Конспект виховної години на тему: "Міста герої."

Про матеріал
Даний конспект містить цікаві факти про міста Герої, також в ньому є додаткові завдання, які допоможуть краще запам'ятати факти про міста герої.
Перегляд файлу

Тема: «Міста Героїв. Перемоги України у війні.»

Мета: виховання у учнів патріотизму, почуття гордості й приналежності до незламного українського народу, який героїчно боронить власну державу, і як наслідок – готовності до посильної участі у справі захисту суверенітету України та відновлення її територіальної цілісності; долучення до волонтерського руху, допомога армії; глибокої пошани до загиблих героїв і вшанування їх світлої пам’яті; поваги до Збройних сил України й усіх причетних до справи захисту нашої Вітчизни і вдячності їм; співчуття до людей, скалічених війною, до родичів тих, хто загинув на війні, тих, хто втратив житло або був змушений його покинути; розвиток стійкості до впливів пропаганди країни – агресора.

Обладнання: картки із завданнями, мультимедійна презентація, свічка пам’яті, виставка тематичних ілюстрацій.

Хід уроку:

1. Організаційний момент.

Доброго дня, діти! Сьогодні у нас дуже незвичне заняття. Я впевнена, що вам буде цікаво і пізнавально!

2. Вступна частина.

Жорстока вiйна, що триває в Україні, демонструє безпрецедентні у світовій історії приклади героїзму та самовідданості нашого народу. Мета проєкту «Міста – Герої України» -розкрити подвиг та героїзм, продемонструвати стійкість українців, виявлених під час відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України. Українські міста стали форпостом незламного духу та сили Української Нації. Саме тому цю почесну відзнаку «Місто-герой України» встановлено для відзначення подвигу, масового героїзму та стійкості громадян, виявлених у захисті своїх міст під час відсічі збройної агресії РФ проти України. Присвоєно її десяти містам України, а саме яким ми з вами дізнаємося тоді, коли розгадаємо кросворд.

Отже, ваше завдання: знайдіть назви 10 міст України.

 

 

 

 

 

 

 

а

т

н

г

о

н

н

р

о

ь

л

д

с

к

и

е

г

д

т

о

р

р

а

п

а

п

м

г

о

і

з

з

п

к

н

ф

т

з

з

р

ш

ш

а

р

о

р

а

л

п

г

к

і

р

п

і

н

ь

о

о

ю

о

о

н

к

н

г

р

у

ш

х

з

у

щ

х

е

р

с

о

н

л

п

о

ч

е

р

н

і

г

і

в

о

л

л

г

о

л

о

о

ш

л

р

ф

р

о

л

а

у

л

д

д

г

п

н

о

о

е

ш

м

г

л

о

б

д

д

в

г

п

р

ю

д

л

щ

з

с

р

і

д

и

л

о

н

щ

к

щ

ц

х

о

х

т

и

р

к

а

т

о

к

р

к

о

д

п

у

г

е

г

ш

л

а

у

з

к

щ

г

о

з

ц

ж

о

р

г

о

л

н

е

ш

н

ь

і

г

б

п

п

у

м

щ

з

з

л

а

а

р

л

л

і

п

р

д

л

є

у

л

ь

б

е

л

ж

д

а

л

л

п

д

д

о

щ

ш

д

о

о

ч

р

д

ж

л

о

л

д

ї

о

д

р

л

д

д

а

р

о

л

ж

а

о

д

д

ь

п

л

д

в

д

ж

г

л

ж

о

б

н

д

л

р

с

о

ж

д

в

д

ж

а

ж

ш

в

р

о

л

д

а

в

р

т

л

п

п

а

д

л

ж

ю

д

х

л

а

к

щ

р

б

м

х

а

р

к

і

в

о

п

в

ь

и

о

д

а

и

м

л

д

х

в

р

в

р

н

г

р

щ

л

а

г

щ

щ

а

щ

н

р

а

д

ж

ж

в

е

е

н

щ

в

о

л

н

о

в

а

х

а

о

п

л

д

е

в

у

о

л

д

ж

м

а

т

в

щ

о

ц

ж

х

а

а

о

д

е

л

а

т

л

р

л

ж

з

к

е

п

в

в

в

е

ц

 

Кожне з них має свою легенду, свій біль та втрати. Але усі вони - приклад незламного духу України! Які увійшли в історію героїчної боротьби за суверенність та незалежність.

(звучить вірш – «Ми – українці»)

Учень:

Так є повік –
Ми в світі українці!
Своє буття окреслили давно.
Нас мордували, нищили ординці,
А ми не покорились все одно.

Ми не святі.
Нема над нами німбів.
Та святість Божу в душах бережем.
Своєї Батьківщини кожний символ
Покривдити злочинцям не даєм.

Ми випили бездонну чашу горя.
Кривавлять й нині рани від тортур.
Вдаря трагічно дзвін голодоморів.
Пронизує Чорнобиль до зажур.

І зараз нас готові розчавити
Скажені пси безбожного Кремля,
І руки кров'ю нашою умити,
Щоб котрий раз здригнулася земля.

А ми – у бій.
А ми не поодинці
Благословили єдністю безмеж.
Ми Українці, світе!
Українці! 
Ти серед інших нас упізнаєш.

І вже падіння наше неможливе,
Хоч нам тирани знов віщують крах.
Спада на Всесвіт наших прагнень злива,
І Україна б'ється у серцях!

А зараз пропоную вам хвилиною мовчання вшанувати героїв, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України та мирних громадян, дітей,  які загинули унаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

(хвилина мовчання)

Миколаїв – велике місто на півдні України, обласний центр. У межах міста р. Інгул впадає у р. Південний Буг, а сам Південний Буг переходить у Бузький лиман. До власне Чорного моря від Миколаєва кілька десятків км, судна легко дістаються міста через Бузький лиман. Великі населені пункти існували у цій місцевості з давніх часів: в античний період на південь від Миколаєва багато століть існувало м. Ольвія, а ще раніше у межах сучасного міста існувало велике поселення білозерської культури (городище Дикий Сад). Сучасне місто існує з XVIII ст. і його історія тісно пов’язана із корабельною справою. Ймовірно, назву місто отримало на честь Миколая Мирлікійського – покровителя мореплавців.

А зараз давайте спробуємо всі разом відшукати Міста-герої на карті.

Карта України 0,5м - фото 1 - id-p1770920706

24 лютого 2022 року. Російські окупаційні війська почали повномасштабний наступ на територію України. О 4:58 російська артилерія та авіація почали обстрілювати Кульбакінський аеропорт та порт «Очаків». Завдяки перехопленій інформації ГУР МО щодо бомбардування аеродрому 299-та бригада та 10-та бригада встигла підняти всю авіацію в повітря до початку авіанальоту, завдяки чому не зазнала жодних втрат. На морі, на суші, у космосі — скрізь на передовій наш Миколаїв. На жаль, у 2022-му додалася ще одна передова — російсько-української війни.

Місто кораблів стало справжньою неприступною фортецею на шляху російських загарбників із Криму на Захід до Одеси та до центру України. 24 березня подвиг та стійкість мешканців були відзначені наданням Миколаєву статусу міста-героя.

З перших днів повномасштабного вторгнення росіяни намагалися взяти місто. Після невдалих спроб захопити Миколаївський аеропорт та аеродром Кульбакине окупанти зрозуміли, що на землі їм перемогти не вдасться, тож почали бомбардувати з неба. На початок квітня в місті було пошкоджено понад 300 будівель і ще понад 30 повністю зруйновані. Значну частину становить приватний сектор. Найбільше постраждав Корабельний район, бо розташований найближче до Херсона, звідки зазвичай росіяни запускали ракети. Також пошкоджено об’єкти освіти, лікарні, готель, адміністративні будівлі, спортивні заклади, мережі комунікацій. Рашисти обстріляли морський порт Миколаєва, зупинено судноплавство, мости в місті були розведені на невизначений термін.

Не забувають у місті і про тварин.  Миколаївський зоопарк є найстарішим та одним із найбільших в Україні. Тут проживає біля 5500 тварин, за якими навіть в умовах війни й постійних повітряних тривог регулярно доглядають працівники.

Національний банк випустив серію пам’ятних медалей «Міста героїв». Ваше завдання назвати предмети, які можуть бути зображені на цих монетах.

Повний набір з 8 пам`ятних медалей НБУ серії "Міста героїв" 2022-2023 років, фото 2

З перших днів повномасштабного вторгнення росіяни намагалися захопити місто, але після кількох невдалих штурмів та спроб оточення, почали його бомбардувати й обстрілювати, завдавши непоправних втрат людським долям та матеріальних збитків місту. Та попри все мешканці тримають оборону, захищають та відновлюють місто та всі разом оберігають його перлини«Місто героїв – Миколаїв» Як виглядає пам’ятна медаль «Місто героїв – Миколаїв»?На аверсі медалі на тлі стилізованої карти міста розміщено рядки з історичного роману Ліни Костенко “Берестечко”: Я ЗНАЮ ГРАМОТУ СВОБОДИ, ЇЇ ПІДПИСУЮТЬ МЕЧІ! Також аверс містить композицію, яка підкреслює, що Миколаїв – місто суднобудування та морський порт, зокрема будівлю єдиного в країні Миколаївського музею суднобудування. На реверсі – напис: МИКОЛАЇВ МІСТО ГЕРОЇВ, що ділить поле медалі надвоє: у верхній частині розміщена дзеркальна композиція, що символізує спротив російським окупантам, у нижній – стилізована панорама міста з його історичними й археологічними пам’ятками.

Укрпошта випустила марки на теми: ""Добрий вечір! Ми з України!" , а також окрему серія з містами-героями, серед яких є й Миколаїв.

У Миколаєві підприємці та волонтери виготовляють продукцію з патріотичною символікою. Десять відсотків заробітку від продажу мерчу "Миколаїв — місто герой" передають на потреби українських військових.

Миколаїв бере участь у міжнародному проекті з відновлення українських міст

Ми українці. І ми маємо наші спільні завдання на шляху наближення перемоги. Війна, як ніколи, згуртувала українську націю, мобілізувавши весь її потенціал на відсіч ворогу. Вона торкнулася кожної української родини, стала частиною нашого життя, а перемога у ній стала спільною метою всього українського народу. Кожний українець має свій рахунок війні та свою історію боротьби, що у сукупності складають нашу спільну історію спротиву.

Ми обов’язково переможемо і на нашій землі запанує мир і добробут! Памятаймо завжди - Ми українці: честь і слава незламним!

Слава Україні! Героям слава!

На цьому наша виховна година завершена. Дякую за увагу!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Конспект виховної години на тему:

«Міста Героїв. Перемоги України у війні.»

 

 

 

 

Виконала:

класний керівник

Латюк Наталія

Володимирівна

 

docx
Додано
22 травня
Переглядів
104
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку