"День пам’яті та примирення. День перемоги над нацизмом у II світовій війні" Перезентація "До Дня Пам’яті та примирення"

Про матеріал
"День пам’яті та примирення. День перемоги над нацизмом у II світовій війні" Перезентація (До Дня Пам’яті та примирення).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День пам'яті та примирення. День перемоги над нацизмом у II світовій війні

Номер слайду 2

Знову і знову озивається II світова війна у свідомості поколінь, змушує замислюватися над трагедією і подвигом нашого народу.

Номер слайду 3

1 вересня 1939 року німецькі загарбники претнули польський кордон, розпочавши криваві сторінки страшної війни.

Номер слайду 4

На захист Батьківщини піднялися всі - і дорослі, і діти. У воєнні чвси діти нарівні з дорослими воювали, працювали на військових заводах та лікарнях.

Номер слайду 5

Указом Президента України від 24.04.2015 р.встановлено:8 травня - День пам' яті та примирення;9 травня - День перпемоги над нацизмом;2 вересня - завершення Другої світової війни.

Номер слайду 6

День Пам'яті та примирення - пам'ятний день в Україні, який відзначається 8 травня з 2015 року, в річницю перемоги над нацизмом у Європі.

Номер слайду 7

Історія: 8 травня 1945 року Антигітлерівська коаліція прийняла акт про беззастережну капітуляцію збройних сил Нацистської Німеччини. Резолюцією Генеральної асамблеї ООН від 22 листопада 2004 року, проголошенні присвячені пам'яті жертв Другої Світової війни Дні пам'яті та примирення , що відзначаються 8-9 травня.

Номер слайду 8

2014 року вперше в Україні офіційні заходи щодо завершення Другої Світової війни в Європі та перемоги над нацизмом проходили два дні - 8 та 9 травня. Планувалося, що й надалі в Україні вшанування загиблих буде розпочинатися 8 травня і продовжуватися 9 -го.

Номер слайду 9

Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства (загинуло від 50 до 85 мільйонів людей). Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також інших жертв війни. Та війна стала можливою через змову антигуманних режимів – нацистського і радянського, які ставили геополітичні інтереси вище прав і свобод людини.

Номер слайду 10

Трагедія Українського народу в роки Другої світової полягала в тому, що на час початку війни він був розділений між кількома державами. Історія нас вчить, що Український народ перемагає тоді, коли ми єдині, соборні, діємо разом і захищаємо те, що нам дороге. Коли ми разом, коли ми відчуваємо, що справедливість на нашому боці і стоїмо за свою землю, тоді ми непереможні.

Номер слайду 11

Завершення Другої світової війни, на жаль, не звільнило світ від тоталітарних режимів. Наприклад, той самий комуністичний Радянський Союз скористався із перемоги над нацизмом і укріпив свої позиції у світі. Він проіснував аж до 1991 року і за цей час був ініціатором або причетним до численних злочинів.

Номер слайду 12

Ми пам’ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об’єднані Нації. Не забуваємо: той, на чиєму боці справедливість, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука того, що в майбутньому подібна трагедія не повториться. Лист до тата на фронт (Відео)

Номер слайду 13

Історична довідка: Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт в історії Землі та причина найбільших трагедій ХХ століття. У війні взяли участь 80 % людства, бойові дії велися у 2/3 існуючих на той момент держав. Війна розпочалася 1 вересня 1939 року із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945-го беззастережною капітуляцією Японії. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема, Голокост).

Номер слайду 14

Шлях до розв’язання війни був відкритий Пактом Молотова–Ріббентропа: 23 серпня 1939 року. Згідно із таємним протоколом до нього, нацисти та комуністи ділили Східну Європу на зони інтересів. СРСР розширився за рахунок Західної Білорусі та Західної України, Бессарабії з Буковиною, трьох країн Балтії, а також частини Фінляндії.

Номер слайду 15

Друга світова війна для України розпочалася 1 вересня 1939 року з німецьким вторгненням в Польщу. 110–120 тисяч українців у лавах Війська Польського розпочали світову боротьбу проти нацизму, 8 тисяч із них загинуло протягом першого місяця війни.

Номер слайду 16

Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом і союзниками Німеччини. На боці Об’єднаних Націй воювали українці у складі армій Великої Британії та Канади (45 тисяч осіб), Польщі (120 тисяч), СРСР (більше 7 мільйонів), США (80 тисяч) і Франції (6 тисяч), а також визвольного руху в самій Україні (100 тисяч в УПА) – разом понад 7 мільйонів осіб. Понад 2,5 мільйона українців були нагороджені радянськими та західними медалями та орденами, більше 2 тисяч стали Героями Радянського Союзу, з них 32 – двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб – тричі.

Номер слайду 17

Друга Світова війна (відео)Наслідки: Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Найтяжчі – демографічні. Війна й окупація призвели до різкого, катастрофічного зменшення кількості населення, значних деформацій у його національному, статевому, віковому та професійному складі. Демографічні зміни такого характеру відбулися внаслідок взаємодії багатьох чинників: мобілізації значної частини чоловічого населення та їх масової загибелі; депортацій 1939–1941 та 1943–1945 років; загибелі мирного населення на теренах воєнних дій.

Номер слайду 18

Сукупні демографічні втрати українців і громадян України інших національностей упродовж 1939–1945 років наразі оцінюються у понад вісім мільйонів осіб. За підрахунками вчених, Центральна, Південна та Східна Україна втратила 30% населення, Галичина – 22%, Волинь і Полісся – 12%.

Номер слайду 19

Довідка про мак пам’яті. Квітка маку в українській традиції. В українській міфології мак має дуже багато значень. Це символ сонця, безкінечності буття й життєвої скороминущості, пишної краси, волі, гордості, сну, отрути, оберегу від нечистої сили, а також хлопця-козака, крові, смерті. Як зробити мак пам'яті. Відео

Номер слайду 20

Корисні Інтернет-посилання: Від Дніпра до Ельби (відео) Українська друга Світова (відео): Георгіївська стрічка, що вона означає? (відео)

Номер слайду 21

Підготувала: завідувач бібліотеки ЗЗОШ № 92 Красюк Наталія Миколаївна2021 рік

pptx
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
373
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку