Цікавинка "50 цікавих фактів про Азію"

Про матеріал
Використання на всіх етапах уроку географії цікавинок про природу різноманітних куточків Землі, населення та його зайнятість дає можливість поглибити знання учнів про закономірності розвитку природи нашої планети, сформувати в учнів відповідальне ставлення до природних ресурсів Землі, виховати пізнавальну активність, ініціативність та інтерес до географічної науки.
Перегляд файлу

50 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО АЗІЮ

 

  1. Азія – найбільша частина світу. На материку Євразія вона займає 43,4 млн км², що становить близько третини всього земного суходолу.

 

  1. Площа прилеглих до Азії островів – понад 2 млн км².

 

  1. Слово «Азія» швидше за все походить від ассірійського «асу» – «схід», що вказує на географічне розташування цієї частини світу.

 

  1. Азію омивають три океани – Тихий, Індійський і Північний Льодовитий. Ці океани та їхні моря глибоко вдаються в материкову частину Азії, розчленовуючи її узбережжя.

 

  1. Три найбільші півострови Азії – Аравійський. Індокитай та Індостан – «врізаються» у простори Індійського океану.

 

  1. Аравійський півострів – найбільший на Землі.

 

  1. Бенгальська затока – найбільша затока світу – перевищує за розмірами багато морів.

 

  1. Серед морів Індійського океану найбільшу площу має аравійське, третє за розмірами на планеті.

 

  1. Загальна довжина берегової лінії – 62 тис. км.

 

  1. Із материків ближче за всіх до Азії розташована Африка. Із «Чорним континентом»  Азію  з’єднує  Суецький  перешийок,  через який прокладено канал завдовжки 161 км, що з’єднує червоне море зі Середземним. Щороку понад 20 тис. суден користуються Суецьким каналом, заощаджуючи не тільки час, але й мільйони тонн палива.

 

  1. Дослідження Азії почалися не дуже давно – у УІІ ст. буддійський чернець Сюань-Цзан зробив першу велику подорож Середньою і Центральною Азією й залишив докладний опис цього регіону.

 

  1. В Азії в наші дні налічується 50 держав. У жодній іншій частині світу не знайти такої розмаїтості й таких розходжень між країнами, як тут. Держави Азії відрізняються не тільки величиною території і населенням, але й природними багатствами, рівнем економічного розвитку, політичним устроєм, культурою, релігійними віруваннями й традиціями. Цю частину світу можна вважати зменшеною моделлю всього нашого світу.

 

  1. Південно-Західна Азія – найдавніший центр людської культури, тут виникли перші держави й дві світові релігії – християнство й іслам.

 

  1. Південна Азія займає всього двадцять п’яту частину суходолу, але тут проживає п’ята частина населення планети.

 

  1. У Східній Азії шість країн, три з яких входять до числа світових лідерів за своїм економічним потенціалом – Китай, Японія та Республіка Корея.

 

  1. Найбільше нагір’я світу – Тибетське, що являє собою поєднання плоских або слабо горбистих рівнин площею в 2 млн км², що розташовані на висоті до 5 000 м.

 

  1. Найвищий діючий вулкан Азії та всієї Євразії – Ключевська Сопка (4 750 метрів) на Камчатці.

 

  1. Абсолютний рекорд належить Індонезії – на її островах понад 400 вулканів, 100 з яких – діючі.

 

  1. У Східному Сибіру в районі Оймякона зареєстрована найнижча тем-пература для Північної півкулі ( – 68°С). Тут, на «полюсі холоду», річна амплітуда коливань температур іноді перевищує 100°С.

 

  1. Максимальна зареєстрована температура – + 53,9° С (Тірат Тсві, Ізраїль).

 

  1. Найбільша річка Азії – Янцзи. Протягом 5 800 км вона несе свої води до океану, утворюючи басейн площею в п’яту частину території Китаю.

 

  1. Згідно з китайськими літописами, за останні 2 500 років Хуанхе понад 1 500 разів виходила з берегів, 26 разів міняла русло, причому в сімох випадках це були справжні катастрофи для центральних районів Китаю.

 

  1. Площа гірських льодовиків Гімалаїв становить понад 33 тис. км², що перебільшує територію такої держави, як Бельгія.

 

  1. У Північній Азії багаторічна (вічна) мерзлота займає площу 11 млн км², тобто близько третини всієї цієї частини світу. Товщина шару вічної мерзлоти в окремих місцях сягає декількох сотень метрів.

 

  1. В Індії налічується понад 500 народностей і племен, які спілкуються між собою понад тисячею п’ятьмастами мовами і діалектами. Це свого роду світовий рекорд.

 

  1. Найвологіше місце на Землі розташоване в селищі Черапунджі біля південно-східного підніжжя Гімалаїв. У середньому там щороку випадає близько 12 000 мм опадів.

 

  1. Найбільше озеро на Землі – Каспійське море. Під час штормів на ньому здіймаються хвилі заввишки 17 м. Глибина озера-моря також вражає – понад 1 000 м. А солоність вод невелика – 12 ‰ , оскільки в нього впадають великі і повноводні річки.

 

  1. Байкал – найглибше озеро земної кулі (1 620 м). Озеро лежить у грабені – глибокій вузькій западині земної кори з крутими схилами. Озеро має найчистішу прісну воду на планеті.

 

  1. Найбільший естуарій (сильно розширене гирло) у річки Об. Його довжина становить 885 км, а ширина – до 80 км. Об є також найширшою річкою у світі.

 

  1. Найбільша дельта у світі у річок Ганг і Брахмапутра в Бангладеш і Західній Бенгалії (Індія). Вона займає площу 75 тис. км².

 

  1. «Найширший» водоспад на Землі – Кін у Лаосі. Довжина уступу, з якого зривається вода, становить 10,8 км. Під час паводка з уступу «падає» щосекунди 42 500 м² води.

 

  1. Сибірська, або кедрова, сосна росте дуже повільно, проте за 500 років її висота  сягає  35-50 м, а діаметр стовбура – до 2 м. Основне багатство дерева – кедрові горішки. Гарний урожай їх буває тільки раз на 5-6 років. Кедрова деревина є найліпшою для виготовлення олівців.

 

  1. Бамбук – не тільки найвища у світі трава, що сягає заввишки 40 м, а й рекордсмен росту. За добу він виростає до 90 см.

 

  1. Дерево баньян цікаве тим, що має сотні додаткових стовбурів. Вони утворюються з коренів, що спускаються з гілок. Досягаючи землі, ці корені вкорінюються і дають початок новим стовбурам. Зрештою дерево так розростається, що утворює цілий ліс площею кілька тисяч кв. м. Це триває доти, доки є простір для росту дерев. Живе баньян до 3 000 років.

 

  1. Географічна назва «Азербайджан» перекладається як «країна вогнів». Прихильники  зороастризму,  давньої  релігії,  одним  із  районів пошире-ння  якої була територія Азербайджану, зводили свої храми в місцях виходу з-під землі природного газу, що супроводжує нафту. Тільки за цієї умови в храмах міг вічно горіти вогонь, як того вимагали їхні вірування.

 

  1. Назва країни Бангладеш в перекладі з мови бенгалі означає «бенгальський народ». Це символічно – по-перше, бенгальці – четвертий за кількістю народ світу; по-друге, країна має найбільшу густоту населення серед великих держав світу – понад 1 000 осіб на км.

 

  1. Бахрейн розташований на 33 островах у Перській затоці. За переказами саме тут жив герой казок «Тисячі й однієї ночі» – Синдбад-мореходець.
  2. Назва «Бруней Даруссалам» перекладається як «Обитель світу». Це одна з найменших держав Азії (площа 5,8 тис. км²).
  3. Омивання в Гангу – священний ритуал індуїзму, який очищає віруючого від гріхів. «Як вогонь пожирає дрова, так Ганг пожирає гріхи», – кажуть індуси.

 

  1. Індонезія – найбільша острівна держава світу, її територія складається з 13 700 великих, малих і зовсім маленьких островів, що простяглися, як намисто з перлів, уздовж екватора на 5 тис. км.

 

  1. Щороку кожний китаєць з’їдає понад 100 кг рису, левину частку якого вирощують  у  басейні річки Янцзи – найбільшому рисоводницькому районі на Землі.

 

  1. Найвища точка Кіпру зветься Олімп (1 952 м) – так само, як і знаменита гора в материковій Греції, яка служила житлом богів давніх греків.

 

  1. Повну офіційну назву Лаосу можна перекласти приблизно так: «Країна мільйонів слонів і Білої парасольки».

 

  1. Єдине місто на Мальдівах – столиця Мале, що займає острів площею в 3 км². Для аеропорту місця на столичному острові не знайшлося – під нього відведено сусідній атол.

 

  1. Таїланд був і залишається єдиною країною Південно-Східної Азії, яка ніколи не ставала колонією й не управлялася європейцями.

 

  1. Понад 7 тисяч острові в океані біля південно-східних берегів Азії – це Філі-ппіни. Найбільші із цих островів – Лусон і Мінданао, на них припадає 2/3 території острівної держави.

 

  1. Острів Шрі-Ланка лежить в Індійському океані на південний захід від півострова Індостан, протягом своєї історії мав багато назв, і всі вони пов’язані із красою й розкішшю його тропічної природи. Шрі-Ланку називали раєм земним, Країною гіацинтів і сапфірів, Перлиною Сходу, Сльозою індії й навіть Садом небесним.

 

  1. Японія займає близько 4 тис. островів, які простягнулися дугою в 3 400 км уздовж берегів східної Азії.

 

  1. На території Японії налічується 188 вулканів, понад 40 з них – діючі. Особливе місце серед них займає згаслий вулкан Фудзіяма – національний символ країни.

 

  1. Туреччина розташована у двох частинах світу – на південному сході Європи та на заході Азії. При цьому, 97 % її території є азійською і тільки 3 % − європейською.

 

docx
Додано
23 листопада 2023
Переглядів
1609
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку