Де можна використовувати електричний струм

Про матеріал
Презентація до уроку "Де можна використовувати електричний струм"(Гільберг)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Де можна використовувати електричний струм Я був вражений тим, як важливо діяти. Недостатньо просто знати, потрібно використовувати знання. Мало хотіти чогось, потрібно діяти. Леонардо да Вінчі, італійський учений і винахідник

Номер слайду 2

Пригадаємо: Що таке електричний струм?Що таке джерело струму?Назви елементи електричного кола. Що ти розумієш під електричною схемою?

Номер слайду 3

Чому деякі електроприлади нагріваються. Що об’єднує всі ці прилади?. Електричний струм спричиняє різну дію на тіла, речовини, через які він проходить. Ці прилади яскраво демонструють теплову дію електричного струму, тобто коли електрична енергія перетворюється на теплову. Коли по провідниках проходить електричний струм, енергія заряджених частинок передається частинкам провідника, в результаті цієї енергії він нагрівається. Підбираючи різні провідники і регулюючи струм, можна нагрівати тіло до різних температур. Перетворення енергії електричного струму на тепло широко використовують у побутовій техніці.

Номер слайду 4

Чи може електричний струм світитись. Як ти думаєш, на яку енергію перетворюється електрична енергія в цих пристроях і під час цих явищ?1. Прожектор. 2. Електрична дуга під час зварювання. 3. Блискавка. Це яскравий приклад світлової дії електричного струму. Тобто енергія електричного струму перетворюється на світло. Таку здатність електричної енергії використовують у багатьох освітлювальних приладах.

Номер слайду 5

Як очищають метали від домішок електрикою. Вода є добрим розчинником для багатьох речовин. Розчини солей проводять електричний струм. Процес проходження електричного струму через різні розчини супроводжується виділенням на кінцях провідників нових речовин. У цьому проявляється хімічна дія електричного струму. Цю дію струму використовують для очищення деяких металів від домішок, покриття поверхні одних металів тонким шаром інших. Електричний струм впливає і на людський організм. Його використовують з лікувальною метою у різних галузях медицини.

Номер слайду 6

Як безпечно користуватись електроприладами. У побуті ми використовуємо різні електричні прилади, які працюють завдяки струму. Завжди варто пам’ятати, що електричний струм є небезпечним для людини. Дія електричного струму на людський організм може призвести до електричних травм і пошкоджень, таких як скорочення м’язів, що супроводжується сильним болем, станом непритомності, порушення роботи серця і дихання. Пам’ятайте! Найчастішою причиною ураження людини електричним струмом є доторкання:до неізольованих провідників;до провідників з пошкодженою ізоляцією;до пошкоджених електроприладів;до металевих елементів конструкції машин і механізмів, які випадково опинилися під напругою.

Номер слайду 7

Правила поводження з електричними приладами

Номер слайду 8

Коротко про головне. Електричний струм виявляє теплову, світлову, магнітну і хімічну дію. Дію електричного струму широко використовують у побуті, техніці, промисловості, сільському господарстві, медицині та інших галузях. Електричний струм є небезпечним для людського організму. Потрібно знати і дотримуватись правил безпечної поведінки з електропобутовими приладами.

Номер слайду 9

Перевіряємо себе1. Назви приклади застосування теплової дії електричного струму.2. Наведи приклади перетворення електричної енергії на світлову.3. Як можна перевірити магнітну дію електричного струму?4. Укажи можливі причини враження людини електричним струмом.5. Оціни свою роботу на уроці, продовж речення: На уроці я зрозумів/-ла, що...; Я не зрозумів/-ла...; Мій настрій ... . Користуючись матеріалами параграфа і додатковими джерелами, розробіть пам’ятку безпечної поведінки з електроприладами, які використовують у вас вдома. Оформте у вигляді тексту з картинками, використовуючи текстовий редактор.

Номер слайду 10

Домашнє завдання: Вивчити параграф 12

Номер слайду 11

Вплив електричного струму на організм людини. Дія електричного струму на живу тканину має своєрідний і різнобічний характер. Механізм ураження людини електричним струмом складний і супроводжується термічним, електролітичним та біологічним впливами і залежить від основних параметрів струму: сили струму, напруги, роду струму (постійний чи змінний), частоти

Номер слайду 12

Опір шкіри під час точкового контакту є визначальним фактором, який обмежує силу струму. Суха шкіра має великий опір, а волога – малий, оскільки йони, що містяться у воді, забезпечать безперешкодне проходження струму в тіло. При сухій шкірі опір між крайніми точками тіла, наприклад, від ноги до руки або однієї руки до другої, може дорівнювати 105 Ом. Повний опір тіла між вологими руками дорівнює 1500 Ом.

Номер слайду 13

Термічний вплив струму на організм людини характеризується нагріванням тканини тіла, кровоносних судин, нервів, серця та інших органів, через які проходить струм. Найпоширеніші електротравми, які трапляються у 60 — 65 % потерпілих від ураження електричним струмом — це електричний опік та електричні знаки на шкірі в місцях її щільного контакту зі струмопровідником. Найнебезпечніший шлях струму крізь тіло людини — вздовж осі тіла. За великої сили струму, що проходить крізь тіло, людина майже вся згоряє. Термічна дія струму

Номер слайду 14

Крім значення сили струму, на організм людини впливає і значення напруги. За високої напруги (в момент доторкання до струмопровідних частин) виникає скорочення м'язів з відповідними наслідками. Найчутливішими до електричного струму є мозок, грудні м'язи і нервові центри, які контролюють дихання й роботу серця.

Номер слайду 15

Найнебезпечнішим видом електротравми є електричний удар. Він супроводжується ураженням організму, при якому спостерігається параліч м'язів опорно-рухового апарату, м'язів грудної клітки (дихальних), м'язів шлуночків серця. У цьому разі через 5-6 хв гинуть клітини центральної нервової системи, від чого наступає «клінічна (уявна) смерть».

Номер слайду 16

Якщо струм від зовнішнього джерела проходить через серце, то виникають нескоординовані скорочення м'язів шлуночка - шлункові фібриляції. У стан шлункових фібриляцій серце може бути приведене слабкими струмами - від 50 до 100 мк. А. Протягом 1-2 хв серцеві м'язи, що не отримують коронарної крові, слабішають, у результаті чого вони не можуть бути знову приведені у стан нормальних скорочень, і настає смерть. Якщо будуть прийняті екстрені заходи, то регулярна дія серця може бути збережена. Звичайна техніка, що застосовується для дефібриляції, полягає в пропусканні через серце за кілька мілісекунд струму силою близько 10 А.

Номер слайду 17

Джерелом смертельних уражень струмом є електричні пристрої, які складені неправильно чи неакуратно або такі, що використовуються не за призначенням. Якщо людина доторкнеться до несправного електропристрою, то її тіло стає частиною електричного кола. І коли вона стоїть на вологій підлозі у ванній кімнаті чи на землі або тримається за заземлену трубу, то опір буде малим і через неї пройде значний струм, що може спричинити смерть. Однак, якщо будуть прийняті екстрені заходи, то життя людини, ураженої електричним струмом, може бути збережене.

Номер слайду 18

Запобігання ураженняелектричним струмом у побуті

Номер слайду 19

Звільнити людину від подальшої дії на неї електричного струму. Для ізоляції себе від землі й від потерпілого треба надіти гумове взуття, стати на суху дошку, ізолюючу підстилку або надіти гумові рукавиці. Потерпілому треба дати понюхати нашатирний спирт, розстебнути пояс і одяг, розтерти й зігріти тіло. Якщо потерпілий не подає ознак життя, необхідно зробити штучне дихання і масаж серця. У будь-якому випадку ураження електричним струмом треба викликати лікаря. Перша допомога потерпілому

Номер слайду 20

Електричний струм у медицині

Номер слайду 21

Електролікування Електролікування (електротерапія) - це використання в лікувальних, профілактичних або реабілітаційних цілях електричного струму або ж магнітних, електричних та електромагнітних полів.

Номер слайду 22

Основні види електротерапії

Номер слайду 23

Діадинамотерапія Діадинамотерапія - це імпульсна терапія, метод лікування струмом різної частоти - 50-100 Гц. Популярність в фізіотерапії цей метод набув завдяки швидко наступаючому знеболюючому, протизапальному, протинабряковому та іншим ефектам. Цей вид терапії був розроблений близько 70 років тому французьким вченим П'єром Бернаром і пізніше отримав назву струм Бернара або діадинамічний струм.

Номер слайду 24

Гальванізація Гальванізація — одна із процедур електротерапії із застосуванням постійного струму. Показом до її застосування є болі та перерозтягнення м'язів, запалення пов'язане із нервовою системою, невралгії, стани після травм, порушення периферійного кровообігу, артрит.  

Номер слайду 25

Електросонтерапія. Електросонтерапія - це метод лікувального впливу на центральну нервову систему людини імпульсним струмом. Електросонтерапія призводить до засинання. Електросонтерапія - методика, яка широко використовується в найрізноманітніших галузях медицини.

Номер слайду 26

Ультратонотерапія. Ультратонотерапія - метод, заснований на застосуванні струму у лікуванні обмежених ділянок тіла. Ультратонотерапія – метод впливу на організм людини низькочастотного струму високої напруги, але невеликої потужності. 

Номер слайду 27

Дарсонвалізація. Дарсонвалізація – це вплив імпульсними змінними струмами малої сили (але високої частоти і напруги), котрі слідують короткими імпульсами з коливаннями, що швидко затухають.

Номер слайду 28

Електрофорез Електрофорез – це процедура, під час якої на організм впливає електричний імпульс за допомогою якого лікарські речовини вводяться через шкіру.

Номер слайду 29

Електрохірургія Електрохірургія - медична процедура, яка полягає в руйнуванні біологічних тканин за допомогою змінного електричного струму

Номер слайду 30

Електростимуляція. Електростимуляція - це застосування електричного струму з метою збудження або посилення діяльності певних органів і систем.

pptx
Додано
11 жовтня 2023
Переглядів
649
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку