Цивільне право України.

Про матеріал
В презентації надано основні положення цивільного законодавства. Субєкти правовідносин, дієздатність, правоздатність, обєкти правовідносин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Я, власник мобільного телефону?Я можу його подарувати? Обміняти?Д/з - § 15 ст.104-111

Номер слайду 2

Що говорить закон?

Номер слайду 3

КОНСТИТУЦІЯУКРАЇНИ28 червня 1996 року. ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО УКРАЇНИСтаття 41 Кожен має правосвоєю власністюрезультатами своєїінтелектуальної, творчої діяльності

Номер слайду 4

МАЙНОРУХОМЕНЕРУХОМЕІНТЕЛЕКТУАЛЬНАВЛАСНІСТЬНЕМАЙНОСтатті 281 - 315. Я

Номер слайду 5

ОСОБИСТІ НЕМАЙНОВІ ПРАВА, ЩО ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ ПРИРОДНЕ ІСНУВАННЯ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИСтаття 281. Право на життя. Стаття 282. Право на усунення небезпеки, яка загрожує життю та здоров'ю. Стаття 283. Право на охорону здоров'я. Стаття 284. Право на медичну допомогу. Стаття 285. Право на інформацію про стан свого здоров'я. Стаття 286. Право на таємницю про стан здоров'я. Стаття 287. Права фізичної особи, яка перебуває на стаціонарному лікуванні у закладі охорони здоров'я. Стаття 288. Право на свободу. Стаття 289. Право на особисту недоторканність. Стаття 290. Право на донорство. Стаття 291. Право на сім'ю. Стаття 292. Право на опіку або піклування. Стаття 293. Право на безпечне для життя і здоров'я довкілля. ОСОБИСТІ НЕМАЙНОВІ ПРАВА, ЩО ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ СОЦІАЛЬНЕ БУТТЯ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИСтаття 294. Право на ім'я. Стаття 295. Право на зміну іменіСтаття 296. Право на використання іменіСтаття 297. Право на повагу до гідності та честіСтаття 298. Повага до людини, яка померла. Стаття 299. Право на недоторканність ділової репутаціїСтаття 300. Право на індивідуальність. Стаття 301. Право на особисте життя та його таємницю. Стаття 302. Право на інформацію. Стаття 303. Право на особисті папери. Стаття 304. Розпоряджання особистими паперами. Стаття 305. Право на ознайомлення з особистими паперами, які передані до фонду бібліотек або архівів. Стаття 306. Право на таємницю кореспонденціїСтаття 307. Захист інтересів фізичної особи при проведенні фото-, кіно-, теле- та відеозйомок. Стаття 308. Охорона інтересів фізичної особи, яка зображена на фотографіях та в інших художніх творах. Стаття 309. Право на свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчостіСтаття 310. Право на місце проживання. Стаття 311. Право на недоторканність житла. Стаття 312. Право на вибір роду занять. Стаття 313. Право на свободу пересування. Стаття 314. Право на свободу об'єднання. Стаття 315. Право на мирні зібрання

Номер слайду 6

СУБ’ЄКТИ ПРАВОВІДНОСИНДІЄЗДАТНІСТЬправоздатність. ПОВНА18років1616 НЕПОВНАЧАСТКОВА14роківДІЄЗДАТНІСТЬправоздатність. РЕЄСТРАЦІЯСУБ"ЄКТА

Номер слайду 7

Витяги з ЦИВІЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИСтаття 30. Цивільна дієздатність фізичної особи1. Цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов'язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.2. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом. Стаття 31. Часткова цивільна дієздатність фізичної особи, яка не досягла чотирнадцяти років1. Фізична особа, яка не досягла чотирнадцяти років (малолітня особа), має право:1) самостійно вчиняти дрібні побутові правочини. Правочин вважається дрібним побутовим, якщо він задовольняє побутові потреби особи, відповідає її фізичному, духовному чи соціальному розвитку та стосується предмета, який має невисоку вартість;2) здійснювати особисті немайнові права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом.2. Малолітня особа не несе відповідальності за завдану нею шкоду. Стаття 24. Поняття фізичної особи1. Людина як учасник цивільних відносин вважається фізичною особою.

Номер слайду 8

Стаття 32. Неповна цивільна дієздатність фізичної особи у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років1. Крім правочинів, передбачених статтею 31 цього Кодексу, фізична особа у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років (неповнолітня особа) має право:1) самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими доходами;2) самостійно здійснювати права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом;3) бути учасником (засновником) юридичних осіб, якщо це не заборонено законом або установчими документами юридичної особи;4) самостійно укладати договір банківського вкладу (рахунку) та розпоряджатися вкладом, внесеним нею на своє ім'я (грошовими коштами на рахунку).2. Неповнолітня особа вчиняє інші правочини за згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальників. На вчинення неповнолітньою особою правочину щодо транспортних засобів або нерухомого майна повинна бути письмова нотаріально посвідчена згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника і дозвіл органу опіки та піклування.3. Неповнолітня особа може розпоряджатися грошовими коштами, що внесені повністю або частково іншими особами у фінансову установу на її ім'я, за згодою органу опіки та піклування та батьків (усиновлювачів) або піклувальника.4. Згода на вчинення неповнолітньою особою правочину має бути одержана від батьків (усиновлювачів) або піклувальника та органу опіки та піклування відповідно до закону.5. За наявності достатніх підстав суд за заявою батьків (усиновлювачів), піклувальника, органу опіки та піклування може обмежити право неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими доходами або позбавити її цього права. Суд скасовує своє рішення про обмеження або позбавлення цього права, якщо відпали обставини, які були підставою для його прийняття.6. Порядок обмеження цивільної дієздатності неповнолітньої особи встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Номер слайду 9

Стаття 33. Цивільна відповідальність неповнолітньої особи1. Неповнолітня особа особисто несе відповідальність за порушення договору, укладеного нею самостійно відповідно до закону.2. Неповнолітня особа особисто несе відповідальність за порушення договору, укладеного за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальника. Якщо у неповнолітньої особи недостатньо майна для відшкодування збитків, додаткову відповідальність несуть її батьки (усиновлювачі) або піклувальник.3. Неповнолітня особа несе відповідальність за шкоду, завдану нею іншій особі, відповідно до статті 1179 цього Кодексу. Стаття 34. Повна цивільна дієздатність1. Повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття).2. У разі реєстрації шлюбу фізичної особи, яка не досягла повноліття, вона набуває повної цивільної дієздатності з моменту реєстрації шлюбу. У разі припинення шлюбу до досягнення фізичною особою повноліття набута нею повна цивільна дієздатність зберігається. У разі визнання шлюбу недійсним з підстав, не пов'язаних з протиправною поведінкою неповнолітньої особи, набута нею повна цивільна дієздатність зберігається.

Номер слайду 10

Стаття 35. Надання повної цивільної дієздатності1. Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і працює за трудовим договором, а також неповнолітній особі, яка записана матір'ю або батьком дитини.2. Надання повної цивільної дієздатності провадиться за рішенням органу опіки та піклування за заявою заінтересованої особи за письмовою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника, а у разі відсутності такої згоди повна цивільна дієздатність може бути надана за рішенням суду.3. Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю. За наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця.4. Повна цивільна дієздатність, надана фізичній особі, поширюється на усі цивільні права та обов'язки.5. У разі припинення трудового договору, припинення фізичною особою підприємницької діяльності надана їй повна цивільна дієздатність зберігається.

Номер слайду 11

Стаття 80. Поняття юридичної особи1. Юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Стаття 328. Підстави набуття права власності1. Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.2. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності чи необґрунтованість активів, які перебувають у власності, не встановлені судом. Стаття 346. Підстави припинення права власності1. Право власності припиняється у разі:1) відчуження власником свого майна;2) відмови власника від права власності;3) припинення права власності на майно, яке за законом не може належати цій особі;4) знищення майна;5) викупу пам'яток культурної спадщини;6) примусового відчуження земельних ділянок приватної власності, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, з мотивів суспільної необхідності відповідно до закону;8) звернення стягнення на майно за зобов'язаннями власника;9) реквізиції;10) конфіскації;11) припинення юридичної особи чи смерті власника;12) визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави.2. Право власності може бути припинене в інших випадках, встановлених законом.

Номер слайду 14

Я, власник, мобільного телефону?Я можу його подарувати? Обміняти?Згідно Цивільного Кодексу України (далі- ЦКУ), я - власник мобільного телефону. Стаття 41 Конституції України (далі – КУ) гарантує моє право власності, і право власності на мобільний телефон.. Я, як фізична особа (статті 41 КУ), маю право володіти, користуватися та розпоряджатися мобільним телефоном. Відповідно статті 34 ЦКУ, я маю повну цивільну дієздатність. Тому що, повна цивільна дієздатність набувається фізичною особою по досягненню нею 18 років (повноліття). Правоздатність була набута мною з моменту народження (пункт 2 статті 25 ЦКУ). Право власності на мобільний телефон я набув, відповідно статті 328 ЦКУ, внаслідок правочину – договору купівлі – продажу. Стаття 655 ЦКУ визначає, якщо мені було передано телефон у власність, за що я сплатив грошову суму, відповідно договору купівлі – продажу – я набуваю право власності. Таким чином, я, як власник мобільного телефону, та володію повним обсягом правоздатності і дієздатності, можу здійснити договір дарування (ст. 717 ЦКУ). Але, якщо, я буду вимагати у обдарованого щось за цей правочин – то цей договір не вважається договором дарування. За домовленістю з іншим суб'єктом (фізичною або юридичною особою, яка володіє повним обсягом дієздатності та правоздатності) я можу, відповідно статті 715 ЦКУ, укласти договір міни – обміну. Зразок відповіді.

pptx
Додано
17 лютого 2023
Переглядів
274
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку