Розробка уроку. Грецька Міфологія

Про матеріал
Розробка уроку. Грецька Міфологія План конспект, міфологія, вірування, боги та міфічні істоти.
Перегляд файлу

 

 

Тема. Грецька релігія та міфологія

 

Мета. сформувати уявлення про давньогрецьку міфологію та релігію; розвивати основні предметні компетентності: інформаційну, просторову та хронологічні;  загальні уміння, згідно компетентнісного потенціалу предмету: відтворити усно тексти історичного змісту, визначати  навчальні цілі в галузі знань про минуле; виховувати інтерес до історії та загальнолюдських цінностей

Обладнання:підручник, роздавальний матеріал, ілюстрації, презентація.

Основні терміни і поняття: міфологія, Пантеон.

Тип уроку:комбінований

Перебіг уроку

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань 

Учитель. Протягом декількох уроків ми вивчали історію Греції в V – ІV ст. до н. е. Знайомилися із її кліматом, географічним положенням, державним устроєм, повсякденним життям, звичаями, традиціями і господарством давніх греків. Сьогодні ми продовжуємо вивчення історії цієї чудової країни, але перед тим, як ми перейдемо до нової теми, давайте пригадаємо, де ж знаходиться ця яскрава країна з багатовіковою історією.

 Робота з інтерактивною дошкою

Робота з картою

  1. Де розташована Греція? (Балканський півострів)Покажіть на карті її територію.
  2. На які частини поділяється Греція? (Північна, Середня і Південня –  півострів Пелопоннес)
  3. Якими морями омивається Греція? (На зх – Іонічне море, на пд – Критське море, на сх – Егейським море)

ІІІ.  Мотивація навчальної діяльності. Оголошення теми уроку

Прийом  «Чиста дошка»

Перед вами тема нашого уроку («Грецька релігія та міфологія»). Працювати ми будемо сьогодні за наступним планом.

1. Як стародавні греки уявляли світ богів.

2. Грецька міфологія

Прийом «Шкала»

На дошці розміщена різнокольорова шкала, учні по черзі прикріпляють навпроти цифри смайлик на скільки вони вважають, що знають матеріал по темі уроку.

 IV.   Вивчення нового матеріалу

1. Як стародавні греки уявляли світ богів

Учитель.  Життям давніх греків керувала віра в богів. Елліни були впевнені, що тільки з їхньою допомогою можна приборкати природу, перемогти ворога. Боги створили світ, і вони ним упевнено керують. Усі свої успіхи та поразки греки пояснювали божою волею, фатумом. Про релігійні уявлення греків ми дізнаємося з безлічі міфів. Так називали в Давній Греції перекази про походження світу, про богів і героїв. Греки вірили, що всім світом і життям людей керують боги.

Робота з підручником (с. 13)

Опрацюйте міф про створення світу в який вірили греки.

Учитель.  Їх називали олімпійськими, бо вважали, що вони живуть на горі Олімп. Богів було багато. Крім олімпійських, були ще лісові боги-сатири у вигляді козлоногих людей, вкритих шерстю. Богинь джерел і тінистих гаїв уявляли у вигляді гарних дівчат і називали німфами. Своїх богів греки вважали дужими і красивими, вони приносили їм жертви. Греки поклонялися богам, які уособлювали сили природи і безпосередньо опікувалися земними долями людей. Така релігія називається язичницькою.

 Прийом «Портретна галерея»

Кожен учень обирає собі бога про якого буде розповідати і заповнюють таблицю. Після завершення роботи представники груп коротко розповідають про відповідних богів, решта учнів заповнюють таблицю. Після розповіді учень визначає де серед решти зображень знаходиться бог про якого він розповідав.

  1. Зевс

Є богом неба, блискавки й грому. Вважається батьком богів і людей. Він може бачити майбутнє. Зевс утримує рівновагу добра і зла. Йому дана влада карати і прощати. Провинилися людей він вражає блискавкою, а богів скидає з Олімпу. Основними атрибутами Зевса вважаються: щит і блискавка.

  1. Посейдон

бог-володар світових вод. За традиційними уявленнями Посейдон здіймав або гамував на морі бурю, викликав землетрус тощо. Рибальською острогою підіймав кораблі, що осіли на мілині або між скелями, а тим, хто зазнав корабельної аварії, посилав швидкі течії, які несли їх до безпечних берегів. Його владі підлягали острови, узбережжя й гавані, де йому споруджували храми, вівтарі, статуї та приносили в жертву білого коня, дельфіна або соснові гілки. Основні атрибути: Тризубець.

  1. Аїд

давньогрецький бог підземного світу, володар царства тіней померлих. У його володіння потрапляли всі душі, покинувши цей світ. Він сидить посеред головної зали свого палацу на розкішному троні з чистого золота. Поруч знаходиться дружина - завжди сумна, прекрасна Персефона.

 

  1. Аполлон

Стародавні греки вважали його богом Сонця і мистецтв, серед яких головну роль займала музика. Він був одночасно законодавцем і карателем, захисником пастухів і законних порядків. Покровитель медицини, Аполлон в той же час міг насилати хвороби. Аполлон - бог Греції - найчастіше зображувався у вигляді йде або стоїть безбородого прекрасного юнака з золотистим волоссям, що розвіваються за вітром і увінчаними благородним лавром. В руках він тримає свій незмінний атрибут - ліру , постать його сильна і мужня. Символ Аполлона - Сонце.

  1. Гефест

Бог вогню та ковальства. Народився кволою і кульгавою дитиною, за що мати скинула його з Олімпу. Вихований дочками Океану. Дорослим повернувся на Олімп, де будував величні палаци. Саме Гефест, грецький бог вогню, навчив людей майстерності. Він вважається покровителем ремесел. Йому людство зобов'язане знаннями з приборкання металу. Символ бога Гефеста - це ковадло і інструменти коваля. Саме вони передають саму сутність божества.

  1. Афродіта

Афродіта – це, в першу чергу, богиня любові і краси. Також вона є покровителькою шлюбу і дітонародження, уособленням вічної весни. Силам Афродіти були слухняні не тільки люди, але і безсмертні боги. Жінок вона благословляє красою і дарує їм щасливий шлюб. Невід'ємними атрибутами богині були тварини. Також її символи – квіти: троянди, лілії і фіалки.

  1. Артеміда

Артеміда - богиня полювання, вона смілива, швидка і прекрасно стріляє, у влучності їй просто немає рівних. Нікому не сховатися від її стріл, які не знають промаху: ні боязкій лані, ні полохливому оленю, ні величезному розлюченому кабану. Втомившись від полювання, Артеміда любила відпочити на самоті під склепіннями прохолодного гроту, увитого зеленню, поблизу дзвінких струмків і далеко від цікавих поглядів смертних. І горе тому, хто смів порушити її спокій. Атрибути: золотий лук і факел.

  1. Афіна

Афіна в грецькій міфології - богиня мудрості і справедливої війни, покровительниця знань, мистецтв і ремесел. Її вважали засновницею військової стратегії і результативною тактики, її заслугам приписували численні перемоги в битвах. Вона входила в сім'ю дванадцяти головних олімпійців. Була шанованою богинею в Стародавній Греції, змагалася за значимістю та популярності з батьком - Зевсом. Була визнана йому рівний в мудрості і силі. Відрізнялася від інших божеств незалежною вдачею. Богиню мудрості зображували високою красивою жінкою, одягненою в обладунки воїнів. Її голову прикрашає і оберігає захисний вишуканий шолом з високим гребенем. В руках у Афіни - спис і щит, обтягнутий зміїної шкурою з прикрасою у вигляді голови Медузи Горгони.

  1.  Гермес

Бог Гермес в грецької міфології вважається вісником богів. Його називають покровителем подорожніх і провідником душ померлих. Зображують Гермеса зазвичай у вигляді юнака, який в капелюсі (у капелюхи загнуті краю), в золотих сандалях (сандалі крилаті) і з золотим жезлом (жезл є магічним, це подарунок Аполлона, він прикрашений двома зміями). Вважається, що божественна воля виявляє найчастіше уві сні, тому Гермес за допомогою свого чарівного жезла насилав віщі сни на людей. Бог Гермес - це посередник між світом мертвих і світом живих. Він володіє спритністю, а також має дар відкривати непомітно будь узи. Ці якості дозволяють бути Гермесу покровителем злодіїв і шахраїв.

  1. Арес

Давньогрецький бог Арес був  покровителем війни, але не єдиним у Грецькій міфології - його сестра Афіна Паллада уособлювала собою війну чесну і справедливу. Арес ж був кровожерливим, безрозсудним, весь час рвався в бій, незважаючи на те що олімпійцям було заборонено безпосередньо втручатися у справи людей і брати участь в боях. Він вів війну заради самої війни, і часто під впливом емоцій міг встати на чиюсь сторону і битися, руйнуючи все на своєму шляху. Арес - бог кровопролитної і жорстокої війни. Символ бога Ареса - це сама війна, її руйнування, жертви і все, що з цим пов'язано. Його атрибутами в основному були спис і запалений факел, а також запеклі собаки і шуліка, які терзали воїнів, полеглих у битві.

  1. Деметра

Богиня Деметра в грецької міфології вважається покровителькою землеробів, матір'ю родючості землі. Богиня Деметра дуже приваблива, а її образ - теплий і приємний. Так, її волосся - це колосся стиглої пшениці. Богиня Деметра була оспівана багатьма поетами, про неї складено величезну кількість легенд і написано картин. Часто вона представлялася в образі  жінки, яка блукає в пошуках своєї дочки, іноді - сидить, в оточенні плодів землі. Її головні атрибути - колосся, символи родючості, а також факел як символ пошуку втраченої дочки.

  1. Феміда

Витончена сувора жінка в мантії і з зав`язаними очима, з вагами в одній руці і мечем в іншій – в грецькій міфології вважалася богинею  правосуддя. Практика передбачань божественних обрядів поширилася теж завдяки Феміді. Ця богиня не тільки вміла передбачати, вона узаконила цю здатність.

  1. Гера

Грецька богиня Гера в першу чергу виступала охоронницею і покровителькою шлюбу, сімейних відносин, постанов. Основний символ богині Гери - це покривало. На стародавніх зображеннях воно повністю огортало її фігуру. Ще один незмінний символ богині Гери - це діадема.

  1. Геката

Якщо Аполлон був богом світлим, то цілком логічно, що хтось у Стародавній Греції повинен був відповідати за морок і тьму. Такою і стала богиня Геката. Богиня темряви Геката насправді не завжди страшна – вона допомагала людям в їх повсякденному житті, покровітельствуя скотарства, судовому діловодства, народним зборам, спортивних змагань та військовим успіхам. Крім цього, вона оберігала маленьких дітей і підлітків, «завідувала» материнством, надавала допомогу в процесі народження (тепер це назвали б перинатальної функцією) і надалі вихованні. А ще богиня Геката допомагала мандрівникам і втішала кинутих закоханих. Настільки широке коло обов'язків пояснюється тим, що частина функцій була передана їй від Аполлона, Артеміди і Гермеса. Але все це було лише «роботою за сумісництвом». А головним для неї все ж залишався морок.  Стародавні грецькі скульптори вкладали в її руку факел. Зазвичай богиня пекла Геката зображується в образі прекрасної жінки, але іноді вона досить страшна.

2. Герої Еллади

Прийом «Ілюстрований міф »

Учням пропонуєься ознайомитися з одним із стародавніх Грецьких міфів і після цього  їм пропонується розташувати ілюстрації в правильному порядку.

Яблуко розбрату

Багато красивих виразів прийшло до нас із грецьких міфів. Один такий ви­раз — «яблуко розбрату». Ось як він виник. Одного дня верховний бог Зевс улаштував для всіх безсмертних богів вечірку. Тільки одну богиню він не запросив, бо то була покровителька сварок – це була богиня Еріда. Адже він знав, що вона обов’язково зіпсує вечірку сваркою або ще й бійкою. Грецькі боги в цьому від людей не відрізнялися зовсім. проте це була дуже велика помилка. Ви можете собі уявити, як розлютила­ся знехтувана богиня. Ставши невидимою, вона прокралася до святкового сто­лу і нишком поклала серед інших наїдків яблуко. Воно було звичайнісіньке, на нього ніхто б не подивився. Але на його червоному боці було написано «Най­красивішій». То був підступ. Одразу три богині захотіли взяти яблучко собі: Гера, Зевсова дружина, найосвіченіша з богів Афіна і богиня краси Афродіта. Кожна тягла яблуко до себе. Кожна відштовхувала суперниць. Зчинилися галас і метушня. Богині почали битися. А потім стали вимагати від Зевса вироку, кому належатиме яблуко. Хоча Зевс був найголовнішим із богів, проте він боявся дружини. А дочку Афіну він сам любив, як звичайний батько. Афродіта ж дуже Зевсові допомагала у всіляких справах. І він переклав відповідальність вироку смертного хлопця Паріса, який був пастухом. Кожна пообіцяла за оголошення найпрекраснішою її велику винагороду. Гера пообіцяла зробити Паріса володарем всієї Азії та наймогутнішою людиною з усіх, що жили на той час. Афіна запропонувала давати перемоги в усіх битвах, наділити Паріса найбільшим багатством, красою і мудрістю. Афродіта ж — кохання найпрекраснішої смертної жінки Єлени. Паріс присудив яблуко саме Афродіті, як наслідок Гера і Афіна замислили помститися, знищивши батьківщину Паріса  Трою, що зрештою почало Троянську війну.

V. Закріплення вивченого матеріалу

Прийом «Чарівна куля ілюстрацій»

  1. Місце, де жили грецькі Боги
  2. Чоловік Персефони, Бог підземного царства
  3. Бог, атрибутом якого є тризубець. Провідник мореплавців.
  4. Які богині сперечалися між собою за яблуко
  5. Бог, якого мати скинула з Олімпу за те, що він був кульгавим
  6. Бог кровопролитної війни
  7. Головний грецький бог Олімпу
  8. Богиня яка зображується із зав’язаними очима і з вагами в руці.
  9. Покровителька шлюбу, богиня любові і краси
  10. Дружина Зевса. Символом цієї богині було покривало.

VI. Домашнє завдання

Опрацювати 29 параграф.

Відповісти на запитання в кінці параграфу.

*Підготувати розповідь про міфи Стародавньої Греції (один на вибір)

 

Зразок заповненої таблиці

Світ стародавніх богів

Бог

Його функції. Основні характеристики

3eвс

 

Посейдон

 

Аїд

 

Аполлон

 

Гефест

 

Афродіта

 

Артеміда

 

Афіна

 

Арес

 

Гермес

 

Деметра

 

Феміда

 

Гера

 

Геката

 

Зразок заповненої таблиці

Світ стародавніх богів

Бог

Його функції. Основні характеристики

3eвс

 

Посейдон

 

Аїд

 

Аполлон

 

Гефест

 

Афродіта

 

Артеміда

 

Афіна

 

Арес

 

Гермес

 

Деметра

 

Феміда

 

Гера

 

Геката

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бекетова Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
26 квітня 2019
Переглядів
2100
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку