«День ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС»

Про матеріал

Інформаційно-просвітницька година на тему: «День ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС» Розглядаються наступні питання: 1.Чорнобильська катастрофа. 2. Ціною своїх життів. 3. День ліквідатора. 4. Згадаємо перших ліквідаторів. 5. Героям Чорнобиля.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготував: майсер в/н. Зелінський В.І. Заводське - 2020«День ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС» Державний навчальний заклад «Чортківське вище професійне училище»Інформаційно-просвітницька годинана тему:

Номер слайду 2

План:1. Чорнобильська катастрофа. 2. Ціною своїх життів.3. День ліквідатора.4. Згадаємо перших ліквідаторів.5. Героям Чорнобиля.

Номер слайду 3

1. Чорнобильська катастрофа.26 квітня 1986 року сталася одна з найбільших аварій на атомних електростанціях – аварія на Чорнобильській АЕС (ЧАЕС). Чорнобильська катастрофа – найбільша за всю історію ядерної енергетики. В житті українців Чорнобиль є незаживаючою раною болю і втрат. Масштаби лиха та важкість наслідків стали найтяжчими в історії нашої планети. Героїзм ліквідаторів врятував мільйони життів, врятував світ.

Номер слайду 4

2. Ціною своїх життів. Майже одразу на місце аварії прибули рятувальники. Про те, що горить не просто приміщення на АЕС, а вщент зруйнований четвертий реактор, їх навіть не попередили. До Чорнобиля спрямовують сотні тисяч пожежників, правоохоронців, добровольців і навіть мобілізованих. Основне завдання – загасити реактор і зібрати розкидані навколо шматки ядерного палива. Учасники тих подій із жахом згадують: палало так, що плавився бетон. Але ліквідаторам не видавали жодних засобів захисту. Уламки збирали практично голіруч і не завжди добровільно.

Номер слайду 5

2. Ціною своїх життів. Полум’я на ЧАЕС гасили понад 200 тисяч ліквідаторів. Усі вони отримали високі дози радіації. Десятки тисяч з них смертельні. Такою ціною вдалося врятувати світ від ще серйознішої катастрофи – сильного водневого вибуху на місці зруйнованого реактора. Не допустити повторного вибуху вдалося, відкачавши так звану важку воду, яка накопичилася під реактором. Для цього добровольці за шаленої радіації вручну пробивали стіни реактора та прокладали туди шланги.

Номер слайду 6

2. Ціною своїх життів. Завдяки їм до кінця травня таки вдалося загасити реактор. А до листопада 1986 залити бетоном так званий саркофаг. Паралельно в радіусі 30 кілометрів навколо ЧАЕС у так званій зоні відчуження відселили майже 2,5 мільйони людей. Офіційно жертвами чорнобильської аварії в 1987 назвали 2 тисячі людей. Хоча насправді її радіація зачепила мільйони. І дотепер так ніхто і не знає всіх її згубних наслідків.

Номер слайду 7

3. День ліквідатора. Ще в 1986 році учасники ліквідації зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу. У 1994 році громадські організації чорнобильців України звернулися з листом до керівників держави, у якому запропонували заснувати в календарі день учасників ліквідації чорнобильської катастрофи. Тоді офіційне рішення не було прийнято, але ліквідатори самостійно почали відзначати цю дату.І лише 10 листопада 2006 року Указом Президента України № 945/2006 була заснована пам’ятна дата — День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (друга назва свята — «День ліквідатора»), який щорічно відзначається 14 грудня.

Номер слайду 8

4. Згадаємо перших ліквідаторів.14 грудня ми вклоняємося перед мужністю, самовідданістю та високим професіоналізмом ліквідаторів. Також згадуємо тих, хто усвідомлено й мовчки жертовно віддав за нас своє життя у ядерному котлі. Зараз перегляне відеоролик “Доля перших 10 пожарних”. Вшануємо пам'ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання.

Номер слайду 9

5. Героям Чорнобиля. Коли зловісна блискавиця. Сторуко в серце уп’ялась,І опалила ваші лиця,І в танці дикому зайшлась,Коли вже й хмари спопеліли. У знавіснілому вогні, –Ви смерть приборкати зуміли. На тім, останнім рубежі. Не віддали їй на поталу. Світанків наших ніжний щем,Ви, як один супроти стали,Пекельним січені дощем. У тій жорстокій вереміїВи до кінця тримали бійІ пронесли свої надіїКрізь вогнецвіт своїх надій. Шумлять жита, як і раніше,Пливуть у небі літаки…За вас історія допише. Суворі подвигу рядки. Задворний В.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Січенко Марія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 січня 2021
Переглядів
1430
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку