"Всесвітній день водних ресурсів"

Про матеріал

Інформація для екологічного кутка школи, яка ведеться за екологічним календарем. Календар допоможе знайти корисні поради та рекомендації щодо відзначення екологічних свят та подій в Україні й світі, пов'язаних з охороною та збереженням довкілля.

Перегляд файлу

Всесвітній день водних ресурсів

 

   

 

      Яка вода швидше перетвориться на лід: гаряча чи холодна? Якщо міркувати логічно, то, звичайно, холодна. Адже гарячої потрібно спочатку охолонути, а потім вже замерзнути, а ось холодній остигати не потрібно. Однак досліди показують, що в лід швидше перетворюється саме гаряча вода.

Вода є найпростішою і звичною речовиною на планеті. В даний час 70% території нашої планети покриті водою. При цьому пити можна тільки 1% цієї води. За останні роки в світі відбулося безліч конфліктів, пов’язаних з доступом до води.

Ідея проведення Всесвітнього дня водних ресурсів вперше прозвучала на конференції ООН з охорони оточуючого середовища і розвитку (ЮНСЕД), яка відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро.

Генеральна Асамблей Організації Об’єднаних Націй, прийнявши резолюцію 47/193 від 22 лютого 1993 року, проголосила 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів. Цей день повинні були почати відзначати у 1993 році у відповідності з рекомендаціями Конференції ООН з охорони оточуючого середовища і розвитку.

Держави були покликані присвятити День водних ресурсів здійсненню рекомендацій ООН і проведенню конкретних дій на національному рівні.

Щорічно одна з установ ООН призначається координатором заходів Всесвітнього дня водних ресурсів і відповідає за просування нової теми під керівництвом Адміністративного комітету з координації.

Основні цілі проведення Всесвітнього дня водних ресурсів:

- Сприяти прийняттю відповідних заходів для рішення проблеми забезпечення населення питною водою;

- Інформувати суспільство про важливість охорони і збереження ресурсів прісної води і водних ресурсів в цілому;

- Залучити до святкування Всесвітнього дня водних ресурсів уряди, міжнародні агентства, неурядові організації і приватний сектор.

22 березня є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важність водних ресурсів для оточуючого середовища і розвитку суспільства. Практичні зусилля можуть допомогти поглибити суспільне розуміння як проблем так і рішень в цій області. Для досягнення позитивних результатів необхідно перетворити слова на зобов’язання і дії у рамках загальної теми.

Також не варто забувати, що всі живі тварини і рослини складаються з води: тварини та риби - на 75%, медузи - на 99%, картопля - на 76%, яблука - на 85%, помідори - на 90% , огірки - на 95%, кавуни - на 96%. Навіть людина складається з води. 86% води міститься в тілі у новонародженого і до 50% у літніх людей.

Якщо людина втрачає 2% води від маси свого тіла, то у неї виникає сильна спрага. Якщо відсотки втраченої води збільшаться до 10, то у людини почнуться галюцинації. При втраті в 12% людина не зможе відновитися без допомоги лікаря. При втраті в 20% людина помирає.

Вода дуже корисна, наприклад, вона допомагає знизити ймовірність серцевого нападу. Під час досліджень вчені з’ясували, що ті люди, які п’ють близько шести склянок води в день, менше схильні до ризику серцевого удару на відміну від тих, хто п’є всього дві склянки.

Де є і як ми одержуємо прісну воду

Запаси води на Землі величезні, однак переважно це — солона вода морів і океанів. Вона не придатна для побутових потреб, її не можна використовувати в промисловості, оскільки вона містить багато розчинених солей.

Ми використовуємо прісну воду (придатну для споживання) концентрація солі в якій не перевищує 0,1%, а її на Землі значно менше, ніж солоної (не більше ніж 3% від усього об’єму води).

Усі наявні на Землі запаси прісної води складають лише невелику частку загальної кількості води (світового океану). Вони виникають в результаті випаровування води із світового океану та з поверхні суші, a також з листя рослин. Пара, що накопичується в атмосфері у вигляді хмар і переноситься внаслідок глобальної циркуляції атмосфери в інші географічні широти, де випадає у вигляді опадів - дощу або снігу, а тоді стікає в річки або збирається в озера і підземні резервуари. Зрештою вода випаровується або несеться річками назад в океани. Найбільші запаси прісної води, несуть в собі полярні льоди (понад 90%).

Річкова вода має одну дуже важливу особливість – вона самоочищається. Шляхом природних біохімічних реакцій і процесів, які безперервно протікають у водах річок, регулюється концентрація забруднюючих речовин та зменшується їх кількість. Найбільш швидко відновлюваними водоймами вважаються річки, які самоочищаються за 10-12 діб, а полярні льодовики аж за 8 тисяч років.

Більша частина води, що потрапляє в систему водопостачання, була попередньо «використана», вона вже пройшла через одну або кілька каналізаційних систем або промислових підприємств. Тому її зазвичай доводиться попередньо обробляти, перш ніж вона потрапить в наші водопровідні крани.

 

 

 

 

 

Види прісної води

Прісна вода природного походження розділяється на дві групи: звичайну воду і мінеральну. В межах кожної групи вода сильно відрізняється за складом у зв’язку з геологічними і географічними особливостями. А штучні води, що створюються людиною – це штучні мінеральні води, опріснена вода (з морської) і дистильована вода, a також особливі води, насичені тим чи іншим компонентом, наприклад срібна вода.

Звичайна прісна вода

Прісна вода не є ідеально чистою. У ній містяться розчинені гази (в основному О2, N2 і СО2), безліч катіонів (переважно Na+, K+, Mg2+, Ca2+ і Fe2+), a також аніонів (переважно Cl-, SO42- і НСО3-). Зазвичай в ній присутні завислі частинки твердих речовин, наприклад глини. Насиченість води мінералами залежить від ґрунту і гірських порід, що залягають під нею. Крім того на її склад впливають опади, танення снігів, повені і притоки, що впадають в більшу річку чи озеро.

Опріснена вода

Висока концентрація солей робить морську воду непридатною для пиття і для інших цілей, тому її опріснюють. Опріснення води – це зниження вмісту солей в морській воді або солонуватих водах до рівня, при якому вода стає придатною для використання.

Існує безліч способів опріснення води (дистиляція, іонний обмін, зворотний осмос, електродіаліз), і на основі будь-якого з них можуть бути побудовані великі виробничі підприємства. Проблема полягає в тому, щоб проводити опріснення з мінімальними затратами енергії та мінімальними витратами на обладнання.

Дистильована вода

Дистильована вода – це чиста Н2О, або вода з мізерно малими домішками чужорідних речовин. Використовується вона в основному для медичних або дослідницьких цілей. Її виробляють в спеціальних дистиляторах шляхом випаровування звичайної прісної води з подальшою конденсацією дистиляту.

Кринична вода

Ми отримуємо звичайну прісну воду з криниць, артезіанських свердловин, джерел, a також збираючи опади. Криницями користуються лише в сільській місцевості, так як шурф глибиною 5-10 м не здатний забезпечити великого виходу води. Криниці живляться підґрунтовими водами і можуть забезпечити водоспоживання до 100-150 л/год (в рідкісних випадках – до 500 л/год). Вони дуже вразливі з точки зору забруднень: все, що потрапляє в ґрунт – нітрати, нітрити, ПAР, пестициди та важкі метали – може виявитися в криничній воді.

Прісна вода з артезіанських джерел

Прісні води глибокого залягання краще захищені від різних промислових і бактеріальних забруднень. Для буріння використовуються спеціальні установки.

Існують два водоносних горизонти: піщаний залягає на глибині 15 - 40 м і відокремлений від верхнього шару ґрунту глинистими пластами, які і захищають його від забруднень, a на глибині 30-230 м і більше знаходяться вапнякові водоносні шари, так звані артезіанські. Склад артезіанських вод залежить від глибини їх залягання. Така вода може мати підвищену жорсткість і містити бактерії та органічні речовини. Крім того, через погане з’єднання труб у свердловинах в артезіанську воду можуть потрапляти забруднення з більш високих водоносних шарів. Зазвичай цю воду необхідно фільтрувати і очищати, що здійснюється за допомогою очисних систем промислового та побутового призначення.

Джерельна прісна вода

Джерело – це невеликий водний потік, що б’є безпосередньо із земних надр. Джерельна вода може бути прісною або мінералізованою. Природа у джерельної води така ж, як і у криничної чи артезіанської, так як вона поступає з підземного водоносного горизонту або басейну.

Джерельні води володіють лікувальними властивостями, вони свіжі і приємні на смак. Але джерела так само, як і артезіанські свердловини і колодязі, схильні до забруднення. У наш час неможливо гарантувати незмінну якість джерельної води, так як вона залежить не тільки від сезонних обставин (зливи, паводки, ґрунтові води), а й від викидів сусідніх промислових підприємств.

Мінеральна вода

Природна вода з підвищеним вмістом мінеральних компонентів. Своїм походженням мінеральні води зобов’язані підземним водоносним шарам або басейнам, розташованим серед особливих гірських порід, які протягом довгого періоду збагачують воду цілющими мінералами, що знаходяться в розчині у вигляді дисоційованих на позитивно заряджені катіони і негативно заряджені аніони.

У назві вод даються визначення «гідрокaрбонaтнa» і «нaтрієвa». Це означає, що цих речовин найбільше. Мінеральними водами лікуються такі хвороби, як гастрити, коліти, запалення слизової кишечника, захворюваннях жовчного міхура і печінки, хвороби обміну речовин.

Штучні води

Штучними називаються прісні води, виготовлені за допомогою технологічних методів з метою імітації хімічного складу природних мінеральних або інших вод. Штучні мінеральні води отримують шляхом додавання в звичайну або дистильовану воду хімічних компонентів (солей магнію, калію, натрію, йоду та ін.), присутніх в натуральних мінеральних водах в таких же процентних концентраціях.

Тала прісна вода

Люди давно підмітили, що тала і льодовикова вода володіє цілющими властивостями.

У полярних районах відбувається природне замерзання морської води, і утворений лід може служити джерелом прісної води.

Техніка отримання талої води полягає в різних швидкостях замерзання чистої води і води, що містить домішки. Талу воду отримують в морозильній камері, варіюючи об’єм води і час замерзання (зазвичай 10-12 годин). В результаті отримують двохкомпонентну систему, яка складається з льоду (фактично чиста замерзла вода без домішок) і водного незамерзлого розсолу під льодом, що містить солі і домішки. При цьому водний розсіл зливається в раковину, a лід розморожується.

 

Абсолютно чистої води не існує

Вода - активний розчинник. Стикаючись з будь-якими об'єктами, вона дуже повільно розчиняє їх. Тому в природі абсолютно чистої води не існує. Та й організм людини "звик" до певної концентрації різних речовин, розчинених в ній. Протікаючи через гірські породи, вона розчиняє їх і насичується відповідними компонентами - іонами кальцію, магнію, калію, заліза, молібдену, алюмінію, берилію, марганцю, міді, миш'яку, цинку. Останні шість елементів особливо шкідливі для людини, якщо їх концентрації перевищують гранично допустимі. Тому нормативні документи багатьох країн, у тому числі України, Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) вимагають обов'язкового контролю їх вмісту в питній воді.

На сьогодні міське водопостачання забезпечується в Україні за рахунок підземних вод лише на 25%. Для більшості країн Європи використання підземних вод сягає 90%, що забезпечує задоволення потреб населення високоякісною питною водою.

Як показали дослідження, підземні води, що залягають на глибинах 60–150 м, у північних регіонах України (більше 50% загальних ресурсів прісної води) мають підвищений вміст заліза (інколи в декілька десятків разів більше за норму), а в південних — підвищену мінералізацію.

Високий вміст заліза або марганцю у воді надає їй металевого присмаку, після контакту з повітрям — різного забарвлення, а також викликає заростання відкладеннями водорозподільних мереж.

Залізо є важливим елементом в організмі людини, але його надлишок дуже шкідливий для здоров’я. Концентрується ця речовина у крові і, як складова частина гемоглобіну, приймає участь у перенесенні кисню, оскільки є біологічним каталізатором. Але за тривалого надходження в організм відбувається перенасичення печінки колоїдами оксиду заліза, які руйнують клітини та викликають ракові захворювання. Тому вміст заліза у питній воді не повинен перевищувати 0,2 мг/дм 3, а марганцю — не більше 0,05 мг/дм3.

Сьогодні Близький Схід і Північна Африка — це регіони з найбільш вираженим браком води. А також в Європі (Іспанія та Італія) з'являються перші ознаки нестачі питної води.

 

Проблема чистої води

    У багатьох місцях планети прісної води бракує для зрошення сільськогосподарських угідь і потреб промисловості, а в деяких регіонах її не вистачає навіть для пиття. До того ж, діяльність людини впливає як на кількість, так і на якість прісної води. Тому сьогодні перед людством постала дуже актуальна й важлива проблема забезпечення населення планети чистою водою.

Промисловість

Основними забруднювачами вод є чорна та кольорова металургія, машинобудування, енергетична галузь, хімічна промисловість, харчова промисловість.

Зниження рівня ґрунтових вод, викликаного, наприклад, шляхом випрямлення річок, видобування підземних вод, зруйнування дамб або через зміну клімату, може призвести до осушення чи опустелювання.

Для знищення шкідливих мікроорганізмів воду хлорують. В результаті у воді спочатку утворюються хлорорганічні сполуки, а потім з них під дією розчинного кисню утворюються дуже токсичні діоксини, що сприяють виникненню ракових пухлин.

Сільське господарство

Стічні води надходять від тваринницьких ферм, птахоферм, від поливу посівів культур. Ці стоки забруднені рештками мінеральних добрив, пестицидами та іншими отрутохімікатами.

Видобуток корисних копалин

Відвали гірських порід збагачені піднятими з глибин шкідливими хімічними елементами та сполуками, які згодом розмиваються атмосферними опадами і потрапляють у поверхневі води.

Кислотні дощі

До атмосфери потрапляє багато кислотних оксидів. Вони взаємодіють із водою, що міститься в повітрі. У результаті цього утворюються розчини кислот, що разом із дощем потрапляють у водойми та ґрунт.

Комунальні стоки

У цих каналізаційних водах багато органічних речовин, які в процесі розкладання в природних водоймах призводять до загибелі багатьох водяних організмів і порушення екосистем.

В багатьох випадках хвороби викликають води, заражені сечею, фекаліями людини і тварин.

Водний транспорт

Особливу небезпеку становлять танкери. У випадку пошкодження танкера витік нафти може призвести до екологічної катастрофи, оскільки нафтові плями небезпечні для живих організмів.

Радіоактивні речовини

Радіоактивні речовини потрапляють у воду внаслідок безпосереднього скидання (поховання) радіоактивних відходів енергетики та промисловості, після випробувань ядерної зброї тощо.

Великі витрати води

Збільшення витрати води на домашні потреби обганяє зростання населення, оскільки зростає використання таких побутових приладів, як автоматичні посудомийки, пральні машини і пристрої для видалення сміття. Для автоматичної посудомийки потрібно 40 л води на одне завантаження, що приблизно вдвічі більше, ніж при митті посуду вручну.

 

Деякі речовини і матеріали, такі як тирса, торф, солома або полістирол, завдяки особливостям їхньої поверхні використовують як адсорбенти. Вони виявляють властивість убирати шкідливі речовини з рідкого чи газуватого середовища. Тому нафтові плями, утворені внаслідок аварій танкерів на поверхні води, посипають адсорбентами, які потім вилучають разом з нафтою. Якщо нафтову пляму посипати крейдою або гіпсом, то така суміш тоне. Так очищається поверхня води, проте на морському дні нафта залишається небезпечною для водоростей і тварин.

Для вирішення проблеми чистої води необхідно охороняти водні ресурси планети від забруднень. Для цього насамперед необхідно припинити стоки забрудненої води з промислових та сільськогосподарських підприємств у водойми, будувати сучасні очисні споруди та використовувати нові екологічно чисті технології.

 

 

Вислови про воду

 

 

«Вода, у тебе немає ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не відаючи, що ти таке. Не можна сказати, що ти необхідна для життя: ти - саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, що не пояснити нашими почуттями»

                                                                                                                                        ©Сент-Екзюпері А.

 

 

«Хоча у світі немаєє предмета, який був би слабшим і ніжнішим за воду, але вона може зруйнувати найтвердіший  предмет»

                                                                                                                                                                                        ©Лаоцзи

 

«Ми пізнаємо цінність води лише коли колодязь пересихає»

                                                                                             ©Бенджамін Франклін

 

 

 

«Як вийшло, що вода, настільки потрібна, що без неї неможливо жити, цінується так низько, тоді як алмази, що не приносять жодної користі, цінуються так високо»

                                                                                                                                                          ©Адам Сміт

 

 

«Водаце першопроходець, за яким слухняно слідують поселенці, отримуючи користь від її щонайменших змін»

                                                                                                                                          ©Генрі Девід Торо

 

 

 

«Вода тече і повинна текти, бо вона звикла текти»

                                                                       ©Латинське прислів'я

 

 

 

«Зрозуміти природу води – значить поринути в невичерпні світи всесвіту»                                                                                                             ©М. Емотто

 

 

 

«Жива вода дає життя

Всьому живому в світі.

Якщо живе жива вода,

тоді земля у цвіті…»

                             ©Любов Забашта

 

 

 

«Бо все в кінці кінців повертається в море, в круговорот океану, в вічно поточну річку часу, у якій немає ні початку, ні кінця»

 

docx
Пов’язані теми
Екологія, Інші матеріали
Додано
12 листопада 2019
Переглядів
1680
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку