День зустрічі птахів

Про матеріал
Сценарій свята "День зустрПерелітні птахи радіють, повернувшись на Батьківщину. Вони без кінця співають та виводять веселі трелі. Радісним пташиним гомоном наповнюються лісові гаї, поля та луки. Те ж саме відбувається в містах та селах: парках, садах та палісадниках. Птахи приносять туди весняний настрій.ічі плахів".
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Полтавський обласний еколого – натуралістичний центр

учнівської молоді

Кобеляцька філія

 

 

Звіт про проведення Всеукраїнської акції

 

 

 

 

 

                                                                           

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                           

                                                       Підготувала керівник гуртка Глинська М. Г.

                                  Кобеляцької філії ПОБЛЕНЦУМ

                                                                            

 

 

« Світлогірське -  2019»

Сценарій «Зустріч крилатих мандрівників»

Девіз: “Поки жити планета ця буде,

поки світ ще в полоні краси,

бережіть птахів добрії люди,

хай чарують нас їх голоси ”

 

Мета:

  • формувати  дбайливе ставлення до  птахів України;
  • виховувати естетичне  сприйняття  природи;
  • залучати учнів  до активної екологічної  діяльності.

Обладнання: плакати і малюнки  на  відповідну тему; комп’ютерна техніка, мультимедійні презентації.

Звучить мелодія(спів пташок)

Ведуча

Доброго дня, земле прекрасна,

Доброго дня, люди щасливі,

Доброго дня, птахи галасливі!

Ведучий.

Весняне сонечко зігріває землю. Крізь торішнє пале листя пробивається зелена травичка. А в небі кричать зграї птахів, які повертаються з далеких країн. Вони перезимували в теплих краях та поспішають на Батьківщину, до нас.

Небо зимою здавалося сірим та порожнім. А тепер воно стало блакитним та ніби ожило. Воно наповнилося голосами перелітних птахів. Чути їхню перекличку нагорі. Кожна зграя птахів повертається туди, звідки відлетіла. Дивно, але птахи не помиляються.

Ведуча.

Першими повертаються на Батьківщину граки. Недарма граки звуться вісниками весни. Потім прилітають чайки, шпаки, жайворонки, качки та гуси. Пізніше з'являються зозулі, стрижі, ластівки, лелеки та інші перелітні птахи. Птахи роблять дуже велику подорож, щоб повернутися додому. Деякі, наприклад, летять із самої Африки!

Ведучий.

Перелітні птахи радіють, повернувшись на Батьківщину. Вони без кінця співають та виводять веселі трелі. Радісним пташиним гомоном наповнюються лісові гаї, поля та луки. Те ж саме відбувається в містах та селах: парках, садах та палісадниках. Птахи приносять туди весняний настрій.

Ведуча.

Птахи в'ють нові гніздечка або лагодять старі за допомогою гілочок. Адже багато пташок залишили свої гнізда тут, коли відлітали на південь. Тоді голод та холод змусили їх покинути свої будиночки. Але тепер негода минула! Серед свіжого весняного листя птахи готуються виводити в своїх гніздах пташенят. А ті, у кого ще немає пари, шукають собі нареченого або наречену.

Гуртківці:

Птахи справжня окраса природи,

Що чарують оперенням світ.

Споконвіку різні народи

Склали птахам весняний привіт.

Як надходить весна в нашім краї,

Повертаються з вирію ті,

Що на крилах весну зустрічають,

Їй несуть голоси молоді.

C:\Users\Admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\IMG_20161027_123847.jpg

Гуртківці: «Квіткова фантазія»

  • Улюбленим птахом українського народу – є лелека.
  • Лелека   – наш оберіг, це птах, що приносить щастя

C:\Users\Коля\Desktop\паросток 2016\Паросток 2016\Початкові кл\IMG_8901.JPG

  • Село живе, коли не сплять лелеки із виріїв вертаються далеких
  • Приносить діток  до домівок  тих, нас захищають і відводять лихо
  • Лелеку ще називають бусол, чорногуз, веселик, гайстер, бузько
  • Де лелеки водяться, там щастя водиться
  • Лелека – символ відродження української нації. Бусол відлітаючи у вирій завжди повертаються до рідної домівки. Рано чи пізно, українці, розкидані по всьому світу злітаються на рідну землю, де народилися.

(Танок Н. Май «Повертайтесь, лелеки»)

 

D:\робота 2019\конкурси 2018-2019\IMG_20181130_131127.jpg

  Ведуча.

Цей великий красивий птах із свіжо-білим і чорним оперенням здавна живе біля житла людей.

Лелека білий поширений в Україні, Білорусії, Молдавії. Лелек називають бусол, чорногуз, бузько, гайстер, боцюн.

 Лелеки прилітають на місце гніздування досить рано - починаючи з середини березня і до кінця квітня.

 Кладка яєць складається з 2-7 яєчок. Малят висиджують 30-33 дні. Живляться лелеки не тільки жабами, а й мишами, полівками, різними комахами.

http://www.kamenec.by/wp-content/uploads/2014/10/mihn.jpg

Виступи гуртківці орнітологів «Юні охоронці природи»

ЧОМУ ПТАХИ МАНДРУЮТЬ

Необхідність злобувати поживу, пошук місць, які є придатні для виведення пташенят та втеча від природних ворогів - ось три головні причини, із-за яких птахи роблять перельоти. Тривалість польотів та відстані, які вони долають, дуже різні. Частина птахів влітку живе в лісах або на лугах, а взимку вони перебираються в міста, де тепліше й де значно легше здобути їжу. Птахи, які влітку висиджують яйця на півночі, восени, коли приходить холод й зменшується кількість корму (наприклад, комах), відлітають на південь. Навесні, коли в місцях їхньої зимівлі стає сухо й тепло, птахи знову повертаються на свої виводкові місця у північних краях. Коли вони знаходять придатні для них місця, то залишаються там на літо, розмножуються, вирощують пташенят, а восени знову летять на південь.

 

ЯК ПТАХИ ЗНАХОДЯТЬ ДОРОГУ

 

Багато птахів летять зграями, а це дозволяє припустити, що старші, найбільш досвідчені птахи летять першими, вказуючи дорогу молодшим. Таким чином, інформація про напрямок польоту передається з покоління в покоління.
Деякі птахи роблять перельоти поодинці. Але звідки ж птахи знають, куди і як летіти? Отже, у птахів повинно бути щось на зразок вродженого інстинкту, що підказував би їм, у якому напрямку вони повинні 1 летіти, долаючи такі простори. Мореплавці протягом тривалого часу приходилось орієнтувалися по сонцю й зірках. Птахи, які під час польоту орієнтуються по сонцю, за допомогою біогодинника відчувають його положення й так визначають вірний напрямок. Вони повинні пристосуватися до положення сонця. Птахи, які роблять нічні перельоти, користуються зірками, і саме по розташуванню на небізірок вони вірно визначають для себе шлях.  Птахи, щоб правильно визначити напрямок, використовують також і магнітне поле нашої планети. Якщо птах під час перельоту користується внутрішнім компасом, то він, очевидно, потім пригадує, з якої сторони прилетів й таким же шляхом повертається назад. Птахи, ймовірно, розпізнають також певні орієнтаційні відмітки на землі, за допомогою яких можуть створювати собі щось на зразок внутрішньої карти. Також припускають, що деякі птахи, аби визначити напрямок польоту, користають із - за вдень птахи керуються положенням сонця.
   Запахи у птахів асоціюються з певними напрямками. Птахи згадують, у якій послідовності зустрічали різні запахи і, завдяки цьому, летять у потрібному напрямку. Більшість птахів, щоб не збитися зі шляху, користується всіма перерахованими метолами.


 

Перелітні птахи України

C:\Documents and Settings\Алена\Мои документы\малюнки\вівчарик.jpg C:\Documents and Settings\Алена\Мои документы\малюнки\зарянка.jpg

 

C:\Documents and Settings\Алена\Мои документы\малюнки\зяблик.jpg C:\Documents and Settings\Алена\Мои документы\малюнки\очеретянка.jpg C:\Documents and Settings\Алена\Мои документы\малюнки\плиска.jpg

 

C:\Documents and Settings\Алена\Мои документы\малюнки\латочка.jpg                                    C:\Documents and Settings\Алена\Мои документы\малюнки\мухоловка.jpg

 

 

 

 

 

  1. Які птахи прилітають до нас першими? (шпаки)
  2. Пташенята якого птаха не знають рідної матері? (зозуля)
  3. Який птах виводить пташенят узимку? (шишкар)
  4. Який птах найбільший в Україні? (дрохва)
  5. Гнізда якого птаха є їстівними? (салангана)
  6. Хто з птахів плете своє гніздо як рукавичку? (ремез)
  7. Символ миру. (голуб)
  8. Який птах має таку ж назву, як видатний російський письменник? (гоголь)

 

 

 

Білосніжні, гарні птиці
Дім будують на водиці,
Дуже схожі на гусей,
Обережні до людей! (Лебеді)

Тук-тук-тук чути стук,
Та цей звук не від рук.
Птаха дзьобом стовбур б’є ,
Лікарем для лісу є. (Дятел)

 

По асфальту чимчикує,
Із людьми про щось воркує...
Сизокрилий, добрий птах,
Знається він на листах! (Голуб)


Вдень вона лягає спати
Бо всю ніч їй знов літати,
Ловить мишок, гризунів,
З нею їм вже не до снів! (Сова)

Як зима – вона на гілці,
І співа, мов на сопілці...
Жовті груди, чорні крила,
Кусень сала сама з’їла. (Синиця)

Як щось гарно заблищить,
Так вона туди й летить...
У гніздо несе оздоби,
Все красуні до вподоби! (Сорока)

Гуртківці: «Фітодизайн з основами худорньої майстерності»

Цікаві факти про перелітних птахів

https://3.bp.blogspot.com/-65CrLVXiJ5I/UlbdiZpIBHI/AAAAAAAACMk/eZ6D_bq9Kts/s200/fa0f1780985227d7ae126d88b21cdc17.ural.jpg

  • 55 градусів — кут, який утворюють зібрані в клин великі птахи: гуси, журавлі. Зграя летить на 71% швидше, ніж птах-одинак. Клином летіти легше: у такому строю серця у пернатих б'ються повільніше, ніж коли вони літають поодинці. Крім того, птахи частіше парять, чим теж економлять сили. Кожна особина прямує в повітряному потоці, який створюють помахи крил сусіда. Найменш вигідна позиція у ватажка: коли він втомлюється, то переходить в кінець клину, а його місце займає хтось із середини;
  • 26 годин може летіти без зупинки колібрі. Щоб дістатись від Гавайїв до Аляски, пташка здійснює близько 6 мільйонів помахів крилами. Людині щоб отримати таку ж кількість енергії, яку колібрі витрачає за день перельоту, довелося б з'їсти 1300 гамбургерів;
  • 10 хвилин можуть спати лелеки в повітрі, не опускаючись на землю. Втомлений птах переміщається в центр косяка, закриває очі і дрімає. Однак під час сну загострюється слух, з його допомогою лелека орієнтується в просторі і зберігає висоту;
  • 71 000 кілометрів пролітає за рік птах-далекобійник — полярний крячок;
  • 1,5 кілометра — висота, на яку піднімається більшість перелітних птахів. Але є серед пернатих і астронавти. Наприклад, гуси прокладають маршрут через Гімалаї на висоті 8 тисяч метрів над рівнем моря (пасажирські літаки піднімаються в повітря в середньому на 10—11 тисяч метрів);
  • 1000 ударів на хвилину — така частота серцебиття у більшості птахів в польоті. Під час відпочинку пульс знижується до 400 ударів.

C:\Users\Admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\IMG_20181130_130845.jpg

 

 

 

  • Видно птаха по польоту.
  • Всяка пташка свої пісні має.
  • Кожна птиця знайде свого Гриця.
  • Кожна пташка своє гніздо хвалить.
  • Погана та пташка, якій своє гніздо не миле.
  • Горобець маленький, а серденько має.
  • Де ластівка не літає, а на весну додому прилітає.
  • Краще битися орлом, ніж жити зайцем.
  • Краще синиця в жмені, ніж журавель у небі.

 

 

Свято зустрічі птахів

 

 

C:\Users\Admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\IMG_20161027_123624.jpgC:\Users\Коля\Desktop\паросток 2016\Паросток 2016\Відкриття\IMG_8637.JPG

 

Нагородження учасників конкурсу:                                          «Краща шпаківня»

C:\Users\Admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\IMG_20190313_114918.jpg

C:\Users\Admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\IMG_20190313_115208.jpg

Розвішування шпаківень

C:\Users\Admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\IMG_20190313_115653.jpgC:\Users\Admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\IMG_20190313_120007.jpg
 

 C:\Users\Admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\IMG_20190313_115927.jpg

 Пернатих друзів бережіть,

                  любов свою на ділі доведіть!

docx
Пов’язані теми
Екологія, Сценарії
Додано
18 листопада 2020
Переглядів
869
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку