Збалансоване харчуванняЇсти і пити потрібно стільки, щоб наші сили цим відновлювались, а не пригнічувались. Ціцерон. Презентацію підготувала вчитель історіїЗОШ І – ІІІ ступенів с. Оглядів. Паньків Василина Петрівна
Номер слайду 2
Збалансоване харчування - система харчування, заснована на вживанні натуральної здорової їжі в необхідних організму кількостях і організації правильного режиму харчування.
Номер слайду 3
білкижиривуглеводивітамінимінеральні речовиниклітковинавода. У повсякденному харчуванні обов’язково мають бути:
Номер слайду 4
Білки потрібні нам для будування та підтримки м’язів. Білки: 10-20% З них 60% - тваринні білки, одержувані з риби, м'яса, птиці, яєць і молока;40% - рослинні білки, що містяться в горіхах, злаках, бобових, фруктах і овочах
Номер слайду 5
Вуглеводи. Саме з вуглеводів ми отримуємо енергію, вони допомагають у засвоєнні білків та повному окислення жирів. Підтримують рівень глюкози в крові. Для роботи мозку, НС, печінки. Вуглеводи: 60% З них 95% - складні вуглеводи, 5% - прості вуглеводи)
Номер слайду 6
Жири. Потрібні для підтримки гормонального фону організму, краси нігті, шкіри, волосся. Жири: 20-30% З них 60% - рослинні жири; 40% - тваринні.
Номер слайду 7
Вода. Якщо без їжі людина може прожити більше місяця – то безводи лише кілька днів. Користь води: омолоджує шкіру; виводить токсини; знижує ризик інфаркту; відновлює енергію; спалює жир; регулює температуру тіла; поліпшує загальне самопочуття; знижує ризик інфекційних захворювань.
Номер слайду 8
Тарілка здорового харчування. Овочі та бобовікапуста, огірки, листя салату , зелень, цибуля, гарбуз, морква, перець, помідор, редька тощо; квасоля, горох, червона сочевиця
Цільні злаки та горіхивівсяна, гречана та пшенична каші, нешліфований рис, а також макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці; горіхи.
Номер слайду 11
Молочні та кисломолочні продуктимолоко, йогурт, кефір, твердий та кисломолочний сир, сметана.