Чи зустрічається світло з тінню

Про матеріал
Презентація до уроку на тему: "Чи зустрічається світло з тінню"( підручник : Пізнаємо природу/Тетяна Гільберг(та ін.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чи зустрічається світло з тінню. У кожній людині - сонце. Тільки дайте йому світити. Сократ, давньогрецький філософ

Номер слайду 2

Дайте відповідь «так» чи «ні». Здатність тіла виконувати роботу називають енергією.енергія не виникає з нічого і не зникає безслідно, а лише перетворюється з одного виду на інший.електродвигун перетворює електричну енергію на світлову енергію руху. Вся побутова техніка споживає однакову кількість електроенергії найбільше електроенергії споживають телевізори і комп’ютери. Нині більшість виробників побутової техніки позначають свій товар спеціальною наліпкою встановленого зразка, де різними кольорами і буквами наведено класи енергоефективності Електромобіль- це автомобіль, який приводиться в рух за допомогою одного або декількох електродвигунів. Електромобіль - екологічно чистий автомобіль майбутнього. Електричну енергію можна виробляти завдяки іншим видам енергії, і вона здатна перетворюватись на різні види енергії. Споживання енергії залежить від потужності електроприладів, тому слід ефективно і раціонально використовувати їх.

Номер слайду 3

Пригадайте. Які фізичні явища ти знаєш?Назви види енергій. Наведи приклади перетворення енергії. Завдяки чому існує рослинний світ?

Номер слайду 4

Світло - це потік променів, які поширюються у вигляді хвилі, переносять енергію та сприймаються органами зору.

Номер слайду 5

джерела світла і поширення світла. Тіла, які випромінюють світло, називають джерелами світла. Бувають природні джерела світла - ті, що створені природою, і штучні - які створила людина. У будь-якому середовищі, через яке проходить світло, воно рухається прямолінійно. Назвіть, які джерела є природними, а які - штучними. А. Сонячне світло в сосновому лісі. Б. Промінь світла від ліхтаря

Номер слайду 6

Область за тілом, у яку не потрапляє світло від джерела, називають тінню. Тінь утворюється, коли на шляху поширення світлових променів розташоване тіло, через яке світло не може пройти. За предметом буде набагато темніше, ніж у місцях, куди світло потрапляє

Номер слайду 7

У 18 ст., коли не було ще фотографій, а портрети на замовлення були занадто дорогими, малювали силуети

Номер слайду 8

Чи всі тіла не пропускають світло. Утворення тіні дає змогу зрозуміти, що є тіла, через які світло не може проникнути. Такі тіла називають непрозорими. Найкращим прикладом непрозорих тіл є метали, тканини, папір. Відповідно тіла і речовини, через які світло може проходити, називають прозорими. Також є речовини, які частково пропускають світло. Нам вони здаватимуться напівпрозорими

Номер слайду 9

Світло і тінь відіграють важливу роль у нашому житті. У спеку ми шукаємо затінок, коли темно в приміщенні, хочемо увімкнути світло. Впливає освітлення й на наше здоров’я та самопочуття. Яскравий приклад утворення тіні - місячне і сонячне затемнення. Освітлювальні прилади, які вже не працюють, не можна викидати в загальний смітник, особливо лампи денного світла. З ними потрібно бути обережним. Користуйся спеціальними утилізаційними пунктами.

Номер слайду 10

Коротко про головне. Світло має вигляд дуже маленької хвилі, завдяки якій ми можемо бачити все навколо.Існують природні і штучні джерела світла. Світло в прозорому середовищі поширюється по прямій лінії. За здатністю пропускати світло тіла і речовини бувають непрозорими, прозорими і напівпрозорими. За непрозорими тілами, куди не потрапляє світло, утворюється тінь.

Номер слайду 11

Перевіряємо себе1. Наведи приклади штучних і природних джерел світла.2. Чи може бути на всій нашій планеті водночас день чи ніч?3. Людське тіло прозоре чи непрозоре?4. Оціни свою роботу на уроці, продовж речення. По завершенні уроку я: Дізнався/-лась...; Зрозумів/-ла...; Найбільші труднощі я відчув/-ла...; Я не вмів/-ла, а тепер вмію ... .

Номер слайду 12

Домашнє завдання. А. Вивчити параграф :14 Б. Домашній експеримент «Виготовляємо сонячний годинник». Вам знадобиться: картонний круг діаметром 20 см, паличка завдовжки 10-15 см, ножиці, олівець, лінійка, годинник, відкрита місцевість, яка весь день буде освітлена сонцем. Порядок виконання роботи:1. Проткніть картон у центрі й вставте паличку на третину.2. Увіткніть у землю паличку з кругом, щоб круг лежав на землі.3. Коли на вашому годиннику хвилинна стрілка стане на 12, олівцем за допомогою лінійки позначте тінь, яка падає від палички на картон, і позначте час.4. Кожну годину позначайте тінь, що падає на круг, і позначайте час, який відповідає цій тіні.5. Дайте відповіді на запитання: А. Коли тінь найдовша? Найкоротша? Чому? Б. Чому тінь від нерухомої палички «рухалась»? 

pptx
Додано
14 жовтня 2023
Переглядів
929
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку