Чорнобривці - "чужинці", які стали найріднішими

Про матеріал
Чорнобривець - рослина-символ українського народу, що уособлює дитинство, рідну матір і батька, рідну оселю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чужинці, які стали найріднішими

Номер слайду 2

Дивна квітка чорнобривець, бо ж по суті– «чужинець», а став чи не найріднішим, збагатив культуру, духовність, став одним із символів українського народу, який уособлює дитинство, рідну матір і батька, рідну оселю. Вони настільки поширені в Україні, що аж не віриться – кілька століть тому наші давні предки не знали, що такі квіти взагалі існують.

Номер слайду 3

Батьківщиною чорнобривців вважають Центральну Америку, а точніше, Мексику, де ці квіти культивували місцеві індіанські племена. Їх вирощували як лікарські та культові рослини, яким приписували різні магічні сили та властивості, використовували у релігійних обрядах. Навіть існувала цікава легенда про те, що чорнобривці вказували на місце знаходження золотого розсипу скарбів (золота) у землі.

Номер слайду 4

Існує близько 60 видів чорнобривців. Стебла цих квітів сягають від 15 до 150 сантиметрів у висоту. Діаметр квітів може сягати від 1 до 15 сантиметрів.

Номер слайду 5

Обряди та звичаї пов’язані з чорнобривцями. Дівчата-українки вплітали чорнобривці у віночки, щоб голова ніколи не боліла.

Номер слайду 6

Обряди та звичаї, пов'язані з чорнобривцями. Українці вірили у магічну силу води та зілля. У купіль новонароджених клали різні трави, в тому числі і чорнобривці. Особливо додавали чорнобривці, коли купали хлопчика. При цьому примовляли, щоб він ріс здоровий та чорнобровий.

Номер слайду 7

Чорнобривці – «охоронці городу» з давніх-давен. Чорнобривці сіють на городі не лише для краси. Жуки їх не люблять, тому не чіпають ні чорнобривці, ні городину, що росте поруч з ними. Олією з квітів можна побороти міль, бліх та вошей.

Номер слайду 8

Лікувальні властивості жовтогарячих квітів. Чорнобривці долають грип, застуду та інші інфекції. Відваром з квітів лікують цукровий діабет та заспокоюють нервову систему. Маззю з рослин лікують хвороби шкіри та суглоби.

Номер слайду 9

Страви з чорнобривцями Квіти додають до узвару, салатів, щоб підсилити імунітет. Їх сушать, маринують, використовують для надання кольору та пряного смаку.

Номер слайду 10

Використання чорнобривців Лютеїн – жовтогарячий пігмент, який добувають з чорнобривців. Ця речовина покращує зір. Ним можна підфарбовувати продукти без шкоди для здоров'я.

Номер слайду 11

Чорнобривці в фольклоріЧорнобривці часто згадуються в українських народних легендах, у народних піснях і в сучасних авторських творах, а пісня композитора Володимира Верменича на вірш Миколи Сингаївського «Чорнобривців насіяла мати» стала пісенним реквієм усім українським матерям.

pptx
Пов’язані теми
Природничі науки, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
1 квітня 2023
Переглядів
677
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку