26 жовтня о 18:00Вебінар: Сучасні методи та засоби організації уроку фізичної культури за стандартами НУШ

День відкриття Антарктиди

Про матеріал

Інформація для екологічного кутка школи, яка ведеться за екологічним календарем. Календар допоможе знайти корисні поради та рекомендації щодо відзначення екологічних свят та подій в Україні й світі, пов'язаних з охороною та збереженням довкілля.

Перегляд файлу

День відкриття Антарктиди

Картинки по запросу тварини антарктиди

 

Слово «Антарктика» означає «навпроти ведмедя».

Чому? Стародавні греки назвали крижаний північ «Арктікос» на честь сузір’я Великої Ведмедиці, розташованого на Північному полюсі, але тут не живуть білі ведмеді - для них тут дуже холодно. Антарктида з грецької перекладається як «протилежність Арктиці».

28 січня 1820 року учасники першої російської антарктичної експедиції (1819-1821) на човнах "Восток" і "Мирный" під командуванням Ф. Ф. Беллінсгаузена и М. П. Лазарєва офіційно відкрили цю загадкову Антарктиду - шостий і останній відкритий материк, але аж до цього дня територія Антарктиди не належить жодній країні світу, а її площа становить 13 мільйонів 661 тисяч кілометрів (континентально близько 52 млн км). Взимку материк Антарктиди значно додає в розмірах.

Цікаво, що Антарктида - єдиний континент без своєї зони часу. Це не тільки найхолодніше місце Землі, але і саме сухе. Середня кількість опадів в Антарктиці становить лише 10 сантиметрів, незважаючи на це, Антарктика містить до 70% від запасів всієї прісної води на планеті.

Клімат і поверхня цієї місцевості так нагадують умови на Марсі, що NASA проводили тут випробування космічної програми «Вікінг». Тут же знаходяться точки самого сильного і тривалого вітру, найпотужнішої сонячної радіації. Найнижча в світі температура, яка булв зафіксована в Антарктиді офіційно - 91,2 нижче нуля за Цельсієм. Влітку - мінус 30-50 градусів.

Тут росте лише два види рослин, причому квіткових - Антарктичний Луговик і Колобантускіто. Вони ростуть в найтепліших зонах материка, в районах двох діючих вулканів. Крім пінгвінів, в Антарктиді немає інших наземних диких тварин. Континент є міжнародною заповідною зоною.

Зараз в Антарктиді позмінно проживає не більше 4 тисяч чоловік.

 

Імператорський пінгвін

Імператорські пінгвіни є найбільшими пінгвінами в світі, із середньою вагою близько 30 кг, (але можуть досягати і 40 кг), і зростанням 1,15 м. У самців і самок схожий забарвлення і розміри тіла. Спина і голова чорні, живіт білий, груди блідо-жовта, в області вух є плями яскраво-жовтого кольору. Як і всі пінгвіни, вони безкрилі, з обтічним тілом, і крилами сплющеними в ласти для морського середовища проживання.

Його раціон складається в основному з риби, але також може включати ракоподібних і головоногих молюсків. Під час полювання, ці птахи можуть залишатися під водою до 18 хвилин і занурюватися на глибину 535 м. Він має для цього деякі адаптації, включаючи незвично структурований гемоглобін, тверді кістки і можливість зниження метаболізму.

Імператорський пінгвін гніздиться в холодному середовищі. Вид адаптувався декількома способами для протидії втрати тепла: пір'я забезпечують 80-90% ізоляції, і він має шар підшкірного жиру, який досягає 3 см з товщину; пухової підшерсток, в поєднанні з оперенням, відіграє вирішальну роль в збереженні тепла птиці; процес чищення пір'я має життєво важливе значення в забезпеченні ізоляції і в підтримці оперення жирним, і водовідштовхувальним.

 

Картинки по запросу імператорський пінгвін

Луговик

Похожее изображение

Кергеленський морський котик

Кергеленський морський котик відноситься до сімейства, відомого як вухаті тюлені (Otariidae), яке включає морських котиків і морських левів.

За зовнішнім виглядом і манерою, ці ссавці нагадують велику собаку. Вони здатні підтягувати задні ласти під тіло і піднімати свою вагу передніми ластами, тому набагато гнучкіші на суші, в порівнянні з іншими ластоногими.

Самці досягають маси 200 кг і в 4-ри рази більше, ніж самки. Вони обмежені в основному субантарктическими островами, з 95% популяції на острові Південна Георгія.

Фото морського котика

Тюлень-крабоїд

Тюлені-крабоїди, як вважають, найбільш численні великі ссавці континенту. Дорослі особини важать 200-300 кг і мають довжину тіла близько 2,6 м. Статевий диморфізм у цих тюленів не виражений. Це досить поодинокі тварини, проте можуть лежати невеликими групами, що створює враження соціальної сім'ї. Реальна зв'язок можливий між матерями і їх дитинчатами.

Вони не харчуються крабами, не дивлячись на свою назву. Їх раціон на 95% складається з антарктичного криля, іншу частину складають кальмари і риби. Вони добре пристосовані для лову криля завдяки зубам, які формують сито для виловлювання видобутку з води.

Оскільки тюлені-крабоїди харчуються в основному крілем, їм немає необхідності глибоко і надовго пірнати. Типове занурення на глибину 20-30 м, триває близько 11 хвилин, проте вони були зареєстровані на глибині 430 м.

Фотографії тюленя крабоїда

Антарктична крячка

Антарктична крячка є типовим представником сімейства крячкові. Це невеликий птах 31-38 см завдовжки, вагою 95-120 г, і з розмахом крил 66-77 см. Її дзьоб, як правило, темно-червоний або чорнуватий. Оперення в основному світло-сіре або біле, на голові присутня чорна "шапочка". Кінчики крил цієї крячки сірувато-чорного кольору.

Вони харчуються рибою і крілем, особливо коли знаходяться в Антарктиді. Крячки помічають свою здобич з повітря, а потім, пірнають за нею у воду.

 

Антарктична крячка

Антарктичний синьоокий баклан

Антарктичний синьоокий баклан є єдиним представником сімейства Бакланові, який зустрічається в Антарктиді. Вони живуть уздовж Південно-Антільського хребта і Антарктичного півострова, заглиблюючись на південь. Ці баклани характеризуються яскравим кольором очей і оранжево-жовтим наростом біля основи дзьоба, який стає особливо великим і яскравим протягом сезону розмноження. Вага тіла становить 1,8-3,5 кг, при цьому самці трохи важче самок. Довжина тіла варіюється в межах від 68 до 76 см, а розмах крил - близько 1,1 м.

Вони харчуються в основному рибою, часто утворюючи «пастку», з десятків або сотень птахів, які неодноразово пірнають у воду і допомагають один одному ловити рибу. Ці баклани здатні пірнати на глибину до 116 м. Під час плавання, вони щільно притискають крила до тіла і використовують свої перетинчасті лапи.

 

Антарктичний синьоокий баклан

Сніговий буревісник

Снігові буревісники - білі птахи з чорними дзьобами і очима. Вони розміром з голуба, і, можливо, є найкрасивішими з усіх антарктичних птахів. Довжина тіла становить 30-40 см, розмах крил - 75-95 см, а вага - 240-460 г.                                                                                                         Вони харчуються в основному крілем і завжди повинні бути поруч з морем, щоб мати доступ до харчування. Вони зустрічаються уздовж узбережжя Антарктиди, і, як відомо, гніздяться далеко в глибині континенту (до 325 км від берега), в горах, які виступають над оточуючими льодами.

Сніговий буревісник

Мандрівний альбатрос

Мандрівний альбатрос - птах з найдовшим розмахом крил (від 3,1 до 3,5 м). Цей птах може здійснювати тривалі польоти протягом 10-20 днів, на відстань до 10000 км, використовуючи ледь більше енергії, ніж коли сидить на гнізді.

Середня вага становить від 5,9 до 12,7 кг, самці, приблизно на 20% важче, ніж самки. Довжина тіла варіюється від 107 до 135 см.

Основу раціону складає риба, кальмари та ракоподібні. Птах полює в нічний час на поверхні води або неглибоко занурюючись. Мандрівні альбатроси слідують за човнами і судами будь-якого типу, де скидається їжа. Особливо це стосується рибальських суден, які викидають за борт відходи риби.

 

Мандрівний Альбатрос

Антарктичний криль

Антарктичний криль - це представник загону Euphausiacea, поширений в антарктичних водах Південного океану. Це невелике ракоподібні, яке мешкає у великих групах, іноді досягаючи щільності 10000-30000 окремих особин на один кубічний метр. Кріль харчується фітопланктоном. Він виростає в довжину 6 см, важить до 2 г, і може жити близько шести років. Кріль є одним з ключових видів в екосистемі Антарктиди і, з точки зору біомаси, ймовірно, найбільш поширеним видом тварин на планеті (близько 500 млн тонн, що відповідає 300-400 трильйонів особин).

 

Антарктичний криль

 

Бельгіка антарктична 

Belgica antarctica - латинська назва єдиного виду нелітаючих комах, ендемічних для Антарктиди. Його довжина становить 2-6 мм.

Ця комаха має чорне забарвлення, завдяки якому здатне поглинати тепло для виживання. Воно також може пристосовуватися до зміни солоності і рН, і виживати без кисню протягом 2-4 тижнів. При температурі нижче - 15 ° C, Belgica antarctica гине.

 

Бельгіка антарктична

 

docx
Пов’язані теми
Екологія, Інші матеріали
Додано
12 листопада 2019
Переглядів
358
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку