Чи може тіло бути невидимим

Про матеріал
Презентація до уроку на тему: "Чи може тіло бути невидимим." Підручник : пізнаємо природу/ Тетяна Гільберг( та ін.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чи може тіло бути невидимим. У мене немає ніякого таланту, є лише наполегливість та допитливість. Альберт Ейнштейн, видатний німецький фізик

Номер слайду 2

Пригадайте: Що таке світло?Які джерела світла ти знаєш?Як поширюється світло в прозорому середовищі?Яка причина утворення тіні?Зробіть завдання за QR- кодом

Номер слайду 3

Дайте відповідь «так» чи «ні».1. Світло має вигляд дуже маленької хвилі, завдяки якій ми можемо бачити все навколо.2. Тіла, які сприймають світло, називають джерелами світла. 3. Існують природні і штучні джерела світла.4. Сонце- штучне джерело світла5. Світло в прозорому середовищі поширюється по прямій лінії.6. Вогнище-природне джерело світла7. За здатністю пропускати світло тіла і речовини бувають непрозорими, прозорими і напівпрозорими.8. потік променів, які поширюються у вигляді хвилі не сприймаються органами зору.9. За непрозорими тілами, куди не потрапляє світло, утворюється тінь.10. У будь-якому середовищі, через яке проходить світло, воно рухається непрямолінійно.

Номер слайду 4

Світло від природних і штучних джерел потрапляє на непрозорі предмети й тіла, відбивається від них і потрапляє нам в очі Так ми бачимо в. Так ми бачимо все навкругисе навкруги

Номер слайду 5

Чи всі предмети однаково відбивають світло. Більшість навколишніх предметів ми бачимо завдяки тому, що вони відбивають світло, яке падає на них. Відбивають світло різні предмети не однаково — саме це й надає розмаїтості навколишньому світові. Предмети, що відбивають майже все світло, яке падає на них, здаються нам зазвичай білими (але далеко не завжди: наприклад, дзеркала, що добре відбивають світло, білими не виглядають!). Однак навіть сліпуче білий сніг відбиває не всі 100, а тільки 80—85 відсотків світла, що падає на нього. Предмети ж, які поглинають майже все світло, що падає на них, здаються нам чорними. Але навіть чорне сукно все ж таки відбиває кілька відсотків світла. Тіла, що відбивають світло «краще» за всі інші, ми взагалі не бачимо! Це — дзеркала. Вони відбивають до 80 % світла, що падає на них, але спробуйте побачити чисте дзеркало! Ви побачите раму дзеркала, порошини й подряпини на його поверхні, предмети, відбиті в дзеркалі… але самого дзеркала, як не намагайтеся, ви не побачите!

Номер слайду 6

Чому?1. високо в горах, де багато снігу, потрібно одягати сонцезахисні окуляри? 2. свіжа рілля на полі здається нам чорного кольору? 3. ми бачимо відображення дерев на гладенькій поверхні води? 4. ми можемо бачити всі ці предмети, зображені на малюнку 1- 4?

Номер слайду 7

Цікаво. Тебе, напевне, дуже цікавило, чому небо блакитне? Коли сонячні промені потрапляють у повітря нашої Землі, вони розсіюються частинками, що входять до складу повітря. Виявляється, найкраще розсіюється світло блакитного кольору. Тому небо блакитне.

Номер слайду 8

Чому предмети у воді здаються більшими. Ці явища пояснюються тим що під час переходу з одного середовища в інше напрям поширення променя змінюється. Відбувається явище, яке називається заломленням світла. Заломлення світла — це зміна напрямку розповсюдження світла при проходженні через межу двох середовищ. Як це впливає на наше сприйняття предметів? У повітрі промені світла передаються до ока без відхилень, потім сигнал іде в мозок, в якому й формується зображення предмета. Якщо ж предмет помістити у воду або іншу рідину, промені сонячного світла відбиваються інакше. Відхилення промінчика від прямого курсу викривляє об’єкт у нашому сприйнятті. 

Номер слайду 9

Якого кольору сонячне світло. Веселка є найяскравішим прикладом заломлення сонячних променів через краплини води, що містяться у повітрі . Щоб легко запам’ятати кольори та їхній порядок у веселці, вивчи вислів: «Чапля Осінь Жде Завзято Буде Сани Фарбувати». Сонячне світло містить у собі сім відомих тобі кольорів. Цей факт відкрив знаменитий фізик Ісаак Ньютон. За допомогою промінчика сонця в затемненій кімнаті та скляної піраміди він «розклав» біле світло на різнокольорову смужку із семи кольорів Пам’ятайте! Тривале перебування на сонці шкодить вашому здоров’ю, особливо в літню пору.

Номер слайду 10

Коротко про головне. Завдяки відбиванню світла від предметів, на які воно падає, ми можемо їх бачити. Різні тіла і предмети по-різному відбивають світло. Ми можемо бачити предмет об’ємним за рахунок розсіювання ним світла. Під час переходу з одного прозорого середовища в інше світлові промені заломлюються. За рахунок заломлення сонячне світло розкладається у скляній піраміді на сім кольорів.

Номер слайду 11

 Перевіряємо себе1. Чому в темній кімнаті не видно предмети?2. Чому із човна важко списом влучити в рибу, що плаває поряд?3. Якого кольору сонячне світло?4. Спробуй дати відповідь на тему параграфа.5. Оціни свою роботу на уроці, закінчи речення: Сьогодні на уроці було цікаво/нецікаво, тому що...; Коли виконував/-ла завдання, виникали труднощі...; Після уроку мені захотілось ... .

Номер слайду 12

Домашнє завдання:1. Вивчити параграф 152. Домашній експеримент «Моделюємо веселку в домашніх умовах». Прочитайте за QR-кодом інструкцію з моделювання веселки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Соосар Алла Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 жовтня 2023
Переглядів
1231
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку