Цікаві досліди з хімії

Про матеріал
Даний матеріал буде корисним для вчителів хімії при проведенні цікавих дослідів на уроках хімії.
Перегляд файлу

Цікаві досліди.

*сіль силікатної кислоти – силікат натрію- основа силікатного клея. Якщо розбавити силікатний клей водою у співвідношенні 1:1, залити у скляну банку, у якій перед цим було поміщено кристалики забарвлених солей (нікелю, хрому або мідного купоросу), то… прямо на очах почнуть рости кристали- водорості.

*Солі металів забарвлюють полум ′я

Візьміть ніхромовий дріт, скрутіть на кінці невелику петлю так, щоб на ній могло вміститися кілька кристаликів речовини. Прожарте дріт на вогні. У полум ′я на ніхромовому дроті внесіть кілька кристаликів KI або KMnO4. Солі  Калію  забарвлюють полум ′я у фіолетовий колір.

На шматочок крейди нанесіть кілька крапель хлоридної кислоти та внесіть у полум ′я. Полум ′я забарвиться в червоно- оранжевий колір. Можна використовувати будь-яку іншу сіль Кальцію.

Солі Купруму забарвлюють полум ′я в зелений колір.(беремо мідний купорос).

У полум я внесіть кристалики NaCl. Солі Натрію забарвлюють полум ′я в жовтий колір.

Після кожної солі добре прожарюйте дріт на вогні!

*Виверження «вулкана»

На керамічну плитку гіркою насипати біхромат амонію. Нагрітою чарівною скляною паличкою доторкніться до гірки. Ефект реакції можна посилити, якщо сіль амонію біхромату змішати з магнієвим порошком. При  цьому водночас із «лавою» вилітатиме «розпечене каміння».

Експертиза на кухні.

*Досліджуємо якість сметани, майонезу, йогурту.

У підписані пробірки покладіть по одній краплі сметани, майонезу, йогурту. Додайте 1-2 мл дистильованої води, розмішайте, капніть 2-3 краплі розведеного водою спиртового розчину іоду. Якщо з′явиться синє забарвлення, це означає наявність крохмалю, що не повинен входити до складу цих продуктів.

У цей спосіб ще в ХIХ столітті контролери викривали на ринках любителів «підгустити» сметану.

*Досліджуємо якість риби.

До шматочка свіжої або мороженої риби притисніть шматочок універсального індикатора, змочений у дистильованій воді. Якісна риба має нейтральне або слабко кисле середовище. Пригадаємо, що індикатори- це речовини, що змінюють забарвлення у певному середовищі.

*Чорні таблетки

Одну таблетку активованого вугілля розітріть у ступці. В одну пробірку налийте 1-2 мл розчину калій перманганату, у другу – краплю одеколону. Пробірку з одеколоном нагрійте до утворення пари. В обидві пробірки додайте активоване вугілля. Пробірку з одеколоном закрийте пробкою і струсіть. Через 1-2 хв. Рожеве забарвлення розчину і запах одеколону зникнуть. Пориста поверхня активованого вугілля поглинає гази й розчинені речовини з розчину.

Ця його здатність використовується в протигазах, очисниках повітря, фільтрах для води.

*Невидиме чорнило

Скляну паличку занурити у молоко і підписати листівку.Пропрасувавши гарячою праскою, можна прочитати написане у вигляді коричневих знаків: один із білків молока (альбумін) унаслідок нагрівання розкладається і переходить у нерозчинний стан.

*Хімічна веселка.

В 1 мл розчину NaOH розчиніть одну лопаточку (NH4)Cr2O7. Одержите жовтий розчин натрій хромату.

До одержаного розчину додайте 3 мл  HCl.Жовтий розчин стане оранжевим.

До одержаного розчину долийте 2 мл розчину Na2SO3 .Розчин змінить своє забарвлення на фіолетове або зелене (залежно від умов). Це натрій біхромат перетворився на CrCl3.

Тепер додайте в розчин ще 2-3 мл хлоридної кислоти й одну лопаточку порошку магнію. Почне виділятися водень, а зелений розчин набуде блакитного забарвлення (утвориться CrCl2. Побічним продуктом реакції може бути сірководень- газ із запахом тухлих яєць.

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
21 січня 2021
Переглядів
750
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку