"Цікавинки зі світу музики"

Про матеріал

Музика – це мистецтво особливої емоційної сили. Воно може не тільки впливати на наш настрій, а й проникати у внутрішній світ кожного з нас.

Мета заходу:

  • створення атмосфери духовного спілкування учнів з музикою;
  • розвивати творчість учнів, їх естетичний смак, розвивати музичну пам'ять і кмітливість, інтелектуальну гнучкість
  • Узагальнити знання учнів .
  • Виховувати інтерес та любов до музики, естетичні смаки
Перегляд файлу

Сценарій музичної вітальні «Цікавинки зі світу музики»

Звучить «Весняний вальс» (Штраус)

Доброго дня усім, хто завітав сьогодні до цієї затишної зали на свято зустрічі з музикою. Я пропоную вам зазирнути у неповторний світ музичного мистецтва. Впевнена, усі ви любите музику. Уявіть, що музика зникла з вашого життя. Не звучить вона у ваших плеєрах та смартфонах. Як би ви жили у такій гнітючій тиші? Музика – це мистецтво особливої емоційної сили. Воно може не тільки впливати на наш настрій, а й проникати у внутрішній світ кожного з нас.

Звучить «Полонез» (М. Огінський)

Впевнена, ви чули цей відомий твір. Написав його Міхал Клеофас Огінський – композитор та державний діяч Речі Посполитої та Російської імперії. Та є багато інших творів, які чарують своєю довершеністю. Але часто ми не знаємо його творців, погодьтесь. То ж пропоную поглянути на екран, на якому демонструються фотографії відомих композиторів, а ви спробуйте назвати їхні імена.

(На екрані демонструється фото Чайковського). Це Петро Ілліч Чайковський – російський композитор, диригент і педагог українського походження.

(На екрані демонструється фото Лисенка). Ім’я цього композитора – Микола Віталійович Лисенко. Він був українським композитором, піаністом, диригентом, педагогом, збирачем пісенного фольклору та громадським діячем.

(На екрані демонструється фото Моцарта). А це, як всі ви знаєте Вольфганг Амадей Моцарт – австрійський композитор та музикант-віртуоз, один з найпопулярніших класичних композиторів.

(На екрані демонструється фото Баха). Так, ви абсолютно праві. Це – Йоганн Себастьян Бах – німецький композитор, органіст і скрипаль, один із творців світової музичної класики.

(На екрані демонструється фото Бетховена). Так, це – Людвіг ван Бетховен. Ще один німецький композитор і піаніст, один з трьох представників класичної віденської школи.

До речі, хочу розказати одну цікавинку з життя Людвіга ван Бетховена. (Звучить «Героїчна симфонія»). Цей твір має назву «Героїчна симфонія». Людвіг ван Бетховен спочатку присвятив її Наполеону Бонапарту, але коли той проголосив себе імператором, Бетховен зняв присвяту. А ще перед тим, як сідати за написання музики, Бетховен виливав на свою голову відро холодної води. Він вірив, що це дуже стимулює роботу мозку.

(Звучить «Пісня соловя»). Хто з вас може сказати, чию пісню ми чуємо просто зараз? Так, це пісня соловя. А наступну композицію вгадаєте? (Звучить звук дощу, грому та бискавок). Вірно, це ні що інше, як гроза. А що скажете про наступну мелодію? (Звук моря та чайок). Саме так, це звуки морських хвиль та чайок. Але що об’єднує ці композиції? Те, що всі вони взяті з природи.

Природа – одне із наймогутніших джерел натхнення для митця. Композитори відтворюють у своїх творах неповторність оточуючого світу. Цікаво, а чи ми такі ж уважні до звуків природи? Давайте спробуємо відгадати, яку погоду, пору року чи навіть тварину намагались зобразити композитори у своїх творах.

Звучить «Серпень» (А. Вівальді), «Політ джмеля» (М. Римський-Корсаков), «Танец невыупившихся птенцов» (М. Мусоргський), «Океан» (М. Римський-Корсаков), «Лебедь» (Сен-Сан Каміль).

До речі, ще у 1973р. дослідники зясували, що музика допомагає рослинам рости. Для однієї групи рослин дослідники програвали рок-музику, а для іншої – легкі мелодії. Рослини, на які впливали легкою музикою, були однорідного розміру, зеленими і квітучими, тягнулись до джерела музики. Рослини, які підживлювались рок-музикою, виростали високими, але були пониклими, їхнє листя було вицвілим, а самі вони відвертались від радіо. Так один американський бізнесмен створив фірму з назвою «Озвучена квітка», що займається розробкою, виробництвом і продажем тематичних аудіозаписів музики для цілеспрямованого впливу на рослини. Його продукція має успіх у багатьох країнах світу.

Для того, щоб визначити, про що ми поговоримо далі, я пропоную вам відгадати загадку:

Вони намалюють без пензля картину,

Вони зачарують звучанням людину.

В руках музикантів на знак диригента

Прокинуться і оживуть… (Інструменти).

Так. Саме музичні інструменти відтворюють мелодію і задум композитора. У світі налічується понад 9000 видів різних музичних інструментів. Вони поділяються на три групи: струнні, духові та ударні. Назвіть, будь ласка, інструмент, який прозвучав.

 (Звучить фортепіано). Джерело звуку у фортепіано – металеві струни, що починають звучати від удару покритих повстю деревянних молоточків, а молоточки приводяться в дію натиском пальців на клавіші. У піаніно, як його ще називають, дека знаходиться у вертикальному положенні, а у рояля – у горизонтальному. Найбільший у світі рояль збудували у Польщі, поблизу Гданська. Його довжина близько шести метрів, а вага майже дві тони. А я запрошую на сцену ___, ученицю ___ класу з музичною композицією «___».

(Звучить акордеон). Акордеон – музичний інструмент, ручна гармоніка, родом з Австрії. У сучасному вигляді акордеон зявився у 1920-30 рр. А до того, винайдений органним майстром Кирилом Деміаном у 1829 р., перший акордеон мав усього по пять кнопок на лівій та правій клавіатурах. При натисканні однієї кнопки в лівій клавіатурі звучав акорд.

(Звучить сопілка). Сопілка – це народний духовий музичний інструмент. Виготовляється він з калинової гілки, бузини, ліщини, очерету та інших дерев. Ще з давніх часів сопілку використовували в народних обрядах, іграх та святах. А у середні віки за допомогою сопілки з міст виводили пацюків. Існувала навіть спеціальна професія: сопілкар-щуролов. До речі, коли нещодавно в одному стародавньому англійському замку відбувся рок-концерт, пацюки із замка теж начисто зникли.

(Звучить гітара). Гітара – це струнний музичний інструмент з родини лютень. Звук створюється вібрацією струн і підсилюється резонатором – декою. Гітари поділяються на акустичні, електроакустичні, електричні та напівакустичні. Цей інструмент використовується як сольний, акомпануючий та ансамблевий у різних музичних напрямках. Найбільша у світі діюча акустична гітара знаходиться у португальському місті Реаліцаревентс. Довжина її становить майже 17 метрів, а її вага 4000 кг. Для того, щоб її виготовити, знадобилось 50 майстрів.

(Звучить скрипка). Скрипка – це струнний смичковий музичний інструмент, який має чотири струни. Цікаво, що якщо перед павуком заграти на скрипці, він виповзе зі свого укриття. Але звісно ж не для того, щоб послухати музику. Просто від звуків скрипки павутиння коливається, і павук думає, що попалася здобич. Прийміть музичне вітання від учня 9-го класу Богдана Косниці.

А перед вами (на екрані демонструється фото скляної гармоніки) інструмент, який називається «Скляна гармоніка». Винайшов її Бенджамін Франклін у 1761р. Вона дуже сподобалась Моцарту, який спеціально для цього інструменту написав два твори: Адажіо і Рондо.

(На екрані демонструється фото варгана). А цей музичний інструмент має назву «варган». Це слово походить від давньословянського «варга» - «рот, губи». Виготовляється він з металу та дерева. Під час гри варган притискають до зубів чи губ. Зміна позиції рота та дихання дає можливість змінювати тембр.

А давайте і ми з вами трохи пофантазуємо і спробуємо вгадати назву інструментів, показаних на екрані.

(На екрані демонструється фото зевсофону). Це – зевсофон. Він створює мелодію, зявдяки електричним дугам. Цей інструмент ще називають «Співочою котушкою Тесли».

(На екрані демонструється фото лялечки). А це – лялечка. Колесо цього інструменту, яке побудоване за моделлю масивного, круглого, камяного календарю ацтеків, обертається по колу з натягнутими струнами. Це і створює звук.

(На екрані демонструється фото гідролофону). Гідролофон - це музичний інструмент нової епохи, створений Стівом Манном, який підкреслює важливість води і служить людям зі слабким зором у якості сенсорного дослідницького приладу. Це великий водяний орган, на якому грають, закриваючи пальцями невеликі отвори, з яких повільно тече вода, гідравлично створюючи традиційне органне звучання.

(На екрані демонструється фото змію). Цей басовий духовой інструмент з мідним мундштуком і отворами для пальців, як в деревянних духових інструментах, був названий так через свою незвичну конструкцію. Така форма змію дозволяє створювати унікальний звук, який нагадує щось середнє між тубою та трубою.

(На екрані демонструється фото туалетофоніума). Цей музичний інструмент, який має назву «туалетофоніум», створив Фріц Шпігль з Королівського Ліверпульського філармонічного оркестру. Це абсолютно гармонічно функціонуюче поєднання еуфоніума, іншого музичного інструменту, та гарно розфарбованого унітазу.

(На екрані демонструється фото сирних барабанів). Сирні барабани – це ніщо інше, як поєднання звичайної барабанної установки та сирних голівок, біля кожної з яких знаходиться мікроон, для того, щоб звуки виходили більш ніжними.

А на вас вже чекає ще одна загадка:

Як гарне життя – я весела,

Життя як погане – сумна,

Ви знаєте, нас є багато,

Нас тисячі є, не одна. (Пісня)

Українська пісня – це бездонна душа українського народу, це його слава. Пісня має те велике, єдине, що не вмирає, що його обєднує, паморочить жагучим почуттям духовності – має дух. І дух той будить, відроджує, плекає і живить пісня. А я запрошую на сцену знавців української пісні, десять допитливих хлопчиків та дівчат. (Помічник роздає учасникам 10 папірців). У пятьох з вас на папірці написаний початок пісні, а у інших пятьох її закінчення. Спробуйте якомога швидше віднайти свою пару.

А зараз я пропоную вам послухати попурі з українських пісень у сучасній обробці.

(Пісня «Українське попурі»)

Поки наші учасники займають свої місця, я запрошую на сцену ще пятьох конкурсантів. (Помічник роздає учасникам папірці з назвами пісні). Ваше завдання показати за допомогою міміки та жестів назву пісні чи її сюжет, не називаючи саму пісню.

В дитинстві моя вчитель з музики загадала мені загадку, над якою я роздумувала декілька тижнів. Пізніше виявилось, що це була загадка «з родзинкою». Тому зараз хочу поділитися нею з вами:

Чого півень, як співає, очі закриває? (Бо соромно, що одну і ту ж пісню співає щодня).

Дійсно, для того, щоб співати, багато не треба. Треба лише сім. Сім нот. І зараз ми з вами познайомимось з ними ближче.

Щойно сіла у гніздо наша перша нота… (До)

Забуваємо старе, наша друга нота… (Ре)

Третю знаємо самі. Всім відома нота… (Мі)

Є четверта в нас графа. Тут живе весела… (Фа)

І для пятої є роль: грає у спектаклі… (Соль)

Знає навіть немовля, шоста нота – нота… (Ля)

Разом скажемо усі: «Сьома наша нота… (Сі)».

Виявляється, що усі ноти нам добре знайомі. Тому я пропоную до вашої уваги ребуси. Давайте разом відгадаємо зашифровані на малюнках слова.

Звучить «Ноктюрн» (Ф. Шопен)

Час минає. Промайнув і час нашої музичної зустрічі. Ми  поринули у багатогранний і неповторний світ музичного мистецтва. Який же він прекрасний! Тож не обмежуйте свої музичні смаки одним лише жанром, розвивайте їх та спробуйте створити щось і самі. Вважаю, що на прощання стане доречним вислів гітариста Джеммі Хендрикса, який сказав: «Музика сходить з неба. Із нею забувають про свій біль, і не можуть зробити боляче іншим».

Звучить пісня «Сонце нам сяє»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Єрмак Марина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Музичне мистецтво, Сценарії
Додано
26 березня 2018
Переглядів
1462
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку