Цифрове прибирання 2024

Про матеріал
Презентація для проведення акції "Цифрове прибирання" в рамках Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day» в Україні
Перегляд файлу

Всесвітній день прибирання

image

Підготувала: вчитель Бердянської ЗОШ №7

Вікторія КОВАЛЕНКО

В Україні у п'ятницю, 20 вересня, проводиться Всесвітній день

прибирання World Cleanup Day.

Девіз цьогорічної акції  - «Зробимо

Україну чистою разом!»

image

imageЗ 2024 року Всесвітній день прибирання оголошений офіційним Днем ООН, який відзначається щорічно 20 вересня, і тепер він доданий до календаря міжнародних днів і тижнів. Всесвітній день прибирання став найбільшою мобілізаційною мирною акцією у світі та переміг у рейтингу UN SDG Awards. Мобілізація мільйонів через колективні дії для цивільного миробудування, сталого глобального майбутнього та боротьби з твердими відходами.

Всесвітній день прибирання: історія та організатори

image

World Cleanup Day — це щорічна акція з прибирання, яка проходить у третю суботу вересня. Уперше її провели у 2018 році, вона об'єднає понад 50 млн учасників у всьому світі. Мета заходу — привернути увагу до проблеми відходів, зокрема сміття на воді. Акція має глибоке суспільне значення у формуванні національної культури чистоти, адже об’єднує громадянське суспільство, представників бізнесу й органи державної влади у розв'язанні питань правильного поводження з відходами.

Подія відбувається у різних форматах залежно від географічного розташування та безпекових особливостей регіону:

             Традиційні прибирання (виключно на рекомендованих локаціях органами місцевого самоврядування), індивідуальні, сімейні, колективні прибирання на території установ, організацій.

             Для всіх, онлайн – Цифрове прибирання (видалення зайвої інформації зі своїх гаджетів, хмарних сховищ, електронних та інтернетресурсів).

             Формування Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини recyclingpoints.org

«Знайди, сортуй, здавай» (сортування вторинної сировини та відправка на переробку).

Запрошую взяти участь у цифровому прибиранні в рамках Всесвітнього дня прибирання 2024

Долучайтеся до найбільш безпечного формату акції  та разом зменшуйте цифровий слід, щоб ваше користування digital середовищем було екологічним та безпечним.

image

У сучасному швидкозмінному онлайн світі керування нашим цифровим сміттям стає важливішим, ніж будь-коли. Об’єм цифрових даних щороку росте, станом на зараз він становить понад 120 зетабайтів (причому 1 зетабайт становить  1 мільярд  гігабайтів.)

image

                  Це       важливо       знати       кожному!

Цифрові відходи

Інтернет та допоміжні системи виробляють понад 1 мільярд тонн CO2 щороку. При цьому 90% створених даних є відходами - це дані, до яких ніколи не буде доступу після їх створення. Це означає, що ми виробляємо і будемо виробляти сотні мільйонів тонн CO2 і сприяти потеплінню клімату без чиєїсь вигоди.

image

Вуглецевий слід Інтернету та допоміжних систем становить близько 4% глобальних викидів парникових газів, що дорівнює кількості, яку виробляє світова авіаційна галузь. За прогнозами, до 2030 року сектор ІКТ споживатиме 20% всієї світової енергії.

image

Більшість людей звикли вважати, що цифровий світ відокремлений від фізичного і не має на нього реального впливу. Надсилання електронного листа, фотографування, потокове відео, створення файлів, резервне копіювання - кожна цифрова дія споживає енергію і створює CO2, що сприяє потеплінню клімату. Щороку створюються трильйони фотографій і 2 відео, і більшість з них будуть забуті. Хоча може здатися, що ці окремі дії мають незначний вплив, у сукупності їхній вплив є величезним.

image

Найближчими роками прогнозується перехід до "зеленого" цифрового майбутнього. Але все це має свою ціну, адже зростуть обсяги цифрових даних і цифрових відходів, які сприяють потеплінню клімату.

Lets Do It World створила ініціативу Digital Cleanup Day, яка заповнює найважливішу прогалину - уможливлює більш зелене майбутнє, не сприяючи потеплінню клімату і не знищуючи життя на Землі.

image

Програма Digital Cleanup Day була започаткована організацією Let's Do It World у 2020 році. Перший Digital Cleanup Day відбувся в День Землі 22 квітня 2020 року, а другий - у березні 2021 року. Люди зі 106 країн та 500 компаній видалили понад 500 000 ГБ даних. Завдяки цій акції ми ліквідували 625 000 кг викидів CO2. До кампанії долучилися кілька великих цифрових, електронних та телекомунікаційних компаній.

Мета Digital Cleanup Day - допомогти людям переосмислити свої цифрові звички та вплив зміни клімату. Digital Cleanup Day допоможе людям розвинути навички цифрової гігієни, щоб зменшити марнотратство цифрових практик і тим самим сприяти зменшенню потепління клімату.

image

Вплив цифрового прибирання

Видаляючи всі непотрібні файли, програми, фотографії та відео, ми не лише заощаджуємо величезну кількість CO2, але й продовжуємо термін служби наших гаджетів, відчуваємо себе більш врівноваженими, беремо під контроль своє життя, формуємо нові цифрові звички, стаємо більш ефективними та задоволеними. День цифрового прибирання має чіткий і реальний ефект. Видалення цифрового сміття звільняє місце в пам'яті пристроїв, що пришвидшує їхню роботу та економить дорогоцінний час. Організований цифровий робочий простір також має позитивний психологічний ефект, оскільки охайне робоче місце сприяє підвищенню концентрації уваги. Прибирання також може сприяти натхненню та поверненню забутих ідей.

image

Для розрахунків цифрового сміття ми використовуємо середньосвітові показники викидів CO2 Міжнародного енергетичного агентства, згідно з якими: 4 ГБ даних, що зберігаються на серверах та інших сховищах даних протягом одного року, споживають 2 кВт-год енергії та виробляють 1 кг CO2.

image

Цікаві факти

        Інтернет та пов'язана з ним інфраструктура наразі споживають близько 4% від загального обсягу електроенергії, що більше, ніж все енергоспоживання Великої Британії.

        За оцінками, до 2030 року на сектор ІКТ (ICT) припадатиме 20% світового енергоспоживання та вуглецевого сліду.

       

image

Інтернет та пов'язана з ним інфраструктура виробляють понад 1 мільярд тонн CO2 щороку, що перевищує загальне споживання енергії, наприклад, у Німеччині.

        Вуглецевий слід цього сектору можна порівняти з викидами від усіх секторів авіації.

        Для зберігання та обміну даними потрібно в 3 рази більше енергії, ніж виробляють усі сонячні батареї світу.

        За оцінками, 90% цифрової інформації, створеної у світі, насправді є цифровими відходами, тобто виробленою інформацією, яка не використовується (World Wide Waste).

        Щороку надсилається близько 300 мільярдів електронних листів. Основну частину з них складають спамповідомлення. Кожен електронний лист виділяє 0,3 грама CO2, звичайний - 4 грами, а з вкладенням - 50 грамів.

        Якби кожен житель Великобританії відправив на один лист з подякою менше, це було б еквівалентно більш ніж 81 000 індивідуальних рейсів з Лондона до Мадрида.

        Майнінг біткоїнів споживає більше енергії, ніж вся Нова Зеландія.

       

image

Перегляд відео займає найбільшу частку інтернет-трафіку 60% - і викидає 300 млн тонн CO2 на рік, що становить близько 1% світових викидів.

        2 години потокового відео - це те саме, що їзда на електровелосипеді на 8 км.

        Щоб нейтралізувати вуглецевий слід смартфона, потрібно 232 роки.

        Електронний лист з великим вкладенням може вивільнити до 50 г CO2.

        1,6 мільярда дерев потрібно висадити, щоб компенсувати забруднення, спричинене спамом в електронній пошті.

Вплив комп'ютерів на вуглецевий слід від усього цифрового обладнання:

- На комп'ютери припадає понад 37% викидів вуглецю. - Телефони - майже 23%, - телевізори - 14%.

Протягом усього життєвого циклу: від виробництва до кінця життя

image

Чому цифрове прибирання важливе?

image

Все, що зберігається на вашому комп'ютері, споживає пам'ять і енергію, а отже, виробляє CO2. Велика кількість файлів можуть сповільнювати його роботу, особливо якщо вони зберігаються на робочому столі. Сортування, очищення та видалення файлів звільнить місце на вашому комп'ютері, а отже, підвищить його продуктивність.

Видалення даних на комп'ютері - це ключ до продовження терміну служби вашого пристрою. Чим більше місця ви збережете на своєму комп'ютері, тим менше він буде гальмувати і тим частіше ви зможете оновлювати програмне забезпечення та операційну систему, необхідні для його належної роботи. Оскільки на виробництво обладнання припадає 78% вуглецевого сліду, дуже важливо знайти механізми догляду за вашим обладнанням, щоб продовжити термін його служби.

Дані з вашої хмари зберігаються в центрах обробки даних, які у свою чергу, теж споживають енергію. Існують альтернативи для зменшення впливу центрів обробки даних на навколишнє середовище. Наприклад, для систем охолодження замість газу чи вугілля можна використовувати відновлювану енергію. Або ж можна повторно використовувати тепло, яке виробляють центри обробки даних, для обігріву громадських будівель чи споруд.

image

Мобільний телефон чи ноутбук?

Надайте перевагу мобільному телефону. Загальна екологічна вартість використання середньостатистичного ноутбука протягом години призводить до викидів близько 107 грамів CO2. Використання смартфона протягом години спричиняє близько 16 грамів CO2.

image


image

image


Робіть скріншоти ДО та ПІСЛЯ очищення, діліться своїми успіхами з друзями у соціальних мережах, ставте хештеги #digitalcleanupletsdoitukraine

#digitalcleanup #earthrise  та відмічайте організаторів:

facebook.com/letsdoitukraineeco

    instagram.com/letsdoitukraine

Обов’язково зареєструйте свій результат за посиланням: https://letsdoitukraine.org/digitalcleanup/

image

image

Тепер Ви можете порахувати від скількох викидів СО2 в атмосферу ви врятували довкілля! Розрахунок ведеться за такою формулою:

(Гб цифрового сміття видалено)/2 = заощаджено кВт-год енергії на рік

(Гб цифрового сміття видалено)/4 = заощаджено кг СО2 викидів

Приєднуйтесь до “Цифрового прибирання” та зробіть перший крок до більш організованого та безпечного digital майбутнього.

image

pdf
Пов’язані теми
Інформатика, Презентації
Додано
25 вересня
Переглядів
24
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку