Дидактична гра "Хто сховався за листочком?"

Про матеріал
Гру можна використовувати на уроці математики і Я досліджую світ. Діти, розв`язуючи приклад вірно, дізнаються багато цікавого про комах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Математика. Я досліджую світ3 клас. Тема: «Повторення вивченого у 2 класі»Дидактична гра «Хто сховався за листочком?»

Номер слайду 2

48 – 24 =24722

Номер слайду 3

Комахи – перші живі істоти, які з’явилися на Землі, більше 400 млн років тому. З тих пір вони пережили п’ять масових катаклізмів і виявилися більш живучими, ніж тіранозаври.

Номер слайду 4

97 – 53 =434428

Номер слайду 5

Зараз у світі налічується близько 20 тис. видів бджіл. А щоб виробити 500 г меду, одній бджолі необхідно 10 млн разів злітати від вулика до квітки і назад.

Номер слайду 6

54 + 5 ∙ 3 =696762

Номер слайду 7

Самка таргана здатна за рік відкласти більше двох мільйонів яєць. Крім того, тарган може дев’ять днів жити без голови.

Номер слайду 8

45 – 18 : 6 + 14 =535456

Номер слайду 9

 Вага комах, яких за рік з’їдають всі павуки на Землі, більше сукупної ваги всіх, хто живе на планеті людей.

Номер слайду 10

36 : 6 – 27 : 9 =345

Номер слайду 11

 Мурахи ніколи не сплять. У світі майже стільки ж видів мурах ( 8800 ) скільки птахів ( 9000).

Номер слайду 12

48 : 6 + 18 : 9 =9106

Номер слайду 13

 Метелики пробують смак їжі за допомогою задніх лапок. А колір їх крил створюється крихітними лусочками, які відбивають світло.

Номер слайду 14

72 : 8 – 27 : 9 =546

Номер слайду 15

У бджіл п’ять очей. Три у верхній частині голови і два спереду. Медоносна бджола махає крилами зі швидкістю 11 тис. 400 разів на хвилину, створюючи характерне дзижчання.

Номер слайду 16

58 – 24 : 3 + 49 =999497

Номер слайду 17

Бабки – самі швидші комахи. Швидкість їх рух досягає 57 км / год.

Номер слайду 18

(14 : 2 + 9) : 2 =798

Номер слайду 19

У цвіркунів вуха розташовані на передніх ногах, крім того, по цвіркунам можна визначити температуру : для цього потрібно підрахувати кількість стрекотіння в хвилину, розділити на два, потім додати дев’ять і знову розділити на два. В результаті вийде температура в градусах Цельсія.

Номер слайду 20

(36 + 6): 7 – 27 : 9 =345

Номер слайду 21

 Коники можуть стрибати на відстань, яка більш ніж в 40 разів перевищує довжину їхнього тіла, а блоха – на відстань, що в 130 перевищує її довжину.

Номер слайду 22

81 : 9 : 3 ∙ 7 =272421

Номер слайду 23

 Рій пустельної сарани може складатися з 50 млрд комах. Оскільки кожна сарана може з’їсти кількість їжі, рівну її власній вазі, в день цей рій пожирає за вагою в чотири рази більше їжі, ніж всі жителі Нью -Йорка.

Номер слайду 24

Джерело: https://cikavo-znaty.com/503-25-neymovrnih-faktv-z-zhittya-komah-html/45

Номер слайду 25

Для тих, хто хоче більше знати345

Номер слайду 26

Сонечко здатне змахувати крилами до 85 разів на секунду. В якості захисту, сонечко виділяє отруту у вигляді жовтої рідини, яка відлякує її ворогів (жаб, павуків і деяких комах). Сонечка корисні тим що, вони поїдають попелиць і кліщів. За один день з’їдають 50 попелиць. Сонечка живуть від 1 до 2 років. У світі існує більше 4 тисяч видів сонечок. У західній культурі, сонечко є одним із символів удачі . Сонечка є активними з весни до осені. У зимовий період впадають в сплячку. Під час зимової сплячки, сонечка збираються в групи, що складаються з тисяч або навіть мільйонів комах. Сонечко летить зі швидкістю 24 км/год. Джерело: https://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-pro-komahu-sonechko/

Номер слайду 27

У світі 158 570 зареєстрованих видів метеликів. Метелик монарх кожного року мігрує з півночі на південь рятуючись від зими, а потім повертається назад. Таким чином долає близько 5 000 кілометрів, і в цьому відношенні є рекордсменом серед комах.Є метелики у яких взагалі відсутні ротові органи і вони живуть лише за рахунок поживних речовин, які вони накопичили будучи гусінню. До цієї групи належить, наприклад, платтяна міль. Метелики можуть бачити в ультафіолетовому спектрі і їх очі складаються із 6 000 лінз. Крила багатьох метеликів не мають кольору (тобто кольорових пігментів), а те, що ми бачимо кольори – це є результатом заломлення світла дрібними лусочками на їхніх крилах. чому метелики і належать до роду лускокрилих.

Номер слайду 28

Дуже часто першим, що їсть гусінь – це оболонка кокона, з якого вона вилупилась. В деяких місцях може бути так багато гусіні, що ви, навіть, можете чути як вони гризуть листя. Час, протягом якого гусінь перетворюється в метелика складає 2 – 3 тижні. Метелики – холоднокровні істоти, тому їх активність залежить від температури навколишнього середовища. Тому метелики не можуть літати, коли температура навколишнього середовища нижча ніж 12 градусів. Дорослий метелик живе в середньому 3 – 4 тижніНайбільшим метеликом у світі вважають Вітрильник-Птахокрил Олександри із тропічних лісів Папуа Нової Ґвінеї – розмах його крил досягає 28-29 см. Джерело https://zvidusil.in.ua/%D1%86%D1%96%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D1%96-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%96%D0%B2/

Номер слайду 29

Павуки є дуже важливими для здорової екосистеми. Вони поїдають шкідників та навіть можуть запилювати рослини. Павуки також є цінним джерелом їжі для багатьох дрібних ссавців, риб та птахів. Науці відомо понад 30 тисяч видів павуків і вчені вважають, що стільки ж видів ймовірно залишається недослідженими. Багато людей панічно бояться павуків, але на відміну від комарів або кліщів, павуки не харчуються людською кров'ю і тому в них не має жодних підстав вас вкусити. Павук кусає людину лише коли відчує себе в небезпеці. Павуки дуже добре адаптуються до навколишнього середовища і здатні виживати навіть у дуже складних умовах. Їх можна зустріти на всіх континентах, окрім Антарктиди. Павуки не мають зубів і не можуть жувати їжу. Натомість вони вводять свої травні соки в жертву та перетравлюють з середини, після чого просто висмоктують її. Павуки з'їдають більше комах ніж птахи та кажани разом узяті.

Номер слайду 30

 Павуки мають блакитну кров. В організмі людини, кисень зв'язується з гемоглобіном, молекулу, яка містить залізо і здає кров його червоний колір. У павуків, гемоцианін, молекула якого містить мідь, а не залізо. Саме мідь в гемоцианіні надає їх крові синій колір. М'язи павука можуть скорочувати їх кінцівки лише до середини, тобто вони не можуть їх випрямляти. Для випрямлення в кінцівки перекачується водяниста рідина, яка під невеликим тиском виштовхує їх. Саме тому якщо павук гине його кінцівки скручуються, оскільки його тіло висихає і в них немає рідини. Найбільший павук у світі Терафоза Блонда. В дорослому віці він виростає до тридцяти сантиметрів і може полювати на мишей, жаб та ящірок. Найменшим є павуки Пату. Десяток доро слих особин цього виду можуть поміститись на кінчику олівця. Більшість павуків живуть близько року. Та є деякі види павуків, наприклад тарантули, які можуть жити понад 15 років. Джерело: https://www.factday.net/10-22-cikave-pro-pavukiv.html

Номер слайду 31

 На сьогоднішній день відомо більше 6800 видах коників. Деякі різновиди коників харчуються виключно рослинною їжею, проте є і ті, що полює на дрібних комах. Цікавий факт, що органи чуток у коників знаходяться на передніх кінцівках. Кожен вид комах має своїм унікальним набором звуків. Серед більшої частини видів коників стрекотать можуть лише самці. За один стрибок коник може подолати відстань, рівну 20 довжині його тіла. Коників можна побачити у всіх куточках нашої планети крім Антарктиди. Чи знаєте ви, що в середньому коник живе близько 15 днів? Звичайний коник часто зустрічається в середній смузі Україні. Його маса становить всього 2-3 гр. Довжина вусів комах більше довжини їх тіла. Джерело: http://riara.com.ua/tsikavi-fakty-pro-konykiv/

pptx
Додано
13 серпня 2020
Переглядів
1285
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку