Цікаві та корисні факти про овочі

Про матеріал

Цікаві та корисні факти про овочі допоможуть вашим діткам дізнатися багато інформації про ріпу, буряк, картоплю, горошок, огірки, помідори, хрін, капусту та трохи про фрукти.

Перегляд файлу

Цікаві факти про овочі

10 місце: Ріпу колись сіяли з рота. Справа в тому, що у ріпи дуже дрібне насіння: у 1 кг їх більше мільйона, і вручну їх просто не розкидати. Однак і плювати - справа не проста, тому кращі "плювальщикі" цінувалися і шанувалися в народі. У бурсі про прочуханку казали: "Це вам не ріпу сіяти!" 

9 місце: відваром буряка в Росії користувалися як дезинфікуючим засобом, і, природно, їли і вареним і сирим. А потрапив він до нас з Візантії, про що говорить походження російської назви від грецького "сфекелі".

 

8 місце: Є багато видів капусти: червонокачанна, білокачанна, кольорова ... Кольорову капусту Марк Твен називав капустою, що закінчила коледж. Брокколі американці називають "капустою з університетською освітою". 

7 місце: Картопля з'явилася в Європі в середині 17-го століття як декоративна рослина. Розповідають, що якийсь адмірал привіз цю рослину до Англії і, коли його виростили, пригостив друзів його стеблами і листям, підсмаженими в маслі. Гості довго плювалися. У XVIII столітті в Росії при дворі це блюдо подавалося як десерт. Перед вживанням її варили і густо посипали цукром. 

6 місце: Горошок був першим овочем, закритим в консервну банку. 

5 місце: Огірок на початку XVIII століття в Англії був великою рідкістю, а лікарі змагалися у пошуках негативних його якостей. Одні вважали його просто отруйним, інші - "охолоджуючим" і викликає простуду. 

4 місце: Помідор дійсно вважався отруйним. Наприклад, у книзі "Повне керівництво з садівництва", виданої в Данії в 1774 р., писалося: "Плоди ці украй шкідливі, оскільки зводять з розуму тих, хто їх поїдає". На Русі помідори довго називали "скаженими ягодами". 

3 місце: Морква з 1991 р. в Європі вважається фруктом. У межах ЄЕС більше ніхто не сміє називати її овочем або коренеплодом. Португальцям це дозволяє продовжувати виготовлення і експорт морквяного варення, бо, за європейськими стандартами, варення робиться тільки з фруктів. 

2 місце: Фахівці до цих пір не вирішили, овочем або фруктом є ананас. За часів Катерини II вельможі-гурмани широко використовували його в застіллях, хоча і незвичним для нас чином. Так, граф Олександр Строганов подавав це в оцті, а у графа Завадовського це шинкувати, як капусту, зберігали у діжках і варили з цього борщ й щи. 

1 місце: Одним з найцікавіших овочів є арктичний хрін. Його можна зустріти в далекій Гренландії. Він цвіте навіть тоді, коли настають сильні морози.

 

http://4.bp.blogspot.com/-C8W2CpVD7yA/TlAZ-W6DvEI/AAAAAAAAABI/LspxEcrYiR4/s1600/owo06.jpg                        

 

Цікавинки про капусту 

http://3.bp.blogspot.com/-xaJa0yoBlkE/TpLfoHdv-ZI/AAAAAAAAACo/wm9lYo51b-M/s320/%25D0%25BA%25D0%25B0%25D0%25BF%25D1%2583%25D1%2581%25D1%2582%25D0%25B0+%25D0%2591%25D0%25B5%25D0%25B7%25D0%25B8%25D0%25BC%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%25B8-2.png 

 

Капуста була введена в їжу, мабуть, ще в доісторичні часи і в неї справді благородне минуле; кращі уми людства не соромилися висловлювати своє захоплення цим корисним овочем, а живописці не раз прикрашали свої полотна її зображенням.

Капустою захоплювалися Піфагор, Гіппократ, Діоскорид, Аристотель, Катон-старший, Гален і інші великі стародавні філософи і вчені, але тільки через сторіччя їх нащадкам вдалося пояснити, в чому полягає секрет многолепесткового дива.

В Україні та Росії капуста - одна з головних овочевих культур. У Великобританії, Франції, Німеччині, Норвегії, Чехословаччині по розмірах площ засаджень капуста займає 1-е місце серед овочевих культур. 

В капусті міститься унікальний склад біологічно активних речовин. Капуста необхідна для нормального обміну речовин, загоєння ран, згортуваності крові, формування кісток і здорових зубів, допомагає роботі печінки. Виявляється, за змістом білків вона в багато багатше за моркву, буряк, брукву, ріпу. Білки капусти є джерелом незамінних амінокислот (лізин, треонін, метіонін), які необхідні для кровотворення, зростання і відновлення тканин, стимуляції функцій нирок, надниркових, щитовидної залози, а також розчинення і виведення з організму чужорідних білків. Капуста славиться вітаміном U: він попереджає виникнення виразкової хвороби і активізує функції печінки. Багата капуста і вітаміном К. Особливу цінність капуста представляє як джерело вітаміну С. Його вміст в капусті порівняно з цитрусовими. Окрім перерахованих вище, в капусті є вітаміни Е, В1, В2, В3, Р, РР, Н, каротин, провітаміни D. У капусті майже немає крохмалю і дуже мало сахарози, тому вона корисна діабетикам. 

А що стосується прекрасної половини людства, то для неї принадність капусти полягає в іншому - адже це незамінний продукт для тих, хто мріє схуднути! 

Знаменитий американський дієтолог Пол Брег сколотив собі багатомільйонні статки, гастролюючи по світу і читаючи лекції про користь капусти. На основі капусти сформовані меню декількох популярних дієт - класичної капустяної дієти, капустяної-фруктової дієти, суворої дієти капустяної та інших. 

У будь-якої національної кухні є страви, до складу яких входить капуста - це голубці, рулети, рагу, супи, запіканки, котлети, пироги. 

Що стосується квашеної капусти, то вона за цілющими властивостями в кілька разів перевершує капусту свіжу, так як при квашенні в капусті відбувається особливе молочнокислого бродіння, і утворюється вітамін В12. Молочні бактерії, потрапляючи в кишечник, значно покращують його діяльність, населяють його корисної мікрофлорою і знищують шкідливі бактерії. 

Квашену капусту навіть називають коктейлем бадьорості і здоров'я - з огляду на унікальне поєднання вітамінів, калію, заліза, магнію та цинку, і те, що своїми біологічно активними речовинами вона зміцнює імунну систему. 

Крім звичайної білокачанної, лікарі-дієтологи всіх країн і континентів гаряче рекомендують до вживання інші види капусти - червонокачанну, брюссельську, савойську, цвітну, броколі, але щоб вони приносили максимум користі, їх термічна обробка повинна бути зведена до мінімуму. Перевага повинна віддаватися приготуванням капусти на пару. 

 

docx
Додано
4 березня 2018
Переглядів
3165
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку