Діалог між мистецтвом і щоденним життям. Рок-музика.

Про матеріал

Урок на тему: "Рок музика", комбінований, розвивати естетичне ставлення , інтереа, любов до музики, як до виду мистецтва, оволодівати досягненнями світової культури. Розвивати вокально-хорові навички учнів..

Перегляд файлу

Урок  з музичного мистецтва , 7клас,

за підручником  «Мистецтво, інтегрований курс»,

автори: Л.М.Масол, О.В.Гайдамака,Г.В. Кузьменко,Н.А. Лємешева.

Урок № 22

 

Тема уроку: Рок-музика.

 

 

Мета: формування ключових компетентностей:

 

вчити  учнів оволодівати  досягненнями світової культури; організовувати своє робоче місце, планувати свої дії;   знайомити учнів із взаємозв’язком музики з іншими видами мистецтва; знайомити учнів з основними напрямками рок-музики;

виховувати  естетичне ставлення до світу в різних сферах діяльності людини;  інтерес та любов до музики,  як виду мистецтва; через музику виховувати інтерес до інших видів мистецтва.                                                                                                                розвивати в учнів здібності щодо образного сприйняття музичних творів та навички виконавського розвитку музики,  творчі здібності учнів, естетичний смак,

 

 

Обладнання: фортепіано, комп’ютер, мультимедійна презентація.

Тип уроку: комбінований урок.

 

                                               ХІД УРОКУ

 

І. Організаційна частина.

 

 

ІІ. Актуалізація опорних знань.

 

     Гра «Знайди місце приземлення»

 

На кожній парті — карта з заданим маршрутом, на якому записано незакінчені вирази, що вивчали на попередньому уроці.

На дошці відведено місця для «повернення». Кожен машрут повинен «повернутися» в свій квадрат, тобто туди, де записано правильне продовження виразу.

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів.

Стихія рок-культури з її культом свободи захопила молодь усього світу. Рок став міжнародним явищем — з’явилася велика кількість рок-гуртів

 

IV. Повідомлення теми і мети уроку.

І саме тема уроку: «.Рок-музика.». Сьогодні ми познайомимося  з основними напрямками рок-музики;

 

V. Вивчення нового навчального матеріалу.

1.  Розповідь вчителя

До початку 60-х рок-н-рол став надзвичайно популярний серед підлітків в Британії. Багато хто намагався виконувати пісні в манері Елвіса Преслі. І в 1962 році народилася знаменита четвірка Ліверпуля "The Beatles". Перші їхні альбоми включали багато переспіваних американських r'n'b-пісень. Після їх феноменального успіху подібні групи почали створюватися в Британії у величезній кількості, майже в кожній британській школі був свій біт-ансамбль: «The Rolling Stones», «Herman`s Hermits», «The Searchers», «The Hollies» і ін ...

 

2.  Слухання музики. "The Beatles". «Нехай буде так» («Let it be»)

 

Вчитель: У другій половині 60-х в Британії і США з'явилося багато нових рок-колективів і рок-музикантів. У Монтерреї гупою «The Mamas and The Papas» був організований перший в світі рок-фестиваль. Такі групи як «Pink Floyd» і «Soft Mashine» виконували ускладнену, експериментальну музику, тяжіли до вільних джазових форм.

3. Слухання музики.

«Pink Floyd». «Ще одна цеглинка у стіні» («Another Brick in the Wall»).

 

Вчитель: Але безсумнівним лідером серед рок-стилів став «хард-рок». В кінці 60-х одним з перших хард-рок виконував видатний гітарист Джимі Хендрікс, а першою групою хард-року називають «Cream». До початку 70-х з'явилися великі зірки хард-року: «Led Zeppelin», «Deep purple» (використовували класичні мотиви), «Black Subbath» (додала в свою творчість елементи містики і жаху), «Nazareth», «Uriah Heep» і, звичайно ж, «Queen».

 

4.  Слухання музики. «Queen». «Ми чемпіони» («We are the champions») .

 

Вчитель:  В кінці 70-х епоха хард-року завершилася. Культові виконавці калібру «Led Zeppelin» і «Deep Purple» фактично капітулювали і зійшли з рок-сцени, отримавши заслужений і безперечний статус рок-легенд. Захід епохи «Led Zeppelin» ознаменувався також стрімким злетом популярності групи «Kiss». «Kiss» були яскравими представниками чаруючого «глем-року» разом з «Queen» і Alice Cooper. У 1980 році австралійська група «AC / DC» випустила епохальний альбом «Back In Black», який до цих пір є одним з найбільш продаваних рок-альбомів.

 

5. Слухання музики. «AC / DC»- «Thunderstruck».

 

 

Учитель. Пізніше, в кінці 80-х в США фаворитами виступали такі гурти як «Metallica», «Megadeth», «Anthrax» і інші. В Англії тон задавали досвідчені, зміцнілі Оззі Осборн, «Whitesnake», «Black Sabbath» та інші, а також їх послідовники - «Motorhead», «Iron Maiden», «Def Leppard» та інші.

 

Кінець 80-х - перша половина 90-х явили рок-світу безліч нових і яскравих колективів. Такі групи як «Cinderella», «Aerosmith», «Skid Row», «Nirvana» моментально завоювали міцні позиції на рок-сцені, бо продемонстрували щось ексклюзивне своїм творчим підходом. Почали зароджуватися й розвиватися такі різновиди рок-музики, як thrash, speed, black-metal і death-rock.

Специфічним є склад інструментів цих вокально-інструментальних ансамблів: електрогітари (соло, ритм і бас) та ударні.

 

  • 70-ті роки почали з’являтися перші рок-гурти і на території радянського союзу:«Машина времени», «Арсенал», «Аквариум», «Кино».

 

6. Слухання музики.

«Машина времени» - «Свеча». «Кіно» - «Мы ждем перемен»

    7. Робота з підручником. Стор.190-191.

 

8. Слухання музики.   Кузьма Скрябін. «Війна», Самим собою. «Плач Єремії»,  Вячеслав Вакарчук.  «Все буде добре».

 

9 Вокально-хорова робота.

Розспівування. Вправи для розвитку музичного слуху та голосу.

 

    Розучування пісні. Сл. і муз. Н. Май «Шалений рок-н-рол».

 

VI. Узагальнення вивченого матеріалу. Підсумок уроку.

 

Гра «Музичний магазин».

Учитель пропонує учням уявити, що вони в музичному магазині, де їхні знання — це «товар», а вчитель — «покупець». За кожну правильну відповідь діти отримують фішку («гроші»). Чим більше їх зберуть, тим вищою є оцінка.

 

VII. Домашнє завдання.

 

Слухати музику у виконанні рок-гуртів «Queen», «Машина часу», «Кіно», «Океан Ельзи», «ВВ» та за власним  вибором.

 

VIII. Вихід з класу під музику Вячеслава Вакарчука «Все буде добре».

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Єрмак Марина Миколаївна
    Є цікаві моменти. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
18 листопада 2018
Переглядів
774
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку