День Пам'яті та Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 рр.

Про матеріал
Коротка інформаційна хвилинка до Дня Пам'яті та Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні 1939-1945 рр., з виготовленням символу Перемоги квітки маку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 травня. ДЕНЬ ПАМЯТІ ТА ПЕРЕМОГИ НАД НАЦИЗМОМ У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ

Номер слайду 2

Друга світова війна вважається найбільш кривавою і жорстокою в історії людства (від 50 до 85 млн загиблих). Внесок полеглих у загальну перемогу над нацизмом надзвичайно великий. Отже, для громадян України важливо пам’ятати, які величезні жертви приносила ця перемога над нацизмом.

Номер слайду 3

Друга світова охопила значну частину планети. Участь у ній взяла 61 держава. Воєнні дії велися на території близько 40 країн –  у Європі, північній Африці, Азії, Тихоокеанському регіоні.

Номер слайду 4

Для України війна почалася 1 вересня 1939 року з нападу нацистської Німеччини на Польщу. Того дня німецька військова авіація бомбардувала Львів та інші міста.

Номер слайду 5

Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Мільйони українців чинили спротив зі зброєю в руках у різних регулярних арміях світу, сотні тисяч боролися в підпільних і повстанських структурах. Майже всі українські підприємства були переорієнтовані на потреби оборони. Водночас українська земля була одним із основних театрів воєнних дій, місцем масштабних битв і найзапеклішого спротиву. 

Номер слайду 6

Прямі людські втрати України у Другій світовій становлять понад 8 мільйонів осіб, економічні –  285 мільйонів тогочасних рублів. Війна розкрила для українців руйнівну «силу» обох тоталітарних режимів. Усім відомі злочини нацистів на окупованих територіях України (Голокост, розстріли мирного населення, спалення сіл, депортації). Однак довго замовчувалися численні злочини комуністичного режиму –  розстріли політичних в’язнів у Західній Україні в червні–липні 1941 року, підрив центру Києва і греблі Дніпро. ГЕСу в 1941 році, знищення в Одесі поранених червоноармійців, скинутих в море разом із санітарними машинами тощо. Із Україною пов’язане і завершення війни. 2 вересня 1945 року генерал Кузьма Дерев’янко, який народився на Уманщині, від імені СРСР приймав беззастережну капітуляцію Японії.

Номер слайду 7

Акт про безумовну капітуляцію нацистської Німеччини підписали в Реймсі о 2 годині 41 хвилині 7 травня 1945 року за участю представника від Радянського Союзу генерала Івана Суслопарова. Проте Сталін відмовився визнати акт. Він захотів підписання нового у Берліні, здобутому Червоною армією. Тож поставив ще одну вимогу союзникам – жодних офіційних оголошень про перемогу до вступу в силу іншої капітуляції.

Номер слайду 8

Другий Акт про капітуляцію Німеччини підписали у берлінському передмісті Карлсхорст – 8 травня, о 22:43, за центральноєвропейським часом, а за московським це – 9 травня, 00:43. Його текст майже дослівно повторював попередній. Наприклад, підтвердив час припинення вогню – 8 травня, о 23:01, за центральноєвропейським часом. Жуков зачитує акт капітуляції в Карлсхорсті. Поруч із Жуковим — Артур Теддер. Кейтель підписує капітуляцію у Карлсхорсті

Номер слайду 9

2023 року президентом України Володимиром Зеленським було підписано закон про встановлення 8 травня Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939−1945 років

Номер слайду 10

Виготовлення маку символу пам‘яті 5 см5 см7 шт

Номер слайду 11

Створення плакатуіз символом пам‘яті маком

pptx
Додано
10 травня
Переглядів
70
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку