Цікаві факти про краватку

Про матеріал
До Вашої уваги найцікавіші факти про краватку від історії до сучасності. Традиції носіння краваток у різних странах. Про краватки пристосовані для сучасного користування гаджетами.
Перегляд файлу

Цікаві факти про краватку

 

Що таке краватка? Мабуть, найбільш затребуваний чоловічий аксесуар, про який знає практично кожен. І поводитися з ним, напевно, вміє більшість. Краватка таким впевненим кроком увійшла в наше життя і зайняла в ній свою нішу, що здається, ніби ми знаємо про неї все, немов про кращу подругу. Але це не так. Виявляється, про стару добру краватку можна дізнатися ще багато чого нового і незвичайного, і ми надамо вам цю можливість. Отже, цікаві і забавні факти про краватку:

                                                         

• Щодня понад 600 мільйонів людей одягають краватку.

• Троянський стовп, який спорудив римський імператор Троян в 113 році н.е., був пам'ятник, на якому були викарбувані фігури 2,5 тисячі воїнів, на їхніх шиях були зображені шийні хустки, зав'язані простим вузлом. Але вони майже повністю були приховані під військовою зброєю. Таким чином, прототипи сучасної краватки вже користувалися популярністю багато століть назад.

• У 20-ті роки минулого століття з'явився металевий затиск для краватки, який став використовуватися поліцейськими, як запобіжний засіб від удушення. Потім затиск краватки, знайшовши своє місце на краватці «Регата», стає класичним аксесуаром форменого одягу.

• Класичну краватку в смужку, яка носить назву «regimental», має два варіанти - англійський та американський. В Англії смужки на краватці розташовуються зверху вниз і справа наліво, а в Америці - навпаки - зверху вниз і зліва направо.

• У Великобританії в 2007 році в лікарнях з'явилися нові правила, згідно з якими лікарям заборонялося носити краватку на роботу. Таким чином, можна було отримати, що ризики інфекційних захворювань, які передаються перехресним шляхом, будуть значно знижені.

• Відома шведська компанія «IKEA» відрізняється тим, що поряд з ще деякими компаніями міжнародного рівня, не примушує своїх співробітників дотримуватися дрес-коду, який передбачає обов'язкове носіння краватки.

• У Швеції прийнято надягати білу краватку виключно на похорон.

• Хоча в народі поширена чимало легенд про випадки удушення краваткою, насправді фактично підтверджено лише один такий випадок, який стався в 2008 році з 13-річним підлітком з англійського міста Окстед. На щастя, хлопець залишився в живих, тільки провів в лікарні пару тижнів.

• У другій частині фільму Роберта Земекеса «Назад в майбутнє» герої, дотримуючись моди тих років, носять відразу дві краватки. До речі, події в цій частині фільму розгортаються в 2015 році.

• Забавною вважається історія винаходу краватки «регат». Один молодий спортсмен (учасник човнових гонок), через брак часу, який необхідний для зав'язування краватки, просто розрізав краватку з заднього боку, а потім пришив до нього петельку і ґудзик, щоб, коли знадобиться, одягнути знову. Цей винахід справив фурор, і зараз такі краватки є невід'ємним атрибутом форменого одягу.

• Дослідники з США прийшли до висновку, що якщо краватка зав'язана занадто туго протягом декількох хвилин, то це призводить до збільшення внутрішньоочного тиску, а це значить, що люди, які постійно носять туго зав'язану краватку, потрапляють в зону ризику розвитку глаукоми - хвороби, яка загрожує втратою зору.

• Мало хто знає, що для виготовлення якісної краватки потрібно близько 110 коконів тутового шовкопряда.

• Існує спеціальна куленепробивна краватка, яка може зупинити кулю розміром 9 мм.

• Є такі клуби, вельми фешенебельні, в які без краватки просто не пустять. У швейцара навіть є набір краваток на всякий випадок, які він може запропонувати клієнтам свого закладу. І їх доведеться надіти, хоч на голе тіло, якщо дуже хочеться потрапити в клуб.

• А ось в Австрії (Абтенау) існує одна давня корчма, якій вже 400 років, і її господар, згідно заведеною традицією, величезними ножицями відрізає краватки у всіх тих, хто надів їх і прийшов в його заклад. Після того, як краватка відрізається, її прибивають до стіни разом з візитною карткою його власника. У досить значної колекції корчми можна знайти навіть краватки поліцейських, які прийшли в цей заклад не відпочивати, а «по роботі». Тобто - правила є правила. Навіть для охоронців закону.

• Яких тільки краваток не існує на світі. Бувають навіть дерев'яні. Такі оригінальні краватки виготовляє чеський столяр Любош Машек, який спеціалізується на модних виробах з деревини. Чеський умілець створив вже понад 100 дерев'яних краваток, які розписані різнокольоровими візерунками. Причому кожна з цих краваток унікальна і відрізняється від інших. Виготовляються дерев'яні краватки з добре висушеної деревини, кожна складається з 11 елементів, які з'єднуються в єдине ціле звичайної гумкою.

• Японські умільці винайшли краватку-подушку. По виду вона нічим не відрізняється від звичайної, тільки має спеціальний отвір ззаду, в який треба подути, щоб краватка перетворилася в подушку, на якій можна подрімати під час обідньої перерви в офісі. Краватка виготовлена зі спеціального матеріалу, який ніколи не нагрівається, тому особливо приємно на ньому поспати в літню спеку.

• Одне з наймодніших ательє Лондона Thomas Pink випустило в продаж краватку, який призначений для використання з плеєром iPod nano. Краватка виготовлена з яскраво-рожевого шовку і має на зворотному боці спеціальну кишеньку, який непомітний для оточуючих, і розмір якого точно підходить під розмір плеєра. Крім того, на краватці можна закріпити і навушники, для цього є спеціальна петелька. За бажанням в кишені такої краватки, можна носити і інші предмети. Головне, щоб вага цих предметів не перевищувала вагу, розраховану на плеєр, в іншому випадку краватка втратить форму і буде схожа на мотузку. Ціна такої краватки становить 95 доларів США.

 

docx
Додано
30 березня 2019
Переглядів
1730
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку