Дидактична гра «Будиночок для равликів»

Про матеріал
Дана гра закріпить вміння дітей рахувати в межах 10 та удосконалить знання про склад числа 3, 4, 5, 6 на різних етапах його засвоєння.
Перегляд файлу

Дидактична гра «Будиночок для равликів»

Мета. Закріпити вміння дітей рахувати в межах 10, посилити  знання про склад числа 3, 4, 5, 6 з двох менших чисел на різних етапах засвоєння; розвивати логічне мислення, увагу, пам'ять, пізнавальний інтерес; виховувати допитливість, старанність.

Обладнання: силуетне зображення будиночка з віконечками в вигляді гриба для написання цифр.

Ігрові дії

Вихователька. Відгадайте загадку.

Не козлик, а рогатий,

Повільний, вайлуватий.

На собі він носить дім

І ховається у нім. (Равлик.)

Вихователька. Чи знаєте ви діти, що існує багато видів різних равликів, які відрізняються один від одного будовою, розмірами, раковиною, місцем існування. Так, є водні равлики, які живуть у водоймах, а є наземні, що мешкають у вологих місцях. Серед равликів є зовсім малюки, величиною 2-3 міліметра, а є і гіганти розміром 20 см. Живуть равлики маленькими групами та дуже люблять вологу. У суху спекотну погоду равлик ховається під камінням, в тіні рослин, в сирому моху. А активним стає тільки вночі або після дощу. Восени равлики закопуються в грунт на зимівлю і залишають свій притулок навесні. З моменту коли сніг зійшов з землі і починає пригрівати сонечко, починають з’являтися перші грибочки. І вони стають їжею для равликів, а де-які їх не тільки їдять, а й поселяються в грибі.

Вихователька звертає увагу на зображення гриба і пояснює. Що це будиночок, в якому живе багато равликів. Пропонує з’ясувати, скільки равликів живе в кожній кімнаті, якщо відомо, що на кожному поверсі живе по певній кількості равликів.

1 варіант

Діти заповнюють будиночки, розкладаючи дане число на два менших.

2 варіант

Діти заповнюють будиночки, в яких вже одне віконечко заповнене, добираючи потрібне число.

3 варіант

(на початкових етапах засвоєння складу чисел)

Педагог звертає увагу дітей на другий грибочок. Пропонує порахувати загальну кількість равликів на кожному поверсі. Далі пропонує визначити кількість равликів в кожному віконці на даному поверсі, позначити їх кількість цифрами. Педагог звертає увагу дітей на те, що два менших числа, наприклад 2 та 3 утворили число 5. Так діти заповнюють будиночки на першому грибочку, розкладаючи дане число на два менших.

docx
Додано
27 березня 2023
Переглядів
362
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку