Цитатний диктант до повісті М. Стельмаха "Гуси-лебеді летять"

Про матеріал
Даний цитатний диктант допоможе вчителеві перевірити знання учнів щодо змісту твору.
Перегляд файлу

Цитатний диктант

М. Стельмах «Гуси-лебеді летять»

  1. До якого розділу є вступом поданий уривок: «Прямо над нашою хатою пролітають лебеді. Вони летять нижче розпатланих, обвислих хмар і струшують на землю бентежні звуки далеких дзвонів. Дід говорить. що так співають лебедині крила»? ( Першого).
  2. Укажіть художньо-виражальний засіб, використаний у поданому уривку: «у церкві вистоювала старість, біля церкви стрічалися молодість і любов, а під ними бавилось наше дитинство». (Персоніфікація)
  3. Укажіть ім’я образу твору за поданим описом: «біля самого вориння з козубом у руці стояла чорнява худенька дівчинка …, очі в неї карі, з краплинами роси, рум’янці темні, а губи відстовбурчились рожевим потрісканим вузликом і чогось радіють собі».(Дівчинка Люба)
  4. Доповніть речення на місці пропуску: «Вміла ______ якось і в людях розбиратись». (Качка).
  5. Хто навчив Михайлика «любити роси, легенький ранковий туман, п’янкий любисток, м’яту, маковий цвіт, осінній гороб і калину…»? (Мати).
  6. Кому належать ці слова: « Тепер головне – свіжа сорочка і чиста совість» (Батьку).
  7. Укажіть лексичне значення поданого фразеологізму « кум королю». (Бути у виграшному становищі).
  8. Укажіть, хто з героїв повісті співав цю пісню:

Як продала дівчина курку,

То купила козакові люльку,

Люльку за курку купила,

Бо козака вірно любила… (дід Дем’ян).

  1. Укажіть за яких обставин мати Михайлика і дядько Микола сказали: «І що тільки буде з цієї дитини?», «Увесь піде в мене, - це по нас обох уже видно». (Коли його відразу прийняли до школи у другу групу).
  2. Прочитайте уривок та вкажіть художні засоби: « За хмарами-хмарами куталось сонце; воно зрідка опускало під краї неба імлаві просвітки, і тоді земля трималась на них, мов колиска». ( Персоніфікація, епітет, порівняння).
  3. Кому належить ця портретна характеристика: «Її високі здивовані брови, і красиві вінчики вій, і ранково сині очі, і вогкі, напіврозкриті уста чаять у собі стільки молодечого завзяття і радості, що й мені, соньку, стає веселіше».

(Мар’яні).

  1. Укажіть за яких обставин мати Михайлика сказала: «Якою буде її доля? – не знати в кого, чи в сонця, чи в землі». (Щодо долі Мар’яни, яка пішла на службу до попа).

 

 

doc
Додано
8 листопада 2019
Переглядів
5966
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку