Сім’я. Шлюб. Взаємні права й обов’язки батьків і дітей.

Про матеріал
Сім’я. Шлюб. Взаємні права й обов’язки батьків і дітей.Стаття 3 Сімейного кодексу України визначає сім'ю як сукупність “осіб, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки”. У зв'язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми чи з інших поважних причин подружжя може вважатися сім'єю і тоді, коли не проживає спільно. Сімейний кодекс України визначає, що сім'я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також з інших підстав, які не заборонені законом та які не суперечать моральним засадам суспільства. Як бачимо, усиновлення прирівнюється до кровного споріднення і така дитина користується повними правами й обов'язками члена сім'ї.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сім’я. Шлюб. Взаємні права й обов’язки Сім’я. Шлюб. Взаємні права й обов’язки батьків і дітей

Номер слайду 2

МЕТА:ознайомитися із поняттями «шлюб», «сім’я», з умовами та порядком укладання шлюбу, особливостями укладання шлюбу неповнолітніми, виділити  окремі обов’язки та права подружжя; розвивати    вміння  аналізувати  правові  ситуації  й  пропонувати  шляхи  їх  розв’язання  на  підставі  норм  сімейного  права;  формувати відповідальне ставлення до прийняття життєвих рішень; виховувати  в  учнів  повагу  до  сім’ї  та шлюбу  як  до  суспільного  осередку,  що  має  державне  значення.

Номер слайду 3

ПЛАН УРОКУ1. Що таке шлюб і сім’я 2. Умови та порядок укладання шлюбу3. Особливості укладання шлюбу неповнолітніми4. Особисті немайнові та майнові права і обов’язки подружжя5. Що таке шлюбний договір

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Основні джерела сімейного права

Номер слайду 6

Сімейний кодекс Україниприйнято у 2002 р. і введено в дію з 1 січня 2004 р. містить 7 розділів (292 статті): Розділ 1. Загальні положення. Розділ 2. Шлюб. Права та обов'язки подружжя. Розділ 3. Права та обов'язки матері, батька і дитини. Розділ 4. Влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування. Розділ 5. Права та обов'язки інших членів сім’ї та родичів. Розділ 6. Застосування Сімейного кодексу до іноземних громадян і осіб без громадянства. Розділ 7. Прикінцеві положення.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

СІМ’Я

Номер слайду 9

сім'я створюється на підставі: усиновленняз інших підстав

Номер слайду 10

Статтею 21 Сімейного кодексу України: -шлюб є сімейним союзом, тобто має на меті створення сім'ї. Якщо такої мети не було, то шлюб може бути визнаний фіктивним; - шлюб є союзом жінки та чоловіка, тобто в Україні не реєструють шлюби між особами однієї статі; - шлюб є союз, що зареєстрований в органі державної реєстрації актів цивільного стану, тобто жінка і чоловік, які проживають разом та ведуть спільне господарство, можуть вважатися сім'єю, однак вони не матимуть прав і обов'язків подружжя.

Номер слайду 11

Стаття 23 Сімейного кодексу України зазначає, хто може укладати шлюб:- особи, які досягли 18-річного віку;- особи, які досягли 16-річного віку та отримали дозвіл суду на шлюб, довівши, що це відповідає їхнім інтересам.

Номер слайду 12

Алгоритм дій для укладення шлюбу:1. Подати заяву до органу державної реєстрації актів цивільного стану. 2. Повідомити про стан здоров'я одне одному. 3. Після спливу одного місяця від дня подання заяви з'явитися на реєстрацію шлюбу і підтвердити своє бажання.

Номер слайду 13

Особистою приватною власністю, тобто власністю, яка не ділитиметься,залишається майно:1) яке мав кожний із подружжя до шлюбу,2) яке кожен із них отримав у спадок чи в подарунок,3) яке є річчю індивідуального користування (одяг, прикраси тощо),4) премії та нагороди, отримані за особисті заслуги.

Номер слайду 14

батьки мають право:визначати прізвище, ім’я та по батькові дитини; на самозахист своєї дитини;обирати форми та методи виховання;на безперешкодне спілкування; на звернення до суду та інших органів задля захисту прав та інтересів дитини.

Номер слайду 15

Батьки зобов’язані:забрати дитину з пологового будинку; не пізніше ніж через один місяць з дня її народження зареєструвати дитину; визначитися з прізвищем, ім’ям та по батькові немовляти; готувати дитину до самостійного життя; поважати її. піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток; дбати, щоб дитина отримала повну загальну середню освіту; виховувати дитину в дусі поваги до прав і свобод інших людей, любові до своєї сім’ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини;

Номер слайду 16

pptx
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Васильків І.Д., Кравчук В.М.)
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
304
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку