Цікаві факти про історію Стародавнього Єгипту

Про матеріал
Презентація 6 клас Цікаві факти про історію Стародавнього Єгипту, історія виникнення та інше.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО СТАРОДАВНЬОМУ ЄГИПТІ

Номер слайду 2

Єгипет – колиска однієї з найдавніших цивілізацій, найбільша країна на Близькому Сході, розташована на двох материках.Єгипет по праву називається «колискою цивілізації», адже саме в цій древній державі багато років тому були зроблені відкриття, якими і сьогодні користується сучасна людина. Так, саме тут було винайдено мило, зубна паста, гребінець, ножиці, дезодорант і навіть взуття на підборах. Також є припущення, що саме в Єгипті була знайдена перша в світі батарейка на 4 вольта, яка включала в себе мідний циліндр, в який містився залізний стрижень. В циліндр при цьому заливалася вода, але стрижень не торкався стінок посудини. Нинішні будівельники, швидше за все не в курсі, що саме в цій країні вперше виробили фаянс, скло і цемент.

Номер слайду 3

Як відомо сьогодні в цій прекрасній країні залишилося останнє з чудес стародавнього світу — піраміди, побудовані 2000 років до нашої ери, решта безслідно зникли з лиця Землі. Велика піраміда в Гізі (Піраміда Хеопса) - це єдине з усіх семи чудес, яке збереглося до наших днів. Для побудови пірамід було використано 2,3 млн. кам’яних блоків, які в сумі важили 7 млн​​. тонн. Вважається, що форма древніх єгипетських пірамід представляє розбіжні промені сонця. Свій ніс знаменитий Сфінкс втратив в 1798 році. Один із солдатів наполеонівської армії використав цю історичну пам’ятку як мішень при навчаннях. Піраміди будувалися робітниками, яким платили за їхню працю. Міф про те, що їх будували раби, був придуманий грецьким істориком Геродотом.

Номер слайду 4

Єгиптяни стали першими, хто розділив рік на 365 днів, а добу поділили на 24 години. Першим, хто почав використовувати голубів як засіб зв’язку, шляхом відправки листів, були теж єгиптяни. Ми звикли спати на м’яких пухових подушках, але майже ніхто не здогадується, що в Стародавньому Єгипті жителі наповнювали подушки не пухом, а камінням. Стародавні єгиптяни вміли довго зберігати м’ясні продукти харчування. Вони використовували для цього соду і бікарбонат натрію, який ще використовувався в процесі муміфікації. Ще однією цікавою річчю було те, що жителі цього древньої держави не відзначали дні народження. На жаль причини цього і на сьогоднішній день не відомі.

Номер слайду 5

Стародавні єгиптяни поклонялися більш ніж 1400 різним богам і богиням. Найбільш шанованим вважався РА — бог сонця.... У IV-VI століттях християнство було основною релігією в Єгипті. Близько 90% єгиптян сповідують іслам.Єгиптяни також стали першими, хто використав чорнило і папір у листі. Правда, на той момент замість паперу використовувався папірус, який був придуманий близько 4000 року до нашої ери. Технологія його виготовлення була дуже складною. Він виготовлявся з тростини, в результаті чого виходив досить довгий лист. Це було перше, що єгиптяни стали використовувати для письма, але він-то і є основоположником сучасного паперу. Крім того в Єгипті також було написано самий перший заповіт. Він був написан сином єгипетського фараона Хафре.

Номер слайду 6

Чоловікам в Єгипті прийнято одягати білий одяг, а жінкам, навіть при температурі вище 40 градусів, все одно потрібно бути одягненими в чорне. Є приказка, що коли жінка одягає чорне, то тоді вона швидко прийде додому з прогулянки.... Жінки Стародавнього Єгипту мали значно більше прав і привілеїв, ніж будь-яка інша жінка. Приміром, вони могли володіти власністю, укладати ділові угоди і навіть бути ініціатором розлучення. А жінки з багатих сімей могли стати лікарем або жрицею.... В Стародавньому Єгипті так само вперше стали використовувати косметику. Макіяж наносили як жінки, так і чоловіки. Однак на відміну від нинішніх жінок, тоді косметику використовували тільки як засіб для захисту від сонця.... Насправді, більшість єгипетських фараонів мали проблеми із зайвою вагою. Причиною цього було регулярне вживання хліба, меду та алкоголю.

Номер слайду 7

Клеопатра – остання цариця Єгипту – була не єгиптянкою, а грекинею. У роки її правління Єгипет був підкорений Римом, і Клеопатра покінчила життя самогубством, щоб не стати полонянкою Октавіана. Вона стала одним із найпопулярніших античних персонажів у кінофільмах і літературних творах. Лікарі Стародавнього Єгипту підходили більш обширно до збереження здоров’я. Вони займалися лікуванням не тільки фізичної форми людини, але і розумової, а також духовним розвитком. Вони перші почали використовувати для лікування антибіотики. А муміфікація давала можливість вивчити анатомію людини. При муміфікації витягували всі органи крім серця. Передбачалося, що саме в серці мешкає душа.... 

Номер слайду 8

Місто Геракліон виявили в 2001 році після того, як воно 1200 років перебувало під водою. Степовий орел – національний символ Єгипту. У стародавньому Єгипті, коли домашня кішка вмирала, члени сім'ї голили брови та оплакували її. Кішку бальзамували та поміщали в сімейній гробниці або на цвинтарі для тварин із крихітними муміями мишей.

Номер слайду 9

В Стародавньому Єгипті використовувалися мухобойки з хвоста жирафа. Одним з дивних фактів про Єгипет, є те, що дахи майже на всіх будинках там відсутні. Всьому провиною те, що поки будинок не має даху, він вважається незавершеним і, отже, жителі не повинні оплачувати податок на нерухомість. Велику частину території Єгипту займає пустеля Сахара (95% території) і всього лише 5% використовується населенням країни. Пустеля Сахара мала колись родючі землі, а пустелею її зробили зміни, які сталися в 8000 г. до н. е. Зараз її розмір дорівнює площі Сполучених Штатів Америки.

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
18 квітня 2019
Переглядів
9690
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку