"День кота в Європі"

Про матеріал
Інформація для екологічного кутка школи, яка ведеться за екологічним календарем. Календар допоможе знайти корисні поради та рекомендації щодо відзначення екологічних свят та подій в Україні й світі, пов'язаних з охороною та збереженням довкілля.
Перегляд файлу

День кота в Європі

C:\Users\Надiя\Desktop\довгошерсні\Япо́нський бобте́йл.jpgC:\Users\Надiя\Desktop\напівдовгошерсні\Турецький ван.jpgC:\Users\Надiя\Desktop\довгошерсні\Балінез.jpgC:\Users\Надiя\Desktop\довгошерсні\Регдол 1.jpgC:\Users\Надiя\Desktop\довгошерсні\Регдол.jpgC:\Users\Надiя\Desktop\напівдовгошерсні\Егейська кішка.jpgC:\Users\Надiя\Desktop\короткошерстна\тойгер1.JPGC:\Users\Надiя\Desktop\короткошерстна\Сіамська.jpgC:\Users\Надiя\Desktop\довгошерсні\Норвезька лісова.jpgC:\Users\Надiя\Desktop\короткошерстна\американський бобтейл1.jpgC:\Users\Надiя\Desktop\напівдовгошерсні\Сибірська.jpgC:\Users\Надiя\Desktop\голі породи котів\Канадський сфінкс.jpgC:\Users\Надiя\Desktop\довгошерсні\перський колорпоінт.jpg                     Що б ми робили без цих котів?

Створений з ініціативи італійського журналіста Клауді Ангелетті, який працював в журналі Tuttogatto - World Cat Day, або відомий нам як День кота в Європі, відзначають з 1992 року - 17 лютого. Це звичайно ж не офіційне або державне, а скоріше народне і громадське свято. Вибір дня був пов’язаний з лютим місяцем саме тому, що цей період знаходився під знаком Водолія (знак зодіаку), який характеризується в італійській культурній традиції, як знак вільних і незалежних духів. Справа в тому, що за часів інквізиції, особливо кішок та котів чорного кольору, активно винищували, вважаючи їх помічниками злих сил, піднебесних духів злоби, що мешкають в повітрі.

Ідея Клаудії, за даними проекту DilovaMova.com, знайшла відгук не тільки у активістів та захисників тварин, але сподобалася і більш широкої аудиторії, адже Італія є домом для більш ніж 2,5 мільйона бродячих кішок, з основними ареалами проживання у Римі, Турині, Неаполі та Мілані. На підтримку Дня кота в Італії стали організовуватися численні дискусії, конференції, в тому числі фото виставки, збори коштів, щоб допомогти бродячим котам та кішкам. Потім ідея стала поширюватися і по інших європейських країнах, включаючи Україну та Польщу.

Коти і кішки - дивовижно добрі і граціозні, мудрі та ласкаві тварини, дуже довірливі і уважні не тільки до самих себе, але і до нас, намагаються бути нав’язливими тільки по-доброму, наполегливо поважають свободу. І крок їм на зустріч, дозволяє всім нам ще раз нагадати про дуже важливі речі, які нами часто не беруться до уваги. Про те, що кожен з нас також може бути трішечки вільніший і розкутіший в своїй доброті, що ми цілком в силах допомогти тим, хто довірився нам, що життя може бути сповненим взаєморозуміння і затишку, теплоти та краси, що життя дуже прекрасна та чудова річ!

Поспішаємо привітати нас усіх з цим чудовим Днем.

З Днем кота!

 

ТОП-18 найдорожчих порід домашніх котів:

1 місцеСаванна 4000- 22000$

2 місцеЧаузи 8000-10000$

3 місцеКао-мані 7000-10000$

4 місцеСафарі  4000-8000$

5 місцеБенгальська кішка 1000-4000$

6 місцеАмериканський керл 1000-3000$

7 місцеТойгер 500-3000$

8 місцеЕльф 2000$

9 місцеСеренгеті 600-2000$

10 місцеРосійська блакитна  400-2000$

11-е місце: Лаперм  200-2000$

12-е місце: Мейн-кун 600-1500$

13-е місце: Британська короткошерста 500-1500$

14-місце: Канадський сфінкс 400-1500$

15-е місце: Шотландська висловуха або скоттиш-фолд  200-1500$

16-місце: Гімалайська кішка  500-1300$

17-е місце: Петерболд або петербурзький сфінкс 300-1300$

18-е місце: Девон-рекс  400-1200 доларів.

C:\Users\Надiя\Desktop\Новая папка (2)\579bd028235777fbaeebd7e579c99b1a.jpgC:\Users\Надiя\Desktop\Новая папка (2)\animals-cats-russian-blue-1.800.jpgC:\Users\Надiя\Desktop\Новая папка (2)\253238_9.jpgC:\Users\Надiя\Desktop\Новая папка (2)\b9b0a6278889e462f494453f5ed54566.jpgC:\Users\Надiя\Desktop\Новая папка (2)\253238_7.jpgC:\Users\Надiя\Desktop\Новая папка (2)\253238_6.jpg

C:\Users\Надiя\Desktop\Новая папка (2)\253238_5.jpgC:\Users\Надiя\Desktop\Новая папка (2)\253238_4.jpgC:\Users\Надiя\Desktop\Новая папка (2)\253238_2.jpg

Цікаві факти про котів.

  • Середній термін життя домашнього кота 15 років, тоді як для диких – від 3 до 5 років.

 

  • Скільки років вашій кішці за людськими мірками? Якщо вашій кішці 3 роки, це відповідає людському 21 року. Якщо 8 років, то по-людськи – 40. Якщо 14, то 70 людських років.

 

  • Більшість кішок народжують від одного до дев'яти кошенят.

 

  • Багато котів здатні знайти шлях додому, незважаючи на відстані. На думку експертів, або кішки визначають своє місцезнаходження по куту сонячного світла, або у них є намагнічені клітини у мозку, які діють як компас.

 

  • Мозок кішки біологічно ближче до людського, ніж мозок собаки. За емоції у кішок відповідають ті ж самі ділянки мозку, що і у людей.

 

  • При падінні коти приземлюються на лапи: спочатку вирівнюється голова, потім спина, потім ноги, а в кінці вигинається спина, щоб пом’якшити приземлення.

 

  • Коти дуже чутливі до вібрацій. Вони можуть відчути поштовхи землетрусу на 10-15 хвилин раніше людини.

 

  • Якщо кішка дере меблі, спробуйте додати цьому місцю аромат лимона або апельсина. Кішки ненавидять ці запахи.

 

  • Дорослі кішки часто не переносять лактозу, тому коров'яче молоко - не кращий продукт для кішки. Воно не засвоюється і може викликати розлади травлення, аж до діареї.

 

  • Кішка їсть від 10 до 16 разів на день маленькими порціями, і завдяки досить короткому кишечнику транзит корму відбувається швидко. Тому кішці необхідний легкозасвоюваний корм і постійний доступ до нього (багаторазове годування)

 

  • Найпопулярніша у світі порода кішок - Перська кішка, після неї йде Єнотова кішка (Мейн-кун) і Сіамська кішка.

 

 

 

Факти про поведінку котів

Догляд за шерстю заспокоює, нейтралізує агресивність, що зароджується. У стані невпевненості кішка вилизується!

 

  • Коти махають своїми хвостами, коли стоять перед вибором. Наприклад, якщо кіт стоїть в дверному отворі, і хоче вийти, а на вулиці йде дощ, хвіст гойдатиметься із-за внутрішнього конфлікту. Кіт хоче вийти, але не хоче промокнути. Як тільки він прийме рішення (залишитися удома, або вийти під дощ), хвіст негайно припинить розгойдуватися.

 

  • Туалет повинен стояти у відокремленому місці, щоб кіт не соромився і далеко від миски з їжею, оскільки коти не люблять бруднити біля того місця, де вони їдять.

 

  • Коти ніколи не нявкають один з одним. Цей звук спеціально для людини.

 

  • Нервовий стан у кішки видають вуха – вони у неї дрібно сіпаються, хоча сама кішка може спокійно сидіти і спостерігати.

 

  • При нападі кота вони щільно притискують вуха до голови. Це для оберігання від зубів і кігтів противника. Якщо кіт нападає сам, то вуха він опускає горизонтально і в сторони, утворюючи трикутник.

 

  • Кішки - найбільш ледачі ссавці. Вони сплять 16-18 годин на день.

 

  • Кіт, лежачи у вас на руках, перебирає лапами, "збиваючи" щось, бо причина в дитинстві. Кошеня  масажуючи лапками живіт кішки, стимулює "подачу" молока. Доросла тварина використовує цей прийом, щоб показати крайню ступінь комфорту і задоволенн              я.

 

  • Коти дряпають меблі та шпалери бо таким чином точать свої кігті. А ще на котячих лапах, між пальцями, розташовані спеціальні залози, якими кіт мітить свою територію.

 

  • У котів є спеціальні залози на хвості, з боків голови, на губах, біля статевих органів і між передніми лапами. Вони використовують їх для позначки своїй території. Коли кіт треться об вашу ногу, він позначає вас, вказуючи, що ви - "його". З цієї ж причини коти труться об меблі і кути кімнат.

 

  • Коти муркочуть з багатьох причин. Багато експертів вважають, що кішки муркочуть відчуваючи інтенсивну емоцію (задоволення або біль). Кішки використовують при спілкуванні більше сотні різних звуків, перевершуючи в цьому собаку, шимпанзе і горили.

 

  • Якщо кішка залишає свої фекалії непокритими, то це ознака агресії, щоб ви знали, що вони не бояться вас.

 

 

Факти з анатомії кішок

 

  • Малюнок поверхні носа котів унікальний, як і відбиток пальця людини.

 

  • Кішка не бачить нічого прямо у себе під носом. Ось чому вони не відразу знаходить на підлозі ласий шматочок, який ви їй дали. Коти, не можуть сфокусувати погляд на близько розташованих предметах, тобто коти далекозорі. Фактично, краще всього кішка бачить на відстані від 75 см до 2-6 метрів.

 

  • У котів в середньому 12 рухливих вусів з кожного боку морди. В основі вусів є велика кількість нервових закінчень, тому кіт за допомогою них отримує інформацію про все, що його оточує: про предмети, про вітер, про температуру. Якщо котові видалити вуса, він може погано орієнтуватися в просторі, наприклад, погано полювати і взагалі відчувати себе невпевнено.

 

  • Вуса допомагають котам визначити, чи пролізуть вони в отвір!

 

  • Чутливість кішки до гучності звуку в 3 рази вища, ніж у людини!

 

  • У котів немає потових залоз по всьому тілу, як у людей. Вони пітніють тільки через лапи

 

  • У котів немає ключиць, тому вони можуть пролізти в будь-який отвір розміром із їхню голову.

 

  • У кішок кут зору дорівнює 220 °, тоді як у людей тільки 180 °.

 

  • Нюх у котів в 14 разів краще, ніж у людей.

 

  • У кішок 30 постійних зубів, у той час як у дорослих людей 32.

 

  • У котів 30 хребців, у той час як у людей всього 25.

 

  • У кішок 230 кісток в їхніх тілах, це на 24 більше, ніж у людей.

 

  • У кішок температура тіла коливається від 101 до 102,2 ° F (38 — 39 ° C).

 

  • У кішок серцевий ритм від 120 до 240 ударів на хвилину (залежно від породи кішки).

 

  • Кішки роблять 20 — 40 вдихів за хвилину в недіючому стані ( залежить від породи).

 

  • У кішок максимальна швидкість приблизно 30 миль на годину (48,2 км / год).

     

 

 

Вплив котів на організм людини

 

Продовжують життя

Коли ми гладимо кота, у нас знижується частота серцебиття і кров’яний тиск. А люди з сердечно-судинними захворюваннями мають шанс прожити довше, якщо у них є кіт, на відміну від тих, хто не має ні кота, ні собаки.

 

Фелінотерапія

Виявляється, є особливий метод позбавлення як від поганого настрою, так і від багатьох захворювань людини. Це фелінотерапія, або лікування за допомогою взаємодії людини з котами. Як показали медичні наукові дослідження, коти можуть лікувати різними способами:

  • звуком: за рахунок муркотіння створюється вібрація на частоті від 16 до 44 Гц; це оптимальна частота, яка активізує захисні функції організму людини і підвищує імунітет;
  • своїм теплом: температура котячого тіла становить 38-39 градусів, вона має протизапальнй ефект;
  • своїм особливим магнітним полем (тваринної енергетикою): таким чином кішка заспокоює, знімає поганий настрій, нейтралізує стрес і лікує депресію.

 

Коти корисні для дітей, які страждають аутизмом

Коти корисні для дітей, які страждають аутизмом, які після знайомства з цією твариною починали швидше набувати навичок взаємодії з оточуючими. Також вчені рекомендують заводити такого домашнього улюбленця, якщо у людини є проблеми в спілкуванні з-за сором’язливості і страху.

 

Врівноважують психічний стан

Власники кішок відзначають, що їх вихованці допомагають їм впоратися зі стресом і депресією, відволікаючи від всіляких проблем. Такий вплив котів на людину підтверджено британськими вченими.

 

Поглинають негативне випромінювання

Людина постійно оточена електромагнітним полем (ЕМП), яке випромінює побутова техніка. Ці випромінювання негативно впливають на здоров'я людини. Коти поглинають несприятливу для людини енергію. Для них випромінювання не становить небезпеки. У теорії, кішка відчуває ненормальні коливання, влаштовується ближче і поглинає енергію, приводячи ЕМП людини в нормальний стан.

 

Роблять голкотерапію

Кішки здатні бути й "голкотерапевтами": коли вони вилазять на господаря і випускають кігтики, то подразнюють рефлексогенні зони, як на сеансі голкотерапії.

 

Біоенергетики

Кожна кішка має таке місце на тілі свого господаря, куди зазвичай любить вмощуватися. Цим самим коти ніби "сканують" проблемні місця і лягають на них, щоб лікувати. На думку вчених, якщо кішка часто лягає на голову свого господаря, у нього, швидше за все, гіпертонія або схильність до головного болю. Якщо на ліву лопатку або плече - це говорить про проблеми із серцем. На поперек - проблеми з нирками, на ноги - якщо господар потерпає від зниженого тиску або часто застуджується.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сливенко Олена Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Екологія, Інші матеріали
Додано
12 листопада 2019
Переглядів
1289
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку