День гідності та свободи

Про матеріал
Сценарій виховного заходу до Дня Гідності та Свободи для роботи з дітьми з особливими
Перегляд файлу

 

Тема. «День гідності та свободи»

Мета: пояснити поняття гідність та свобода людини; формувати відчуття приналежності до України, усвідомлення себе українцем, почуття особистої відповідальності за долю держави та українського народу; формувати почуття патріотизму та національної свідомості; збагачувати словниковий запас;  розвивати пам’ять, мислення; виховувати любов до Батьківщини, до рідного краю;

Обладнання: ілюстративний та відео матеріал,

Тип заняття: година спілкування.

 

І. Вступна частина

1.Організаційний етап

Я хочу нагадати вам про одну із героїчних сторінок в історії нашої держави. Але для початку, давайте згадаємо:

-Як називається країна, в якій ми живемо? (відповіді дітей)

                                              Вправа «Аукціон слів»

Україна… Яка вона? Пропоную вам дібрати слова, що допоможуть нам розказати яка наша країна.

(Україна рідна, багата, щедра, прекрасна, співуча, люба, мила, чарівна, цінна, неповторна, єдина)

А як ще можна назвати країну, в якій ми народились і живемо? (Батьківщина)

Що таке Батьківщина? Це найдорожчі серцю місця, де було зроблено перші кроки, де відбулося перше знайомство з навколишнім світом. Тут все було «вперше»! Батьківщина – це та земля, яка надала життя твоїм предкам, викохала тебе, відпустила в велике життя. Батьківщину не обирають. У кожного вона одна.    Кожен народ оспівує свою землю, славить свою країну. У англійця – батьківщина Англія, у француза – Франція, у поляка – Польща, у українця – Україна!...

 

2. Мотивація навчально-виховної діяльності учнів.

    Отже, наша сьогоднішня зустріч присвячена події, яку ми будемо відзначати 21 листопада, і яка має назву «День гідності та свободи».  Свято це відзначають в нашій країні не так давно, і сьогодні ми дізнаємося про його історію. Познайомимося з героїчними сторінками  нашої країни, які стали основою для вшанування цього пам’ятного дня .

ІІ. Основна частина

  2. Повідомлення теми та мети заняття.

- Але, на початку нашого заняття давайте дізнаємось, що ж означають слова: «гідність та свобода».

( Словникова робота)

Гідність  самоповага та вміння постояти за себе, прийти на допомогу в разі необхідності 

Свободаце не тільки коли людина має право вибору, але й несе повну відповідальність за свої вчинки.

3. Бесіда з елементами розповіді

Україна – європейська суверенна незалежна держава, яка має право вирішувати самостійно всі питання, пов’язані з власною внутрішньою й зовнішньою політикою. Але кожна велика справа вимагає того, щоб було докладено багато зусиль.

21 листопада 2014 року  київські студенти вийшли на Майдан Незалежності в знак протесту проти рішення влади призупинити рух України  до Європейського Союзу.  
            В ніч з 30 листопада на 1 грудня колишній президент віддав злочинний наказ розігнати протестуючих. Почався наступ силовиків. Студентів  почали жорстоко  бити гумовими кийками. Багато хто з них отримали важкі поранення, один помер, кілька були заарештовані. Але це  призвело до того, що люди почали виходити на вулицю і Європротест перетворився в Єврореволюцію. Революція, яка була названа Майданом, або Революцією гідності. Революція Гідності – це революція кожного українця, якому набридло стояти на колінах і хочеться достойного життя у власному домі.
        Події листопада – грудня 2013 сколихнули всю Україну. Люди їхали на Майдан до Києва, щоб відстояти своє майбутнє. На Майдані й вулиці Грушевського загинуло чимало людей з різними точками зору. Але всі вони були громадянами України, й віддали своє життя за Україну. Загалом в ці страшні дні в центрі Києва загинуло більше ста чоловік. Згодом їх назвали «Небесною сотнею». Це були справжні патріоти країни. Одним з перших на Майдані Незалежності загинув наш земляк Сергій Нігоян ( відео «Борітеся…)

          Сергію Нігояну було присвоєно звання Героя України, його іменем названо  вулиці, школи.

 Сьогодні ми в скорботі й з великою вдячністю згадуємо Героїв Небесної сотні, котрі відтепер постійно споглядатимуть за нами та нашими вчинками. Майдан став символом боротьби, символом прагнень до європейських цінностей. І за цю боротьбу,  за нашу з вами свободу й оновлення країни заплачено страшну ціну: своє життя віддали найкращі.  І більшість  з них – молоді, сильні. Ті, хто лише починав жити….

Загиблі  герої мають стати прикладом для кожного свідомого українця. Ми маємо робити все від нас залежне, щоби ці смерті не були марними.  Країна після трагедії стала іншою і потребує реальних змін в усіх сферах життя. Небесна сотня це новітні герої України. Вони полягли за нас із вами, щоб ми жили гідно у вільній державі. Їхній приклад має зупинити й тих, хто нині розпалює вже нове, інше протистояння.

Давайте хвилиною мовчання пом’янемо всіх тих, хто віддав своє життя за нашу єдину країну  (всі піднімаються…хвилина мовчання, свічка)

(Відео  «Плине кача»)

Святе Письмо говорить, що спочатку Бог розселив людей по всьому світу і кожному народу дав землю. Богом дана земля є святою і рідною. Тому її захист – це найперший обов’язок кожного народу.

Для українців такою землею є Україна. Вона полита потом і кров’ю сотень поколінь наших працелюбних і героїчних предків, які зберегли для нас нашу солов’їну мову, а нас самих наділили веселою вдачею, співучістю, працьовитістю та гідністю, любовю до свободи.

Головне, що ми сьогодні маємо усвідомити: ми господарі на цій землі, наші предки її ні в кого не відбирали. Ми – українці,  і маємо таке глибоке коріння, що його не вирвати ніякими силами.

 

ІІІ. Заключна частина

Будь-яка подія має початок і має кінець. Ми повинні свято вірити, що на нашу землю скоро прийде мир, бо такий народ, як наш - добрий, щирий, відвертий, заслуговує на мир, злагоду, процвітання.
Рефлексія « Збережімо нашу Україну»

Діти, а зараз  подумайте, чого б ви хотіли побажати рідній Україні (Я бажаю любій Україні добра, миру, безпеки, процвітання, щастя тощо). По черзі прикріпіть свою відповідь  по контуру до  малюнка  України, озвучуючи своє побажання. Погляньте на дошку. Ваші дитячі долоньки ніби огортають нашу Батьківщину, оберігаючи її від усього лихого і недоброго, зігріваючи її своїм теплом. Тож нехай так і буде. Давайте любити нашу країну, берегти і розбудовувати її.

( Відео « Молитва за Україну»)


 

docx
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Сценарії
Інкл
Додано
4 січня 2022
Переглядів
200
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку