Десантно-Штурмові війська України

Про матеріал
Коротка історична довідка щодо створення Десантно-Штурмових підрозділів ЗСУ
Перегляд файлу

 - Київське регіональне вище професійне училище будівництва, Приймальня директора Бастіонна, 9, Приймальня директора на Маричанська, 4, 
"Київське регіональне вище професійне училище будівництва", Зателефонуйте нам: (044)-257-30-76, 285-34-33, 
Vodafone 066-771-88-26 або  Київстар 096-763-57-29

Держаний навчальний заклад

«Київське регіональне вище професійне училище будівництва»

 

 

 

 

 

РЕФЕРАТ

На тему: «Десантно-штурмові війська як складова частина ЗС України»

Десантно-штурмовые войска Украины — Википедия

Десантно-штурмовые войска Украины — Википедия Особливості нового однострою Високомобільних десантних військ Збройних Сил  України

 

Виконав: здобувач освіти

групи 308  Капля Роман

 

 

 

Київ-2021

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………3

1. Історія ДШВ…………………………………………………………………….4

2. Міжнародне військове співробітництво……………………………………..7

3.Участь ДШВ у війні на Сході України……………………………………….8

Висновки…………………………………………………………………………11

Список використаних джерел ….………………………………………………12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

Сучасні військовослужбовці Десантно-штурмових військ  ЗС України - це спадщина багатотисячної спільноти воїнів,які починаючи з часів козацтва з честю та гідністю боронили Батьківщину від ворогів. Сьогоднішні воїни-десантники ,які захищають суверенітет та територіальну цілість України демонструють мужність, героїзм,патріотизм та високі професійні навички.

Десантно-штурмові війська повинні завжди бути готовими до будь яких викликів і загроз для національної безпеки,особливо в нестабільному політичному середовищі і поруч з державою-агресором. Підрозділи ДШВ здатні до швидкого переміщення на будь який напрямок для ведення бойових дій в різних умовах та обставинах.

Десантно-штурмові війська ЗСУ – окремий рід військ, що характеризується високою маневреністю та автономністю дій, призначений для швидкого розгортання з метою прикриття (оборони) окремих напрямів (районів), ведення наступальних(штурмових) дій, а також охоплення противника десантом з повітря,ведення бойових дій у тилу противника. До складу військ входять повітрянодесантні, аеромобільні та штурмові частини.

Ведення операцій (бойових дій) Десантно-штурмовими військами дозволяє  збільшувати зону ведення бойових дій від переднього краю до тилових комунікацій, дезорганізувати систему управління противника і цим створювати умови для перемоги над ворогом.

Бойовий склад ДШВ за функціональним призначенням (цілями, завданнями і функціями, укомплектованістю, оснащеністю) відносяться до сил негайного реагування. Девіз десантників –« Завжди перші» відповідає їх меті і завданням під час військових операцій.

 

 

1. Історія ДШВ

У Житомирі відзначать 25-у річницю Високомобільних десантних військ  Збройних сил України | Житомирська Міська РадаДесантні війська ЗСУ були створені після проголошення незалежності України на основі частин і з’єднань повітрянодесантних військ СРСР, які дислокувались на території країни на момент розпаду СРСР. З’єднання та частини входили до складу ЗСУ поступово, в період з 1 січня 1992 року до початку літа 1993 року. В 1999 році указом Президента України Л.Кучми було затверджена дата Дня аеромобільних віськ-2 серпня,що відповідало даті Дня створення десантних військ в СРСР.  27 липня 2012 року, за часів президентства Януковича, було підписане розпорядження про присвоєння аеромобільним військам ЗСУ «Високомобільні десантні війська». Таким чином відновлено  радянську абревіатуру ВДВ.

З липня 1992 року десантники ЗСУ брали участь у миротворчих операціях під егідою ООН,НАТО та інших міжнародних організацій. Українські десантники неодноразово залучались до виконання завдань з підтримки миру та безпеки в різних місцях де виникали збройні конфлікти. Зокрема: Югославія,Ірак ,Сьєрра-Леоне,Косово,Ліберія і т.д.

     З початком незаконної окупації АР Крим та міста Севастополь,з розвитком збройної агресії Росії на Донбасі, військові частини українського десанту виявились одними з найбільш боєздатних у ЗСУ. Саме десантники стали тим ядром, яке забезпечило існування Української держави. Всі найскладніші завдання виконували парашутно-десантні та аеромобільно-десантні батальйони бригад на найбільш гарячих напрямках.

У 2015 році аеромобільні бригади Високомобільних десантних військ підсилені танковими підрозділами ,таким чином перетворивши їх на десантно-штурмові. Кожна з п’яти бригад отримала по танковій роті. Для посилення ВДВ були обрані танки Т-80, що завдяки газотурбінному двигуну мали перевагу у швидкості і маневрі над Т-64.

 У 2016 році виведені зі складу Сухопутних військ та сформовано як окремий рід військ.

В червні 2017 року були проведені перші від створення незалежної України військові навчання зі стрільбами реактивної артилерії безпосередньо з поромів на воді: підрозділи 95 бригади форсували Дніпро. Також почали проводитись навчання з практичним застосуванням озброєння на декількох полігонах ЗСУ.

Наприкінці жовтня 2017 року командування ВДВ повідомило про затвердження нової дати професійного свята десантників-21 листопада в День архістратига  Михаїла-верховного командувача Божого війська у битві проти нечистих сил. Свято встановлено в Україні згідно з Указом Президента «Про День Десантно-штурмових віськ Збройних Сил України». Назву змінено на Десантно-штурмові війська. 21 листопада 2017 року було проведено урочисту церемонію на Михайлівській площі в Києві під час якої Президент П.Порошенко й військове командування вручило десантникам нову символіку: проведено церемонію заміни блакитного берета на берети кольору марун разом із новим беретним знаком; вручено штандарт командувача десантно-штурмових військ; вручено прапор роду військ; встановлено текст клятви десантника.

За роки незалежності неодноразово змінювалась кількість підрозділів що мали  відношення до бойового десантування. В 1993 році : 1-ша аеромобільна дивізія;23-тя окрема аеромобільна бригада; 39-та окрема аеромобільна бригада;40-ва окрема повітрянодесантна бригада; 95-тий навчальний центр аеромобільних військ. В 2001році: 1-ша аеромобільна дивізія; 25-та повітрянодесантна бригада; 45-та аеромобільна бригада; 27-ма механізована бригада; 91-й артилерійський полк; 95-та окрема аеромобільна бригада; 79-й окремий аеромобільний полк; 80-й окремий аеромобільний полк. В 2008 році: 25-та окрема повітрянодесантна бригада; 79-та окрема аеромобільна бригада; 80-й окремий аеромобільний полк;  95-окрема аеромобільна бригада; 28-й окремий навчальний батальйон. На 2021 рік: 25-та окрема повітрянодесантна бригада; 45-та окрема десантно-штурмова бригада; 46-та окрема десантно-штурмова бригада; 79-та окрема десантно-штурмова бригада; 80-та окрема десантно-штурмова бригада; 81-ша окрема аеромобільна бригада; 95-та окрема десантно-штурмова бригада ; 5-та батальйонна тактична група; 23-тій окремий танковий батальйон; 148-й окремий гаубичний самохідний артилерійській дивізіон; 199-й навчальний центр. В 2021 році ДШВ налічує близько 8000 військовослужбовців. Штаб ДШВ знаходиться у м. Житомир. Командувач-бригадний генерал Миргородський Максим Вікторович.

До України прибуде 150 військових елітної десантної дивізії армії США

 

 

2. Міжнародне військове співробітництво

У рамках переходу на стандарти НАТО з травня 2016 року, тоді ще у Високомобільних  десантних військах розпочалась підготовка бойової батальйонної групи за програмою «Страйкер».

вперше в історії українські та американські спецпризначенці вчаться воювати  разом — Укрaїнa — tsn.ua Одним із напрямків міжнародного військового співробітництва за участі підрозділів ДШВ є проведення чисельних міжнародних багатонаціональних навчань,участь в операціях з підтримання миру і безпеки,боротьби з тероризмом під егідою міжнародних організацій.

Іде співпраця у складі спільної Литолвсько-польсько-української бригади імені гетьмана Костянтина Острозького під керівництвом інструкторів Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи.

З питань удосконалення системи військової освіти та підготовки кадрів проводяться певні заходи :

  • впровадження стандартів НАТО з індивідуальної підготовки та професіоналізації особового складу ДШВ (іноземними інструкторами тренувальних місій –ОРБІТАЛ,ЮНІФАЕР);
  • підготовка фахівців відповідно до стандартів НАТО під керівництвов інструкторів JMTG-U;
  • підготовка фахівців, спроможних у відповідності зі стандартами та критеріями НАТО оцінювати рівень підготовки військових частин і підрозділів ДШВ в рамках програми КОМ.

 

  

3. Участь ДШВ у війні на Сході України

Навесні 2014 року, після вторгнення РФ до Криму і до початку бойових дій на Сході України, підрозділи  80-тої бригади виконували завдання із прикриття  державного кордону  в Полтавській і Сумських областях та здійснювали охорону військової частини Повітряних Сил ЗСУ в м. Миргороді.

Перший бій бригади відбувся 13 квітня 2014 року біля с. Семенівка під Слов’янськом - це був перший бій війни на Донбасі. Пізніше артилеристи бригади  брали участь у визволенні Слов’янську.

17 червня бійці бригади брали участь у звільнені селища Металіст(в бою загинуло 9 десантників).

8 квітня 2014 року до Луганського летовища увійшла колона БТР-80 із 9- ти машин 2-ї десантної роти 80-тої бригади. Пізніше до них приєднались бійці із 25-тої ОПДБр у кількості 30-ти чоловік і бійці окремої танкової роти. На кінець травня десантники від охорони летовища перейшли до його оборони. Почались бої в оточенні ворога. У липні десантники були розблоковані. Щільність обстрілів не давала повної можливості з боку інших сил ЗСУ забезпечити оборонців летовища необхідним для тривалої оборони. У серпні аеропорт атакували регулярні російські війська (військовослужбовці із Псковської десантної дивізії  та Дагестанської мотострілецької бригади). Десантники  знову опинились в оточенні під тяжкими ударами артилерійських систем  ворога, які повністю зруйнували можливі укриття оборони та термінал. Уночі проти 1 вересня українські десантники вийшли з руїн аеропорту , де тримались 146 днів оборони.

Незважаючи на складну ситуацію десантники давали гідну відсіч ворогові. Вночі 1 серпня підрозділи 80-тої бригади ,завдяки розвіданим,знищили велику колону бойовиків ,що рухалась від Суходольська до Луганська(танки, БТРИ, установки « Град»).

14 червня 2014 сталась трагічна подія. В небі над Луганським летовищем проросійськими формуваннями збито український літак Іл-76, на борту якого було 40 десантників з 25-тої бригади ,які летіли на ротацію.

В 2014 році Росія почала стягувати війська до україно-російського кордону. На допомогу прикордонникам були відправлені також десантні підрозділи.

Десантники 79-ї бригади потрапили в оточення проросійських терористів під КП «Дяково». Протягом липня та серпня 79-та бригада було повністю відрізана від основних сил АТО. Бійці залишались без провізії ,а значна частина її техніки була знищена російською артилерією,яка підступну обстрілювала українських десантників зі своєї території. Щоб не спровокувати повномасштабне вторгнення бригада отримала наказ не відповідати на обстріли. Більше місяця бійці утримували позиції , а потім з боями прорвались з оточення.

Найдовшим рейдом за всю історію війни на Сході України став рейд 95-ї бригади, також відомий, як « рейд Забродського». Він тривав з 19 липня по 10 серпня 2014 року. Командував рейдом командир бригади полковник Михайло Забродський. Десантники вели бої за Лисичанськ, Савур-Могилу, Степанівку, за переправу на Міусі, Міусинськ, Красний Луч. Під час рейду десантники подолали 470 кілометрів, з яких 170 км-тилами ворога,при цьому знищивши три ворожих блокпости,неодноразове вступаючи у збройні зіткнення з підрозділами РФ.

Українські десантники з вересня 2014 року вели бої за  летовище Донецького міжнародного аеропорту. Оборона йшла 242 дні. Тільки після зруйнування старого і нового терміналів десантники покинули руїни. За незламність духу отримали назву «кіборги». В цих боях відзначились бійці 79 бригади на чолі із полковником Максимом Миргородським.

Ан-26 і бойовий десант: що показали Зеленському на полігоні спецпризначенцівВ боях на Сході України загинуло 467 десантника. Найвищою державною нагородою – Звання  Герой України відзначено 13 воїнів – десантників, з них  6 посмертно. Першим в Україні лицарем всіх 3-х ступенів ордену Богдана Хмельницького став полковник Максим Миргородський. Першим в Україні кавалером ордену «За мужність» став десантник 79-ї ДШБ Павло Чайка. Відзнакою Міністерства оборони України «Вогнепальна зброя» нагороджено 24-х військовослужбовців ДШВ ЗСУ. За особливі заслуги у захисті державного суверенітету 2856 військовослужбовця ДШВ відзначені державними нагородами. Такий результат відмінного бойового вишколу і чітких життєвих орієнтирів.

  

 

 

 

 

Висновки

На сьогодення накопичений певний досвід оперативної та бойової підготовки в області застосування ДШВ ЗС України. Йде активне співпраця з структурами НАТО що мають відношення до бойового застосування десантників. На зміну військовому оснащенню з радянських і російських взірців приходить озброєння і матеріальне забезпечення як українських так і іноземних виробників що орієнтуються на потреби і реалії часу.

Специфіка як внутрішніх так і зовнішніх конфліктів,боротьба з державним і міжнародним тероризмом вимагає від ДШВ високих професійних навичок у застосуванні десантно-штурмового і повітряно-десантного  компоненту. Це потребує більш якісного відбору для служби у десантно-штурмових підрозділах де крім фізичних якостей нові умови вимагають необхідного інтелектуального рівні та ідейної мотивації знаходження у військовій еліті. Саме про нові реалії стосовно служби в ДШВ   багато сказано в «Клятві військовослужбовця десантно-штурмових військ збройних сил України»:

  • Я-десантник Збройних сил України.
  • Я – воїн і складова військового колективу. Я служу народові України і живу за законами її збройних сил.
  • Я завжди ставлю на перше місце виконання бойового завдання.
  • Я ніколи не прийму поразки.
  • Я ніколи не спасую перед труднощами.
  • Я ніколи не залишу в небезпеці бойового товариша.
  • Я - дисциплінований,фізично та інтелектуально розвинений,добре підготовлений і обізнаний в моїй військовій спеціальності.
  • Я завжди підтримую свою зброю, бойову та іншу техніку і себе самого в готовності до дій.
  • Я-експерт і професіонал своєї справи.
  • Я-завжди готовий виступити на захист Батьківщини, уражати і знищувати ворогів України в бою.
  • Я – захисник свободи і народу своєї країни.
  • Я - десантник Збройних Сил України.

 

Список використаних джерел:

 

  1. Миротворчі кроки України : (Україна робить свій внесок у всі миротворчі операції ООН). Урядовий кур’єр -2000.-20 жовтня .-с.3.
  2. https://dshv.mil.gov.ua/
  3. https://www.facebook.com/79AMBUA/
  4. https://patriotshop.com.ua/ru/bljaha-na-remin-dshb-orel-zolota-ukraina
  5. https://www.armyfm.com.ua/den-z-95-oju-okremoju-desantno-shturmovoju-brigadoju/
  6. Десантно-штурмові війська Збройних Сил Україниhttps://www.zsu.gov.ua/menu/5fe440852f429b1f88ce9cc7
  7. Командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил Україниhttps://www.facebook.com/www.dshv.mil.gov.ua/
  8. https://www.mil.gov.ua/diyalnist/mirotvorchist/uchast-zbrojnih-sil-ukraini-u-mizhnarodnih-operacziyah-z-pidtrimannya-miru-i-
  9. Участь Збройних Сил України у міжнародних операціях з підтримання миру і безпекиttps://www.mil.gov.ua/diyalnist/mirotvorchist/uchast-zbrojnih-sil-ukraini-u-mizhnarodnih-operacziyah-z-pidtrimannya-miru-i-

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
15 березня
Переглядів
79
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку