Співпраця ЗС України із структурами НАТО

Про матеріал
Коротка історична довідка про співпрацю ЗСУ із структурами НАТО в 90-ті,на почаку 2000-років .
Перегляд файлу

 - Київське регіональне вище професійне училище будівництва, Приймальня директора Бастіонна, 9, Приймальня директора на Маричанська, 4, 
"Київське регіональне вище професійне училище будівництва", Зателефонуйте нам: (044)-257-30-76, 285-34-33, 
Vodafone 066-771-88-26 або  Київстар 096-763-57-29

Держаний навчальний заклад

«Київське регіональне вище професійне училище будівництва»

 

 

 

 

 

РЕФЕРАТ

На тему: «Співпраця ЗС України із структурами НАТО»

Співробітництво Україна – НАТО у військовій сфері | Новини | Баштанська  міська територіальна громада

 

 

Виконав: здобувач освіти

групи 308 Соловей Микола

Педагогічний керівник:

викладач історії Бабак С.О.

 

 

 

 

Київ-2021

Зміст

 

Вступ…………………………………………………………………………….. 3

1. Реформування ЗСУ через стандартизацію до НАТО………………………4

2. Законодавчі зміни для реформи системи управління ЗСУ згідно стандартів НАТО………………………………………………………………………..6

3. Зміни що проходять в ЗСУ у зв’язку з переходом на стандарти НАТО…7

4. Співпраця ЗСУ із структурами  НАТО………………………………………8

Висновки…………………………………………………………………………11

Список використаних джерел ………………………………………………….12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

            Конфлікт України з Росією,трагічні події на Сході України,показали той факт що Збройні сили України не відповідають потребам щодо ведення сучасної війни. Тому першим пунктом коаліційної угоди підписаної 21 листопада 2014 року ,значиться «Реформа системи національної безпеки та оборони». Під час її проведення була поставлена мета набуття членства в Північноатлантичному альянсі. Задля цього планувався поступовий перехід на стандарти НАТО до 2019 року.

           23 грудня 2014 року Верховна Рада, проголосувала за відмову від позаблокового статусу України. Більшість депутатів підтримали законопроект за поданням тодішнього президента  Петра Порошенка ,в якому фіксувалось що головне прагнення  України - євроінтеграція. Міністр закордонних справ Павло Клімкін, представляючи документ, додав також, що держава поглибить співпрацю з НАТО, аби з часом відповідати критеріям альянсу. У НАТО з цього приводу було заявлено, що поважають рішення Верховної Ради, Україна може бути членом альянсу, якщо висловить таке бажання, відповідатиме стандартам і дотримуватись принципів військової організації.

        Рішення щодо членства в НАТО є в першу чергу політичне. В альянсі вказують на те ,що для прийняття країни потрібно відповідати не лише військовим, а і політичним та економічним стандартам. Країни НАТО крім могутнього військового потенціалу чітку зорієнтовані на ринкову економіку з контролем з боку держави соціальної сфери і дотриманням прав людини. Країни НАТО відзначаються низьким рівнем корупції, здатністю швидко реагувати на світові негаразди. Також  військові  підрозділи альянсу блискуче показали себе виконуючи завдання у боротьбі з міжнародним тероризмом і проявами військових злочинів під час локальних конфліктів.

 

1. Реформування ЗСУ через стандартизацію до НАТО

   Основою для уніфікації усіх Збройних Сил усіх 30-ти держав – членів НАТО є стандартизаційні угоди, яких прийнято більше тисячі. Їх мета-оперативна сумісність армій країн НАТО, яка необхідна для проведення багатонаціональних операцій та значно підвищує ефективність використання ресурсів. Країни НАТО мають спільні стандарти на все-від калібрів стрілецької зброї до процедури передачі припасів між кораблями на морі ,стандартів які стосуються захисту довкілля,авіаційної безпеки,зберігання боєприпасів чи системи заправки на аеродромах. Одна з угод визначає психологічну роль командира військового підрозділу та містить посібник з логістикою дій.

     В інтерв’ю Радіо Свобода головнокомандувач Збройних  Сил України, генерал Валерій Залужний заявив що держава втілює стандарти НАТО і готова до вступу,але рішення за альянсом. Раніше в ЗСУ повідомляли, що вже 300 стандартів втілено. За словами Залужного, йдеться про стандарти в «питаннях управління,  в питаннях планування, в питаннях підготовки».  Крім того, за словами генерала, заради стандартів НАТО в Україні були розділені керівні посади в ЗСУ: головнокомандувач ЗСУ, начальник Генштабу ЗСУ,командувач ООС. «…всі розділені посади – це якраз наслідок руху в бік НАТО, в бік цивілізованих відносин. Тому посади розділились. Тепер я як головнокомандувач ЗСУ відповідаю за бойову готовність,за підготовку та застосування ЗСУ» - сказав  генерал Залужний.

      На саміті Північноатлантичного союзу в червні 2021 року було підтверджено, що Україна зможе отримати план дій щодо членства в НАТО здійснивши необхідні реформи. Президент США Джо Байден після саміту також підтвердив, що в разі здійснення цих реформ , у першу чергу в галузі боротьби з корупцією, вступові України не завадить і нинішня окупації частини її території Росією.

Навчимо НАТО як з теперішньою Москвою воювати: Українські військові  поділилися досвідом ведення бойових дій на міжнародних навчаннях в Литві  (фотофакти)    Приклад сусідки України Польщі, яка вступила до НАТО в 1999 році, показує, що  цілковита адаптація стандартів не є обов’язковою передумовою для вступу. Реформи йшли поступово, в основному, вже після набуття членства в альянсі. Спершу лише одну третину армії готували до оперативної сумісності з військами НАТО. А саме сили швидкого реагування та стратегічного прикриття. Вони переходили на нове обладнання та озброєння, адаптували системи логістики, готувались бути спроможними брати участь у місіях НАТО  з приводу забезпечення порядку (Ірак,Афганістан). В цих операціях приймали участь лише польські контрактники. За даними офіційного сайту НАТО, після вступу до альянсу більша половина збройних сил Польщі складали призовники. Лише з початку 2010 року польська армія цілковиту функціонує на контрактній основі. Подібна ситуація і з озброєнням. Наразі військо-повітряні сили Польщі ,поряд з радянськими винищувачами МІГ-29,експлуатують американські F-16.Польські офіцери активно залучаються  до структур НАТО. Саме по такому шляху мають йти збройні сили Української держави.

 

 

 

 

 

2. Законодавчі зміни для реформи системи управління ЗСУ згідно стандартів НАТО.

Новини - Офіційний сайт Дарницької районної державної адміністрації в м.  КиєвіРозмежування функцій між Міноборони та Генштабом, згідно із стандартами НАТО, на день сьогоднішній остаточно не завершено. Не внесено зміни до низки законодавчих актів, передусім до законів у сфері національної безпеки і оборони-зокрема до Закону «Про національну безпеку України». Для їх реалізації необхідно внести зміни до низки постанов Кабінету міністрів та наказів Міністерства оборони. Ці зміни взаємопов’язані - не можна позбавити Генеральний штаб окремих функцій, не передавши їх іншому органу військового управління. Зміни нормативно-правової бази дадуть змогу впровадити такі самі принципи функціонування  системи управління, як у держав членів НАТО.

     Потребує розмежування функцій з приводу державної політики у сфері оборони та їх реалізації. Міноборони має відповідати за формування державної політики у сфері оборони, а ЗСУ – за її реалізацію, делегування міністром оборони повноважень щодо керівництва Збройними Силами головнокомандувачу. За таких умов Міністерство оборони не може бути органом військового  управління, яким воно є сьогодні.

 

 

 

 

3. Зміни що проходять в ЗСУ у зв’язку з переходом на стандарти НАТО.

     В 2020 році в ЗСУ створено п’ять нових командувань: Об’єднаних сил, Медичних сил, Сил підтримки, Сил логістики, Військ зв’язку та кібернетики. Започатковано створення системи логістичного забезпечення за новими принципами, триває процес розмежування повноважень між органами військового управління відповідно до принципів країн НАТО. Створення Командування об’єднаних сил підвищило готовність ЗСУ до відбиття широкомасштабної агресії.

    Реформування армії тривалий процес ,який потребує реалізації організаційних, наукових, законодавчих, нормативних та інших заходів належного фінансового й матеріального забезпечення. До військових підрозділів поступово надходять взірці нового та модернізованого озброєння на зміну радянському.

У навчальних центрах інструктори збройних сил США, Великої Британії, Канади, Литви готують українських спеціалістів - інструкторів та підрозділи в повному складі. Така підготовка на тактичному рівні  дає змогу опанувати методики військ НАТО та обмінятись досвідом. Докладаються зусилля для розвитку сержантського корпусу, впровадження алгоритмів кар’єрного зростання сержантів. Введено звання –головний сержант, штаб-сержант, майстер-сержант, старший майстер-сержант. Серед вищого командного  складу  - бригадний генерал, коммодор. Кожна військова структура має бути спроможна виконувати те саме, що роблять аналогічні структури армій країн НАТО. Штаби і підрозділи ЗСУ мають бути сумісним з партнерами по альянсу на всіх рівнях.

Стандарти військового управління НАТО визначаються відповідними доктринами. Генеральний штаб розробляє доктринальні документи в рамках проекту «Об’єднана підготовка та взаємосумісність» за процедурами країн-членів НАТО з урахуванням національних особливостей.

4. Співпраця ЗСУ із структурами  НАТО.

Пріоритетним напрямком співпраці з Північноатлантичним альянсом є підготовка управління та досягнення сумісності штабів. Велика кількість іноземних радників та інструкторів передають ЗСУ міжнародний досвід і знання, допомагаючи уникнути можливих помилок на шляху реформ. За рахунок допомоги іноземних радників практично виконано завдання першого етапу трансформації  системи об’єднаного керівництва силами оборони та військового управління у ЗСУ.

Матеріальна допомога полягає у виділення коштів до бюджету фондів, які надалі використовуються при закупівлі обладнання для нагальних потреб української армії,фахової підготовки персоналу, реабілітації поранених військовослужбовців, в наданні масштабної консультативно-дорадчої допомоги в напрацюванні концептуальних засад розвитку ЗСУ.

У червні 2020 року Україна стала партнером  НАТО з розширеними можливостями . До цього такий статус мали п’ять країн партнерів-Австралія, Грузія, Йорданія, Фінляндія, Швеція. Це дає Україні можливості щодо підготовки  персоналу та підрозділів, участі в навчаннях за тематикою статті -5 Північноатлантичного договору, що є недоступним для решти держав –партнерів, допуску до навчань з кібербезпеки. Також держава партнер може бути попередньо визнана потенційним учасником майбутніх операцій альянсу, що надає її представникам доступ до механізму кризових консультацій, оперативного планування на різних стадіях та обміну інформацією.

 У рамках переходу на стандарти НАТО з травня 2016 року у Високомобільних десантних військах розпочалась підготовка бойової батальйонної групи за програмою «Страйкер». З середини листопада 2016 року на базі однієї з механізованих бригад стартував пілотний проект бойового злагодження. У ході проекту впроваджувались стандарти підготовки адаптовані до нормативних документів альянсу. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявив полковник Дмитро Гуцуляк, речник Міністра оборони України.  За його  словами –«…одним із основних напрямків підготовки за стандартами НАТО є навчання українських інструкторів за участю іноземних фахівців. Наразі таку підготовку пройшли 862 інструктори Збройних сил України.»

Група британських експертів ,яка оцінювала роботу Міністерства оборони України ,назвала відомство лідером серед українських органів влади у впровадженні системи внутрішнього аудиту. «Британські експерти відзначили роботу з трансформації внутрішнього аудиту оборонного відомства для досягнення йог відповідності міжнародним стандартам та найкращим світовим практикам. У ході цієї роботи буде здійснено перехід від контрольно-ревізійної до принципово нового виду діяльності –внутрішнього аудиту Міноборони за міжнародними стандартами», -зазначив полковник Гуцуляк.

      У Міністерстві оборони України триває розробка Доктрини застосування Збройних сил України, інших військових формувань та правоохоронних органів. Документи щодо Доктрини були опрацьовані з урахуванням досвіду. набутого під час антитерористичної операції, а також стандартів НАТО. Загалом розроблено та переопрацьовано 49 нормативно-правових керівних та методичних документів.

Наразі ЗСУ використовують 655 стандартів і нормативних документів НАТО та 961 вітчизняних стандартів підготовки. Вказані стандарти були використані в 2017 році під час батальйонних тактичних навчань та заходів оперативної підготовки.

Для ЗСУ важливим є практичне набуття сумісності вітчизняних засобів з військовими формуваннями НАТО, зміцнення рівня військової взаємодії.

Україна йде до НАТО. Чим відповість Путін?Одним із напрямків міжнародного військового співробітництва за участі підрозділів ДШВ є проведення чисельних міжнародних багатонаціональних навчань, участь в операціях з підтримання миру і безпеки, боротьби з тероризмом під егідою міжнародних організацій.

Іде співпраця у складі спільної Литовсько-польсько-української бригади імені гетьмана Костянтина Острозького під керівництвом інструкторів Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи.

З питань удосконалення системи військової освіти та підготовки кадрів проводяться певні заходи:

  • впровадження стандартів НАТО з індивідуальної підготовки та професіоналізації особового складу ДШВ (іноземними інструкторами тренувальних місій –ОРБІТАЛ,ЮНІФАЕР);
  • підготовка фахівців відповідно до стандартів НАТО під керівництвом інструкторів JMTG-U;
  • підготовка фахівців, спроможних у відповідності зі стандартами та критеріями НАТО оцінювати рівень підготовки військових частин і підрозділів ДШВ в рамках програми КОМ.

 

 

 

 

 

Висновки

Зараз важко не побачити тих змін, що відбувались і тривають у Збройних Силах України. Від трансформації органів військового управління ,організації підготовки військового управління, організації підготовки військових частин і підрозділів до речового, продовольчого та іншого забезпечення, хоч в деякій мірі наближених до стандартів НАТО.

У рейтингу найсильніших військових держав світу Україна посідає 27-му сходинку зі 138, а серед країн Європи-9-те місце. За даним авторитетного міжнародного видання SIPRI, за обсягом оборонних видатків Україна перебуває в третьому десятку з поміж усіх країн світу.

Реформування це тривалий процес, який потребує реалізації організаційних, наукових, законодавчих, нормативних та інших заходів, належного фінансового й матеріального забезпечення. Воно неможливе без бажання керівництва країни   провести модернізацію армію відповідно до стандартів альянсу.

Сучасні безпечні умови, зокрема протидія збройної агресії з боку РФ, потребує максимального ефективного використання всіх механізмів та інструментів співпраці з НАТО. Велику роль відіграє і участь наших партнерів у міжнародних навчаннях ,що відбуваються на території України. Ця співпраця значною мірою допомагає державі просуватись на шляху реформи української армії.

 

 

 

 

 

Список використаних джерел

1.  Україна відмовилась від позаблоковості. НАТО вітає, Росія погрожує (radiosvoboda.org)

2 .ЗСУ переходить на стандарти підготовки НАТО,впроваджує програму «Страйкер». Прес-центр УКМЦ.13.01.2017 р.

3.  Повністю розробили стандарти НАТО, тепер рішення за Альянсом – головнокомандувач ЗСУ (radiosvoboda.org)

4 . Місії НАТО за участі України — Вікіпедія (wikipedia.org)

5. Стандарти НАТО: що це таке і де Україна зараз (radiosvoboda.org)

6. ЗСУ впевнено набувають рис армії за зразками НАТО, - генерал-лейтенант Сергій Корнійчук ЗСУ впевнено набувають рис армії за зразками НАТО, - генерал-лейтенант Сергій Корнійчук (zsu.gov.ua)

7.Запровадження стандартів та інших керівних документів НАТО | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

 8. Стандарти НАТО механізм і темпи впровадження, адаптація до українських реалій j /Стандарти НАТО механізм і темпи впровадження, адаптація до українських реалій | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

9.У Збройних силах України вже запровадили 303 стандарти НАТО В українській армії вже запровадили 303 стандарти НАТО » Слово і Діло (slovoidilo.ua)

 10.  військова допомога Україні - всі останні новини на сьогодні, свіжі події - ZAXID.NET

 

   

1

 

docx
Додано
15 березня
Переглядів
65
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку