Цікаві факти про хімію

Про матеріал
Цікавий матеріал для роботи з учнями про назви хімічних елементів, властивості металів і неметалів.
Перегляд файлу

Цікаві факти про хімію

    Якщо ви думали, що залізо — міцне і надійне, ви помиляєтеся.                     Залізо, нагріте до 5000 градусів Цельсія, стає газоподібним.

    Безліч хімічних елементів отримали свою назву на честь країн або інших географічних об’єктів. Відразу 4 елемента — ітрій, ітербій, тербий і ербій — були названі на честь шведської села Іттербю, біля якої виявили велике родовище рідкоземельних металів.

C:\Users\Win\Desktop\Зая\00b.jpg

    За легендою, думка про систему хімічних елементів прийшла до Менделєєва уві сні, проте відомо, що одного разу на запитання, як він відкрив періодичну систему, вчений відповів: «Я над нею, може бути, двадцять років думав, а ви думаєте: сидів і раптом … готово».

    Літій — найлегший метал. Він спливає, наприклад, в гасі.

    Водень — найпоширеніша речовина у Всесвіті (приблизно 90 % всіх атомів у всесвіті).

    Водень — найлегший газ. Маса 1 літра водню в газоподібному стані складає всього 0,08988 грам.

    Вода може замерзнути в трубопроводі при температурі +20°C, якщо в цій воді присутній метан (якщо бути точніше, з води і метану утворюється газовий гідрат). Молекули метану «розштовхують» молекули води, так як займають більший об’єм. Це призводить до зниження внутрішнього тиску води і підвищенню температури замерзання.

    У кожному літрі морської води приблизно 25 грамів солі.

    У Світовому океані в 1 т води міститься приблизно 7 мг золота. А загальна маса цього металу в водах океану становить 10 млрд. тонн.

    Найбільшим існуючим зараз платиновим самородком є «Уральський гігант» вагою 7 кг 860,5 р. Зберігається в Алмазному фонді Московського Кремля.

    Ртуть — не єдиний метал, який перебуває в рідкому стані при кімнатній температурі. Галій (Ga) у руках плавиться, цезій (Cs) і францій (Fr) також знаходяться в рідкому стані при кімнатній температурі.

    У хімії є таке поняття — сублімація, яке позначає прямий перехід речовини з твердого в газоподібний стан, минаючи рідку фазу. У побуті найчастіше таке явище зустрічається при випаровуванні сухого льоду, який перетворюється на вуглекислий газ.

 C:\Users\Win\Desktop\Зая\006.jpg

    Дмитро Менделєєв приймав у Петра Столипіна іспит з хімії та поставив «п’ять».

    Менделєєв розробив стандарт для російської горілки, чим прославився ніяк не менше, ніж відкриттям періодичної таблиці. А по-друге, Менделєєв любив виготовляти валізи, причому деякі сусіди по вулиці знали його саме як відмінного чемоданного майстра, а не геніального хіміка…

    Цікава властивість срібла. У IV столітті до нашої ери війська Олександра Македонського вторглися до Індії. На берегах річки Інд у військах вибухнула епідемія шлунково-кишкових захворювань, яка як не дивно, не торкнулася жодного воєначальника. Виявилося, що прості воїни користувалися олов’яним посудом, а їх командири — срібним. Тоді й згадали, що перський цар Кір II Великий про час військових походів наказував зберігати питну воду в срібних посудинах. Багато пізніше римські легіонери стали носити панцири, наколінники і поножі зі срібла. Срібло має бактерицидні властивості, а також сприяло швидкому загоєнню ран без нагноєнь.

    А чи знаєте ви, що у сечі в давнину було багато застосувань, які, мабуть, зараз нікому не прийдуть в голову. Стародавні греки, зауваживши, що сеча володіє яскраво вираженими антисептичними властивостями, промивали нею рани і навіть використовували як ополіскувач для рота. У стародавніх римлян зібрану сечу продавали в майстерні з пошиття одягу — її використовували для очищення вовни від бруду, а іноді і вимочували тканини перед забарвленням.  А алхіміки протягом багатьох століть намагалися отримати з неї золото. До речі, останній факт привів до відкриття білого фосфору Хеніг Брандом в 1669 році.

    Парацельс стверджував, що завдання алхімії — виготовлення ліків; при цьому медицина Парацельса грунтувалася на ртутно-сірчаній теорії.               Він вважав, що в здоровому організмі три принципи — Ртуть, Сірка і Сіль, — знаходяться в рівновазі; хвороба представляє порушення рівноваги між принципами. Для його відновлення Парацельс ввів у практику лікарські препарати мінерального походження — сполуки  миш’яку, сурми, свинцю, ртуті і т. п., — на додаток до традиційних рослинним препаратам.

Хлорид кобальту можна успішно використовувати для тайнопису: літери, написані його розчином, що містить в 25 мл води 1 г солі, абсолютно невидимі і проявляються, роблячись синіми, при легкому нагріванні паперу.

C:\Users\Win\Desktop\Зая\vliyaniye_soley_khloristogo_kobalta_na_sintez_vitamina_v12.jpg

        Платина в перекладі з іспанскої буквально означає «серебришко». Пояснюється така зневажлива назва, дана цьому металу конкістадорами, виключно тугоплавкістю платини, яка не піддавалася переплавці, довгий час не знаходила застосування і коштувала вдвічі нижче, ніж срібло. Зараз на світових біржах платина дорожче срібла приблизно в 100 разів.

http://vestibabayurt.ru/media/cache/5b/7c/db/98/88/cb/5b7cdb9888cb91b7f028fb73218b012e.jpg

    Шерлок Холмс був першим детективом, що використав хімічні знання для розкриття злочинів.

    Непробивне скло було винайдено випадково. У 1903 році французький хімік Едуард Бенедиктус ненавмисно впустив колбу, заповнену нітроцеллюлозою . Скло тріснуло, але не розлетілося на дрібні шматочки. Зрозумівши, в чому справа, Бенедиктус виготовив перші лобові стекла сучасного типу, щоб зменшити кількість жертв автомобільних аварій.

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Win\Desktop\Зая\Слайд16.JPG

А тепер цікаві факти з хімії,

які ви точно не знали:

Наприклад, коли ми ріжемо цибулю і «плачемо» – то заслуга цих фіктивних емоцій належить саме сірці, яка вбирається в грунт, де росте цибуля.

У провінції Індонезії існує вулкан, повністю заповнений сірою, який носить назву Кава Иджен. Вона осідає на трубах, після чого робочі збивають її арматурою і несуть на зважування. Там таким чином вони заробляють собі на життя.

 Гігієнічні «продукти» на основі сірки створені спеціально для чистки проблемної шкіри від вугрів і висипки. Вушна сірка, яку нас привчили видаляти ще з дитинства ватними тампонами, «отруює» наше життя з благородними намірами. У ній містяться особливі ферменти лізозіма; саме вони «не пускають» в наш організм усі бактерії.

  У 1985 році група американських і англійських дослідників відкрили молекулярні сполуки з вуглецю, які сильно нагадують своєю формою футбольний м’яч. На честь нього і хотіли назвати відкриття, проте вчені не домовилися, який термін використовувати — football чи soccer (термін футболу в США). У підсумку з’єднання назвали фуллеренами на честь архітектора Фуллера, який придумав геодезичний купол, складений з тетраедрів.

Французький хімік, аптекар і лікар Нікола Лемері (1645-1715) свого часу спостерігав щось схоже на вулкан, коли, змішавши в залізній чашці 2 г залізної тирси і 2 г порошкоподібної сірки, доторкнувшись до неї розпеченою скляною паличкою. Через деякий час з приготовленої суміші почали вилітати частинки чорного кольору, і сама вона, сильно збільшившись в обсязі, так розігрілася, що почала світитися. Виділення газоподібного фтору з фторвмісних речовин виявилося одним з найважчих експериментальних завдань. Фтор має виняткову реакційну здатність; причому часто його взаємодія з іншими речовинами відбувається із запалюванням і вибухом.

Йод відкрив в 1811 році французький хімік Б. Куртуа Існує — така версія відкриття йоду. Відповідно до неї, винуватцем відкриття був улюблений кіт Куртуа: він лежав на плечі хіміка, коли той працював в лабораторії. Бажаючи розважитися, кіт стрибнув на стіл і зіштовхнув на підлогу судини, які стояли поруч. В одній з них перебував спиртовий розчин золи морських водоростей, а в іншій — сірчана кислота. Після змішання рідин з’явилася хмара синьо-фіолетового пару, що було не чим іншим як йодом.

У головному мозку людини за одну секунду відбувається 100 000 хімічних реакцій.

У 1903 році в американському штаті Канзас з нафтової свердловини раптово забив фонтан газу. На великий подив нафтовиків, газ виявився негорючим. Нова зустріч з ним припала на роки Першої світової війни. У німецький дирижабль, що скидає бомби на Лондон, потрапив запальний снаряд, але дирижабль не спалахнув. Повільно стікаючи газом, він відлетів геть. Секретні служби Англії переполошилися: до цього німецькі дирижаблі вибухали від попадання снарядів, так як були наповнені воднем. Експерти-хіміки згадали, що задовго до війни німецькі пароплави чомусь везли, як баласт монацитовий пісок з Індії та Бразилії. Цим газом був гелій.

У монацитовому піску, який довгий час був головним гелійовмісною сировиною, міститься радіоактивний елемент торій, при розпаді якого утворюється гелій, який по щільності поступається тільки водню, але має перед воднем перевагу: він негорючий і хімічно інертний.

 

 

docx
Додано
26 липня 2019
Переглядів
2392
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку