Цікаві завдання з всесвітньої історії "Історичний ерудит" 7 клас

Про матеріал
Збірка цікавих завдань з всесвітньої історії. Можна використати для проведення підсумкового уроку за навчальний рік.
Перегляд файлу

                    Історичний ерудит з всесвітньої історії 7 клас.

(матеріал можна використати для проведення підсумкового уроку в кінці навчального року)

 РОЗДІЛ І. ПЕРШІ СЕРЕДНЬОВІЧНІ ДЕРЖАВИ

  1. Яке з «варварських королівств» проіснувало найдовше? (Франкське 481-843 рр).
  2. Місто яке в 508 році стало столицею Франкського королівства мало назву … (Париж).
  3. Як називається найдавніша пам’ятка писаних законів створена за Хлодвіга? («Салічна правда»).
  4. Особлива система відносин між васалом і сеньйором  називається … (васалітет).
  5. Про що свідчить той факт, що жителі Візантії називали себе ромеями, тобто римлянами? (Вони вважали себе спадкоємцями Римської імперії).
  6. На будівництво храму Світої Софії в Константинополі пішло 145 тонн золота (три мільярда євро за теперішнім курсом). Як вплинуло будівництво на фінансовий стан імперії? (Зросли податки й економіку було підірвано).
  7. Від якої події мусульмани ведуть своє літочислення? (від Хіджри- переселення пророка Мухаммада з Мекки до Медини в 622 р.)
  8. Записи подій за роками , що відбувалися у Франкській імперії , мали назву … (аннали)

РОЗДІЛ ІІ. СЕРЕДНЬОВІЧНИЙ СВІТ ЗАХІДНОЇ ЄВРОПИ

  1. Чому вивчення будь-якої держави ми починаємо з дослідження географічного  положення? (Від географічного положення залежить специфіка господарства країни)
  2. Степ зрошується циклонами, що йдуть від Атлантики, тому її східна частина завжди сухіша ніж західна. Посухи на сході починалися раніше ніж на заході. Які це мало наслідки? (Переселення кочових племен відбувалося зі сходу на захід, а не навпаки)
  3. Германці збиралися на народні збори тільки озброєнними. Чому неозброєнний германець на тінгові був зайвим? (Голосували на зборах брязкотом зброї)
  4. Що означає вислів «Що з возу впало, те пропало»? (Опинившись на землі, вантаж купця ставав здобиччю місцевого феодала. Тому навмисне псування доріг в ті часи було звичайною справою)
  5. У європейських мовах багато назв міст мають однакові закінчення: «бург», «форт», «бридж» і т. д. З чим це пов’язано? ( З місцем виникнення міста. «Бург»-фортеця, «форт»-брід. «бридж»-міст).
  6. Яку назву мали європейські міста, що здобули право на самоврядування? (Комуни).
  7. Мсто, що першим вибороло право на самоврядування … (Магдебург).
  8. Яке значення мала християнізація Євопи в період Раннього Середньовіччя? ( Вона зробила європейців одновірцями і цим згуртувала їх).

 

РОЗДІЛ ІІІ. ЄВРОПЕЙСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО Й ДЕРЖАВИ В Х-ХV СТ.

  1. Вікінгами називали їх в Скандинавії, норманами в Європі. Яка назва закріпилася за цими воїнами на теренах Русі-України? (Варяги)
  2. Як називалися особливо жорстокі воїни серед вікінгів, що носили ведмежі шкури та під час бою впадали в справжнє шаленство? (Берсерки).
  3. Під час якого хрестового  походу  його учасникам вдалося захопити Константинополь, пограбувавши його та вбивши тисячі жителів? (Під час четвертого).
  4. Форма правління, централізована держава, де влада монарха спирається на станово-представницькі органи  влади. (Станово-представницька монархія).
  5. Яка династія змінила Каролінгів у Франції в Х ст.? (Династія Капетингів).
  6. За якого французького короля вийшла заміж донька Ярослава Мудрого  Анна ? (Анрі І Капетинга).
  7. Що саме в Англії в ХІІ ст мало назву «щитові гроші»? (Податок, який могли сплачувати деякі рицарі, що не бажали або не могли служити у війську. З’явився в рамках військової реформи, яку запровадив Генріх ІІ Плантагенет).
  8. Чому на королівському гербі Тюдорів було забражено 2 троянди – червону та білу? (Генріх VІІ Тюдор почав своє правління в результаті закінчення протистояння між родами Ланкастерів і Йорків, що претендували на королівський престол в Англії. Щоб остаточно примирити сторони Генріх одружився з єдиною представницею  роду Йорків, а у своєму гербі поєднав червону та білу троянди – символи двух варогуючих сторін).

 

РОЗДІЛ ІV МАТЕРІАЛЬНИЙ І ДУХОВНИЙ СВІТ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ

  1. Який король здійснив Авіньйонський полон пап? (Французький король Філіпп ІV, тривав з 1309 до 1377 року).
  2. Що стало наслідком Великої західної схизми 1378 року? ( Розкол в католицизмі, наявність декількох Пап Римських одночасно. Закінчився в 1417 році обранням нового понтифіка – Мартина V).
  3. Що не входило до переліку «семи вільних мистецтв» в середньовічних школах: граматика, риторика, богослов’я, діалектика, арифметика, геометрія, астрономія, музика? (Богослов’я).
  4. Який серед рицарських творів став найвідомішим в період Середньовіччя? (Роман «Трістан та Ізольда» - розповідь про високе кохання і трагічну смерть його головних героїв).
  5. В чому основна різниця між архітектурою романського та готичного стилів? (Для архітектурних споруд романського стилю були характерні сувора монументальність,  масивні форми, невеликі, схожі на бійниці, вікна. Готика ж вражала тонкими стінами, високою арковою стелею, великими вікнами, що були прикрашені кольоровими вітражами).
  6. Що стало основою культури Відродження? (Гуманізм. В центр світотворення була поставлена людина).
  7. Що саме середньовічні зодчі називали «Біблія в камені»? (Середньовічні храми, які часто з середини були оформлені біблійними сценами – на стінах, склепіннях, капітелях колон).
  8. Який винахід періоду Середньовіччя докорінно змінив систему передачі інформації? (Йоганн Гутенберг винайшов друкарський верстат: усну форму передачі інформації замінило друковане слово).

 

РОЗДІЛ V. КРАЇНИ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА СХІДНОЇ ЄВРОПИ В X-XV СТ.

  1. Чому Ян Гус був одночасно був одночасно професором і священником? (Всі викладачі середньовічних європейських університетів  були католицькими священниками).
  2. Чому національно-визвольний і релігійний рух у Чехії перш. пол.  15 ст. отримав назву Гуситські війни? ( На честь Яна Гуса,  чеського проповідника, який піддав критиці несправедливість під час здійснення обряду причащання між священниками і мирянами).
  3. Хто став першим польським королем? (Мешко І з династії П'ястів 960-992 рр).
  4. Який з польських королів додав до свого титулу «Король Русі»? (Казимир ІІІ 1333-1370 рр., приєднавши Галичину).
  5. Між якими державами було підписано Кревську унію і яке значення вона мала? ( Між Польським королівством і Великим князівством Литовським в 1385 році. Це була спроба об'єднати ці дві держави в одну шляхом заключення шлюбу між польською королевою Ядвігою та литовським князем Ягайлом).
  6. Які  наслідки монгольського ярма для Московської держави у владі та суспільстві даються взнаки й досі? (Посилилися автократичні, деспотичні риси. Поклоніння перед владою. Порушення закону, хабарництво не викликають обурення, а працьовитість, підприємливість на рівні масової свідомості засуджуються).
  7. Чи могло дозволити собі Московське князівство претендувати на спадкоємність Русі-України(Київської держави)? (Русь-Україна ніяк не може бути першим етапом російської державності, бо постала вона задовго до етногенезу самих росіян. Київська держава-результат державоутворення давньоукраїнців на середньовічному етапі їхнього розвитку, а Московська держава утворилася пізніше і за інших обставин).

 

 

 

docx
Додано
5 лютого
Переглядів
88
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку