Цікаві факти про овочі

Про матеріал
Презентацію можна використовувати як додатковий матеріал на природничих уроках у 3-5 класах з вивчення теми "Овочі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаві факти про фрукти і овочі

Номер слайду 2

Греки поклонялися цибулі                                                                                                                                                            Цибуля у Стародавній Греції вважалася священним овочем. Цибулина була символом устрою Всесвіту. Цей овоч їли і бідняки, і аристократи. Щоб заглушити запах, цибулю заїдали волоськими горіхами і петрушкою.

Номер слайду 3

                                                                                                                                                           Горошок був першим овочем, закритим у консервну банку. Також завдяки горошку Грегор Мендель відкрив закони генетики. Цікаво, що горох був одним із найулюбленіших овочів третього президента США Томаса Джефферсона, який щорічно оголошував конкурс на перший врожай цього овочу. Переможець конкурсу запрошував інших учасників на обід, повідомляючи, що горох уже готовий до вживання. Горошок – піонер у консервній банці

Номер слайду 4

З картоплі можна варити варення                                                                                                                                                            Картопля з'явилася в Європі тільки у XVI столітті. Спочатку її вирощували як декоративну рослину, варили з ягід варення. А ось вживати в їжу стали набагато пізніше. Цікаво, що на початку XIX століття картопля була настільки рідкісним продуктом, що її дарували один одному на свята.

Номер слайду 5

Огірки                                                                                                                                                            Як свідчить історія, рідкісною була не тільки картопля, а й огірки. Одного разу турецький султан Магомет Другий, який був відомий як жорстокий і жадібний правитель, наказав розрізати животи своїм сімом підданим, дізнавшись, що хтось з них з'їв один із присланих йому в подарунок огірків.

Номер слайду 6

Помідори зводили людей з розуму                                                                                                                                                            Довгий час люди вважали, що помідор — отруйний овоч. Наприклад, у книзі "Повний посібник із садівництва", виданій у Данії у 1774 році, зазначено, що помідори вкрай шкідливі, "оскільки зводять з розуму тих, хто їх поїдає". У Стародавній Русі томати називали "скаженими ягодами".

Номер слайду 7

З ананаса варили борщ                                                                                                                                                            Якщо сьогодні ананас вважається екзотичним фруктом, то за часів Катерини II його подавали в оцеті, шаткували, як капусту, зберігали в діжках і навіть варили борщ.

Номер слайду 8

Морква була фіолетовою                                                                                                                                                            У це важко повірити, але спочатку дика морква була фіолетовою, іноді білою. Звична для всіх морква з'явилася в результаті селекції. Вивели її голландці — в далекому XVI столітті.

Номер слайду 9

Вирощувати гарбузи почали в Північній Америці ще близько 4-5 тисяч років тому. Гарбуз настільки невибагливий у догляді, що його можна вирощувати в будь-якій точці світу, крім Антарктики. Гарбузові квіти можна їсти. Існує безліч рецептів фарширування гарбузових квітів та приготування їх у клярі. Найменший гарбуз може важити менше кілограма, а найбільший сягати 250 кілограмів. Користь гарбуза для людини полягає у високому вмісті вітамів А і Е, які допомагають зберегти молодість.  М’якоть гарбуза прикладають для полегшення болю при опіках, а насіння використовують як протиглистний засіб. До речі, поживна цінність насіння гарбуза зростає з його старінням. В давнину вважали, що сік гарбуза – найкращий засіб від веснянок і укусів змії. Крім традиційних помаранчевих, зелених і жовтих бувають сині та білі гарбузи. Без гарбуза не обходився стародавній український звичай сватання. Якщо наречений не був любим та бажаним, йому вручали «гарбуз» і він, принижений і посоромлений, вирушав додому. Цікавий факт, що гарбуз – чемпіон серед овочів за вмістом заліза, тому його сміливо можна вживати тим, хто страждає на анемію. В давнину гарбузовий сік вживали на ніч. Це заспокоювало після важкого трудового дня і діяло як природній снодійний засіб. Гарбуз використовується не лише в кулінарії і медицині. Народні майстри виготовляють з нього посуд та різні інструменти. Гарбуз

Номер слайду 10

Батьківщина дині – Середня і Мала Азія. Диня добре втамовує спрагу. У дині містяться вітаміни А, Р, С, каротин, фолієва і аскорбінова кислота, жири, солі заліза, калій, натрій, клітковина і цукор. З насіння дині отримують масло дині. Деякі види динь вирощують через їх приємний аромат. Диня змієподібна за формою нагадує огірок, а не диню, і тому на англійському її називають вірменським огірком (armenian кукумбер). У Японії вирощують квадратні дині (там і є квадратні кавуни, вони дорожче звичайних динь і кавунів). У Японії, диня дарується як дорогий подарунок. Диня 92 % складається з води. Диню їдять не тільки у свіжому вигляді, але й засушеному вигляді (сушать дині в Узбекистані). Диня має тонізуючу дію. Диня очищає шлунково -кишковий тракт і сечовидільну систему. Вона допомагає виводити жовч і холестерин з організму. Вона також добре очищає пори шкіри. М’якоть дині заспокоює нервову систему і тому вона застосовується для людей, які хворіють депресивними розладами. При недокрів’ї та виснаженні, в медицині рекомендують вживати диню. Диня

Номер слайду 11

Буряк вирощується на всіх континентах окрім Антарктиди, але його батьківщиною вважається Далекий Схід та Індія. В давнину коріння буряка не використовувалось для приготування їжі, з нього робили відвари та настоянки, які застосовували для лікування застуди та зубного болю. Хоч ми більш знайомі з червоним буряком, у світі є величезне різноманіття сортів, які відрізняються не лише за кольором, формою та смаком, а й по вмісту корисних речовин. Сьогодні, крім червоного, можна побачити яскраво-білий, золотисто-жовтий, рожевий і навіть смугастий буряк. Буряк має дуже стійке забарвлення, він на відміну від яблук чи малини не втрачає свого кольору при випіканні чи варінні. В шістнадцятому столітті сік буряка використовували як натуральний червоний барвник. Ним фарбували тканину та навіть використовували як фарбу для волосся. Якщо ви хоч раз готували буряк то, мабуть, стикались з проблемою рожевих пальців, але цю неприємність легко усунути - просто перед миттям протріть руки лимонним соком та сіллю і плями від буряка легко змиються милом. Буряк одна з небагатьох рослин, які повністю їстівні. В їжу можна вживати всі частини рослини, починаючи від листя і закінчуючи коренеплодом. Також буряк дуже багатий на вітаміни A і К, фолієву кислоту та калій. Сік буряка один з кращих натуральних антиоксидантів, він позитивно впливає на кровообіг та знижує кров'яний тиск. Борщ з буряка настільки корисний, що його заслужено можна назвати їжею космонавтів. Буряк

Номер слайду 12

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
Інкл
Додано
3 жовтня 2023
Переглядів
683
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку