Цікавинка "50 цікавих фактів про Австралію та Океанію"

Про матеріал
Використання на всіх етапах уроку географії цікавинок про природу різноманітних куточнів Землі дає можливість поглибити знання учнів про закономірності розвитку природи нашої планети, сформувати в учнів відповідальне ставлення до природних ресурсів Землі, виховати пізнавальну активність, ініціативність та інтерес до географічної науки.
Перегляд файлу

50 ЦІКАВИХ ФАКТІВ

ПРО АВСТРАЛІЮ ТА ОКЕАНІЮ

 

  1. «Аустраліс» у перекладі з латини означає «південний». Австралія повністю лежить у Південній півкулі.

 

  1. Австралія – найменший і наймалозаселеніший материк на нашій планеті. Площа 7,63 млн. км² (4 місце у світі, в 4 рази менший за площу Африки, в 7,5 разів менший за площу Євразії).

 

  1. У липні тут зима, у січні – якраз розпал літа. Сонце тут світить не з півдня, а з півночі, тому північ для австралійців асоціюється не з льодовим холодом і сніжними заметами, а з теплом, залитими сонцем пляжами й сезоном тропічних фруктів.

 

  1. За формою Австралія віддалено нагадує п’ятикутник, а внутрішні райони континенту розташовані на рівному віддаленні відразу від двох океанів – Індійського й Тихого.

 

  1. Південний тропік перетинає Австралію майже посередині, тому значна частина материка отримує велику кількість сонячного тепла.

 

  1. Біля південних берегів Австралії розташована третя за величиною затока на Землі – Велика Австралійська.

 

  1. Великий Бар’єрний риф – найбільша у світі система коралових рифів. Довжина рифу становить 2,3 тис. км, ширина коливається від 2 км у північній частині рифу до 152 км у південній. Загальна площа 348 698 км².

 

  1. Найвища точка Австралії над рівнем моря – г. Косцюшко (2 230 м).

 

  1. Гора Аерс-Рок, або Улуру – величезна монолітна скеля в центральній частині Австралії. Довжина 3,6 км, ширина – близько 3 км, висота сягає 348 м над рівнем місцевості. Загальна окружність скелі 9,4 км.

 

  1. Найменша висота щодо рівня моря – поверхня озера Ейр (−12 м).

 

  1. Загальна  довжина берегової лінії материка – 19 700 км.

 

  1. Максимальна зареєстрована температура становила +53,3ºС (Квінсленд, Австралія). У Марлб-Бар (Західна Австралія) у 1923-1924 р. температура не знижувалася нижче + 37,8ºС упродовж 160 діб.

 

  1. У липні (у розпал зими) середні температури в центрі материка становлять близько + 10ºС, а влітку вони досягають +35ºС і вище.

 

  1. Мінімальна кількість опадів на рік – 104 мм (Малка, Австралія).
  2. Біля узбережжя Австралії в штаті Новий Південний Уельс метеорологи спостерігали «найвищий» смерч. Його висота досягала 1 528 м, а діаметр становив усього 3 м.

 

  1. На карті видатного давньогрецького географа Клавдія Птолемея (2 століття н.е.) на півдні Індійського океану поміщено величезний материк під назвою «Terra australis incognita» («Невідома південна земля»).

 

  1. Точні обриси південного материка стали відомі тільки у 1803 році, коли англійський капітан Метью Фліндерс позначив на карті всі його узбережжя. Він же і запропонував цю частину світу називати Австралією.

 

  1. Жителі Австралії називають свою землю «великою тарілкою», − у центрі материка лежать пустельні низовини, спечені сонцем, а вздовж узбережь тягнуться гори й плоскогір’я.

 

  1. Дарлінг – найдовша ріка континенту, притока повноводного Муррея.

 

  1. Найбільший крік Австралії – Купер-Крік – завдовжки близько 1 400 км. Бере початок на схилах Великого Вододільного хребта, постійну течію має тільки у верхів’ях.

 

  1. Найбільше озеро Австралії – Ейр – називають «мертвим серцем Австралії».

 

  1. У наші дні аборигени становлять усього 2 % населення Австралії, тоді як в Океанії, за рідкісними винятками, усюди переважають корінні жителі.

 

  1. Австралія – одна з найменш густо заселених країн на Землі – 3 чол./км².

 

  1. За видобутком бокситів і експортом вугілля Австралія залишається світовим лідером.

 

  1. За видобутком золота Австралія посідає почесне друге місце (після ПА).

 

  1. В Австралії налічується 165 видів сумчастих тварин.

 

  1. Ендеміки (з грец. – «місцевий») – рослини та тварини, які живуть лише в певному, відносно обмеженому районі. 75 % рослин Австралії є ендеміками, тварини ще своєрідніші за рослини, адже серед них 90 % ендеміки.

 

  1. Релікти (з латини – «залишений») − види рослин і тварин, залишки давньої флори й фауни, що збереглися донині.

 

  1. Дейнтрі – це найбільша в Австралії безперервна площа тропічних лісів, що простягнулася аж до узбережжя Квінсленда. Дейнтрі прикрашає нашу планету вже понад 160 млн років і вважається найстарішим лісом у світі.
  2. Лютим ворогом кенгуру стали не собаки дінго, а цілком необразливі кролики, завезені до країни європейськими переселенцями.

 

  1. Евкаліпти – вічнозелені дерева, які не скидають щорічно листя, проте скидають кору. Рослинний символ Австралії, дерево, поширене всюди.

 

  1. Евкаліпт у перекладі з грецької означає «я добре покриваю», що не відповідає дійсності, оскільки дерева не дають тіні.

 

  1. Найнебезпечніші тварини Австралії- крокодили. Найвідоміший – австралійський солонуватоводний (водиться у солоній морській воді, дорослий екземпляр може важити тонну(!) і сягати 3-4 м завдовжки.

 

  1. Найдовшою в світі вважається дротова огорожа, якою обгороджені основні райони розведення овець в Австралії, − вона простягнулася на 5 531 км. Щоб дикі собаки дінго – головні вороги овець – не могли її подолати, огорожа має висоту 1,8 м і занурена в землю ще на 0,3 м.

 

  1. Океанія – це понад 10 тисяч островів у центральній і південно-західній частині Тихого океану.

 

  1. З північного заходу на південний схід Океанія простирається на 12 тисяч кілометрів.

 

  1. Острови Океанії розкидані по акваторії океану, яка за площею перевищує розміри Євразії, хоча острівна суша займає менше 2 % цього величезного простору.

 

  1. Максимальна кількість опадів на рік – 12 090 мм (Гавайські острови).

 

  1. Океанію «розсікає» надвоє лінія зміни дат – умовна лінія, яка розділяє географічні точки, що мають в ту саму мить часу дати, які відрізняються рівно на добу.

 

  1. Чим далі острови Океанії віддалені від Австралії, тим менша їхня площа й більша відстань між сусідніми клаптиками суші.

 

  1. Хоча Гавайські острови й розташовані в тропічних широтах, вершини багатьох гавайських вулканів вкриті «вічними снігами».

 

  1. Найдивовижніший із згаслих вулканів нашої планети – Мауна-Кеа. Він піднімається над рівнем моря на 4 205 м, але ще 5 000 м вулканічного конуса перебуває під водою. Таким чином, він є «найвищою» гірською вершиною у світі (висота понад 9 тис. м).

 

  1. В одній із долин Нової Зеландії розташований гейзер Ваймангу. Під час вивержень гейзер викидав стовп пари й гарячої води на рекордну висоту – понад 400 м. Однак після найсильнішого виверження навесні 1917 року Ваймангу «заснув» і перестав діяти.

 

  1. Республіка Кірібаті – єдина держава на Землі, територія якої перебуває у Північній, Південній, Східній і Західній півкулях одночасно.

 

  1. На о. Понпеї (Мікронезія) не менше 300 днів на рік ідуть дощі.

 

  1. Республіка Науру, загублена в південно-західній частині Тихого океану серед архіпелагів Мікронезії, не має столиці й займає клаптик суші –  острів Науру, площею 21 км².

 

  1. Острів Науру  може зникнути через кілька десятиліть через інтенсивний видобуток сировини для мінеральних добрив.

 

  1. За виробництвом вовни Нова Зеландія поступається тільки Австралії.

 

  1. Королівство Тонга – єдина монархія Океанії, невелика країна в Полінезії. Державі належать 170 островів, однак заселені лише 30.

 

  1. Назва держави Тувалу в перекладі з мови місцевих жителів означає «дев’ятеро, що стоять разом». (Мова йде про 9 коралових острові загальною площею менше 30 км²).
docx
Додано
3 жовтня 2023
Переглядів
4691
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку