючі святять вербу і приносять її додому для захисту оселі та здоров'я рідних. Але чому Вербна неділя називається саме так? Спробуємо розібратися. Давним-давно у євреїв була цікава традиція: коли царі або ж переможці в'їжджали до Єрусалиму, народ, тримаючи в руках пальмові гілки, зустрічав їх оваціями та радісними вигуками. Так само, устеляючи дорогу пальмовими гілками і красивим вбранням, жителі міста зустрічали й Ісуса, але не як земного царя чи військового головнокомандувача, а як святого, що переміг смерть і гріх. З приходом Спасителя місцеве населення сподівалося на швидке звільнення від римського ярма. Христос приїхав в місто верхи на ослові, що на Сході означало мир (в'їзд на коні сигналізував про війну). Ця знаменна подія отримала назву Вхід Господній у Єрусалим або Пальмова неділя.

Номер слайду 4

Оскільки в Україні пальми не ростуть, наші предки, віддаючи шану Ісусу, несли до церкви вербові гілки. Саме вони стали аналогом пальмових гілок, якими іудеї прославляли Ісуса Христа в Єрусалимі. Тому й свято стало називатися Вербною неділею.

Номер слайду 5

Особливу увагу приділяли прикметам на Вербну неділю: Якщо у Вербну неділю сонячна погода — урожай буде бідним. Якщо ж іде дощ — чекай багатого врожаю. Вітер, який дме в цей день, переважатиме цілий рік. Кажуть, якщо під час бурі кинути освячену вербу проти вітру — негода вщухне. А якщо увіткнути освячену гілочку в землю — верба вбереже посіви. Здавна люди свято вірять — у будинок, де є свячена верба, не потрапить блискавка. Сила свяченої верби настільки велика, що якщо постукати її гілочками по тілу — увесь рік будеш здоровим, переконують в народі. Посадиш на Вербну неділю кімнатну рослину — швидко розбагатієш.

Номер слайду 6

Внароді існують багато повір’їв, які пов’язані з Вербною неділею. Вважають, що освячена верба охороняє житло від злих духів, береже добробут. Весною за допомогою верби виганяли корову на пасовище, зупиняли сильний град, викидаючи на вулицю кілька гілок. Якщо прутики пускали коріння, їх висаджували біля криниці, щоб верба очищала воду. Використовували вербові “котики” і для лікування багатьох хвороб. Немовлят купали у відварі з верби, щоб вони росли здоровими. А дорослі, наприклад, з’їдали вербові бруньки, щоб не боліло горло. Більше того, бруньки цього дерева допомагали вирішити проблеми з безсонням, важливі справи та навіть любовні проблеми.

Номер слайду 7

pptx
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
293
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку