Чорнобиль та Фукусіма-дві величезні катастрофи.

Про матеріал

Дану презентацію можна використовувати на підсумковому уроці з теми "Ядерна фізика". У презентації проведено порівняння двох наймасштабніших аварій на АЕС у світі

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чорнобиль та Фукусіма-дві величезні катастрофи. КУ Сумська гімназія №1 Вчитель фізики Казбан Т.Л.

Номер слайду 2

Близько 8000 кілометрів і чверть століття поділяють катастрофи на АЕС у Чорнобилі та Фукусімі. Що спільного в цих трагедіях і чим вони відрізняються?

Номер слайду 3

Чорнобльська Атомна електростанція Вибух четвертого енергоблоку ЧАЕС 26 квітня 1986 року став наслідком випробувань, що проводились співробітниками.

Номер слайду 4

"Фукусіма" Аварія на "Фукусімі" 11 березня 2011 сталася у результаті природних катаклізмів – землетрусу і удару цунамі. У березні 2011 року землетрус і цунамі вивели з ладу зовнішні засоби електропостачання та резервні дизельні генератори. Це стало причиною непрацездатності всіх систем нормального та аварійного охолодження, і призвело до розплавлення активної зони реакторів.

Номер слайду 5

Спільне в обох катастрофах 1) Помилки в будові реакторів і недбалість були в числі причин обох катастроф. 2)Обидві станції мали порушення і відступи від правил ядерної безпеки. 3)Евакуйовані люди мають право відвідувати свої будинки в закритій зоні протягом п'яти годин за один візит.

Номер слайду 6

Відмінне Японська атомна станція функціонувала до аварії сорок років. Чорнобильська-дев'ять. На момент катастрофи на АЕС "Фукусіма" працювали шість реакторів, на ЧАЕС - чотири

Номер слайду 7

Наслідки Аварія на ЧАЕС: наслідки відчула не тільки Україна, але також Білорусія і Росія. Радіоактивна хмара досягла території цілого ряду європейських країн. Аварія на АЕС "Фукусіма“: крім Японії інші країни постраждали незначно. Тим часом радіоактивне забруднення продовжує просочуватися через грунтові води в океан.

Номер слайду 8

Що відбувається зараз? Навколо обох станцій облаштували закриті зони: 30-кілометрову навколо ЧАЕС і 20-кілометрову навколо "Фукусіми", з можливістю розширення на 10 кілометрів.

Номер слайду 9

Евакуйовані З постраждалих районів евакуйовано майже однакове число жителів. За офіційними даними, 300 тисяч в Японії і 350 тисяч на Ураїні, Білорусії і Росії. П'ять років після аварії на "Фукусімі", багато хто з евакуйованих досі живуть у тимчасових помешканнях. Протягом 30 років з моменту Чорнобильської катастрофи, близько 1200 чоловік нелегально повернулися до своїх домівок в закритій зоні. Більшість з них літні люди.

Номер слайду 10

Висновок Думки вчених розділились, що небезпечніше. «Фукусіма», безумовно, небезпечніше за Чорнобиль. - Чорнобильська АЕС була розташована в замкнутій екосистемі. Розкид головного рознощика наслідків катастрофи - радіонуклідів - був обмежений розою вітрів і басейном річки Прип'ять, з якої брали воду для палаючого реактора. У випадку ж з «Фукусімою» воду брали прямо зі Світового океану і туди ж зливали вже заражену. Після катастрофи на «Фукусімі» водорості почнуть накопичувати не звичайний йод, а його радіонуклід, який надзвичайно радіоактивний. І якщо людство ще здатне відмовитися від вживання морепродуктів - устриць і мідій, які замість кальцію після «Фукусіми» накопичують у своїх організмах стронцій, то чим замінити йод в медицині? Фукусіма - це страшно, але не страшніше Чорнобиля. Масштаби руйнувань в порівнянні з Чорнобилем в десятки тисяч разів нижче. На ЧАЕС стався викид близько 30 тонн ядерного палива з ізотопами, період розпаду яких близько 1000 років. На "Фукусімі" подібного викиду не було. Фонові значення - на рівні або декількох мілірентген або десятків мілірентген. В районі ЧАЕС це були тисячі рентген.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Камнева Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. харчук юля
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
16 січня 2018
Переглядів
41761
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку