День захисту птахів "Виготовлення шпаківні"

Про матеріал

Шпаківня — це будинок для птахів, створений руками людини, тобто це наша турбота про братів наших менших. Один із способів наблизитися до природи і є виготовлення шпаківні та годівнички для птахів. Ці будиночки для птахів поєднують в собі і красу, і користь для навколишньої нас природи.

Перегляд файлу

                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Вступ

У всьому світі існує традиція в День птахів розвішувати шпаківні. До нас така мода прийшла в часи Петра Великого, який вперше побачив пташині теремки в Європі. У сенсі гнізд шпаки не вибагливі і тому можуть селитися у щілинах будівель, нірках або дуплах.

Справедливості заради треба сказати, що ці красиві пташки дуже вдячні істоти, які надають неоціненну допомогу садівникам у боротьбі з шкідниками. Тому багато власників присадибних ділянок спеціально приваблюють шпаків, виготовляючи для цього своїми руками шпаківні. Маючи відповідні креслення і вивчивши відеоінструкцію, зробити пташині будиночки зможе кожен.

Найбільш бажаними і найчастішими мешканцями шпаківень є звичайні шпаки. Це досить великі птахи, тому будиночок для них повинен бути витягнутий вгору, мати відповіднірозміри, знімний дах, глухе дно, льоток (отвір) і припічок.

Мета проекту: Створення умов для формування у дитини елементів екологічної культури, екологічно грамотної поведінки у природі, гуманного ставлення до живих об'єктів флори і фауни. Вивчити способи виготовлення шпаківні для птахів.

Завдання:

  • познайомитися з історією виникнення шпаківень;
  • розвинути у вихованців інтерес до життя птахів;
  • сприяти становленню доброзичливого ставлення до природи;
  • залучити батьків до життя дітей у школі;
  • вивчити особливості виготовлення шпаківень для шпаків;
  • розробити конструкцію і виготовити креслення виробу;
  • побудувати своїми руками годівницю і шпаківня для шпака.

Обґрунтування проекту:

Багато людей звертають увагу на навколишню природу. Стають популярними і масовими речі, не забруднюють природу, зроблені з натуральних матеріалів, що підтримують крихкий мир навколо нас. Все це пов'язано з погіршенням екологією і досить помітно у великому загазованому місті. Нам ця тема дуже близька, адже територія нашої школи досить велика, і сама природа знаходиться у нас за вікном. Один із способів наблизитися до природи і є виготовлення шпаківні та годівнички для птахів. Ці будиночки для птахів поєднують в собі і красу, і користь для навколишнього нас природи. Адже шпаківня — це будинок для птахів, створений руками людини, тобто це наша турбота про братів наших менших

 

 

 

 

 

                  Цікаві факти з життя шпаків.

 

Зовнішній вигляд. Куцохвоста, блискучо-чорний птах розміром з дрозда, восени і взимку в частих білих крапинках. До весни світлі кінчики пір'я стираються, і цяточки зникають. Молоді птахи темно-бурі зі світлим горлом. Типова бігаючи птах на відміну, наприклад, від дроздов, пересуваються стрибками. Прямолінійний політ.

Місцеперебування. Зазвичай у рідколіссях, степах і населених пунктах.

Віддає перевагу відкриті культурні ландшафти з деревними насадженнями, парки, сади.

Харчування. Живиться тваринною і рослинною їжею, після закінчення періоду гніздування збирається великими щільними зграями.

Місця гніздування. Гніздиться переважно біля жител людини, займаючи спеціально для шпаків зроблені і вивішені шпаківні, ніші під балконами і дахами і т. п. Рідше поселяється в дуплистих деревах поблизу від населених пунктів.

Місце розташування гнізда. Гніздо має як поодиноко, так і групами. При гніздуванні в лісі шпак зазвичай займає дупла великого строкатого дятла, а також інших дятлів середньої величини.

Будівельний матеріал гнізда. Дупло рясно вистилає м'якими стеблинками трав, іноді соломою і великою кількістю пір'я домашніх і диких птахів.

Особливості кладки. У кладці буває від 5 до 8, частіше 5-6 яєць яскраво-блакитного кольору без малюнка. Розміри яєць: (27-32) х (20-23) мм.

Строки гніздування. Звичайні шпаки прилітають рано, звичайно в березні, коли на полях з'являються проталини, і відразу ж займають гніздові місця. У квітні в гніздах з'являються яйця. Насиджування триває 13-15 доби, Пташенята потім вигодовуються в гнізді протягом трьох тижнів. Виліт їх відбувається у другій половині травня — першій половині червня. У птахів спостерігається іноді друга кладка.

Після вильоту пташенят шпаки збиваються в зграйки і невдовзі (у липні — серпні) покидають район гніздування, переміщаючись на південь і на південний захід в місця з великою кількістю корму. Тут вони залишаються аж до осіннього відльоту на зимівлі. І лише невеликі групки продовжують триматися до осені в місцях розмноження.

Відліт проходить у вересні — жовтні.

Поширення. Поширений від західних кордонів Росії до Забайкалля. Залітає на південь Далекого Сходу. На півночі ареалу з землеробським районах доходить до північної тайги.

Зимівля. Зимує, в основному, в Північній Африці, в Індії, в Південній Європі. Зустрічається на Кавказі і подекуди у великих містах, причому нерідко зграї шпаків з року в рік зимують в одних і тих же скверах і парках.

 Шпаки – захисники садів і городів.

Господарське значення. Незважаючи на деяку шкідливу діяльність восени (у виноградниках і фруктових садах), шпак, безсумнівно, дуже корисний птах, яку слід всіляко охороняти і залучати. Він заслуговує цього як винищувач різних городніх гусениць і слимаків, двокрилих комах та їх личинок (мух, оводів, гедзів), шкодять домашнім тваринам, хрущів, а в степових місцевостях — різних саранових. За це йому можна пробачити нападу на вишні, виноград та інші ягоди восени. Враховуючи користь шпака в сільському господарстві, його поселили в Північній Америці, де він сильно розмножився і поширився.

 

                Практична робота.

Інструменти і матеріали для виготовлення  шпаківні

Для того, що б виготовити шпаківня нам знадобляться такі інструменти:

  •                  Косинець
  •                  Простий олівець
  •                  Ножівка з середнім зубом
  •                  2 свердла по дереву (діаметр 5 мм і 4 мм)
  •                  Хрестова викрутка або шуруповерт
  •                  Молоток

Будматеріали необхідні такі:

  •                  Дошка (довжина 1м., ширина 20 см, товщина 2-2,5 см)
  •                  Цвяхи або саморізи
  •                  Дріт (що б підвісити шпаківня)

Розміри шпаківні складуть:

  •                  Довжина 15 см
  •                  Ширина 15 см
  •                  Висота 35-40 см

        378b0479de307193ca055bc10ce08543 Як зробити шпаківню своїми руками: розміри і креслення, етапи виготовлення, відеоінструкція

             Инструменты для изготовления скворечника

Інструменти для виготовлення шпаківні

Відразу ж слід звернути увагу на те, що поверхня внутрішньої передньої стінки шпаківні повинна бути шорсткою, що птах могла без праці вибратися на вулицю. При необхідності зробіть таку поверхню своїми руками за допомогою створення насічок.

У разі якщо шпаківня буде висіти не на дереві, додатково обладнайте його поличкою, що птахи могли відпочивати на них і наповнювати сад своїм співом.

Так само необхідно подбає про те, щоб можна було легко здійснювати чистку шпаківні. Для цього створюють відкидну верхню кришку, завдяки якій чистка шпаківні буде швидкою і безперешкодної.

 

 

                 Этапи виготовлення шпаківні

№ 1 — заготівля своїми руками дерев’яних елементів

На підготовлених дошках, згідно з кресленням, за допомогою простого олівця і лінійки зазначаються розміри стінок, дна, даху і отвори. При цьому необхідно дотримуватися деякі рекомендації:

  • Дах повинен бути зроблений з ухилом, тому передню стінку потрібно робити на 4 см довше задніх, а бічні стінки зверху зрізати під ухилом.
  • Дно слід виконувати у вигляді квадрата зі стороною в 13 см.
  • Дах робиться з двох різних елементів. Один з них повинен бути схожий на дно шпаківні, а інший робиться у вигляді великого розміру прямокутника, за допомогою якої буде створений навіс.

Накресливши і звіривши з кресленням всі деталі конструкції, можна приступати до випилювання. Щоб парні елементи мали однакові розміри, їх рекомендується заготовляти послідовно. Щоб зовні будиночок для шпаків виглядав красиво, дошки з однієї сторони можна додатково обстругати. Лоток бажано зробити круглим, оскільки тоді він буде схожий на дупло, в природних умовах живуть птахи. Щоб убезпечити пташенят від посягання кішок, вхід в шпаківню необхідно розташувати в 5 см від верхнього краю.

 

             Інструкція з виготовлення шпаківні своїми руками

Для початку слід підготувати деталі шпаківні: кришку, дно, стінки, жердинку. Для цього необхідно завчасно накресліть схему шпаківні, по типу наступної: Виробляти розкреслювання деталей слід прямо на дошках за допомогою олівця і косинця. Готові деталі повинні мати розміри:

  •                  Три дошки 30*20 см (верхня кришка, фасад, задня стінка)
  •                  Дві дошки шириною 15 см (бокові стінки)
  •                  Одна дошка 15*15 см (дно)

Кришку необхідно робити на 10 см довше дна, що б вийшов козирок.

Кожну деталь необхідно підписати, що б надалі не переплутати. Першим ділом вирізаємо льоток на передній стінки шпаківні. Діаметр повинен бути такий, що птах не поранилася коли буде забиратися в будиночок. Вічко повинен знаходиться на висоті 5 см від кришки, щоб кішка не дістала птицю своєю лапою. Конструкція будиночка залежить від того, куди він буде підвішуватися. Якщо до стовпа, балкона або під дах будинку, то для того щоб пернатим друзям не було де прогулюватися, слід передбачити додаткові жердочки у вигляді трикутної полички або тонких паличок.

Для підвішеного на дереві шпаківні такі жердочки можна не робити, так птахи будуть сидіти на гілках, і радувати щебетанням своїх господарів.

 

 

                                         Загальні правила для учнів

1. Роботу розпочинай після дозволу вчителя.

2. Інструмент використовуй за призначенням, не працюй несправним і тупим інструментом.

3. Різальні інструменти повинні зберігатися лише в спеціально обладнаних папках у відведеному в класі місці.

4. Під час робочого процесу не відволікайся на сторонні справи, не розмовляй, будь зосередженим.

5. У процесі роботи дотримуйся порядку на робочому місці, а після роботи акуратно прибери його.

 

Схема построения скворечника

                                             Схема побудови шпаківні

 

 

 

 

 

 

                           ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА

 

 Послідовність виконання робіт Інструменти і пристосування

1. Вибрати попередньо чурбак (300х250 мм) Лінійка

2. Видовбати внутрішню порожнину Дриль, стамески

3. Просвердлити отвір для вічка діаметром 50 мм

4. Підібрати заготовку для кришки (250х280 мм) Лінійка, олівець

5. Обробка дошки Шерхебель, рубанок, шліфувальна шкурка

6. Кріплення кришки до корпусу шпаківні Клей

7. Зачистка поверхні Шліфувальна шкурка

8. Основу. Підібрати заготовку (250х240 мм) Лінійка

9. Обробка дошки Шаблон, олівець, шерхебель, рубанок, шліфувальна шкурка

10. Випилювання по контуру Електролобзик

11. Зачистка кромок Фрезерна машина

12. Зачистка поверхні Шліфувальна шкурка

13. Збірка і обробка виробу Клей, шурупи, лак.

 

             ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА

Послідовність виконуваних робіт Інструменти і пристосування

1. Вибір пиломатеріалу Рулетка, метр

2. Обробка поверхні Шерхебель, рубанок

3. Розмітка пиломатеріалу Олівець, косинець, лінійка, рулетка

4. Свердління отвору для вічка Коловорот, перо, свердла, стамески, рашпель напівкруглий

5. Підібрати заготовки для кришки Лінійка, олівець, рулетка

6. Підбірка дна (240х240 мм) Рулетка, олівець, рулетка

7. Випилювання передній, задній, бічних стінок. Нажовка, лінійка, олівець, рулетка

8. Зборка деталей Олівець, лінійка, шуруповерт, викрутка, саморізи (30х40)

9. Кріплення дна і кришки Саморізи, викрутка, шуруповерт

10. Приєднання кріпильної рейки до задньої стінки Шуруповерт, саморізи

Зачистка кромок і поверхні Шліфувальна шкурка

 

                  № 2 —будиночка для шпаків

f28df3b7b825c93c13cc0020cd5983a3 Як зробити шпаківню своїми руками: розміри і креслення, етапи виготовлення, відеоінструкція

В першу чергу необхідно скріпити передній фасад і бічні стінки конструкції. Робиться це за допомогою столярного клею, по мірі висихання якого елементи додатково фіксуються саморізами або цвяхами.

C:\Users\ivana\Desktop\кормушка\20171015_175822.jpgC:\Users\ivana\Desktop\кормушка\20171015_175740.jpg

Далі, за таким же принципом до бічних і передніх стінок приєднуються бічні торці дна шпаківні.

 

C:\Users\ivana\Desktop\кормушка\20171015_175934.jpgC:\Users\ivana\Desktop\кормушка\20171015_180143.jpg

 

В останню чергу до конструкції приклеюється і прибивають задня стінка. Під час роботи необхідно прослідкувати, щоб між елементами не було ніяких щілин.

Якщо дах буде знімною, то її деталі кріпляться між собою. До скворечнику її наклеювати або прибивати не потрібно. Встановлюється вона на конструкцію за допомогою гуми або дверних шарнірів. У цьому випадку птиці будуть захищені від відвідувань кішок. C:\Users\ivana\Desktop\кормушка\20171015_180231.jpgC:\Users\ivana\Desktop\кормушка\IMG_20180326_111651.jpg

Готову шпаківню можно прикрашати різбою по дереву, або по фарбувати.

 

                            № 3 — установка шпаківні

Готовий пташиний будиночок до обраної поверхні можна примотати дротом або прибити цвяхами. Для полегшення виходу пташенят і додаткового захисту конструкцію рекомендується нахилити трохи вперед. Якщо шпаківня буде встановлюватися на дерево, то його краще примотати дротом.

Основні правила розміщення «квартири» для птахів:

  •       оптимальна висота — 3-5 метрів на дачній ділянці або в селі і від 8 до 10 метрів в місті;
  •       на шпаківню в полуденну спеку не повинні потрапляти прямі сонячні промені;
  •       вхід в будинок повинен бути повернутий у бік з мінімальною кількістю вітрів;
  •       не допускається нахил конструкції назад;
  •       необхідно простежити, щоб поблизу шпаківні не були розташовані гілки, за яким до оселі птахів може пробратися кішка;
  •       встановлювати теремки для пернатих друзів рекомендується на початку квітня.

Шпаківня своїми руками зроблено і встановлено, залишається дочекатися лише заселення мешканців. Але що робити, якщо немає дощок, а будиночок для птахів зробити хочеться? У цьому випадку на допомогу прийдуть матеріали, які завжди під рукою.

Виды скворечников

                                         Види шпаківень

Окрім шпаківень учні виготовляли і годівнички для птахів.

C:\Users\ivana\Desktop\кормушка\IMG_20180326_111529.jpg

                                                 Порада

Для того, що б та інші пернаті друзі могли влаштуватись на вашому садовій ділянці, необхідно правильно підібрати розмір і вид шпаківні. Приміром, синичкам підійде шпаківня, висотою 20-25 см і діаметром вічка 3,5 див. Трясогузкам необхідно споруджувати невеликий трап перед входом в будинок, оскільки вони не мають достатню міцність лапок. Пищуха буде себе комфортно почувати, якщо зробити в шпаківні два отвори (праворуч і ліворуч). Якщо у вашому саду є коти або інші мисливці на птахів, необхідно спорудити декілька вічок в конструкції шпаківень, що б ще краще убезпечити птицю..

 

 

 

 

ВИСНОВОК:

Якщо ви хочете насолоджуватися співом птахів на своїй ділянці, не зайвим буде допомогти їм у набутті власного будиночка.

Шпаківня

Матеріал: підійдуть будь дошки (крім хвойних порід) з нерівною внутрішньою поверхнею товщиною не менше 20 мм закладати Щілини не треба - самі птахи це зроблять краще за вас.

Розміри: дно квадратне - 10?10 чи 12?12 см, висота бічних стінок - 30-40 см, діаметр льотка - 5 см.

Покриття: фарбувати морилками, нітрофарбами і різними лаками не потрібно. Однак, якщо вже дуже хочеться, пофарбуйте шпаківня в один улюблених цими птахами кольори: сірий або червоний. Фарбу краще взяти водоемульсійну, без сильного запаху.

Куди вішати: на висоту від 3 м на будь-листяне дерево. Якщо високих дерев немає, зміцніть шпаківня на міцному жердині.

Синичник

Конструкція також, як і в шпаківні. Різниця тільки в габаритах. Для великої синиці підійде ящичок глибиною 50 см, а для маленьких цілком достатньо 25 см. Діаметр льотка - 3 см.

Дуплянки. Нерозбірний будиночок висотою близько 80 см, видовбаний наскрізь з обрубка дерева. Якщо видовбувати серцевину дерев'яних чурбаків немає ні часу, ні бажання, зробіть комбінований будиночок з напівкруглою передньою стінкою з обапола. Внутрішні стінки дуплянки пофарбуйте простим олівцем в темний колір.

Куди вішати: у густій кроні листяного дерева на висоті 2-4 м.

Трясогузочник

Розміри: довжина горизонтальної стінки - 25-30 см, ширина - 12-14 см, висота - 10-12 см. В якості вхідного отвору виступає щілину шириною 4 см. Перед входом спорудити невеликий поміст шириною близько 10 см.

Куди вішати: особливої різниці немає - під коник або скат даху, на стіну сараю, на дерево. Головне, щоб була дотримана потрібна висота - 2 метри від землі.

 

 

C:\Users\ivana\Desktop\кормушка\IMG_20180326_111732.jpg

 

                                           Шпаківня та годівничка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
10 липня 2018
Переглядів
4858
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку