Дидактичні матеріали "Співробітництво людей з проблем збереження природи і життя"

Про матеріал
Матеріал дібрано з метою навчити дітей вживати заходи по збереженню природи, розвивати спостережливість, вчити берегти і примножувати природні багатства, охороняти навколишнє середовище від забруднення і винищення, любити свою рідну землю, свій край.
Перегляд файлу

Співробітництво людей  з проблем  збереження природи і життя

Ключові компетентності:

  •                   вміння вчитися:

навчально-організаційні: включається в роботу відразу після вказівки вчителя; практично розрізняє основні елементи навчальної книжки;

загальномовленнєві: говорить в помірному темпі, чітко, вільно, виразно, з відповідною силою голосу; з повагою звертається до вчителя, учнів;

загальнопізнавальні: виділяє в предметах певні ознаки;

  •                   інформаційно-комунікативна: вміє сформулювати  зв’язне висловлювання щодо правил поведінки у природі;
  •                   загальнокультурна: діє згідно з прийнятими правилами  поведінки на уроці, в природі; вміє співпрацювати з іншими дітьми;
  •                   здоров’язбережувальна: дотримується санітарно - гігієнічних норм на уроці; знає правила безпечної  поведінки у природі;
  •                   громадянська: усвідомлює необхідність дбайливого  ставлення до природи;
  •                   соціальна: співпрацює з іншими дітьми; прагне підтримувати чистоту відвідуваних місць у природі.

 

Охоро́на приро́ди — комплекс заходів із збереження, раціонального використання і відновлення природних ресурсів Землі. Етика, наука, і дії, спрямовані на захист природного навколишнього середовища  від забруднення, посиленої експлуатації й іншого шкідливого впливу  життєдіяльності людини. Включає правові, технологічні, природничо-наукові, економічні, громадсько-політичні заходи міжнародного, державного, регіонального і локально-адміністративного рівня.

Забруднення навколишнього середовища

Унаслідок господарської діяльності людини у природному середовищі нагромаджуються не властиві йому речовини. Серед них тверді відходи (сміття) та хімічні сполуки, які призводять до забруднення довкілля. Забрудненою може бути невелика територія, зазвичай навколо промислового підприємства або населеного пункту. Якщо ж забруднення охоплює всю планету і виявляється у будь-якій точці Землі навіть на значній відстані від джерела забруднення, то говорять про глобальне забруднення.

Проблема забруднення повітря

Основними джерелами забруднення повітря є промислові підприємства (заводи, фабрики, теплові електростанції) і транспорт. Спалюючи паливо або виробляючи продукцію, вони викидають в атмосферу пил, сажу, різні хімічні сполуки. Забруднене повітря стає загрозою для всього живого. Воно  подразнює очі, ніс та горло людини, викликає отруєння, вбиває рослини. Забруднене повітря охоплює великі райони і безперешкодно надходить у різні країни, залежно від напрямку вітрів. Наслідками забруднення атмосферного повітря стали такі глобальні проблеми, як потепління клімату, випадання кислотних дощів і утворення озонових дір.

Про глобальне потепління  клімату нині часто йдеться на сторінках газет і в теленовинах. Викликане воно збільшенням кількості вуглекислого газу і пилу в атмосфері. Забруднене повітря перешкоджає випромінюванню тепла від Землі назад у космічний простір. Тепло нагромаджується і викликає порушення звичних кліматичних умов. Підвищення температури повітря на Землі навіть на 1 0С,  призведе до танення криги в Арктиці і Антарктиці. Невдовзі підвищиться рівень Світового океану. Внаслідок підняття рівня води в ньому навіть на 1 м будуть затоплені густонаселені прибережні низовини материків, а мільйони людей – позбавлені своїх місць проживання. Через потепління клімату почастішали стихійні лиха: урагани, смерчі, зливи, повені.

У забрудненому повітрі з’явився новий вид атмосферних опадів – кислотні дощі. Вони виникають внаслідок сполучення з атмосферною вологою хімічних речовин, що викидаються з труб заводів і ТЕС. Кислотні дощі спричиняють захворювання людей, всихання лісів, отруєння води озер і ставків, унаслідок чого в них гине риба. З цієї причини, наприклад, за останні 50 років зникла форель з численних озер Норвегії і Швеції.

Гази, що потрапляють у повітря, руйнують озоновий шар стратосфери. В результаті виникають озонові діри. Найбільша з них виявлена над Антарктидою. Зменшення концентрації озону призводить до збільшення кількості згубного для всього живого ультрафіолетового випромінювання, яке надходить на Землю.

Щоб запобігти забрудненню повітря і екологічним проблемам, що з цим пов’язані, необхідно встановлювати очисні споруди на промислових підприємствах, які б зменшили викиди хімічних речовин.

Проблема забруднення води

Основними джерелами забруднення води є промислові підприємства, які скидають у річки і водойми неочищені стоки. Вода забруднюється також змитими з полів мінеральними добривами та отрутохімікатами. До них додаються побутові стоки. Забруднена вода стає непридатною для пиття, купання та поливу рослин. Небезпечно забрудненими є багато річок та озер на різних материках. “Стічними канавами” Європи називають річки Рейн і Дунай. До них можна віднести й наш Дніпро.

Забруднену воду річки несуть у моря й океани. Там додається ще й забруднення нафтою внаслідок аварій трубопроводів і танкерів, що її транспортують. Нафта утворює на поверхні води нафтову плівку, яка перешкоджає надходженню кисню, а тому небезпечна для всього живого. Нині значна частина поверхні Світового океану вкрита нафтовими плямами і перетворена на безжиттєву пустелю. Сильно забрудненіПівнічне і Балтійське моря, Мексиканська і Перська затоки.

Основними заходами боротьби із забрудненням води є очищення стоків, що надходять у водойми. Велике значення має запровадження сучасних безстічних технологій у промисловому виробництві.

Проблема забруднення ґрунтів 

Практично всі забруднюючі речовини, що спочатку потрапили в повітря, згодом опиняються у ґрунтах. Крім того, ґрунти забруднюються і при надмірному внесенні в них отрутохімікатів та мінеральних добрив. Самоочищення землі відбувається дуже повільно, тому отруйні хімічні речовини нагромаджуються там. Їх поглинають рослини, вживання яких викликає захворювання людей і тварин. Щоб запобігти забрудненню ґрунтів, мінеральні добрива потрібно вносити дуже обережно, у науково обґрунтованій кількості.

Проблема радіоактивного забруднення

Забруднення місцевості радіоактивними речовинами може виникнути внаслідок аварії на атомній електростанції. Радіоактивні речовини спричиняють зовнішнє і внутрішнє опромінення людини, що викликає надзвичайно небезпечні для життя захворювання. Унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС в Україні у 1986 р. радіоактивно забрудненими виявилися території багатьох областей. 

Райони екологічного лиха

Райони з катастрофічним забрудненням природного середовища називаютьрайонами екологічного лиха . В Євразії районами екологічним лиха є Аральське море і Перська затока, в Україні – 30-кіломерова зона навколо Чорнобильської АЕС, частини Донецької і Луганської областей.

Подолання екологічних проблем залежить від кожного жителя планети

Якщо кожен усвідомить свою відповідальність за екологічні негаразди і буде робити все залежне від нього для збереження природи, то екологічного лиха не станеться. Отож розпочнімо із себе. Адже й тобі під силу долучитися до збереження довкілля й біологічного різноманіття.

  • Не виривай, не ламай гілля, не зривай квітки дикорослих рослин.
  • Під час екскурсій у природу ходи вже прокладеними стежками й не затоптуй рослини.
  • Насаджуй дерева.
  • Економно витрачай папір і воду.
  • Не сміти в навколишньому середовищі.
  • Завжди виявляй бережливе ставлення до природи, дотримуйся екологічних норм поведінки у природі.

Унаслідок діяльності людини у природі відбуваються зміни, багато з яких шкідливі для природи і для самої людини.

Негативним змінам у природі дали загальну назву екологічні проблеми. Нині природа потребує захисту й охорони від забруднення води, повітря, ґрунту, зменшення різноманітності організмів.

У державі розробляються різні заходи для подолання екологічних проблем.

 

Охорона природи. Червона книга України

Охороняти природу - означає створювати сприятливі умови для існування живих істот і запобігати їхньому знищенню, не вилучати з природи більше, ніж може відновитися природним шляхом. Тож охорона природи полягає у здійсненні заходів, спрямованих на збереження, відтворення, раціональне використання природних багатств.

 

Охорона природи — міжнародна справа

Учені світу працюють над поліпшенням стану навколишнього природного середовища. Вони вивчають екосистеми в особливо забруднених місцевостях, виявляють вплив природних чинників і господарської діяльності людини на середовище життя організмів, визначають шляхи поліпшення умов існування живих істот. Міжнародне співробітництво з охорони природи виявляється у створенні таких організацій, як Грінпіс (перекладається як  «Зелений світ»), товариств охорони природи, всесвітніх фондів охорони природи та інші

Підписані та діють міжнародні угоди, що зобов’язують різні країни світу спільними зусиллями охороняти природу. В усіх країнах створюють природоохоронні території, люди об’єднуються в групи, що опікуються долею мешканців природи, вивчають рідкісні і зникаючі види організмів, сприяють їхній охороні та збереженню. Видають Червоні книги, до яких заносять тварин, рослини, гриби, яким загрожує зникнення на території окремих держав.

Як наша держава дбає про охорону природи ?

В Україні охороною природи опікуються спеціальні організації та установи, видано укази про охорону повітря, води, ґрунту, створено Червону книгу України - природоохоронний документ державного значення. Книга складається з двох частин - Тваринний і Рослинний світ.

Книга тривог і надій

За тривалий час існування нашої планети зникло назавжди багато живих істот, проте в наші дні це небезпечне явище прискорилося. Вважають, що жива істота перебуває в небезпеці, коли загальна кількість особин, які схожі з нею за будовою і властивостями, менша ніж тисяча або народжується менше особин, ніж помирає.

Червону книгу України називають книгою тривоги і надії тому, що вона містить відомості про рідкісні та зникаючі види тварин, рослин і грибів, поради щодо збільшення їх чисельності на українській землі (див. Додатки).

До Червоної книги України щонайперше потрапляють види, яким загрожує вимирання, тобто повне зникнення. Їх називають зникаючими, або вимираючими. Серед рослин такими є підсніжник білосніжний, конвалія, первоцвіт, крокус, цибуля ведмежа, зозулині черевички та інші. До Червоної книги потрапили всі види ковили - рослини, яка з давніх-давен була окрасою українських степів. Та розорюванням степів людина прирекла ковилу на вимирання. До Червоної книги України, виданої у 2009 році, внесено 542 види тварин і 826 видів рослин і грибів.

З тварин до Червоної книги України занесені лосось чорноморський, коник морський чорноморський, жаба - рудка, гадюка степова, саламандра плямиста, сокіл-сапсан, дрохва, заєць білий, борсук, видра річкова, їжак вухатий, рись звичайна, зубр та інші .

До Червоної книги України  занесено також організми, які мешкають лише в України і лише на певній її території. Тому наша держава несе відповідальність за їхнє збереження перед всією планетою. Таким видом є тюльпан скіфський, що зростає в заповіднику «Асканія-Нова» на Херсонщині.

В Україні існують закони, за якими рослини і тварини, занесені до Червоної книги, підлягають особливій охороні на всій території держави. Ці закони визначають шляхи охорони та відтворення рідкісних видів. Це, зокрема, заборона або обмежене їх використання, створення сприятливих умов для утримання й розведення рідкісних видів (у зоопарках, ботанічних садах, розплідниках), здійснення наукових досліджень з метою охорони і відтворення організмів, занесених до Червоної книги.

Порушники цих законів несуть покарання за знищення чи ушкодження живих істот, занесених до Червоної книги України. Стягнення штрафів чекає на тих, хто масово зриває квітучі навесні підсніжник білосніжний, сон великий, конвалії.

Охорона природи - здійснення заходів, спрямованих на збереження, відтворення, раціональне використання природних багатств.

Охорона природи - міжнародна справа.

У нашій державі діють спеціальні закони, спрямовані на охорону навколишнього середовища від забруднень, на збереження природного біорізноманіття.

Червона книга України є державним документом, який містить відомості про зникаючі види рослин, тварин, грибів і поради щодо їхнього примноження.

Нині людство усвідомило, наскільки важливо охороняти природні багатства, сприяти їхньому збереженню та розвитку.

Заповідники, заказники, національні парки та їхнє значення

Незайманих куточків природи стає дедалі менше. Так, через велику потребу в деревині, спорудження житла й прокладання доріг значно скорочуються площі лісів. Зменшується не лише рослинний покрив, а й чисельність тварин. Деякі з них опиняються на межі зникнення. Масове визбирування на букети ранньовесняних рослин робить їх надзвичайно рідкісними. Для того ш;об оберігати природні екосистеми та їхніх мешканців, мати змогу досліджувати їх, створюють заповідники, заказники, національні природні парки .

 

 

Заповідники

У заповідниках заборонено господарську діяльність, там охороняють не тільки живі організми та умови їхнього існування, а й тіла неживої природи (як-от, корисні копалини, ґрунт). Втручання людини в життя заповідника можливе у випадках, коли природі потрібна невідкладна допомога (наприклад, під час пожежі, масового ураження шкідниками).

У заповідниках вивчають рослини і тварин у звичних для них умовах існування. Заповідники пі;е називають «лабораторіями в природі», оскільки тут проводять численні дослідження. Вчені спостерігають за організмами, вивчають склад ґрунту та води у водоймах, стежать за змінами, що відбуваються з тілами живої та неживої природи. На території заповідників заборонено будь-який вид господарської діяльності.

Всього в Україні 20 заповідників, з них близько половини створено за роки незалежності . Найбільшими є Карпатський , «Асканія-Нова», Дунайський, Кримський, Чорноморський та інші. Найдавніший серед них - «Асканія-Нова». Унікальність цього заповідника становлять цілинні степи, які ніколи не орали плугом .

У зоопарку заповідника в напіввільному утриманні перебуває багато великих тварин . Тут можна побачити різних птахів.

У межах заповідників виділяють кілька територій. На одній з них господарську діяльність повністю заборонено, на іншій дозволяють незначне використання природи, наприклад риболовлю, збирання грибів і ягід. Потім порівнюють їх з територією, на якій господарська діяльність ведеться повною мірою. Вивчивши зміни, що відбуваються на цих територіях, пропонують заходи з охорони природи.

Що називають заказниками ?

У заказниках охороняють якусь певну ділянку екосистеми, наприклад лісовий схил чи ділянку зростання рідкісної або зникаючої рослини . Тут можна здійснювати господарську діяльність, що не загрожує природі. Заказники є в усіх областях України, нині їх в Україні понад 300. Заказники досить різноманітні - ландшафтні, ботанічні, лісові, зоологічні.

Жителям Сумської області, напевно, відомий Журавлиний заказник загальнодержавного значення. Створений він у 1982 році у с. Низів Сумського району, щоб охороняти постійні місця гніздування журавля сірого, занесеного до Червоної книги. У цьому ж році було створено інший заказник - Скит-Манявський, що в Передкарпатті. Тільки в цьому місці росте красиве дерево модрина польська, окремі дерева мають вік 250 років.

Національні, природні парки

Це також природоохоронні території, на яких дозволено організований туризм і навчальні екскурсії. Для цього створено спеціальні туристичні й так звані екологічні стежки. Завдяки їм люди менше турбують тварин, не витоптують унікальні рослини. В Україні нині створено вже 42 національні парки . Серед них Карпатський, Шацький , Азово-Сиваський , Вижницький, «Прип’ять-Стохід», Ужанський, «Подільські Товтри» , Синевир та інші. Окрасою Шацького парку є каскад озер, серед яких найглибше Світязь. Перлиною національного природного парку «Синевир» є високогірне озеро з такою самою назвою.

Охорона природи - справа кожного .

Ми розглянули приклади охорони природи на рівні держави. Але кожна людина має піклуватися про збереження природи. Перебуваючи в лісі, не можна смітити, пошкоджувати рослини, налити вогнища. Засохлі дерева вирубують і вивозять з лісу, щоб шкідливі комахи з них не переселилися на здорові. Молоді деревця, висаджені замість зрубаних, ростуть повільно, тому слід пам’ятати народну мудрість: «Зрубав дерево - посади два нові».

Міжнародні екологічні організації

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/e63cb69d14734b76774197ed592df1a4.jpg               Global Nest

Global Nest — міжнародна асоціація вчених, технологів, інженерів та інших зацікавлених груп, що беруть участь в усіх наукових і технологічних аспектів навколишнього середовища, а також у застосуванні методів, спрямованих на сталий розвиток. Головною метою організації є підтримка та сприяння поширенню інформації про найсучасніших методів для поліпшення якості життя на основі розробки і застосування технологій і політики, дружньої до навколишнього середовища.

Організація випускає однойменний журнал.

 

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/afdd191e3cd3f4bb0b719346022fc00f.png Всесвітнє товариство захисту тварин

Всесвітнє товариство захисту тварин (ВОЗТ) (англ. World Society for the Protection of Animals (WSPA)) — міжнародна некомерційна зоозахисна організація, що здійснює свою діяльність у більш, ніж 150 країнах світу й об'єднує понад 900 організацій.

У ВОЗТ 13 офісів, розташованих в Австралії, Бразилії, Канаді, Колумбії, Коста-Ріці, Данії, Німеччині, Нідерландах, Новій Зеландії, Танзанії, Таїланді, США і Великобританії, головний офіс ВОЗТ — у Лондоні.

Історія створення

Всесвітнє товариство захисту тварин було створено в 1981 році шляхом злиття двох товариств захисту тварин -. Заснованої в 1953 році Всесвітньої федерації захисту тварин (WFPA) і створеного в 1959 Міжнародного товариства захисту тварин (ISPA).

Кампанії

WSPA бореться як проти жорстокого поводження з тваринами в цілому, так і проводить окремі кампанії проти конкретних видів жорстокого і негуманного поводження, таких як корида, цькування ведмедя, китобійна промисловість, утримання дельфінів у неволі, інтенсивне тваринництво.

Також WSPA розробляє освітні програми, присвячені роботі та догляду за тваринами, у тому числі програми для ветеринарів, власників тварин і дітей.

 

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/0097c8c1e349d1842431f0707203d5d9.jpgВсесвітній фонд природи

Всесвітній фонд дикої природи (англ. World Wide Fund for Nature), до 1986 р. — Всесвітній фонд дикої природи (англ. World Wildlife Fund, WWF) — міжнародна неурядова організація, що займається збереженням природи, дослідженнями та відновленням природного середовища. Офіційна назва організації була змінена з World Wildlife Fund на World Wide Fund for Nature, проте попередня назва залишається офіційною в багатьох країнах.

Це найбільша незалежна природоохоронна організація у світі, що має біля 5 млн працівників та добровольців по всьому світу, працюючи в понад 120 країн. Щорічно WWF здійснює понад 1200 екологічних проектів, привертаючи увагу мільйонів людей до проблем охорони довкілля і їхнього рішення. Організація існує на добровільних внесках, приблизно 9% її бюджету поступає від приватних пожертв.

Місія WWF — запобігання наростаючій деградації природного середовища планети і досягненні гармонії людини і природи. Головна мета — збереження біологічної різноманітності Землі. Символ Всесвітнього фонду дикої природи  гігантська панда.

Міжнародний Секретаріат WWF знаходиться в Швейцарії.


 Діяльність

Серед проектів WWF слід відзначити щорічну міжнародну акцію Година Землі.

Глобальна мережа екологічного маркування

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/96f7416a75f2fa673f334d5ef68a265a.jpgГлобальна мережа екологічного маркування (англ. Global Ekolabelling Network (GEN)) — асоціація незалежних організацій із 36 країн, що впроваджують системи екологічного маркування відповідно до добровільного міжнародного стандарту ISO 14024.

GEN тісно співпрацює із Світовою організацією торгівлі, а одним з її членів є Комісія європейського Співтовариства з питань екологічної сертифікації та маркування.

Робін Тейлор — голова Глобальної мережі екологічного маркування.

Українська програма екологічного маркування

Український знак екологічного маркування «Екологічно чисто та безпечно» включено до міжнародного реєстру 8 жовтня 2004 року на офіційній щорічній зустрічі організацій-членів GEN, яка відбулася в Токіо. Тоді ж було визнано українську Програму екологічного маркування.

У 2011 Українська програма екологічного маркування пройшла міжнародний аудит і отримала сертифікат за програмою взаємного визнання «GENICES»

Аудит відбувався 3 та 4 травня 2011 року на базі органу з екологічного маркування який адмініструє з 2003 року Всеукраїнська громадська організація «Жива планета».


 

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/8647d91ce72ae99f34249905c365fa16.jpgГлобальний екологічній фонд

Глоба́льний екологі́чній фо́нд (ГЕФ, англ. Global Environment Facility, GEF) — незалежний міжнародний фінансовий суб'єкт, чия діяльність реалізується через Програму розвитку ООН, Програму охорони навколишнього середовища ООН, і Світовий банк. ГЕФ надає фонди для фінансування додаткових витрат для того, щоб проект став екологічно привабливим.

 

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/b3fe46b3ac86f30ce79d938de5ef9618.jpgГромада Рибалок України

Громада Рибалок України (ГРУ) — Всеукраїнське громадське об'єднання рибалок-любителів і спортсменів. Включає до свого складу Всеукраїнський благодійний фонд, Всеукраїнський риболовно-спортивний клуб і Всеукраїнську громадську організацію. Організація об'єднує всіх, хто захоплений риболовлею, чия трудова діяльність так чи інакше пов'язана з риболовним спортом або бізнесом, займається проблемами екології, охорони природи, стану водойм та боротьбою з браконьєрством.

Діяльність

Організація має на меті захист прав та інтересів українських рибалок: повсюдна заборона вільного продажу сіток і незаконних знарядь лову, громадська охорона рибних ресурсів і водного середовища України, популяризація і розвиток як любительського так і спортивного рибальства, а також риболовного туризму, підвищення рибальської культури населення, навчання азам майстерності підростаючого покоління, рибальська реабілітація дітей-сиріт та інвалідів.
 

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/fa0273141040784dc789cc68c136db63.pngҐрінпіс

Ґрінпіс (англ. Greenpeace, у перекладі — «зелений мир») — міжнародна природоохоронна організація, заснована 1971 року в Канаді. Основне завдання організації — сприяти екологічному відродженню та привертати увагу людей та влади до збереження природи.

Фінансування організації — винятково із пожертв людей, небайдужих до збереження природи. Ґрінпіс не приймає фінансування бізнесу, влади та політичних партій.

Зростання популярності Ґрінпісу відбулося після багатьох акцій, спрямованих на збереження довкілля.

Основні напрямки

Станом на березень 2007 року у програмі Ґрінпісу є 6 завдань:
1)зупинити глобальне потепління;
2) зберегти природу океанів;
3) зберегти стародавні ліси та джунглі;
4) забезпечити атомне роззброєння;
5) ввести екологічне землеробство;
6) припинити виготовлення токсичних речовин.

Країни поширення

Ґрінпіс вперше з'явився у Канаді 1971 року. Він поширився від того часу майже по всіх країнах Північної та Південної Америки. У Азії ця охоронна організація поширена більше, ніж у Європі. Австралія та Океанія налічує у собі багато філій Ґрінпісу. Найменше поширений Ґрінпіс в Африці та в Антарктиді.

"Україна та Білорусь"

За ініціативи студентства Хмельницької області на базі Хмельницького обласного осередку ВМГО "Студентська республіка" для надання правового, соціального та медичного забезпечення країн(Україна та Білорусь), які найбільше постраждали від Чорнобильської катастрофи, від 1.01.2014 року було заявлено про створення штабу національного екологічного порятунку Greenpeace Ukraine. У Хмельницькій області знаходиться Хмельницька АЕС та один зі найбільших національних парків Європи, а ріки Горинь зі Случом є притоками Прип'яті.

Цікавинки

Піснею Greenpeace Ukraine є польська-українська народна пісня "На Зеленій Україні".

 

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/6c7bcbd6bed205ffe852f619dd24d70c.jpgЕкоКлуб «Зелена Хвиля»

ЕкоКлуб «Зелена Хвиля» — екологічна організація студентів та випускників Національного університету «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА), робота якої направлена на сприяння збереженню навколишнього природного середовища шляхом освітньої діяльності та практичних заходів.

Структура організації

ЕкоКлуб Зелена Хвиля об'єднує громадську організацію "Український екологічний клуб "Зелена Хвиля" та студентську організацію при Національному університеті «Києво-Могилянська академія».

Партнери

Програма MATRA Посольства Королівства Нідерландів в Україні
Всесвітній фонд природи (WWF)
MAVA FOUNDATION PUR LA NATURE
Посольство США в Україні
Британська Рада (м. Київ)
Водно-інформаційний Центр КМДА
Міжнародний Благодійний Фонд «Відродження» Києво-Могилянської Академії

 

Екологічний союз

Екологі́чний сою́з (Екосоюз) — наукова екологічна громадська організація, що створена та діє в Удмуртії. Керівним органом є Координаційна рада, яку з 1992 року очолює Л. Я. Ямпольський.

Екосоюз був створений 10 листопада 1988 року. Перші збори пройшли в Іжевському державному медичному інституті, а зареєстрований був 15 липня 1989 року. Із січня 1992 року Екосоюз є регіональним відділенням міжнародної громадської екологічної організації Соціально-Екологічний Союз.

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/db0dc817a53083c2e621f0cfe1703498.jpegМета Екосоюзу — призводити до оздоровлення навколишнього середовища в Удмуртії. За участі членів Екосоюзу розроблені та прийняті Лісовий кодекс та Закон про надра Удмуртії, а також інші нормативні документи. Ініціативна група щорічно організовує підліткові екологічні табори та екскурсії.
 

Європейська агенція довкілля

Європейська агенція довкілля (ЄАД) (англ. European Environment Agency (ЕЕА) — агенція ЄС для забезпечення незалежною інформацією про стан навколишнього середовища. Також зустрічаються назви — Європейське екологічне агентство (ЄАД), Європейське агентство з охорони довкілля. Розташоване в Копенгагені (Данія).

Матеріали ЄАД — це основна інформаційна база для тих, хто залучений в розвиток, прийняття, проведення і оцінювання екологічної політики, а також для громадськості.

Основні напрями роботи ЄАД:

- запобігання зміні клімату;
- запобігання втратам біологічного різноманіття і розуміння його просторової зміни;
- захист людського здоров'я і якості життя;
- використання і управління природними ресурсами і відходами.

ЄАД налічує 32 країни-члени (27 країн ЄС разом з Ісландією, Ліхтенштейном, Норвегією, Швейцарією та Туреччиною) і шість країн, що співпрацюють з ЄЕА (Албанія, Боснія та Герцеговина, колишня республіка Югославії Македонія, Сербія та Чорногорія).

Співробітництво з Україною

Українська сторона наразі проводить аналіз напрямків діяльності Агенції, які відповідають пріоритетам України.

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/a6cf84ea4d40f9211f10ea9503bdbffe.jpg

Зелений Фронт

«Зелений Фронт» — харківська обласна громадська організація екологічного спрямування, яка займається охороною навколишнього природного середовища, захистом екологічних та пов'язаних з ними соціальних прав громадян.

Серед найбільш відомих кампаній, що веде ця організація — боротьба з розкраданням чорноземів з сільськогосподарських угідь Харківщини, про яку повідомлялося навіть у англомовній пресі та американських блогах.

Велику увагу організація приділяє створенню природоохоронних територій та охороні вже існуючих. Зокрема, нею створено проекти чотирьох заказників, що мають виникнути на території Харківського лісопарку. Її активісти беруть участь у всеукраїнських екологічних акціях: «Першоцвіт», «Ялинка», в проведенні інших всеукраїнських та міжнародних заходів.

 

Ініціатива Хартія Землі

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/fc32e019f543f2e13970d13144ab9b13.jpegІніціатива Хартія Землі — це колективна назва надзвичайно різноманітної глобальної мережі людей, організацій і закладів, які беруть участь у розповсюдженні та втіленні морально-етичних норм і принципів Хартії Землі.

Ініціатива представляє масштабний добровільний рух громадянського суспільства. Серед його учасників провідні міжнародні заклади, національні уряди та їхні заклади, університетські асоціації, неприбуткові недержавні організації, місцеві спільноти, муніципалітети, різноманітні конфесійні групи, школи, ділові кола, а також тисячі приватних осіб.

Місія і цілі

Сформульована місія Хартії Землі — сприяти переходу до сталого способу життя і глобального суспільства в рамках спільної етичної основи, яка базується на повазі до і турботі про живу спільноту, екологічну цілісність, загальні права людини, повагу до різноманіття, економічну справедливість, демократію і культуру миру.

Молодіжна програма Хартії Землі

Молодіжна програма Хартії Землі — це мережа молодіжних неприбуткових недержавних організацій і молодих активістів, які розділяють спільний інтерес до сталого розвитку і Хартії Землі. Северн Калліс-Сузукі з Ванкувера (Канада) було призначено молодіжним представником в Комісії Хартії Землі, яка спостерігала за процесом написання Хартії. У віці 17 років, Северн взяла участь у Самміті Землі 1997 року і забезпечувала серйозне ставлення до інтересів молоді під час створення Хартії Землі. Вона сприяла включенню до остаточної версії Хартії принципу 12с, який наголошує на необхідності: „Пов’язати та підтримувати молодь, надаючи їй змогу відігравати суттєву роль у формуванні збалансованих суспільств”. Саме цей етичний принцип надихнув запуск Молодіжної програми Хартії Землі. Наразі в Міжнародній Раді Хартії Землі два представника молоді.

Інститут розвитку територіальних громад

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/a3dddc5e8c3cdc1d3edce6226ad1ff8b.jpgІнститу́т ро́звитку територіа́льних грома́д (ICDU) – благодійна організація, що забезпечує сталий розвиток сільських та природоохоронних територій України, поєднуючи економічний, соціальний та екологічний підходи. Інститут працює з питаннями зміни клімату, сталого землекористування, посилення потенціалу місцевих громад та збереження дикої природи в Україні та окремих країнах СНД. Проекти Інституту реалізуються у сферах сільського, лісового, мисливського господарств і на природоохоронних територіях.

Київський еколого-культурний центр

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/770d372ecd3811c3b9961ae857bafaf1.jpgКиївський еколого-культурний центр (КЕКЦ) — громадська українська екологічна організація. Створений у 1989 р. Керує Центром В. Є. Борейко.

Центр займається законотворчою діяльністю, веде суди на захист природи, з 1999 р. видає «Гуманітарний екологічний журнал», організовує семінари і конференції з різних питань охорони природи, проводить компанії на захист первоцвітів, зубрів, кротів, дельфінів, вовків, вікових дерев, займається боротьбою з браконьєрством, створенням територій природно-заповідного фонду.

Центром видаються книги і буклети з охорони природи. Вперше в Україні розроблені курси з екологічної етики і природоохоронної естетики для шкіл. Центром проведено понад 60 різноманітних міжнародних та українських конференцій і семінарів з охорони природи. Центр розробляє і популяризує дві перспективні природоохоронні концепції майбутнього — прав природи та ідею абсолютної заповідності.

Клуб Сьєрра

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/98754f428c67f5b34252ff02d8eb1f86.jpgКлуб "Сьєрра" (англ. Sierra Club) — американська природоохоронна організація, заснована 28 травня 1892 року в Сан-Франциско, Каліфорнія, відомим натуралістом і захісником природи Джоном М'юром (був її першим президентом).

Клуб "Сьєрра" має сотні тисяч членів у відділення по всій території США та споріднений з Канадським Клубом "Сьєрра".

 

Лісова наглядова рада

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/6fd50599d9b72f3d0660a0cee168dcae.jpgЛісова́ наглядо́ва ра́да (англ. Forest Stewardship Council, FSC), ЛНР — незалежна, міжнародна заснована на членстві природоохоронна організація, метою якої є підтримка екологічно відповідального, соціально вигідного та економічно життєздатного управління світовими лісами. Вона допомагає зберігати лісові ресурси та знаходити рішення проблем, що виникають внаслідок недбалого лісогосподарювання.

Робота Лісової Наглядової Ради (ЛНР) розпочалась як спроба зупинити руйнування дощових лісів. Її заснували у Торонто (Канада) у 1993 році з ініціативи власників лісів і екологічних організацій 25-ти країн, а у серпні 1994 року було прийнято свідоцтво FSC — як відповідність слів та практичних дій. Сьогодні цей сертифікат дійсний більш ніж у 41 країні. За попередні 12 років понад 82 млн гектарів у більш ніж 82 країнах були сертифіковані за FSC, і багатьом виробникам було надано право використовувати знак якості FSC. Сьогодні ЛНР пропагує екологічно безпечне, свідоме і розумне з фінансової точки зору використання всесвітніх лісових ресурсів. FSC-сертифікат, виданий власникам лісів, виробникам і їх продукції, місцевим громадам і некомерційним організаціям, означає, що сировина, яку вони використовують у своїй діяльності, видобувається у лісах, вирощених відповідно до екологічних, соціальних і економічних стандартів.

Міжнародний Зелений Хрест

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/a8ad3f06caef8a10d60f960806270fa2.jpgМіжнародний Зелений Хрест — міжнародна екологічна організація, заснована Михайлом Горбачовим в 1993 р. після конференції Earth Summit в Ріо-де-Жанейро, Бразилія. Штаб-квартира Міжнародного Зеленого Хреста розташована в Женеві, а філії є в 30 країнах, включаючи США, країни Латинської Америки, Західної та Східної Європи, Росію, Білорусію, Японію, Пакистан

Мета організації

Мета створення Міжнародного Зеленого Хреста — вжиття заходів, спрямованих на забезпечення сталого та безпечного майбутнього планети, екологічна просвіта, виховання почуття відповідальності за наслідки впливу цивілізації на навколишнє середовище.

Напрямки діяльності Зеленого Хреста

- Запобігання та вирішення конфліктів, що виникають в результаті погіршення екологічної обстановки;
- Надання допомоги людям, постраждалим від екологічних наслідків воєнних дій та конфліктів;
- Вироблення юридичних та етичних норм, які в подальшому стануть основою та мотивацією для дій держави, бізнесу та суспільства з метою створення екологічно безпечного світу.

Міжнародний союз охорони природи

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/2bd9bd133befb87276a60cb439400427.jpgМіжнародний союз охорони природи (МСОП; англійською — International Union for Conservation of Nature, IUCN) — міжнародна організація, метою якої є збереження природних ресурсів.

Заснована в 1948 році, головний офіс знаходиться в місті Гланд (Швейцарія). Членами організації можуть бути як юридичні, так і фізичні особи. На теперішній час членами МСОП є 78 країн, 112 урядових та 735 неурядових організацій (в тому числі й українських), а також велика кількість вчених з 181 країни.

Основним уставним видом діяльності МСОП є допомога співтовариствам будь-якого виду у справі збереження біорізноманіття і впровадження екологічно чистих та сталих методів використання природних ресурсів.

Молодіжний екологічний центр

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/fcda44f8962756c8f089c37427fd1025.jpgМолодіжний екологічний центр (повна назва - "Молодіжний екологічний центр" Дніпровського району м. Києва, коротка - МЕЦ) - громадська організація, що постійно впроваджує різноманітні програми екологічної освіти дітей та юнацтва, які сприяють формуванню екологічної свідомості підростаючого покоління, вихованню їх небайдужого ставлення до оточуючого навколишнього середовища, допомагають збереженню довкілля.

Мета, завдання та предмет діяльності

Метою роботи МЕЦу є здійснення діяльності спрямованої на задоволення та захист своїх законних соціальних, економічних, творчих, духовних та інших спільних інтересів.

Завданнями та напрямками діяльності МЕЦу є:
- здійснення практичних природоохоронних заходів та їх фінансової підтримки;
- участі у виробленні екологічної політики;
- здійснення просвітницької діяльності серед населення з метою виховання суспільної екологічної свідомості;
- попередження екологічних правопорушень, здійснення громадського контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища;
- здійснює громадський незалежний контроль за дотриманням природоохоронного законодавства України в цій частині відповідним формуванням;
- одержує від органів державної влади і управління та органів місцевого самоврядування інформацію про виконання підприємствами, установами, організаціями природоохоронних програм і заходів;
- розповсюджує інформацію і пропагує свої ідеї та цілі;
- створює установи, підприємства та організації, які сприяють здійсненню практичних природоохоронних заходів, сприяють зайнятості молоді.
 

Національний екологічний центр України

Національний екологічний центр України (НЕЦУ) - одна з перших екологічних громадських неприбуткових організацій національного рівня, зареєстрованих у незалежній Україні.

Заснований 30 серпня 1991 р.

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/bf1a111d5a723ab721132417eb61b4d1.jpgМає 24 територіальні відділення по всій Україні.

2003 року було відновлено діяльність Молодіжного відділення НЕЦУ.

НЕЦУ декларує, що його позиція може не збігатися з позицією засновників. Позиція НЕЦУ формується Радою НЕЦУ.

Діяльність НЕЦУ не має відношення до політичної діяльності жодного з засновників. НЕЦУ не підтримує жодну з політичних сил в Україні або за її межами.

Діяльність

НЕЦУ ставить собі на меті створення здорового довкілля та поліпшення якості життя людей в Україні, намагається донести позиції фахівців в охороні довкілля до посадовців які приймають рішення у різних галузях господарства.

Значна частка роботи НЕЦУ пов'язані зі збереженням природи України через створення нових природоохоронних об'єктів та відстоювання недоторканності існуючих.

НЕЦУ також намагається вплинути на енергетичну політику, розуміючи, що саме новітні підходи до розбудови енергетичного сектора створять умови для розвитку країни без негативних наслідків для довкілля.


 

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/6ed6a42ad561070e6c77b8aa924bbc2f.jpgПартизанське садівництво

Партиза́нське садівни́цтво (англ. Guerilla Gardening, guerrilla gardening) — молодіжний рух, метою якого є несанкціоноване озеленення публічного простору міст, що розглядається як своєрідна анархічна акція протесту.

Історія

Партизанське садівництво як суспільна форма протесту зародилося у Великій Британії й поширилося на більшість західних метрополій. Предтечами цього руху були політичні й мистецькі акції 1970-х років у США та Німеччині екологічних активістів та сучасних митців, таких як Луї Ле Руа чи Йозеф Бойс. Партизанське садівництво набуло популярності після акції у Лондоні 1 травня 2000 року, коли критики глобалізму, анархісти та екологічні активісти з лопатами та саджанцями провели акцію озеленення на Парламентській площі.

З часом на Заході партизанське садівництво розвинулося в садівництво як політичну акцію, коли, наприклад, засіваються кущами майданчики для гольфу або висаджені рослини зображають певний символ, а також у міське городництво, що має на меті збір урожаю та озеленення занедбаних куточків міського простору.


 

Рада дерев

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/2e20cfcd9870b0453b1e56e3dc10da1c.jpg«Рада дерев» (англ. The Tree Council) — була заснована в 1974 році у Великобританії, і стала зареєстрована благодійна організація в 1978 році. Її основною метою є об'єднувати під своїм дахом місцеві екологічні групи, які беруть участь в посадці, догляду та збереження дерев на всій території Великобританії.

 «Рада дерев» переслідує такі цілі:
- поліпшити навколишнє середовище в містах і селах шляхом висадження нових дерев і кращого догляду за старими;
- поширювати знання про дерева і навчати догляду за ними;
- об'єднати всі організації, занепокоєні проблемою дерев, для окреслення міжнародної ситуації та можливого співробітництва

З часу свого заснування, кілька британських громадських діячів посадили дерева від імені «Ради дерев», в тому числі: королева, королева-мати і прем'єр-міністри.

Діяльність

Щороку організація проводить «Національний тиждень дерева» англ. National Tree Week для висадження дерев і кущів. Протягом «Тижня дерев» 1988 року було висаджено понад 600,000 дерев.

«Рада дерев» постійно влаштовує національні форуми та конференції, на яких розглядаються питання, пов'язані з лісівництвом, теоретичними розробками щодо зміни ландшафту і таке інше. У рамках «Ради дерев» проводиться і широка культурна програма: випускаються наукові, методологічні, художні книжки, влаштовуються виставки живопису і фотографій.


 

Рух за добровільне вимирання людства

Рух борці́в за доброві́льне вимира́ння лю́дства як біологі́чного ви́ду, відоміше як VHEMT (англ. Voluntary Human Extinction Movement) — міжнародний громадський екологічний рух, який виник у 1991 році[2][3] в США в місті Портленді, метою якого є вирішення існуючих екологічних проблем, шляхом знищення біологічного виду Homo sapiens через добровільну відмову від народження дітей

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/f804214bbd7640496fbc4bf2ece9afa9.jpgІсторія

Рух заснував Лес Найт (англ. Les Knight) 1991 року у Портленді (Ореґон, США). Найт є власником сайту vhemt.org і «голосом» руху. Лес Найт зацікавився екологічним рухом в 1970-тих роках після повернення з В'єтнаму, ставши членом руху «Нульового Росту Населення» (англ. Zero Population Growth) і зробив собі вазектомію у 20 років.

Ідеологія

Гаслом руху є «Жити довго і щасливо вимерти» (англ. “May we live long and die out”). Рух не пропагує вбивства, самогубства, масову стерилізацію та інші насильницькі методи, замість цього пропонується відмовитися від подальшого відтворення людського роду.

Рух має три рівні підтримки
Волонтери (англ. volunteers) — люди, що розділяють цілі руху і зважилися не мати дітей (або не мати більше дітей крім вже наявних)
Прихильники (англ. supporters) — люди, які не вважають, що вимирання людства необхідно, але тим не менш є прихильниками контролю чисельності людства і відмовилися з цієї причини від народження нових дітей.
Потенційні прихильники організації.

VHEMT не розглядає себе як організацію, оскільки не має ніяких власних структур. Це просто рух, представлений міжнародною інтернет-сторінкою. Таким чином, офіційного представництва рух не має.
 

Українська екологічна асоціація «Зелений світ»

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/7d89e39098521dacf4e826269a9dce8f.jpgУкраїнська екологічна асоціація «Зелений світ» створена в 1988 році як реакція суспільства на жахливий екологічний стан в Україні, спричинений Чорнобильською катастрофою 1986 року. Асоціація є членом найбільшої Міжнародної громадської організації — федерації "Друзі Землі" (Friends of the Earth).

Українська Екологічна Асоціація «Зелений світ» проводить роботу, спрямовану на захист інтересів людини і природи. Одне із основних завдань Асоціації — зробити так, щоб голос екологічного руху був почутий.

Друкованим органом Асоціації є газета «Зелений світ.»

Екологічна ситуація в Україні потребує залучення широкого кола населення до розв'язання екологічних проблем, тісної взаємодії з громадськими екологічними організаціями, підтримки їх ініціативи та конкретних пропозицій, що відповідає і передбачено екологічним законодавством України та Оргуською конвенцією.

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/79f6509de4c471aabf821bc018fd9d65.jpg

Українське товариство охорони природи

Українське товариство охорони природи (УкрТОП) — громадська екологічна організація, створення якої було предтечею хрущовської відлиги. Під тиском УкрТОП у 1967 році Уряд Української РСР створив Держкомприроди, як центральний орган влади. Це сталося на три роки раніше, ніж створення Агентства охорони довкілля США (англ. Environmental Protection Agency) та на 21 рік раніше, ніж створення подібних державних органів в Москві Держкомприроди України має статус міністерства з 1991 року.

Напрямки діяльності

Члени УкрТОП беруть активну участь у проведенні таких міжнародних та всеукраїнських екологічних акцій, як День довкілля, Всесвітній день охорони навколишнього середовища, День Землі, Всесвітній день водно-болотних угідь, «Чиста Україна — чиста Земля», а також обласних природоохоронних акцій — «Первоцвіт», «Джерело», «Ялинка», «Чисте повітря», «Синиця», «Болотна черепаха», «Нерест» та ін. (див. дати).

Важливим питанням діяльності УкрТОП щодо залучення населення до охорони довкілля є проведення різноманітних регіональних та місцевих екологічних акцій з лісонасадження, озеленення у містах, благоустрою населених пунктів, впорядкувань берегових охоронних смуг річок і озер, ліквідації сміттєзвалищ та ін.

 

Фонд Чарльза Дарвіна

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/55e425d23dc1a05b499a8227a4006483.jpegФонд Чарльза Дарвіна (ісп. Fundación Charles Darwin, англ. Charles Darwin Foundation) — природоохоронна організація, заснована в 1959 році під патронажем ЮНЕСКО і МСОП.

Метою фонду є збереження екосистем Галапагоських островів.

Фонд керує Дослідницькою станцією Чарльза Дарвіна на острові Санта-Крус, де проводяться наукові дослідження та організовани освітні курси по збереженню природи.

Станція має штат біля 100 дослідників, викладачів, добровольців та інших працівників зі всього світу.

Фонд підтримує тісні контакти з урядом Еквадору та адміністрацією Національного парку Галапагос з метою підтримки заходів по збереженню природи островів.

Штаб-квартира фонду зараз знаходиться в місті Пуерто-Айора на Галапагоських островах.


 

Чорнобильський форум

http://sysadmin.knteu.kiev.ua/image/MTAyNw==/785e04b93925b4a633e0166f1ad61a30.jpegЧорно́бильський фо́рум (англ. Chernobyl Forum) — форум, який Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заснувало в 2003.

У Форум увійшли вісім агентств ООН, Всесвітній банк, а також представники трьох держав, найбільш постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС — Білорусі, Російської Федерації і України. У роботі Форуму передбачається також участь інших міжнародних та всесвітньо визнаних національних організацій і фахівців, які внесли свій внесок в оцінку наслідків аварії та ліквідацію наслідків аварії. Не слід плутати цей форум з Чорнобильським форумом економічного розвитку.

Цілі Чорнобильського форуму

Дослідити і удосконалити дані наукового аналізу довгострокових наслідків аварії на Чорнобильській АЕС для навколишнього середовища і здоров'я населення з метою вироблення єдиного погляду на цю проблему.

Визначити можливі прогалини у наукових дослідженнях, що стосуються наслідків для навколишнього середовища і здоров'я населення, викликаних радіацією або радіоактивним забрудненням, вказати на нові напрями роботи відповідно до проведеного в минулому аналізу ситуації і поточною роботою і проектами.

Сприяти виконанню виправданих з наукової точки зору програм з ліквідації наслідків аварії, включаючи об'єднані програми організацій, що беруть участь у Форумі.

 

Вислови про бережне ставлення до природи

В озонову дірку подивився янгол:

— Господи, скажи їм, щоб вони схамену­лись!

 Л. Костенко

 

До природи треба підступатися шанобливо й неквапливо, якщо хочеш чого-небудь від неї домогтися.

Й.-В. Ґете

 

Духовний Чорнобиль

давно вже почався,

а ми іще тільки

 його боїмось.

Л. Костенко

 

Люби природу не як символ

Душі своєї,

 Люби природу не для себе,

 Люби для неї.

М. Рильський

 

Немилосердна наша мати природа краще знає про те, що нам корисно.

Г. Сковорода

 

О скільки у природи немудро-мудрих літер!

О скільки у людини невміння прочитать...

П. Тичина

 

О ядерне лихо, веди себе тихо,

У надри заховане, знов не зірвись...

Земля під Чорнобилем стронцієм диха,

Нова Хіросима ширяє увись!

К. Погрібний

 

Одна природа робить велике даром.

О. Герцен

 

Покоління відходить, й покоління приходить, а земля віковічно стоїть!

Старий завіт (Екл. 1.4)

 

Природа — вічний зразок мистецтва, а най­визначніший та благородніший предмет у при­роді — людина.

В. Бєлінський

 

Природа не терпить пустоти.

Латинське прислів'я

 

Природа не храм, а майстерня, і людина в ній працівник.

І. Тургенев

 

Скільки років землі —

і мільярд,

і мільйон,

а яка вона й досі ще гарна!

Л. Костенко

 

Уже кленочки проросли крізь ґанки.

Жив-був народ над Прип'яттю. І зник.

В Рудому лісі виросли поганки.

І ходить Смерть, єдиний тут грибник.

Л. Костенко

 

Чого хвилюються народи

І люди замишляють зло?

 Хто їм сказав: «Вінець природи»? Хіба для них її чоло?

Л. Костенко

 

Українські народні прислів’я

Природа одному мама, а другому мачуха.

Заступиш природу дверима, а вона тобі – вікном.

На небо – не скочиш, а в землю – не закопаєшся.

Чисте небо не боїться ні блискавки, ні грому.

Більше землю удобряй – будеш мати урожай.

Дай землі, – то вона й тобі дасть.

Земля дає все і забирає все.

Земля багата – народ багатий.

Земля – наша мати: всіх годує.

Земля найбагатша, вона найсильніша.

Земля потребує доброї погоди, доброго насіння, доброго робітника.

Земля – тарілка: що покладеш – те й візьмеш.

На добрій землі хліб сіють, а на плоху гній возять.

На ледачій землі і трава не росте.

На необроблені землі лиш бур’ян росте.

На поганій землі хліб не родить.

На чиїй землі живеш – того і воду п’єш.

На чорній землі білий хліб родить.

На чужій землі не доробиш хліба.

Не земля родить, а руки.

Про землю піклуйся – золотим зерном милуйся.

Там така добра земля, що дитину посади – і та б виросла.

Хто землі дає, тому земля втроє віддає.

Доглядаєш землю плідну, як матір рідну.

Хто на землі сидить – той не боїться, що впаде.

Дай полю гною – дасть хліба вволю.

Хто по полю годить, тому жито родить.

Без води й борщу не звариш.

Вода в одного бере, а другому дає.

Вода, що скоро збігає, отрути не лишає.

Води – хоч топитись, та нема де напитись.

Де вода, там і верба.

Хто хоче чистої води, нехай іде до джерела пити.

Вогонь – біда, і вода – біда, а без вогню і без води ще більше біди.

 

Загадки

«Дерева»

1. Узимку голі мерзнуть в полі,

А весною, диваки, одягають кожушки. (Дерева.)

2. Весною росте, літом цвіте, восени осипається, Зимою відсипається; а квіти — на медок. Лікує від грипу, кашлю і хрипу. (Липа.)

3. Всі пани скинули жупани, а один пан

Так і не скинув жупан. (Листяні дерева і сосна.)

4. На дереві гойдається, жупан колючий має.

На літо одягається, а восени скидає. (Каштан.)

5. Стрімко вибігли на гору дві подружки білокорі.

Дощик їм полоще кіски.

Звуть цих подружок... (берізки).

6. Серед літа — метелиця: пух летить і стелиться. (Тополя.)

7. Стовбур жовтий, мов янтар, досягає стелі.

І колючі, й довгі, й тонкі на гілках зелені голки.

Шишок безліч, та маленькі, і не довгі, а кругленькі. (Сосна.)

8. Батько тисячі синів має, Кожному шапочку справляє. (Дуб, жолуді.)

9. Ніхто не лякає, а вся тремтить. (Осика.) Зелена, а не гай, біла, а не сніг, Кучерява, та без волосся. (Береза.)

10.  На «я» починається, 

 На «я» закінчується   

В саду росте,

На ній плоди є. ( Яблуня)

 11. Дуже широке листя у мене:

П'ятикутне і різьблене.

Наче скульптор різаком

Працював над тим листком. (Клен)

 12. Сережки я повісила

Тонесенькі такі

І радісно та весело

Готуюсь до весни.   ( Береза)

« Овочеві рослини»

1. Другий хліб для українців? (Картопля)

2. Сидить дівка у коморі, а коса її надворі. (Морква.)

3. У землі червоне, а над землею зелене.

          Борщ виходить добрий з мене. (Буряк.)

4. Літом — на городі, свіжі та зелені, А зимою — в діжці, жовті та солоні. Відгадайте, діточки, як зовуть нас? (Огірки.)

5. Вузлувата і лапата, а дозріє — головата, На нозі стоїть одній, сто сорочечок на ній. Одежин зо двісті має — жодну з них не застібає. Латка на латці без голки зшита. (Капуста.)

6. В кожній господі я у великій пригоді, А хто мене роздягати візьметься, Той слізьми заллється.   (Цибуля.)

7. Сама жовта і цукриста, я — красуня золотиста. (Диня.)

8. Кругла, а не місяць, біла, а не папір, З   хвостиком, а не миша. (Ріпа.)

9. Я кругленька, червоненька, З хвостиком тоненьким.

На городі мене рвуть і до столу подають. (Редиска.)

10.Не стелюся спати долу, а деруся я угору. (Квасоля.)

11 .Ходить по городу великого роду.

Ноги, як лопати, а сліду не знати. (Гарбуз.)

12.Що то за голова, що лиш зуби і борода. (Часник.)   

13.3 зелених маленьких листочків мама зварила

Смачний дуже борщик.

Ми зелених листочків нарвем,

Що усі називають... (щавлем.)

    14. Під землею птиця кубло звила і яєць нанесла. (Картопля.)   

    15.Коли був я молодим, набрався лиха і біди.

Всяк любив мене, й кусав, і щипав мене, й кохав.

А коли я став старим, хтось окропом обварив. (Горох.)

16. Моє тіло під землею, кучерики — понад нею.

Мене любить кожна юшка.   Називаюсь я... (петрушка)

 

Гра «Весняні квіти»

На дошці — таблиця. На таблиці записані номери квітів.

1—ромашка

2— маргаритка

3— незабудка

4— айстра

5— гладіолус

6— тюльпан

7— дзвіночки

8— конвалія

Вчитель ставить питання, а діти показують ту цифру, яка відповідає правильній відповіді.

Блок запитань

1. Висока, струнка рослина з красивими, як у лілії, квітами.

Має довге, вузьке, схоже на меч, листя. Квітне у липні місяці. Яка це квітка? (5)

2. Ця пані росте в широколистім лісі, свою голівку ховає від

сонця, має тонке нахилене стебло. Квітки білого кольору. Хто це? (8)

3. Ці квіти бувають різнокольорові, ростуть рано навесні, тримають гордо голівку. Назва походить від грецького слова «тюрба» — чалма, пов'язка на голові — за схожістю. Під яким вони номером? (6)

4. Ця квітка схожа на предмети, що дзвенять. Вона має сині очка. І називається... (7)

5. Назва цієї рослини походить від грецького слова і означає «зірка». Вона така ж гарна, як зірка на небі. У народі її називають «зірочкою». Що це за квіточка? (4)

6. Ця квітка пов'язана з ім'ям людини. Означає кохання і бажання зустрічі. Що це за рослина? (1)

7. На пелюсточці росинка, а пелюстка — мов перлинка. Слово «перлина» прийшло з латини, а на неї схожа квітка так і зветься... (2)

8. Росте вона в траві — цвіте голубим кольором. Означає — пам'ять. Яка це квітка? (3)

9. Назва якої квітки починається і закінчується на голосний звук? (4)

10. Плоди якої квітки дуже отруйні та небезпечні для людини? Споживати їх у їжу можуть лише олені. (8)

11. Лікарська рослина. Дуже добре в ній купати немовлят. Вона лікує хвороби із запаленням. (1)

Лікарські рослини

Світ рослин - найбільше диво природи, царство краси і наше цілюще багатство.

З глибокої старовини людина використовувала природні блага рослинного світу і як джерело свого прожитку, і для полегшення своїх недуг. Спостережливість і народна мудрість заклали основу вживання рослин в лікуванні людини спочатку з місцевої флори, а в ході суспільного розвитку і налагодження торгівельних стосунків - практично зі всієї земної кулі. Обмін знаннями дозволив людині створити вельми значний арсенал лікарських засобів.

З незапам'ятних часів людина використовувала лікарські трави для лікування самих різних захворювань.

- За описом треба відгадати про яку лікарську рослину йде мова.

1) Це дерево особливо чарівне в червні — липні, коли серед зеленого

листя розкриваються її жовтувато-білі рясні пухнасті квітки. Цвіт має медово-солодкий аромат, який приваблює бджіл. З квіток цього дерева бджоли збирають багато нектару і виробляють мед. Його квіти збирають, сушать і заварюють як чай для лікування людей. З м'якої деревини виготовляють різні вироби. (Липа)

2) Це кущ. Його ягоди полюбляють всі: і люди, і птахи. На смак вони

кислі і трохи гіркуваті та дуже корисні: лікують і надають бадьорості.

Проводжаючи сина в далеку дорогу, мати напувала його чаєм із цієї

рослини, а з собою давала хліб з ягодами цього куща. Це харчова,

лікарська, медоносна та декоративна рослина. З неї готують повидло,

варення, компоти, киселі, мармелади, начинку для цукерок,

приправи до м'ясних страв. Це також — фарбувальна рослина.

У народній медицині використовують від застуди свіжі ягоди з медом та водою, вживають при кашлі, серцевих захворюваннях, соком очищають обличчя — щоб рум'янилося. ( Калина)

3) Це високий кущ, який має міцні гачкуваті колючки. Квітки рожевого і біло-рожевого кольору. Наприкінці літа кущ прикрашається червоно-оранжевими плодами, які тримаються всю зиму. Цей кущ є окрасою природи, медоносною і лікарською рослиною, бо у її плодах багато вітамінів. (Шипшина)

4) Російською мовою їх прозвали «ноготками». їхнє насіння дуже нагадує «ноготки» — кігтики у кішки: таке ж загнуте, гостре з одного кінця.

Сьогодні нагідки — майже бур'ян, а був час І коли ця гостя з далекого теплого півдня вважалася рідкісною, навіть «королівською» квіткою. У Парижі стоїть статуя королеви, а в руках у неї ця квітка. Квіти її красиві, запах приємний і догляду не потребують -— невибагливі. До ХІХст. її вирощували лише заради красивих квітів. Потім придивилися — і виявилося, що в ній є багато лікувальних речовин. Так квітка-окраса стала ще й квіткою-цілителькою. (Календула — нагідки )

5) Скільки його не топчи, а він росте, та ще й квітує все літо. Він родич нашій гречці. Багатий на вітамін С — у ньому його більше, ніжу лимоні. Має й лікувальні властивості — допомагає при захворюванні шлунка, кишечника, нирок.

У різних місцевостях його називають по-різному: гусятник, трава -мурава, «пташина гречка». ( Спориш, горець пташиний)

6) Ця рослина швидко виходить з-під снігу з зеленим листям, швидко починає розвиватися і вже в травні цвіте жовтими яскравими квітка¬ми. Листки красиві, перисті. Зірвавши стебло, можна побачити, як витікає жовтий сік. Сік цей отруйний, тому рослину не поїдають тварини. Одночасно це — лікарська рослина, і сама її назва говорить про те, що люди використовують її для лікування. (Чистотіл звичайний )

7) На високому стеблі, що розгалужується вгору, розцвітає багато яскравих жовтих квіток, схожих на маленькі зірочки. Бджоли збирають з його квітів солодкий сік — нектар. Цією рослиною можна лікувати різні хвороби людей і тварин. (Звіробій)

8) Серед лісових трав ця квітка виділяється висотою та бузково-рожевими суцвіттями дрібних духмяних квітів. Починає вона цвісти у червні і прикрашає ліс майже все літо. На квітках бджоли збирають нектар. Для людей ця рослина дуже корисна як лікувальна. Відвар рослини дають пити дітям від кашлю.

 ( Материнка, душиця)

9) У квітні, коли в лісі все оживає, все радіє весняному теплу, розкриваються ЇЇ квітки . їх легко знайти серед інших квіток, бо вони особливі. Квітки — наче букетик, зібраний самою природою. В ньому гарно поєднуються рожеві, фіолетові й сині кольори. Коли  квітки тільки розкриваються, вони рожеві. Мине небагато часу, і вони стають фіолетовими, а потім синіми. Розцвітає ця квітка так рано тому, що ще з літа запасає у своєму товстому кореневищі поживні ре¬човини. Свою назву вона одержала через те, що з її квіток бджоли збирають солодкий сік — нектар, з якого роблять мед. Це корисна рослина. Вона не тільки прикрашає ліс, а й годує перших комах, лікує людей, а тому її треба берегти. ( Медунка)

10)     Розцвітає ця квітка ранньою весною на схилах, поблизу ручаїв, там, де добре пригріває сонце. Здається, що в цей час в лісі загораються маленькі золотисті вогники. Вони піднімаються на¬зустріч сонцю на струнких ніжках все вище і вище. Тільки в яскравий сонячний день можна побачити її квітки розкритими. А в похмуру погоду квітки м закриваються, поникають, наче сумують за сонцем. Розцвітає вона так рано тому, що ще з літа запасає у своєму кореневищі, схожому на товсті шнури, поживні речовини. Минає весна, і квітки відцвітають. Потім виростають листки, вкриті знизу ніжним білим пухом. Доторкнешся — листочок теплий, лагідний, як мамині руки. А зверху листки гладенькі, холодні — це мачуха. Квітками і листям цієї рослини лікуються від кашлю. (Мати-й-мачуха)

Гра « Що буде ?»

Що станеться, якщо зникне певний чинник неживої природи?

  • якщо зникнуть:

     вода, то...

     земля, то...

     повітря, то...

     сонце, то...

  • якщо зникнуть усі:

     рослини…

     тварини…

     люди…

 

Гра «Можна — не можна»

    Діти, уявіть, що ви опинилися в лісі. Пригадаймо, як слід там поводитися і чого не можна робити. Я називаю дію, а ви плескайте в долоні, якщо це можна робити, і мовчіть, якщо — ні.

Можна:

     саджати квіти, рослини;

     охороняти рідкісні рослини;

     обгороджувати мурашники;

     милуватися красою природи;

     підгодовувати птахів;

     прибирати місце відпочинку.

Не можна:

     ламати гілки дерев;

     рвати багато квітів;

     збивати гриби ногами;

     ловити метеликів;

     ловити жаб;

     руйнувати павутиння.

 

Гра «Доповни словечко»

Учні також можуть залучитися до справи охорони рослин і тварин. Виносимо на обговорення такі закони.

     Бережи тварин, пташок та їх (...)

     Пам’ятай! Ти в природі (...)

     Посади (...). Полий (...)

     Узимку нагодуй (...)

     Не засмічуй (...)

     Люби рідний (...)

Слова для довідок: дитинчат, гість, дерево, квітку, пташок, природу, край.

 

Гра «Учимося любити природу»

Учитель промовляє фразу, а учні мають сказати, любить або не любить людина природу, аргументуючи свою думку.

     Дівчинка вийшла з лісу з букетом конвалій.

     Жінка саджає біля будинку дерева.

     Чоловік кинув недопалок на землю.

     Директор заводу поставив очисні фільтри на труби.

     Водій миє машину на березі ріки.

     Дівчинка кинула обгортку від морозива у сміттєвий кошик.

     Діти вішають на дерева шпаківні.

     Після відпочинку у лісі туристи зібрали і закопали сміття.

     Хлопчик б’є пляшки.

Правила бережливого ставлення до природи 

  • Кожна травинка, кожний листочок виділяє в повітря кисень. Ним ми дихаємо, без нього нема життя. Не топчіть, не зривайте рослин. Зривати рідкісні квіти, що занесені до Червоної книги природи, неприпустимо.
  • Не створюйте шуму в лісі, оскільки зайві звуки (крики, музика, гавкіт собак) відлякують тварин і змушують їх залишати свою територію.
  • Не рубайте живі дерева на дрова, альпенштоки і кілки для наметів; не пошкоджуйте крон та стовбурів дерев, не ламайте гілки для побудови куренів, підстилок і т.п. При необхідності можна зрізати лише бокові гілки, але в жодному разі не вершину; а для вогнищ слід використовувати тільки сухостій. Особливо слід уникати рубки і пошкодження дерев і чагарників на схилах обривів і пагорбів – вони сприяють укріпленню ґрунту і попередженню ерозії.
  • Не обламуйте гілки черемхи, горобини, калини, шипшини та інших дерев і чагарників з квітами або ягодами.
  • Неприпустимим є “татуювання” дерев, скель, пам’яток природи, історії та культури. Видряпування ножем, вирубування сокирою чи нанесення фарбою на них імен, ініціалів та інших призводить до знищення пам’яток.
  • Не руйнуйте пташиних гнізд, мурашників (мурашки – санітари лісу, вони знищують шкідників),грибниць (коли збираєте гриби, зрізуйте їх біля поверхні землі ножем).
  • Не беріть на руки маленьких звірят. По-перше, це небезпечно для Вас; по-друге, почувши запах людини, їх може покинути їхня мама.
  • Не розводьте вогнища у непризначених для цього місцях та під деревами, не куріть при проходженні через лісові масиви у спекотні дні. Не забувайте ретельно загасити вогонь (залити водою).
  • Не каламутьте джерела питної води.
  • Не засмічуйте територію папірцями, рештками їжі, бляшанками від консервів. Покидаючи місце відпочинку, спаліть залишки паперу, бляшанки від консервів перепаліть і закопайте разом із залишками іншого сміття чи заберіть з собою. У жодному разі не розбивайте пляшки чи інший скляний посуд.
  • Не розбивайте пляшки чи інший скляний посуд. Залишки пляшки чи металу можуть поранити лісового звіра та інших туристів.

Час розпаду деяких штучних продуктів:

 

- жувальна гумка

5 років

 - металева бляшанка

10 років

- така ж, але перепалена

5 років

- запальничка

100 років

- поліетиленовий пакет

20-300 років

- пляшка поліетиленова

500 років

- пляшка скляна

1000 років

  • Отримавши моральне задоволення від навколишньої краси, залишіть усі місця, де Ви були, в кращому стані, ніж Ви їх застали. 

 

Вікторина

1. Яка наука вивчає зв’язок живих організмів з природою? (Екологія).

2. Як називається книга, в якій список рідкісних видів тварин та рослин, що перебувають під загрозою зникнення? (Червона книга).

3. Як називаються опади у вигляді води? (Дощ).

4. Яка з поширених у нас рослин здатна передбачати тривалий дощ ? (Кінський каштан).

5. Дерево, на якому ростуть котики. (Верба).

6. Яке хвойне дерево скидає на зиму хвою? (Модрина).

7. Назвіть найменшу квіткову рослину. (Ряска мала).

8. Що замінює м’ясо серед рослинного світу? (Гриби).

9. Дві найпопулярніші у світі лікарські овочеві рослини. (Цибуля, часник).

10.  Назвіть найменшого із ссавців нашої фауни. (Землерийка).

11.  На яку тварину нашого лісу не діє отрута гадюки? (На їжака).

12.  Плазун із жовтими вушками. (Вуж).

13.  Хто відкидає хвоста? (Ящірка).

14.  Коли рак рухається вперед, а не назад? (Коли підбирається до їжі).

15.  Про яких тварин можна сказати, що вони “лізуть із шкіри”? (Змії).

16.  Чи бувають літаючі звірі? (Так, кажани).

17.  Яка тварина спить на спині? (Борсук).

18.  Які тварини ростуть протягом всього життя? (Риби).

19. Яка риба без луски? (Сом).

20.  У якого птаха найбільша сім’я? (У сірої куріпки може бути 26-28 пташенят).

21.  Яких птахів найбільше в наших краях? (Горобців, шпаків і домашніх курей).

22.  Які птахи видають звуки, схожі на сміх людини? (Сіра сова і пугач.)

23.  Які птахи прилітають до нас першими? (Граки).

24.  Який птах будує собі гніздо з риб’ячих кісток? (Зимородок).

25.  Хто з птахів плете своє гніздо, як рукавичку? (Синиця – ремез).

26.  Які птахи прилітають до нас взимку? (Омелюхи і снігурі).

27.   Який осілий птах вигодовує пташенят узимку? (Шишкар).

28.  Що буде із бджолою, якщо вона вкусить? (Вона загине).

29.  Хто швидше махає крилами – джміль чи комар? Як це можна визначити? (Комар, бо він дзижчить, а джміль тільки гуде).

 

Гра «Поле чудес»

Весною це дерево стоїть у пишному цвітінні, наче все у білій піні, святкове. І запах його квітів відчутний здалека. Шкода лише, що саме заради квітів люди ламають його гілки, калічать.             

 

 

 

 

 

 

 

   е  р  е  м  х  а).

Часто  люди називають це дерево “солодким”. Ні, цукерки на ньому не ростуть, але подивись уважно, як багато бджілок ласують солодким нектаром з його квітів, а  у вулику той нектар перетвориться на запашний солодкий  мед. Нарви обережно квіток з цього дерева і завари, як чай.

 

 

 

 

  и  п  а).

Приклади руку влітку до стовбура цього дерева. Він прохолодний, навіть під гарячим сонцем. Це єдине дерево з білою корою, яка не нагрівається на сонці.

 

 

 

 

 

 

(Б е  р  е  з  а).      

“Патріарх лісів“, ”могутній велет”– так часто називають це дерево, бо й справді ,в лісі воно здається найсильнішим. Крім того, що це дерево-богатир, воно ще й дерево-довгожитель.             

 

 

 

  у  б ).

Станьмо під крону липи ,клена, дуба і почуємо, як шелестять листочки, вітерець поміж них заплутався, і вони легенько стукають одне об одне. А під цим деревом не шелест, а шум, бо вітер розхитує гілочки, і листочки розсікають повітря.                                                  

           Яке ж дерево шумить?  

 

 

 

 

 

  о  с  н  а  ). 

Там, де в  лісі є озерце,  ростуть високі й розлогі дерева. Аж схиляються до води. Ніби хочуть помилуватися, які ж то гарні золоті пухнасті “котики” прикрасили їх рано – навесні! Он, майже на кожному з них і бджілка сидить , золотавий пилок збирає, бо ще ж квітів немає. Яке дерево квітує так рано?

 

 

 

 

 

( В  е  р  б  а  ).

 

 

Цікава екологічна інформація

Береза випаровує за день 6 відер води, дуб - 6, екваліпт - 40.  

Над лісами випадає на 3% дощів більше, ніж над ланами.   

За 1 год 1 га лісу поглинає 2 кг вуглецю, це те, що видихають за

цей час 200 осіб (ліс при цьому виділяє 2 кг кисню).

Людині потрібно 960 л кисню на добу; стільки виділяє його 5дерев.

Крилате насіння берези може відлетіти від материнської рослини на 6 км , насіння ялини – на 2,4 км, клена – 0,69 км, ясена – 0,02 км.                                         

1 т макулатури  рятує від вирубування 0,4 га лісу середнього віку; 20 кг макулатури зберігають одне дерево.                                                                                   

Блискавка: із 100 ударів випадає на дуб – 54, тополю – 25, ялину – 10, сосну – 6, бук – 3 , липу – 2  ,акацію – 4

Мурашка тягне жука у 10 разів важчого за себе.

Комар за секунду 594 рази махає крильцями.

 Щоб бджолі зібрати 1кг меду, їй треба облетіти 10 млн. квітів, а це 50 тис. вильотів.

 Слон чує запах за 5 км.

Папір гниє в лісі 2-3 роки, консервна банка — 50, поліетиленовий пакет 200, скло — понад 1000 років.

 

Тестові завдання -1

1. На Землі багато води, але її треба економити. Чому?

а ) в природі мало прісної води;

б ) вода випаровується;

в ) озера і річки замулюються.

2. Як потрібно охороняти ґрунт?

а ) зрошувати поля;

б ) боротися з ярами;

в) насаджувати захисні лісові смуги.

3. Існує вислів, що вода дорожча за золото. Поясніть, як ви це

розумієте.

а ) води в природі більше, ніж золота;

б ) воду можна купити за золото;

в ) без води немає життя.

4 . Під час прогулянки ти натрапив на замулене джерело. Що

ти зробиш?

а ) нап′юся води і піду;

б ) розчищу від мулу і обкладу камінням;

в ) засиплю джерело землею.

5. Ліс називають природним багатством. Чому?

а ) у лісі живуть дикі звірі;

б ) ліс стримує сильні вітри;

в) ліс очищає повітря.

6. Яких правил треба дотримуватись, щоб вода у водоймах була

чистою?

а ) не скидати у водойми сміття і відходи;

б ) не купатися у водоймах;

в ) висаджувати дерева на берегах водойм.

7. Що заборонено робити у заповідниках?

а ) підгодовувати диких звірів;

б ) фотографувати звірів і птахів;

в ) полювати на звірів і птахів.

Тестові завдання – 2

1.В результаті людської діяльності рідкісний птах фронт вимер:

а) 200 років назад;

б) 300 років назад;

в) 170 років назад.

2. Деякі види орхідей, бенгальські тигри, носороги:

а) знаходяться на межі вимирання;

б) їм вже не загрожує вимирання;

в) повністю зникли з лиця Землі.

 

3. Вирубування лісів – це:

     а) спосіб збільшення кількості дерев;

     б) помилка людей;

     в) гарна ідея людей.

4. Ліс – це:

а) недоцільно зайняті території;

б) тільки сировина для дерево-переробної промисловості;

в) легені планети.

5. З вирубуванням лісів:

а) полегшується життя тварин та рослин;

б) тварини отримують більше місця для житла;

в) тварини втрачають жито та їжу.

6. Відходи промислових підприємств:

а) можуть отруювати повітря і воду;

б) очищають повітря і воду;

не впливають на стан повітря і води.

7. Автомобілі:

а) забруднюють повітря і грунт;

б) не забруднюють повітря і грунт;

в) забруднюють тільки повітря.

8. Більшість країн підписали угоду:

а) про збільшення викидів небезпечних речовин в атмосферу;

б) про спільну охорону природи;

в) про збільшення викидів небезпечних речовин у воду.

9. Міжнародний союз охорони природи був створений:

а) у 1945 році;

б) у 1848 році;

в) у 1948 році.

10. Червона книга України вперше була видана:

а) у 1980 році;

б) у 1989 році;

в) у 1890 році.

 

Птиця

І. Франко

Тріпоче серце спійманої птиці,

В руках моїх не чує доброти.

- Я дам тобі водиці і пшениці,

Моя пташино, тільки не тремти!

- Хіба потоки загубили воду,

Хіба в полях уже зерна нема?!

Пусти мене, мій хлопчик, на свободу,

І все, що треба, я знайду сама.

- Я ж лагідно тебе тримаю, пташко,

В своїх руках, легеньких, як вітрець.

Хіба неволя це? Хіба це важко –

Від мене взяти кілька зеренець?

- Пусти мене! Мені, дитино мила,

Дорожча воля, ніж зерно твоє!

Страшна, хоч навіть лагідна та сила,

Яка розкрити крилець не дає!

- Лети! Співай у небі гомінкому;

Хоч і маленький, зрозумів я все.

Моя рука ніколи і нікому

Ні кривди, ні біди не принесе!

Оберігайте звірів

Кожного дня і кожну хвилинку

Оберігайте всяку звіринку.

Тільки добра їм потрібно бажати

І намагатись не ображати.

Право живих на життя поважайте,

З вдячністю працю тварин зустрічайте.

Хай кожна зустріч несе відкриття:

Ціннішого в світі нема, ніж життя!

 

Гімн природі

О. Родінка

Чистих рік прозорі води,

Гарні луки і ліси –

Нам джерела насолоди,

І натхнення і краси.

Скрізь рослини і тварини

Зустрічають радо нас.

Нам простори України,

Як один зелений клас.

Ми живого не образим,

Ми живому, як брати,

Прокладаємо ми разом

Шлях до світлої мети.

Нашу рідну Україну

Всю ми хочемо пройти,

Прокладаючи стежину

І краси, і доброти.

Щоб усюди при нагоді

Кожен з нас сказати міг:

Ми даруємо природі

Наш дитячий оберіг!

 

Не хочу

А. Костецький

Метелика ловити я не хочу:

Він – квітка неба, хай живе собі!

Хай крильцями барвистими тріпоче,

Щоб радісно було мені й тобі!

І квітку лісову не стану рвати,

Її додому я не понесу,

Бо вдома їй джмеля не погойдати

І не попити ранками росу!

І ні стеблинку, гілку, чи травинку

Я не ображу: це – страшенний гріх!

Бо в кожній з них живе тремка живинка,

Що світиться довірою до всіх.

ЯК НЕ ЛЮБИТИ...

Як не любити зими сніжно-синьої
На Україні моїй,
Саду старого в пухнастому інеЇ,
Сивих, веселих завій?

Як не любити весни многошумної
Меду пахучих суцвіть,
Як не любити роботи розумної,
Праці, що дух веселить?

Як не любити утоми цілющої
Після гарячої гри,
Поклику птаха над темною пущею,
Рідних пісень з-за гори?

Як не любити любов'ю наснажених,
Мудрістю сповнених книг,
Троп невідомих, дерзань ще не зважених
І небосхилів нових?

Як не любити людини, що з атому
Креше добра блискавки,
Як не любить по змаганні завзятому
Дружнього стиску руки?

Як не любити пори, коли ночами
В щасті тремтить соловей,
Як не любить під бровами дівочими
Синього сяйва очей?

Олександр Олесь
ЯЛИНКА
Раз я взувся в чобітки,
одягнувся в кожушинку,
сам запрігся в саночки
і поїхав по ялинку.

Ледве я зрубати встиг,
ледве став ялинку брати,
як  на   мене    зайчик — плиг!
Став ялинку віднімати

Я сюди, а він туди.
«Не віддам, — кричить, — нізащо!
Ти ялинку посади,
а тоді рубай, ледащо.

Не віддам і не проси!
І цяцьками можна гратись.

Порубаєте ліси, —
ніде буде і сховатись.

А у лісі скрізь вовки,
і ведмеді, і лисиці,
і ворони, і граки,
і розбійниці синиці»

Страшно стало… «Ой, пусти,
не держи мене за поли!
Бідний зайчику, прости!
Я не буду більш ніколи!»

Низько-низько я зігнувсь
і ще нижче скинув шапку…
Зайчик весело всміхнувсь
і подав сіреньку лапку.

 

Давай будемо природу берегти!

Я метелика не скривджу, хай летить.

І ялинку не зрубаю, хай стоїть.

Не затопчу  мурашинку, хай повзе.

Не зламаю з дуба гілку, хай росте.

 

Не впущу сміття у річку, хай бурлить.

Із гнізда яйце не скину, хай лежить.

В джерело не пущу камінь, нехай б’є.

В полі жито не столочу – це святе.

 

Верби посаджу в долині,  хай шумлять.

Зерен птахам кину взимку, хай їдять.

Покормлю приблуду-кішку. А як ти?

Давай будемо природу берегти!

Бережіть природу! 
Погляньте навкруги. Природа погибає! 
Від нашої байдужості вона лише страждає! 
Благаю бережіть її, тому що того варта. 
Людина мисляча, вона на краще здатна. 
Якщо довкілля знищимо - навік осиротіємо. 
Хіба ми варвари? Ми що любить не вміємо? 
І деревце, і квіточку, травиночку - усе цінуймо. 
І обережно, вдумливо на звірину полюймо. 
Потрібно землю віддавати в надійні, добрі руки. 
Бо лиш нажитися на ній злетілись чорні круки. 
Ліси, гаї і парки й лісосмуги – це легені планети. 
А ми, як все, не бережемо і це вже не секрети. 
Джерельце, річку, озерце від бруду захищайте. 
Спішіть робить добро, даремно час не гайте. 

Анатолій Камінчук

Будь природі другом

Он повзе мурашка, 
Ось хлюпоче річка.
Не ламай ромашку, 
Не топчи травичку.
В зелені діброва, 
В китицях калина.
Глянь, яка чудова 
Наша Україна!
Журавлі над лугом
Линуть рівним клином.
Будь природі другом,
Будь природі сином.
Знай-бо, це не мода,
Це життя потреба.
Нас віта природа
Чистим синім небом.

 

Зелене місто

Ми посадим липи та клени —

буде наше місто зелене.

Ми посадим в полі тополі —

хай вони зростають поволі.

 

Ми обсадим школу бузками

та обів'єм площі квітками,

Хай ростуть дерева і квіти.

Ми щасливі, радісні діти.

 

Дерева зростатимуть з нами,

задзвенять над містом гілками,

Хай шумить за містом ліщина,

хай цвіте - розцвіта Батьківщина!

П. Воронько.

 

 

 


Внесок кожної людини в збереження різних культур і природних багатств

Мета :

  • формування життєвих, соціальних, громадянських компетентностей молодших школярів у їх ставленні до природи, суспільства, інших людей і самих себе, а також найважливіших людських якостей, необхідних у власному житті, в різних сферах діяльності й співіснуванні з іншими живими істотами; 

    виховання гуманної, соціально активної особистості, яка усвідомлює свою належність до різних елементів етносоціального й соціально-культурного середовища, здатної розуміти значення життя як найвищої цінності; усвідомлювати преваги чеснот, норм, установок та якостей, притаманних громадянинові демократичного суспільства;

    оволодіння способами діяльності і моделями поведінки, які відповідають чинному законодавству України, враховують інтереси і потреби громадян, передбачають повагу і взаєморозуміння між людьми;

    розвиток навичок взаємодії у сім’ї, колективі, суспільстві через активне спілкування з соціальним оточенням, накопичення досвіду комунікативної діяльності, толерантної поведінки, співпереживання і солідарності з іншими людьми;

    формування основ споживчої культури, вміння самостійно прийняти рішення щодо власної поведінки у різноманітних життєвих ситуаціях;
  • випробування соціальних ролей, де можна виявити навички соціально бажаної поведінки як громадянина, члена громади, дитячого колективу, як споживача, як учасника соціальних, культурних, природозахисних акцій тощо.

Природні ресурси — це сукупність об'єктів та систем живої та неживої природи, компоненти  природного середовища, що оточують людину, які використовуються в процесі суспільного виробництва для задоволення матеріальних і культурних потреб людини та суспільства.

Природні ресурси класифікують за різними критеріями:

- приналежністю до тих чи інших компонентів природи (мінеральні, кліматичні, лісові, водні тощо);

- можливістю відтворення в процесі використання — на вичерпні (поновлювані й непоновлювані) і невичерпні та ін.

До природних ресурсів входять сонячна енергія, атмосфера, гідросфера, наземна рослинність, ґрунт, тваринний світ, ландшафт, корисні копалини. Основний напрям освоєння природних ресурсів — їх комплексне використання.

Територія України характеризується унікальністю фізико-географічних та геологічних умов, що сприяло формуванню значних обсягів природних ресурсів та їх різноманітності.

Використання природних ресурсів і охорона природи

У сучасних умовах збільшується використання всіх видів природних умов та ресурсів.

Природні умови — сукупність властивостей природного середовища (рельєф, клімат, природні ресурси, режими річок тощо), які сприяють розвитку галузей господарства або обмежують його.

Природні ресурси — частина природного середовища, що використовується людиною в процесі виробництва.

Види природних ресурсів

Вичерпні:

Відновлювальні: ґрунтові ресурси, водні ресурси, біологічні ресурси, рекреаційні ресурси

Невідновлювальні: мінерально-сировинні ресурси, енергохімічні, рудні, нерудні металургійні, гірничо-хімічні, технічні, будівельні, гідротермальні.

Невичерпні: внутрішнє тепло Землі, енергія прибоїв, припливів, відпливів, енергія вітру, енергія падаючого потоку води, енергія Сонця, кліматичні ресурси.

Природні ресурси впливають на спеціалізацію економічних районів. За використанням виділяють мінеральні, земельні, водні, біотичні, рекреаційні ресурси.

Мінерально-сировинні ресурси

За запасами мінерально-сировинних ресурсів Україна займає одне із провідних місць у Європі. Розвідано більш ніж 200 видів корисних копалин, відкрито понад 20 тис. родовищ.

За запасами кам’яного вугілля, залізних і марганцевих руд, сірки, кам’яної та калійної солей, сировини для виробництва будівельних матеріалів вона перевершує такі країни, як Польща, Чехія, Словаччина, Румунія.

В 1994 році набув чинності Кодекс України про надра, у якому передбачено дбайливе використання й найповніший видобуток ресурсів, попередження шкідливого впливу гірничих робіт на навколишнє середовище.

Земельні ресурси

Земельні ресурси України багаті. 70 % земель припадає на сільськогосподарські угіддя. Забезпеченість ріллею досить висока. У середньому на одного мешканця припадає 0,78 га. Це набагато більше, ніж в інших країнах Європи. Охорона ґрунтів передбачена Законом України про охорону навколишнього середовища (1991), Земельним кодексом України (1992) та іншими законодавчими актами.

Водні ресурси

До водних ресурсів України входять поверхневі (ріки, озера, ставки, водоймища) і підземні води. Головні водні артерії — Дніпро, Дністер, Південний Буг, Сіверський Донець, Дунай. Збагачується водний баланс за рахунок атмосферних опадів, загальний обсяг яких становить 366–377 км3.

За запасами водних ресурсів на 1 чол. Україна посідає одне з останніх місць у Європі (вододефіцитна країна).

Екологічна ситуація в країні

Геоекологічна ситуація в Україні дуже складна. Відбувається забруднення довкілля. Шкідливі викиди в атмосферу — 6040,8 тис. т. Основними забруднювачами атмосфери є підприємства чорної металургії (30,7 %), енергетики (28,9 %), вугільної (17,2 %), нафтохімічної (5 %) промисловості. У результаті діяльності цих підприємств над містами утворюється смог. Найбільш забруднене повітря в таких містах, як Кривий Ріг, Запоріжжя, Дніпродзержинськ, Маріуполь, Донецьк, Єнакієве.

ТЕС та автомобілі викидають в атмосферу окиси сірки, азоту, які взаємодіють із вологою повітря й утворюють крапельки сірчаної й азотної кислот. Випадають вони на землю у вигляді кислотних дощів найчастіше у Волинській, Кіровоградській, Київській, Одеській, Донецькій, Дніпропетровській областях.

Загрозою здоров’ю населення є проблема питної води в Україні. Поверхневі й підземні води забруднені. Щороку населення й підприємства України використовують приблизно 30 млрд. м3 води. Багато підприємств використовують воду неефективно, тобто в 2–5 разів більше, ніж це необхідно за технологією.

Забруднювачі стічних вод — хімічна промисловість, нафтопереробні, коксохімічні заводи, підприємства чорної й кольорової металургії в Донбасі, Придніпров’ї, Карпатах і Криму. Вони викидають у стічні води сірчану кислоту, сірководень, сульфати, смоли, спирти, ацетон, аміак та інші шкідливі для життя людини й усього живої речовини.

 Основні методи очищення стічних вод: механічні, хімічні, фізико-механічні, біохімічні. Отруює пестицидами поверхневі води сільське й лісове господарство.

Води Чорного й Азовського морів забруднені фенолом, нафтопродуктами, пестицидами, сполуками чорних і кольорових металів, побутовими стічними водами. Чорне море від екологічної катастрофи рятують його глибина й розміри. В Азовському морі зменшується кількість планктону, що призводить до скорочення рибних багатств.

Охорона й використання водних ресурсів регулюється Водним кодексом України, прийнятим у 1993 році.

Ґрунти — головне багатство України. Якість їх погіршується, що пов’язане з непродуманою експлуатацією й меліорацією, ерозією, засоленням, окислюванням. Забруднюють ґрунти гірничодобувна промисловість, металургія, хімічна промисловість. Значні території Донбасу, Придніпров’я, Прикарпаття зайняті кар’єрами, териконами, промисловими й побутовими смітниками.

Величезної шкоди довкіллю завдала аварія на Чорнобильській АЕС (1986 р.).

Змінюються й біотичні ресурси (рослинні й тваринні). На території України нараховують близько 5 тис. видів природної й 1 тис. видів культурної рослинності. Ліси є головним багатством України. Рослини виділяють кисень у процесі фотосинтезу, поглинають вуглекислий газ, утворюють органічні речовини, впливають на процес вивітрювання гірських порід, водний режим місцевості.

У результаті господарської діяльності людини зникли або є близькими до зникнення багато видів рослин і тварин. До Червоної книги України занесені понад 800 видів рослин і тварин. На території країни різко скоротилася чисельність горностая, нирки європейської, рисі, лісового кота, лисиці й інших хутрових звірів.

Рекреаційні ресурси

Україна багата на рекреаційні ресурси — природні умови, об’єкти, явища, які сприяють відновленню фізичних і духовних сил людини.

Рекреаційно-туристичні ресурси — сукупність об’єктів і явищ природного й антропогенного походження, природні й культурно-історичні комплекси та їхні елементи, що використовуються для туризму, лікування та відпочинку.

Рекреаційно-туристичні ресурси

Природні: кліматичні особливості території, природні ландшафти, рослинний і тваринний світ.

Соціально-економічні: культурні об’єкти, архітектурно-історичні пам’ятки, пам’ятки археології, етнографічні особливості території.

Рекреаційні об’єкти

Лікувальні

Об’єкти відпочинку

пансіонати для лікування,

санаторії-профілакторії,

дитячі санаторії

будинки відпочинку,

бази відпочинку,

пансіонати,

дитячі табори,

туристичні заклади

Найрозвиненішим є рекреаційні комплекси Криму, Карпат, приморських територій Одеської, Миколаївської, Донецької областей. Популярні курорти Криму — Євпаторія, Ялта, Алушта, Гурзуф та ін.

Важливим чинником лікувальної рекреації є наявність бальнеологічних ресурсів (запасів мінеральних вод).

Види ресурсів

Де знаходяться

1) бальнеологічні

західна частина України – Львівська, Закарпатська обл., південь –  Крим, Одеська обл.

2) бальнеогрязьові:

а) лікувальні грязі

на півдні функціонують курорти (Бердянськ, Євпаторія, Саки, Куяльницький, Хаджобейський та ін.)

б) торфові грязі

використовують на курортах Миргорода, Моршина, Немирова тощо

Лісові і паркові насадження сприяють розвитку фітолікувальної рекреації.

Гірськорекреаційні ресурси зосереджені в Карпатах і Кримських горах. У Карпатах знаходяться такі відомі кліматичні курорти, як Яремча, Ворохта, Космач та ін.; розвивається зимовий туризм.

До пізнавальних рекреаційних ресурсів належать пам’ятники історії, історико-архітектурні пам’ятники, пам’ятники сучасної архітектури тощо (Київ, Львів, Умань, Одеса, Кам’янець-Подільський та ін.). В Україні їх налічується близько 50 тис.

Таким чином, з огляду на рекреаційні ресурси, на Україні виділяють чотири рекреаційні зони: Чорноморсько-Азовську, Західноукраїнську, Дніпровсько-Дністровську, Поліську (через аварію на ЧАЕС не є перспективною для рекреаційного освоєння).

Природокористування

Використання людиною природних багатств України, ландшафтів та їх частин називається природокористуванням. Існує два види природокористування: раціональне й нераціональне.

Раціональне природокористування — таке використання природи, що включає її охорону, раціональне освоєння й перетворення.

Нераціональне природокористування призводить до зниження якості, виснаження природних ресурсів, погіршення, забруднення довкілля.

Види впливу на довкілля України: землеробський, меліоративний, промисловий, містобудівельний, транспортний, водогосподарський, лісогосподарський, військовий, рекреаційний та ін.

Природоохоронні заходи та території України спрямовані на захист природних ресурсів від господарської діяльності людини.

За даними Мінекобезпеки, до природно-заповідного фонду України входять 15 природних заповідників, 4 біосферних заповідники, 8 національних природних парків, 2292 заказники, 2958 пам’яток природи, 22 ботанічні сади, 11 зоологічних парків, 36 дендрологічних парків та 510 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, 25 регіональних ландшафтних парків, 741 заповідне урочище. У цілому загальну площу фонду доведено до 2274,54 тис. га, що становить 3,72 % від загальної площі України.

Використання й охорона природних умов та природних ресурсів

Геоекологічна ситуація в Україні пов'язана зі станом природних умов і природних ресурсів, з технологіями їх використання і добування, переробки та охорони.

Україна має сприятливі природні умови та значні й різноманітні природні ресурси, що визначає високий ступінь господарського освоєння її території. Але внаслідок активного використання природних багатств виникає проблема їх збереження, раціонального користування та відновлення. Глибоке дослідження антропогенного впливу дозволяє розробити систему природоохоронних заходів, спрямовану на покращення стану навколишнього середовища.

Верховна Рада України 1994 року ввела у дію Кодекс України про надра, який регулює раціональне використання надр та їхню охорону. Ідеї щодо раціонального використання мінеральних ресурсів:

— переобладнання гірнічодобувних підприємств з метою більш повної переробки сировини;

— комплексне використання сировини: виготовлення із відходів будівельних матеріалів, заповнення відходами кар'єрів і шахт;

— зменшення кількості видобутої сировини за рахунок використання нових синтетичних матеріалів;

— використання екологічно чистих альтернативних джерел енергії — Сонця, вітру, тепла Землі тощо.

Одним із головних і досить ефективних заходів охорони довкілля є заповідність. Більш як сто років минуло від часу започаткування активної форми збереження та відтворення незайманих ландшафтів України.

Зараз до складу природно-заповідного фонду України входять: 15 природних заповідників, 4 біосферних заповідники, 12 національних парків, 2292 заказники, 22 ботанічних сади, 11 зоологічних парків, 36 дендрологічних парків та 510 парків — пам'яток садово-паркового мистецтва, 25 регіональних ландшафтних парків, 741 заповідне урочище. У цілому ж загальна площа природно-заповідного фонду України становить 3,72 % від загальної площі території держави.

Характеристика функціонування територій

природно-заповідного фонду України

В Україні створено достатньо потужну базу природоохоронних комплексів та науково-дослідних закладів, що забезпечують позитивне вирішення проблем навколишнього середовища, які виникли внаслідок нераціонального використання природних умов і ресурсів.

 Для вирішення екологічних проблем ви пропонували створювати заповідники, заказники, парки. Давайте спробуємо розібратися, що це таке і чим вони відрізняються.

Заповідник – територія, на якій охороняється в природному стані все, що на ній знаходиться: земля, її надра, водні простори, живі організми; вилучається ця територія з господарської діяльності і передається у безстрокове користування.

         В Україні є 20 заповідників. З них найбільші – Асканія Нова, Чорноморський державний заповідник, Державний заповідник «Дунайські плавні», Український державний степовий заповідник, Луганський державний заповідник, Канівський державний заповідник.(Показ на карті з прикріпленням зелених прапорців)

Національні парки – це велика територія, на якій охорона природи поєднується з відпочинком людей і залученням їх до екологічного навчання. Це найбільша природоохоронна одиниця. Їх – 4 (Шацький, Азово-Сиваський, Карпатський, Синевір. Вхід  вільний) (Показ на карті з прикріпленням зелених прапорців)

Однією з найбільш розповсюджених в Україні форм заповідних об'єктів є заказники. Це ділянки територій чи акваторій, на яких протягом ряду років (або постійно) в певні сезони або цілий рік охороняються деякі види рослин чи тварин, або частина природного комплексу. Тут дозволяться обмежена господарська діяльність, яка не причиняє збитків об'єкту або комплексу, що охороняється. Дозволяється відвідування заказників  туристами, екскурсантами та іншими особами.

Серед заказників загальнодержавного значення можна виділити:

Зоологічний заказник "Брище"

Ботанічний заказник „Вишнева гора"

Лісовий загальнодержавний заказник „Висоцький"

Гідрологічний загальнодержавний заказник "Острівський"

Гідрологічний загальнодержавний заказник "Дібрівський"  (показ на карті )

Інші заповідні об’єкти: окремі дерева, урочища, джерела, ботанічні сади, парки, дендропарки.

Повітря

  1. група

Розкажіть про повітря за планом.

небо

  1. Який колір має повітря?
  2. Чи може повітря рухатися?
  3. Чи потрібне повітря живим організмам? Для чого?
  4. Чи може існувати життя без повітря?

 

 

 

 

  1. листья жгут1група

Розгляньте ситуацію. Розкажіть про негативний вплив людини на довкілля.

 

    Восени згрібають листя та запалюють багаття. І вулиця, і перехожі потопають у великих клубках диму.

 

 

            

 

  1. група

оляп 033Розгляньте ситуацію. Розкажіть про негативний вплив людини на довкілля.

 

Як забруднюється повітря під час роботи заводів та фабрик? Яких заходів потрібно вживати, щоб уникнути забруднення?

 

                             

 

оляп4 група

Розгляньте ситуацію. Розкажіть про негативний вплив людини на довкілля.

 

           

 

 

 

 

Водойми

1 група

Розкажіть про воду за планом.

 

  1. Який колір має вода?
  2. В яких трьох станах може бути вода?
  3. Чи потрібна вода живим організмам? Яким саме?
  4. Чи вірне твердження, що вода нас годує?
  5. Як пов'язаний електричний струм з водою?

 

                          

 

  1. забргрупа

Розгляньте ситуацію. Розкажіть про негативний вплив людини на довкілля.

 

        

 

 

 

 

оляп 032

  1. група

Розгляньте ситуацію. Розкажіть про негативний вплив людини на довкілля.   Відходи із підприємств часто виливаються у водойми.  Від цього потерпають риби та інші мешканці водойм.

 

 

           

 

  1. забргрупа

 

Розгляньте ситуацію. Розкажіть про негативний вплив людини на довкілля.

 

              

 

 

 

 

 

Грунт

 

Прочитайте звернення до вас землі. Зробіть висновок про бережливе відношення людини до грунту.

 

Важко мені, діти мої. Чи не я вас породила, чи не я вам сили даю?  Викохую для вас кожну травиночку, кожну квіточку, кожен кущик і кожне деревце. Всі свої багатства віддаю вам до останку, годую вас, захищаю братів наших менших – тваринок, пташок, жучків, черв'ячків…

   За що ж раните мене, діти мої, чом не шануєте? Адже на споєних отрутохімікатами полях не буде колосотися пшениця. Щоб розмокла, розчинилася, змішалася з землею кинута в лісі газета, потрібен рік. З порожньою консервною банкою це відбувається протягом кількох років. Для поліетиленового пакета потрібні десятиріччя. А розбите скло псуватиме мене вічно. Не брудніть мене, не засмічуйте, бо я ваша мати.

 

 

Тестові завдання

1. Під час екскурсії ти натрапив на замулене джерельце. Що ти зробиш?

    А) нап'юся води і піду;

    Б) розчищу від мулу;

    В) обкладу камінням, щоб не замулювалося.

2. Існує вислів, що вода дорожча за золото. Чому так говорять?

     А) води в природі більше, ніж золота;

     Б) без води людина проживе не більше, ніж 5 днів;

     В) без води немає життя.

3. Яких правил треба дотримуватися, щоб повітря було чистим?

     А) не спалювати опале листя;

     Б) не очищувати відпрацьовані гази;

     В) користуватися екологічно чистим транспортом.

4. Чому ліс називають природним багатством?

      А) ліс дає будівельний матеріал;

      Б) ліс дуже шумить під час вітру;

      В) ліс очищає повітря.

5. Яка природоохоронна робота ведеться в нашій країні?

      А) створено Червону книгу України;

      Б) вирубуються ліси в Карпатах;

      В) створюються заповідники.

 

 

 

Мозкова атака

- Де знаходяться корисні копалини?

- Чому їх називають корисними?

- Хто знаходить корисні копалини?

- Як називаються місця де є великі поклади корисних копалин?

- Якою корисною копалиною ми користуємося щодня у себе вдома?

- Які корисні копалини видобувають у нашій місцевості?

- Яку корисну копалину використовуємо на уроці?

- З якої породи виготовляють скло?

- Назвіть родичів крейди?

- З чого утворюється торф?

- Чому корисні копалини потрібно раціонально використовувати?

 

Група «Картографи»

F8FB17B5 -  Дізнатись, яким породам належать умовні позначки:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

             Кам’яне вугілля Граніт

 

 

 Мармур   Залізна руда

 

 

 Вапняк

 

 

Природничий - розподільний  диктант (таблиця)

        

Гірські  породи

 

тверді

рідкі

газоподібні

 

 

 

      

     (Учитель називає гірські породи, а діти записують у таблицю).

     Нафта, кам’яна сіль, граніт, пісок, глина, торф, кам’яне вугілля, природний газ,  вапняки, крейда.

Загадка

1. Чорне, блискуче, у воді не тоне, у вогні не горить?

                                                       (Кам’яне вугілля)

2. Земляне масло, але рідке, рідина, але з водою, а тепла виділяє багато!

                                                       (Нафта)

3. Буре, м’яке, із рослин складається, легко загоряється. Крихкий, легкий, бурого кольору. Використовується як паливо або добриво.

                                                       (Торф)

4. Під землею вогонь горить, а на плиті обід кипить.Безбарвний, горить синім полум’ям, виділяє багато тепла .

                                                       (Природний газ)

5. У воді народилась, на столі опинилась.

                                                       (Сіль)

  1. Що росте на камені? Сипуча корисна копалина. Використовується як  будівельний матеріал. (пісок)
  2. Не горить, а гасити доводиться. (вапно)
  3. Як розіллєш - вонюче, запалиш - горюче. (гас)
  4. Залізна..(руда)
  5. Міцний і важкий камінь. (граніт)
  6. З неї виготовляють посуд .(глина)
  7. Вапно, мармур, крейда - це (вапняки)

                 

Гра «Знайди слова»

а) П О І М С А О Б К (пісок)

б) В И А П М І Н Р Я О К (вапняк)

в) Г Л Е Ч И К-Е- Ч И К+И+К Н И Г А-К-И Г=? (глина)

г) Г Р А+Н+К І Т-К (граніт)

Чим багатий мій народ

Український народ споконвіку відрізнявся особливими душевними якостями. Найперша з них — надзвичайна гостинність. «Хлібом-сіллю» здавна зустрічали в Україні гостей, це символізувало особливе доброзичливе ставлення до них. Одразу саджали за стіл, частували найкращими стравами, гості в хаті ставали центральними особами.

Крізь віки прийшла до нас багата українська культура. Важко перелічити все те, що передали нам у спадщину наші пращури. Народ України по-своєму опанував абсолютно всі мистецькі галузі, переробив їх та надав особливого, притаманного лише йому колориту.

Перше знайомлення з культурою нашого народу відбувається ще в далекому дитинстві. Ніжна й любляча мати співає колискових пісень своєму немовляті, трішки пізніше розповідає йому невеличкі народні казочки, приказки й легенди.

Кожна подія в житті людини знаменується фольклором. Чи то весілля, чи то хрестини, чи то інше родинне свято — всюди виконуються пісні, використовуються народні звичаї та прикмети.

Багато українських письменників стали не лише історією нашої рідної літератури, але й важливою частиною загальноєвропейської. Такі письменники, як Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка вивели нашу літературу на загальносвітовий рівень, звернули на себе увагу інтелігенції всієї Європи.

Не менші досягнення й у галузі музичного мистецтва. Мало кому не відомі таки визначні українські композитори, як Лисенко, Вербицький, Ревуцький. Їх творчість стала неоціненним подарунком для культури нашої Батьківщини.

Україна — країна великих можливостей та не меншого потенціалу на майбутнє. Надра її повні «скарбів», безцінних дарунків самої матінки-природи. Чорне вугілля, нафта, сіль, залізо — це далеко не весь перелік її багатств.

Є не так багато країн у світі, чия природа була б такою ж різноманітною і прекрасною. На території України є засніжені круті гори, пустинний степ, таємничий, загадково-казковий ліс, чисті, прозорі річки, глибокі моря.

Можна до безкінечності перелічувати величезні багатства нашого народу, але справа не в цьому. Нам, наступному поколінню, яке отримало такий великий дарунок від пращурів, необхідно не лише підтримувати рівень України, але й підвищувати його, зробити все, щоб вивести її на загальносвітовий. Необхідно допомогти їй піднятись на вищу сходинку загальноєвропейського розвитку.

 

Культурна спадщина народу

 

Як часто в житті ми чуємо слово «культура». Цей вагомий термін увібрав у себе всі духовні й матеріальні надбання, створені людиною протягом усієї історії.

Самобутня національна культура українського народу є невід'ємною частиною світової культури. Своїм корінням вона сягає в сиву давнину.

 

Нині на державному обліку перебуває 152 тис. пам'яток культурно-історичної спадщини, з яких 56 тис. — пам'ятки історії, 7 тис. — пам'ятки монументального мистецтва, близько 15 тис. — пам'ятки містобудування та архітектури. Нерухомі святині зберігаються просто неба, а інші пам'ятки історії, матеріальної та духовної культури нації — у музеях України.

 

 На сьогодні в Україні існує проблема низької обізнаності населення про визначні об’єкти культурної  спадщини України,  причиною якого, зокрема, є брак інформаційних джерел та просвітницьких заходів відповідної тематики, а також недостатня мотивація  до дослідження цих питань. 
Наш каталог покликаний зробити популярною та загальнодоступною інформацію стосовно Національної культурної спадщини для всіх бажаючих, викликати зацікавленість у вивченні її історії, долучити до її захисту та збереження. 
  Підвищити культурну компетентність, сприяти вихованню поваги до української мови та культури, національних традицій, шанобливого ставлення до культурної спадщини України   поціновувачів та всіх бажаючих.

    Об'єкти культурної спадщини, що стали свідками багатовікової історії українського народу, хранителями його духовної й матеріальної культури та традицій, відіграють важливу соціальну роль; їхній вплив суттєво позначається на соціально-духовній атмосфері сучасного суспільства. Вони є основою Історичного й наукового пізнання минувшини, всебічного осмислення життя народу, його історичного минулого, сприяють вихованню моральних, естетичних і патріотичних почуттів грома­дян, становленню їхньої національної самосвідомості, загалом слугують розвиткові культури, освіти, науки, мистецтва.

 За всієї своєї самобутності національні культурні надбання Української держави є водночас невіддільною частиною і світової культурної спадщини, що зумовлює інтерес до них міжнародної спільноти.

Об’єкти нематеріальної культурної спадщини України

Відповідним наказом Міністерства культури визначено перші об’єкти (елементи) нематеріальної культурної спадщини України та затверджено зразок відповідної облікової картки.

   Об’єктами нематеріальної культурної спадщини України визнано та включено до переліку такі явища:

1. Козацькі звичаї, традиції, ігри, танці, трюки та вправи: майстерне володіння батогом, шаблею, списом, луком та стрілами, прийоми вольтижування (акробатичні вправи верхи на коні, що рухається), які застосовували українські козаки-воїни у XV-XVIII ст. (географічний ареал історичного та сучасного побутування – м. Запоріжжя, о. Хортиця; носій – кінний театр «Запорозькі козаки»);

2. Косівська кераміка як традиційне ремесло Карпатського регіону XVI-XXI ст. (ареал – Івано-Франківська обл., Косівський район, м. Косів; носій – Косівський інститут декоративно-прикладного мистецтва Львівської національної академії мистецтв);

3. Кролевецькі ткані рушники – використання традиційної техніки перебору з ремізно-човниковим ткацтвом, поєднання червоно-білих кольорів, орнаментика (ареал – Сумська обл., Кролевецький район, м. Кролевець; носій – КП «Кролевецьке художнє ткацтво»);

4. Опішнянська кераміка – техніка виготовлення розпису (ареал – Полтавська обл., Зіньківський район, смт Опішне; носій – ПП «Гончарний круг»);

5. Петриківський розпис – українське декоративно-орнаментальне малярство XIX-XXI ст. (ареал – Дніпропетровська обл., Петриківський р-н, смт Петриківка; носій – Петриківське КП «Центр народних ремесел Петриківщини»);

6. Писанкарство (ареал побутування – вся територія України, а також місця компактного проживання українців за межами України; носій – музей «Писанка» у м. Коломия Івано-Франківської обл.).

Два об’єкти з наведеного переліку – Косівську кераміку та Петриківський розпис –  2012 року було номіновано до репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

 

Українські звичаї — душа народу

У різних народів своя спадщина і звичаї, сформовані протягом століть або навіть тисячоліть. Звичаї — це обличчя народу, подивившись в яке ми відразу можемо дізнатися, що це за народ. Звичаї — це ті неписані правила, яким люди слідують повсякденно у своїх найменших домашніх турботах і найбільш важливій суспільній діяльності.

Споконвіку було трепетним ставлення до традицій. Навіть після прийняття християнства українці зберегли багато своїх народних стародавніх звичаїв, тільки об’єднавши їх з релігійними. І сьогодні, через тисячі років, вже непросто виявити грань, де в українських звичаях закінчується стародавня культура, а-де починається християнська.
Різдво
Одним з основних українських звичаїв є святкування Різдва. У передріздвяний день — 6 січня — святкують Святвечір. Основними стравами на Святий вечір є кутя — рисова або пшенична каша з медом, родзинками і маком, а також узвар — компот із сухофруктів з медом. Усього, за звичаєм, у Святвечір подають 12 пісних страв. А ось 7 січня, на саме Різдво, готують великий родинний стіл. Оскільки піст закінчився, на стіл подають різноманітні м’ясні страви.
За звичаєм, під вечір Різдва юрба колядників ходила з торбами для збору гостинців. Вони вибирали собі головного — Березу (або Березая), латкового (який збирав сало і ковбаси), скарбонаря, хлібоношу, зіркаря (носив зорю), танцюристів, дзвонарів, скрипалів та ін. Коляда тривала кілька ночей, поки не обходили кожен будинок у поселенні.
 

Масляна

Ще один популярний український звичай — тиждень Масляної. Це свято існувало на Русі ще в дохристиянські часи. Звичай передбачає проводи зими і зустріч весни. Після появи християнства на Русі Масляну відзначають в останній тиждень перед Великим постом. Основні відмінності свята — це млинці й народні гуляння.
У Древній Русі млинець вважали символом сонця, оскільки він, подібно до сонця, теж жовтий, круглий і гарячий, і вірили, що з’їдаючи млинець люди отримують частинку його тепла й сили.

Великдень
Звичай фарбувати яйця — обов’язковий атрибут свята Великодня. Свято Воскресіння Господнього або Великдень святкують у перший тиждень після весняного рівнодення і повного місяця. Разом із людьми його відзначає і природа, що пробуджується.
Родинний обід цього дня готують особливо урочисто і прикрашають квітами. Звичай фарбувати яйця — обов’язковий атрибут свята. Також на Великдень існує звичай вітати один одного радісним вигуком «Христос воскрес!», на що відповідають — «Воістину воскрес!» Це привітання висловлює радість віруючих, аналогічну радості апостолів, які дізналися про воскресіння Христа.

Легенда про писанку.

Звичай фарбувати яйця — обов’язковий атрибут свята Великодня. Фото: photos.com   Одна  з легенд говорить про те, що доля світу залежить від того, скільки писанок пишуть люди на землі щороку. Доки пишуться писанки, світ буде існувати, а коли не стануть їх писати, тоді зло у вигляді диявола звільниться із своїх пут і знищить увесь світ. Цей диявол живе під землею, прикутий ланцюгами до скелі. Щороку він посилає своїх слуг на землю, щоб вони перевірили, чи пишуться ще писанки і чи багато їх. Якщо так, то залізні пута затискають його міцно, і він втрачає силу, тому що людська любов перемагає зло.

 

 

Легенда про крашанку

   Коли Ісус Христос воскрес, то перелякані воїни, які охороняли його гробницю побігли сповістити своєму сотнику про це диво. Сотник в цей час снідав, перед ним лежали варені яйця. Коли воїни сповістили йому, що Ісус воскрес із мертвих, він дуже розлютився і закричав на них. «Як з мертвого може статися живе?» І враз сталося диво! Яйця на тарілці почервоніли! Приголомшений сотник промовляв: «Вірю вам, що той замучений воскрес і що він був Бог».

Повір′я

  • Які ви знаєте ігри, повір′я пов′язані з освяченими яйцями?

1. Діти б′ють яйце об яйце. Так перевіряли чий батько сильніший.

2. Коли будували дім, у фундамент обов′язково закладали крашанки на щастя і на радість.

3. Якщо свячену крашанку тричі обнести навколо хати, яка горить, то пожежа погасне.

4. Дівчата беруть найкрасивішу крашанку, кладуть у миску з водою і вмиваються, щоб буди вродливою і красивою.

Загадки на Великоденну тему.

1. В одній бочці два тіста, а не змішуються (яйце).

2. Кинути вгору – то біле, кинути на землю – то жовте.

3. Пуд води, пуд солі варю, варю – не солоне.

4. У фарбах катається, до церкви збирається (крашанка).

5. Що святіше за хліб? (пасха)

Продовжить прислів′я.

1. За тиждень Великдень, недалечко червоне … (яєчко)

2. Будь здоровий, як вода, а великий, як … (верба)

3. Красна ріка берегами, а Великдень … (пирогами)

Писанка – символ Української культури.

У Канаді в місті Вегревіль у 1981 році було збудовано пам′ятник першим українським іммігрантам у вигляді величезної писанки. Вона стоїть на підвищенні і дивує усіх своєю красою.Бережімо писанку, бо вона є нашим символом і оберегом від зла.
 

Трійця
Згідно з Біблією, цього дня на апостолів зійшла благодать Святого Духа. В Україні свято Трійці відзначають 3 дні — Зелений або Клечальний тиждень, Клечальний понеділок і Богодухів день.
На Зелений тиждень, згідно з повір’ями, треба бути обережними, оскільки це день активності потерчат, мавок, русалок та іншої нечистої. На Зелений тиждень, за українськими звичаями, дівчата ворожать. Вони йдуть до ставка і пускають вінки за водою, і якщо вони зійдуться, то вважається, що дівчина в цьому році має вийти заміж. У Зелений тиждень також відвідують на кладовищі своїх померлих родичів.
У Клечальний понеділок після церковної служби, за традицією, освячують поля, щоб Бог захистив їх від пожеж та граду. Діти влаштовують ігри.
Богодухів день особливо відзначають дівчата. Вони організовують різні забави, наприклад, «водити Тополю». Її суть полягає в тому, що вибирають найкрасивішу дівчину, яка й відіграє роль Тополі. Красуню прикрашають вінками так, щоб її ніхто не міг упізнати. У супроводі веселої ватаги Тополя ходить від хати до хати, і господар кожної повинен їй щедро віддячити гостинцями.

Івана Купала
Івана Купала, або Іванів день, — є одним із народних обрядових звичаїв. Його історія йде в дуже глибоку старовину. Свято пов’язане з періодом літнього сонцестояння, поворотом сонця до зими. Його відзначають у ніч на 7 липня або за старим стилем 24 червня, коли чарівна краса природи створює казковий краєвид, де і відбуваються магічні купальські забави.
Ніч на Івана Купала, найчастіше дуже темна, а чари в цю ніч особливо могутні. У цю пору, за повір’ями, дозріває багато магічних рослин, які потрібно зібрати до схід сонця. Цілющою є купальська роса, якою, за звичаями, необхідно вмитися.
У цю ніч прокидається «нечиста сила», чути гомін тварин, розпускається папороть, вона займається дивним вогнем, відразу гасне й обсипається. Тому, хто зірве цю квітку, відкриються багатства всієї землі і він отримає всемогутність. Широко відомі купальські ворожіння: дівчата кидають вінки у воду і спостерігають за ними, чий вінок швидше за всіх попливе, та і вийде заміж раніше за інших.

Старовинні звичаї — скарб українського народу та культури. Хоча всі ці рухи, обряди і слова, які складають народні звичаї, на перший погляд не мають ніякого значення в житті людини, але вони віють на серце кожного з нас чарами рідної стихії і є живущим бальзамом для душі, який наповнює її потужною силою.

 

Культурна спадщина українського народу.

Сім чудес України.

Національний історико-архітектурний заповідник "Кам'янець"
Місто Кам’янець-Подільський

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8467/content/kamenec.jpgКам'янець-Подільський – місто, що зберегло дух середніх віків. Тут Ви побачите одну з найбільших оборонних споруд України, фотецю, що займає провідне місце у світовій історії оборонного зодчества. Літопис приписує будівництво кам'яної фортеці литовським князям Корятовичам, які правили князівством у 60-90-х рр. XIV cт. Високий скелястий берег р. Смотрич, живописний краєвид, величезні вежі з таємничими латинськими надписами...

Старе місто функціонує як унікальний містобудівний комплекс площею 121 га, відокремлений від решти районів міста глибоким каньйоном р. Смотрич.
Архітектура Старого міста - заповідника зберегла зразки культур різних народів (українців, поляків, вірмен, турків і росіян) та релігій (православної, католицької, іудейської, мусульманської), а саме: Турецький мінарет 17 ст.; - турецький та вірменський бастіони 17 ст.; Миколаївська (вірменська) церква 14 ст.; дерев'яна Хрестовоздвиженська церква 18 ст.; монастирські комплекси 15-18 ст. орденів Домініканів, Францисканів.

Однією з унікальних інженерних споруд заповідника є Замковий міст, що з'єднує місто та Замковий комплекс.  Він викликав немало суперечок щодо свого походження. За однією з гіпотез, міст було зведено римлянами у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію.

Завдяки унікальному поєднанню містобудівної, архітектурної, історичної спадщини Старого міста з ландшафтом каньйону р. Смотрич „Культурний ландшафт каньйону" визначено кандидатом до Списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

До нашого часу збереглася система потерн (ходів) і казематів. Денна вежа призначена для спостерігачів. Уявіть, можна піднятися на неї кожному і насолодитися оспіваним українським краєвидом!
Невід'ємною частиною Старого міста, його перлиною, є Стара фортеця, яка стала візитною карткою Кам'янця-Подільського, його символом.
Історія заснування фортеці починається в XII столітті. Немов продовження кам'яних скель височать башти фортеці.

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8467/content/lavra.jpgОдинадцять башт входять до складу фортеці, кожна має свою назву і свою історію. Так, наприклад, найвища башта названа Папською тому, що була збудована на кошти, виділені папою римським Юлієм II. Ще її називають Кармелюковою, бо в ній тричі був ув'язнений Устим Кармелюк. У Чорній (кутовій) башті знаходиться криниця глибиною 40 м і в діаметрі 5 м видовбана в скалі. Досі в її стінах збереглося величезне дерев'яне колесо з пристроєм для підняття води на поверхню.

Києво-Печерська Лавра
 (Місто Київ)

Києво-Печерська лавра - православний монастир, заснований у 1051 році монахами Антонієм і Феодосієм у печерах біля літньої княжої резиденції Брестово поблизу Києва.
В одинадцятому столітті монастир став центром розповсюдження і затвердження християнства в Київській Русі. У дванадцятому столітті монастир отримав статус "лаври" – головного великого монастиря.
У вісімнадцятому столітті Києво-Печерська лавра стала найбільшим церковним феодалом на Україні. Їй належали три міста, сім містечок, біля двохсот сіл і хуторів, більше семидесяти тисяч кріпаків, дві паперові фабрики, одинадцять цеглових і шість скляних заводів, більше ста шестидесяти винокурень і вітряків, біля двохсот шинків, два кінних заводи.

Києво-Печерській лаврі було підпорядковано багато дрібних монастирів і так названі пустелі (зокрема, Китаєвська, Микільська та інші під Києвом) з їхніми угіддями і кріпаками на Україні, в Росії і в Білорусії.
Свого часу Києво-Печервська лавра зіграла важливу роль у розвитку давньоруської культури, була центром літописання. Тут перекладалися на церковно-слов'янську мову і переписувалися твори іноземних авторів. У лаврі працювали відомі літописці Нестор (автор "Повести временных лет"), Нікон, Сільвестр. У тринадцятому столітті було складено "Києво-Печерський патерик" - важливе джерело історії Києва.

Києво-Печерська лавра здійснювала широке будівництво ще з одинадцятого століття (Успенський собор, Троїцька надвратна церква). Наприкінці дванадцятого століття навколо Києво-Печерської лаври було возведено оборонні стіни (у 1240 році вони були зруйновані ордами Батия). У 1698-1701 році паралельно до них було споруджено нові фортечні стіни з бійницями і баштами. У 1731-1744 році споруджено велику лаврську дзвіницю, висота якої - 96,52 метра.
На території лаври поховано багато видатних осіб, зокрема, біля трапезної - генеральний суддя українського війська В.Кочубей і полтавський полковник І.Іскра. У Спаса на Брестові церкви - засновник Москви Юрій Долгорукий.

У музеях і фондах, розташованих на території Києво-Печерської лаври, можна побачити рукописи стародрукованих книг, колекцію тканин і вишивок. Особливий інтерес викликає колекція з дорогоцінних металів, стародавні гравюри і твори сучасних художників.

Існує легенда, за якою місце, де тепер тече Дніпро, було морем. Коли Святий Андрій прийшов в Київ і поставив на горі, де тепер стоїть Андріївська церква, хрест, тоді все море пішло вниз. Але частина його залишилась і сховалась під Андріївською горою. Коли пізніше на цьому місці збудували церкву, то під престолом відкрилась криниця. В Андріївській церкві немає дзвонів, так як, за легендою, при першому ж ударі вода прокинулась би і залила б не лише Київ, а й все Лівобережжя.

Державний історико-архітектурний заповідник
 "Хотинська фортеця"
 (Місто Хотин Чернівецької обл.)

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8467/content/hotin.jpgФортеця, яка пережила століття і бачила під своїми мурами полчища воїнів Османської імперії, повстанців Мухи, народних месників Дитинки, вояків Дмитра Вишневецького, Петра Дорошенка... Розташований на важливих транспортних магістралях, Хотин  завжди привертав увагу завойовників. Під час визвольної війни українського народу проти польської шляхти у Хотин двічі вступали війська Богдана Хмельницького.

Хотин, що приваблює туристів з усього світу, одне з найдавніших міст України, нещодавно відсвяткував своє 1000-річчя. На початку XI ст. київський князь Володимир Великий створив систему прикордонних фортець на заході й півдні своєї держави, у тому числі Хотин.

Назва міста, ймовірно, походить від дієслова "хотіти": це місце було завжди бажане для древніх поселенців, вони завжди хотіли жити у цьому красивому і багатому краї (інші версії пояснюють походження назви міста від слов'янського імені Хотин або від імені вождя даків Котизона).
Спочатку це була невелика, збудована східними слов'янами на місці давнього поселення дерев'яна фортеця, яка захищала їх від численних завойовників. Поряд з нею і одночасно з нею існувало неукріплене селище.

Перша кам'яна фортеця була невеликою. Вона була розташована на самому мисі, там де сьогодні стоїть північна башта і простягалася на південь до теперішнього комендантського палацу. Впродовж віків її неодноразово реконструювали та розширювали, руйнували завойовники і знов відбудовували.
Наприкінці XIV ст. Хотин увійшов до складу Молдавської держави. Завдяки міцній твердині і вигідному розташуванню, Хотин став центром розвитку ремесел і торгівлі, які в свою чергу сприяли розквіту культури та економіки міста. Місто було важливим митним пунктом в європейсько-азіатській торгівлі.
Впродовж XVI-XVII століть Хотин переходив з рук в руки, ним володіли і польські королі, і турецькі феодали, неодноразово місто визволяли запорозькі козаки. У вересні - на початку жовтня 1621 року біля стін Хотинської фортеці проходили події знаменитої Хотинської війни, яка прославила запорозьких козаків і їхнього гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного і стала зламним моментом в історії Османської імперії. Перемога під Хотином врятувала Західну Європу від вторгнення яничар, справила сильне враження на всі народи і знайшла свій відголос в літературі.

Сьогодні Хотин - одне з найбільших міст Чернівецької області, важливий промисловий, туристичний і культурний центр Буковини. У вересні 1991 р. під час свята з нагоди 370-річчя Хотинської битви було відкрито монумент на честь гетьмана України Петра Сагайдачного.

У Хотинській фортеці проводилися зйомки багатьох популярних художніх фільмів: "Гадюка", "Захар Беркут", "Балада про доблесного лицаря Айвенго", "Три мушкетери", "Чорна стріла", "Стара фортеця", "Стріли Робін Гуда". Серед недавніх - екранізація кіностудією їм. Олександра Довженка твору відомого українського письменника Юрія Мушкетика "Яса".

Беручи до уваги багаті історичні традиції міста, в 2000 році постановою Кабінету Міністрів України був створений Історико-архітектурний заповідник "Хотинська фортеця". А у вересні 2002 року древнє місто відзначило свій 1000-літній ювілей.

 

Національний дендрологічний парк "Софіївка"
(Місто Умань)

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8467/content/sofievka.jpgУманський парк "Софіївка" є шедевром і зразком світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII – початку XIX сторіч.
Національний дендрологічний парк „Софіївка"  є одним з найвидатніших творінь світового садово-паркового мистецтва кінця ХVІІІ — першої половини ХІХ ст.

Сучасна „Софіївка" поєднує в собі функції в першу чергу „Історичного саду", згідно з Флорентійською хартією, науково-дослідного інституту Національної академії наук України, центру мобілізації та акліматизації рослинного різноманіття Правобережного лісостепу України, навчально-виховної бази, туристичної установи, музею садово-паркового мистецтва.

Парк розкинувся на площі 154,7 гектарів на узбіччі старовинного міста Умань Черкаської області. Заснований парк у 1796 році багатим польським магнатом Станіславом Потоцьким на честь своєї дружини красуні-гречанки Софії, і був подарований їй в день її янгола у травні 1802 року.
Ідея створення парку в романтичному стилі з використанням римської і грецької міфології належала самій Софії. Дивовижні пейзажі, екзотичні рослини, античні скульптури, водойми, каскади, фонтани, камінні гроти - все це можна побачити, відвідавши парк. Цей шедевр вражає відвідувачів своєю красою вже протягом 200 років. Туристичний сезон в Умані триває весь рік. Потік відвідувачів не зменшується ні влітку, ні взимку.

Старовинними алеями парку бродили Олександр Пушкін і Тарас Шевченко, Іван Котляревський і Сергій Волконський, Павло Пестель і Михайло Бестужев-Рюмін, Володимир Сосюра и Максим Рильський. Сотні наших славних земляків далекого і близького минулого відвідували цей парк.
Багато  легенд складено і про саму Умань, одне із старовинних міст України. Місто героїчної та багатостраждальної долі. Ним володіла польська шляхта, його палили й розгромлювали вщент татари і турки, але воно знову й знову піднімалося з попелу. В Умані до сих пір знаходять залишки підземельних ходів, які служили місцевим мешканцям сховищами і своєрідними укріпленнями.

 

Софія Київська
 (Місто Київ)

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8467/content/sofiya.jpgСофійський собор - всесвітньо відома пам'ятка архітектури і монументального живопису ХI століття. Дивне відчуття охоплює кожного, хто переступає поріг славетної Софії Київської. Десь поза стінами залишається гомінливе сьогодення, віки розступаються, і постає далеке минуле...
Заснування собору згадується в літописах як під 1017 р., так і під 1037 р. Будівничим Cв. Софії літописці називають великого київського князя Ярослава Мудрого. Джерела свідчать, що в цій справі Ярослав завершив починання свого батька Володимира - хрестителя Русі. Присвячений Премудрості Божій, собор, за задумом творців, мав утверджувати на Русі християнство.

Упродовж сторіч Софія Київська була головною святинею Русі-України - "митрополією руською". Собор, як головний храм держави, відігравав роль духовного, політичного та культурного центру. Під склепінням Cв. Софії відбувалися урочисті "посадження" на великокняжий престол, церковні собори, прийоми послів, затвердження політичних угод.

При соборі велося літописання і були створені перші відомі на Русі бібліотека та школа. На честь заснування Ярославом 1037 р. софійської бібліотеки перед входом до собору в 1969 р. було встановлено пам'ятний знак (скульптор І.Кавалерідзе).

Софія — свідок й безпосередній учасник життя Києва протягом багатьох сторіч. Вона пережила навалу орд степових кочовиків у грізному 1240 році, періоди занепаду й відродження міста у XIV—XVI століттях, бачила національно-визвольну боротьбу українського народу під керівництвом Богдана Хмельницького проти польсько-литовських феодалів у XVII столітті.

Великих збитків було завдано музею під час Великої Вітчизняної війни. Хоч сам Софійський собор не зазнав руйнування, однак були пограбовані архіви музею, вивезені цінні фрески XII століття з Михайлівського Золотоверхого монастиря, що зберігалися у храмі. Лише після війни їх повернули музею в пошкодженому вигляді.

 

Херсонес Таврійський
(Місто Севастополь)

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8467/content/hersones.jpgЦе місто-держава мало довге життя - майже дві тисячі років - і його історія є частиною історії Древньої Греції, Древнього Риму та Візантії...
Місто Херсонес було засноване древньогрецькими колоністами більше ніж 2500 тисячі років тому на південному заході Криму. Нині його руїни - одна з найвизначніших пам'яток Севастополя.
Околиці міста були заселені різноманітними племенами, мирними та ворожими, а в середні віки, коли Херсонес набуває статусу християнської столиці півострова, навколо нього з'являється безліч монастирів та скитів, а також знамениті печерні міста. В кінці XIV століття навала кочівників поклала кінець існуванню міста, а його руїни поховала земля.

Лише в 1827 році на цьому місці розпочалися розкопки, які майже відразу принесли Херсонесу ще одну назву - "Руська Троя". Масштаб досліджень та велика кількість археологічних пам'яток, що потребують збереження, спричинили до створення Національного заповідника "Херсонес Таврійський".

Територія заповідника охоплює розташування стародавнього грецького міста - Херсонеса Таврійського, що виникло тут, на узбережжі Чорного моря, у 5 ст. до н. е.
Місто було огороджене могутніми оборонними стінами і розплановане за схемою, поширеною тоді в грецькому та римському світі. До наших днів збереглося багато давніх споруд. Серед них елліністичний театр, римська цитадель, середньовічні християнські храми, житлові квартали, вулиці, гончарні майстерні, рибозасолованне обладнання, колодязі та ін.

Територія досліджується археологами уже 170 років. За цей час відкрито більше третини міста. Серед археологічних знахідок є унікальні предмети - присяга громадян Херсонеса, декрети, фрески, мозаїки, шиферні ікони християнських храмів, написи-присвяти, численні побутові предмети. Загалом музейні зібрання заповідника нараховують понад 200 тис. експонатів.

Херсонес виник наприкінці VI ст. до н.е. і проіснував до початку XV ст. н.е. Протягом двох тисячоліть, за часів розквіту стародавньої Греції, Риму та Візантії Херсонес був значним центром культури на Кримському півострові. Херсонес відіграв також особливу роль у взаємовідносинах між Візантією та Київською Руссю і був провідним центром розповсюдження християнства на східнослов'янських землях.

Херсонес та його сільськогосподарська округа (хора) насичені пам'ятками, які в унікальному автентичному стані збереглися до сьогодення тільки на цій території та є надбанням світової цивілізації.
Комплекс пам'яток, що входить до складу заповідника "Херсонес Таврійський", має не тільки національне значення, а і міжнародне. До його складу входять:

  • 5 археологічних комплексів - городище Херсонеса Таврійського, некрополь Херсонеса в Карантинній, фортеця Чембало, фортеця Каламіта, античні земельні наділи та садиби;
  • 11 пам'яток архітектури на території городища та фортеці Каламіта.

 

Національний заповідник-острів "Хортиця"
(Місто Запоріжжя)

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/8467/content/hortica.jpgОстрів "Хортиця" є найбільшим островом на Дніпрі, унікальність якого в рідкісному поєднанні на одній території різноманітних природних комплексів – цілинних степів, байрачних та плавневих лісів, наскальної рослинності, рідкісних та зникаючих видів рослин, пам’яток геології... Весь острів з 1993р. є Національним заповідником.

Географічне нагромадження скель, печер, гротів, окремих валунів, представляють гірський зразок ландшафтних зон України. Найпомітніші вершини мають свої імена, історія яких тісно пов’язана із періодом козаччини. Зокрема, скеля Вища Голова, Думна скеля, Совутина, Чорна, Дурна, Середня Голова.

На Хортиці в мініатюрі представлені зразки усіх ландшафтних зон України. До новітніх часів степовим ділянкам поталанило зберегтися, насамперед, на східних схилах, уздовж узбережжя Старого Дніпра. Кількість видів рослин, що знайшли собі прихисток на прадавніх степових ділянках, перевищує 600 видів.

Балки та урочища, які помережили степові схили, теж ведуть свій іменний родовід од запорожців: Наумова, Костіна, Шанцева, Громушина, Музичина, Велика Молодняга, Корнієва, Ганнівка, Крутенька, Зміївка, Похмурий Яр...

Нині цьому невеличкому куточку (327 гектарів – приблизно восьма частина острова) воістину немає ціни. Свого часу каховська повінь заповнила тут деякі улоговинки, і до відомих з давніх давен п’яти озер додалися ще більше, ніж півтора десятка крихітних водоймищ, де розкошують латаття біле, глечики жовті, рогіз, очерет, комиш, осока, ірис, водяний горіх.

За наявності бурхливого Каховського "моря", хортицькі озера завдяки своїй усамітненості, стали головним нерестилищем (тут мешкає близько 50 видів риб) у цій частині Дніпра. У плавнях та поблизу них мешкає понад 200 видів птахів (усього в Україні їх трохи більше 300 видів); близько 30 видів ссавців та плазунів, в озерах мешкає найменший у світі (в діаметрі – в межах сантиметра) вид папороті – сальвінія плаваюча.

Музей історії запорозького козацтва на острові відкрито 14.10.83 року. Сьогодні під зводами Музею зібрано більше 30 тисяч предметів, які охоплюють історичний період від палеоліту до ХІХ століття поточної ери. Експозицію доповнюють чотири діорами.

Особливістю хортицького Музею є те, що, по-перше, вельми оригінально оформлене саме приміщення: гранітні пластини, припасовані одна до одної, створюють враження, ніби відвідувачі рухаються печерою, біля стін якої розташовано мовчазні реліквії різних ер та епох.
По-друге, переважна більшість експонатів зібрані-знайдені саме на Хортиці та на хортицькому довкіллі. Це кам'яні знаряддя праці, кераміка, зброя, якорі, фрагменти старовинних суден, стовбур дуба, який був зрубаний кілька тисячоліть тому і стільки ж пролежав на Дніпровому дні.

Улітку 1843 року 29-річний Шевченко подорожував по Україні, відвідав Олександрівськ, побував на Хортиці. У травні 2005 року, з допомогою краєзнавців, визначено маршрут, яким ходив по Хортиці поет, і оздоблено його сімома гранітними брилами. На брилах висічені рядки із творів Великого Кобзаря, де згадується Хортиця і Великий Луг Запорозький. Таким чином, виник меморіально-туристичний маршрут "Тарасова Стежка", який полюбився запоріжцям і гостям міста і Хортиці.
Будівництво історико-культурного комплексу "Запорозька Січ" було урочисто відкрите 14 жовтня 2004 року, на свято Покрови пресвятої Богородиці, в День українського козацтва.

Загальна територія історико-культурного комплексу 3,5 гектарів. Місцем розташування нашої "Запорозької Січі" обране мальовниче північно-східне узбережжя Хортиці, з якого відкривається чудовий краєвид на Дніпрогес, скелі та острови, що нагадують колишні грізні Дніпрові пороги.


Культурна спадщина народу   

  1. Яке місто називають скарбницею давньоруської культури

        а) Львів ;                        б) Київ.

  1. Як називається головна вулиця нашої столиці ?

         а) Б. Хмельницького ;   б) Хрещатик.

  1. Визнач. державне свято чи релігійне.

          а) День Конституції України__________________

          б) Івана Хрестителя_________________________

          в) День Незалежності України________________

  1. Які історичні пам”ятки збереглися у твоєму селі ?
  1. Коли відзначають Різдво Христове ?

          а) 7 січня ;                 б) 17 січня.

  1. Які традиції пов”язані зі святами : Великодня та Івана Купала?

         Великодня______________________________________________________________________________________________________________________

         Івана Купала__________________________________________________

 

Конкурс «Дерево мудрості»
(Учням пропонується закінчити прислів’я)
- «Без верби і калини…» (немає України).
- «Людина без рідної землі…» (як соловей без гнізда).
- «За рідний край…» (життя віддай).
- «Та земля мила…» (де мати народила).
- «За народ і волю…» (віддамо життя і долю).
- «Жити - …» (Вітчизні служити).
- «Нема на світі другої України…» (немає другого Дніпра).

Відновити вірш

д р а й о л а н у с У к

К е и р і с о ш у й е, я р

р щ й к м а в’ и, й, а щ с а

а й, р й о ш ї б о г о ь ї

с и і и в а н ю б і з т н

и в д н а н а. Л е р в е а!

 

Вірш про Україну.

Ось небо блакитне і сонце в зеніті!

Моя Україна найкраща у …. (світі!)

Моя Україна – це ліс і озерця,

Безмежні степи і чарівні … (джерельця.)

Красиві пейзажі і гори високі,

Маленькі струмочки і річки… (глибокі.)

Міста старовинні і замки прекрасні,

Великі будови і дуже …(сучасні.)

Сади чарівні, мальовничії села,

Моя Україна – це пісня … (весела.)

Це щира, багата, як світ її мова,

Крилата така, мелодійна … (чудова.)

Її обереги верба і калина,

Найкраща у світі – …( моя Україна.)

Бо нам найрідніші Вітчизна і мати.

То як же нам, дітям, її не кохати!

Моя Україна – козацькая слава!

Така волелюбна й мирна …  (держава.)

Вона дорога нам, і рідна, і мила,

Бо світ перед нами, як мати, … (відкрила.)

Вітчизна свята, дорога Україна,

Для кожного з нас ти у світі – … (єдина.)

 

 

Блиць-турнір «Моя Батьківщина»

-  На якому ж ряді діти були уважнішими, спостережливішими, ми дізнаємось, коли отримаємо відповіді на поставлені запитання.

1. Скільки кольорів має прапор України? (Два.)

2. Як співають і слухають Гімн? (Стоячи.)

3. Синонім до слова «держава»? (Країна.)

4. Що зображено на державному Гербі? (Тризуб.)

5. Яка головна річка України? (Дніпро.)

6. Які моря є в Україні? (Чорне й Азовське)

7. Коли святкується День Незалежності України? (24 серпня)

8. Хто є Президентом нашої держави? (Віктор Янукович)

9. З якою державою Україна межує на сході? ( З Росією.)

10. Як називають людину, що любить свою Батьківщину? (Патріот.)

11. Закінчить прислів’я: «Нема без кореня рослини, а нас людей без …(Батьківщини.)

12. Хто був, є  і залишається в серцях українців Кобзарем? (Т. Шевченко.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Внесок українців у винаходи людства , інші досягнення ( науці, культурі, спорті)

Мета : формувати загальнокультурну, навчальну, пізнавальну, соціальну, інформаційну, комунікативна компетентності та компетентність самостійно навчатися;

- ознайомити учнів з поняттями  «досягнення»;

- обговорити складові успіху;

- на прикладах відомих людей показати шлях до здійснення мети;

- поглиблювати знання людей про видатних людей;

розвивальна:

- розвивати вміння аналізувати і робити висновки;

- розвивати навички пошукової активності;

- розвивати пізнавальний інтерес;

виховна:

- виховувати працьовитість,наполегливість;

- виховувати бажання задумане доводити до кінця.

Ми оточені речами, якими повсякчас користуємося, навіть не замислюючись, звідки вони взялись, хто їх придумав і як вони змінили на краще життя людей.

Винахідництво є одним із найважливіших видів активної творчої діяльності людства. В усі часи воно допомагало людині в освоєнні дикої природи, починаючи з видобування вогню і завершуючи польотами в космос. Винаходи завжди були пов’язані з розвитком технічного та економічного потенціалу суспільства, а винахідники своєчасно знаходили теоретичні та практичні вирішення нагальних технічних проблем, тобто ставали творцями нових можливостей для суспільства.

   Винахідництво — це передусім технічна творчість, саме воно є рушійною силою прогресу. З винаходу першого знаряддя праці й розпочинається історія людства. Можна вважати, що витоки винахідництва сягають своїм корінням сивої давнини. Мабуть, початок цього процесу поклало прагнення наших далеких предків задовольнити природні потреби: аби добути їжу й захистити своє життя, люди спочатку використовували предмети, що їх оточували (каміння, палиці тощо), тобто послуговувалися речами, створеними самим Творцем. Аж згодом, пильно спостерігаючи за природою і наслідками своїх дій, вони навчилися спершу удосконалювати знайдені предмети, а потім і виготовляти знаряддя праці.

Три найкорисніших винаходи в історії людства

Наша спільна історія - це історія всього людства, яка була тісно пов'язана з постійним прогресом. Технології - це найдорожче і найбільш значуще досягнення людства, яке ми розвиваємо і сьогодні. Багато винаходів вже старіли, але без початкових кроків не було б великих звершень, які стали вінцем прогресу сьогодні.

Саме сьогодні людина може придбати практично будь-який гаджет. Багато винаходів були виготовлені саме для того, щоб заощадити наш час і зробити побут простіше. Сучасні винахідники піклуються про природу і екологію в цілому, роблячи свої винаходи безпечними для людини та навколишнього середовища. Так, можна придбати зарядний пристрій на сонячних батареях, що дуже практично і екологічно.

Науково-популярні новини пропонують вам заглянути в глибину історії і згадати, з чого все почалося.

Перші кроки

Найперше і найголовніше відкриття людини - це вогонь. Саме вогонь зігрів наших предків і став захистом для них в суворі часи виживання первісних людей. Люди відкрили для себе масу корисних властивостей вогню: відганяти хижаків, зігріватися, робити смачнішою і кориснішою їжу.

Багато тисячоліть люди користувалися домашнім вогнем, підтримували в ньому життя, адже головним джерелом видобутку вогню була природа. «Дикий вогонь» (природні катаклізми: пожежі і попадання блискавки в дерева) люди приручали, несли в свої печери і там підживлювали його.

Потім людина навчилася добувати вогонь самостійно, що вирішило безліч проблем пов'язаних з виживанням. А й розвитку культури також допоміг вогонь. Приготування їжі та посуду, обпалення кераміки - це все стало можливо завдяки вогню.

Воювати наші предки також ходили, заручившись підтримкою полум'я.

 

Колесо вже винайшли

Другий за важливістю винахід - це, мабуть, колесо. Праця була нашим предкам не чужою, методи і способи забезпечення себе і своїх рідних теплом і їжею розвивалися. Людина перейшла від збирання і полювання до більш творчої праці, стала працювати на полях, орати землю, ростити худобу та птицю, всі ці заняття вимагали фізичної сили.

Спочатку наші предки підкладали під порожнисті колоди камені округлої форми, щоб було легше волочити вантаж до місця призначення - це були перші кроки до винаходу колеса.

Перші вози з круглими колесами були важкі, тому в класах почали обрізати зайве дерево. А щоб колесо не стиралоася швидко об вісь, його вирішили мазати дьогтем і жиром.

Третій кит, на якому тримається людство

Практично всі вчені сучасності згодні з тим, що без писемності у людства не було б шансу досягти таких висот, як сьогодні. Завдяки тому, що ми навчилися символьно зберігати і передавати інформацію, ми можемо ділитися з нащадками, примножувати свої знання і зберігати їх для користі майбутніх поколінь.

Як відомо, ще печерні люди зображали фрагменти свого побуту на стінах своїх осель або на скелях. Наскальний живопис дав нам можливість зазирнути у найпотаємніші віхи історії людства, дізнатися, хто ми і через що пройшли наші предки.

Перше письмове слово з'явилося ще близько 4 тисяч років до Різдва Христового. Піктографія - найдавніший вид письма.

Взагалі людство навіть намагалося створити єдину мову. Наприклад, есперанто (мертва мова, тому що вийшла з ужитку) або латинь, тепер використовується в навколонауковій та науковій областях, найчастіше.

Сьогодні винаходи українських вчених мало відомі в світі. Але ж наші співвітчизники залишили глибокий слід в історії світової науки. Згадаємо лиш декілька вчених українського походження.

Внесок українців у світову науку

Проголошення незалежності України 1991 року дало поштовх для перегляду стану національної культури і науки, повернення імен, заборонених тоталітарним комуністичним режимом, утвердження об’єктивної історії України. Нещодавно під редакцією О.А.Грандо вийшла книга українською, російською та англійською мовами (2001), в якій вперше на світовому рівні названо імена декількох десятків українських та українсько-російських вчених.

Балінський Борис Іванович

(1905–1997), м. Київ

Видатний ембріолог, ентомолог і електронний мікроскопіст.

 

 

 

Бец Володимир Олексійович

(1834–1894),с. Татарівщина, Чернігівщина

Засновник учення про цитоархітектоніку головного мозку.

Доктор мед. наук (1864), неодмінний член Імператорського

товариства любителів природознавства Росії, чл.-кор. Паризь-

кого товариства антропологів, уповноважений член Ляйп-

цизького етнографічного музею.

Богомолець Олександр Олександрович

(1881–1946), м. Київ

Видатний патофізіолог.

 

 

 

 

 

 

Боргардт Олександр Олександрович

(1919–2002), ст. Синельникове, Дніпропетровщина

Видатний вчений. Фізик,

есеїст, графік, перекладач, куль-

туролог. Доктор фіз.-мат. наук

(1967). Державний стипендіат Ук-

раїни (2001).

 

 

 

Верхратський Іван Григорович

(1846–1919), с. Більче-Золоте, Тернопілля

Видатний український мово-

знавець, лексикограф, словникар,

природознавець-ентомолог.

 

 

 

 

Вовк Федір Кіндратович

(1847–1918), с. Крячківці, Полтавщина

Видатний археолог, етнограф, антрополог. Автор близько

500 наукових праць. Зробив посутній внесок у дослідження

українського етносу.

 

Вороний Георгій (Юрій) Феодосійович

(1868–1908), с. Журавка, Полтавщина

Видатний математик світово-

го рівня. Маґістер (1894), доктор

наук (1897), чл.-кор. Російської

АН (1907).

 

 

 

 

Гамалія Микола Федорович

(1859–1949), м. Одеса

Видатний мікробіолог і епіде-

міолог.

 

 

 

 

 

 

Коломійченко Олексій Сидорович

(1898–1974), м. Шпола, Черкащина

Видатний отоларинголог. Засновник школи отоларингологів, яку вивів на передові позиції світової науки. Зробив значний внесок у розробку нових методик діагностики й лікування ЛОР- хвороб, внутрішньочерепних

ускладнень, консервативної терапії основних хвороб вуха, горла

й носа, лікування травматичних ушкоджень, професійної патології вуха, діагностики й лікування глухуватости. З його ініціативи в отоларингології почали застосовувати протеолітичні ферменти, ультразвук, лазери,

написано праці про використання в отоларингології  кіберне тичних методик.

 

Симиренко Володимир Левкович

(1891–1938), с. Мліїв, Черкащина

Визначний помолог і селек-ціонер плодових культур. Продовжив справу свого батька Левка Платоновича Симиренка, засновника промислового садів-ництва й помології. Перший директор дослідної садово-городньої станції, створеної на базі садового розплідника батька. Під його проводом були створені й працювали наукові відділи плодівницта , овочівництва, агрохімії й технічної переробки плодів.

 

 

Скороходько Антін Каленикович

(1883–1954), м. Канів, Черкащина

Видатний зоогігієніст і фахівець з епізоотології (закономірності виникнення, перебігу й лікування інфекційних хвороб сільгосптварин) України й Росії,

засновник експериментальної ве теринарії. Доктор ветеринарних наук, професор (1924).

 

 

Яната Олександр Алоїзович

 (1888–1938), м. Миколаїв

Видатний український ботанік. Займався флористикою, за-

хистом рослин і українською науковою ботанічною терміно-

лоцією.

 

 

 

Завдяки українським вченим з’явилися винаходи, які зараз відомі у всьому світі.

Те, що деякі з цих речей - справа рук українців, може стати для вас приємним сюрпризом. 

Вертоліт

Винахідником вертольоту є київський авіаконструктор, який емігрував до США, Ігор Сікорський. У 1931 році він запатентував проект машини з двома пропелерами - горизонтальним на даху і вертикальним на хвості. Перший вертоліт VS-300 піднявся в небо в 1939 році. Пізніше на його основі VS-300 був створений перший у світі вертоліт-амфібія на поплавковому шасі, який міг злітати з води і сідати на суші.

Рукавичка EnableTalk для людей з обмеженими можливостями

Рукавичка призначена для перекладу мови жестів в слова. Пристрій для людей з обмеженими можливостями слуху та мовлення розробили українські студенти. Він виглядає, як дві рукавички, оснащені датчиками, які відстежують положення рук і передають дані на мобільний пристрій.

 

Гасова лампа

Лампа на основі згоряння гасу була створена львівськими аптекарями Ігнатієм Лукасевичем і Яном Зехом у 1853 році в аптеці Під золотою зіркою. Одночасно з лампою був винайдений і новий спосіб отримання гасу шляхом дистиляції і очищення нафти.

 

Безкровний аналіз крові

Харківський вчений Анатолій Малихін придумав, як зробити аналіз крові безкровним. Він створив прилад, п'ять датчиків якого прикріплюються на певні ділянки тіла людини, після чого на екран комп'ютера виводиться 131 показник здоров'я. Прилад активно використовується медиками в Китаї, Саудівській Аравії, Німеччини, Єгипті та Мексиці.

http://tvoemisto.tv/media/gallery/full/i/n/ind.jpg?timestamp=1408721280

Поштовий індекс

У 1932 році в Харкові була створена унікальна система маркування листів. Спочатку в ній використовувалися цифри від 1 до 10, а пізніше формат змінився на число-буква-число. З початком Другої світової війни цю систему індексації скасували, однак пізніше продовжили використовувати в багатьох країнах світу.

Ракетний двигун

Уродженець Житомира Сергій Корольов є конструктором радянської ракетно-космічної техніки і засновником космонавтики. У 1931 році він разом з колегою Фрідріхом Цандером домоглися створення громадської організації з вивчення реактивного руху, яка згодом стала державною науково-конструкторської лабораторією з розробки ракетних літальних апаратів. У 1957 році Корольов запустив на навколоземну орбіту перший в історії штучний супутник Землі.

 

Антибіотик батумін

Вчені з Інституту мікробіології і вірусології НАН України створили новий антибіотик, що володіє високою активністю до всіх видів стафілококу. За своїм хімічним складом цей препарат не має аналогів.

 

Гнучкий суперконденсатор

Фахівці з Львівської політехніки придумали гнучкий тканинний суперконденсатор, який працює на сонячній батареї і може зарядити навіть мобільний телефон. Пристрій являє собою компактну систему енергозбереження, котра гнеться і кріпиться до будь-якої поверхні. Це український винахід увійшло в топ-100 кращих досліджень і розробок світу 2011 року за версією впливового американського журналу R&D Magazine.

 

Рідкий струменевий скальпель

Наукові співробітники Аерокосмічного інституту та Національного авіаційного університету створили рідкий струменевий скальпель, який не пошкоджує судинну систему при проведенні операцій на внутрішніх ораганах людини. Високий тиск при роботі апарату дозволяє видаляти нем'язові тканини з мінімальною крововтратою. Скальпель не має аналогів на Заході і є інструментом багаторазового використання.

 

Перший підводний човен-чайка

Безпалубний плоскодонний човен запорізьких козаків, чайка, був створений в XVI-XVII століттях. Зовні бортів кріпився очеретяний пояс, який дозволяв спускати човен під воду і утримувати його на плаву в такому стані. Швидкість чайки становила приблизно 15 км/год, що дозволяло козакам без труднощів втекти від турецьких галер.

 

Годинник-глюкометр для діабетиків

Вчений із Закарпаття Петро Бобонич винайшов глюкометр у вигляді наручного годинника. З його допомогою діабетики можуть дізнаватися рівень цукру в крові в будь-який момент. Для цього не потрібно здавати кров.

 

Екологічно чисте паливо

Інженер зі Славутича Володимир Мельников сконструював машину, яка перетворює відходи деревини в паливні брикети. Піч під надвисоким тиском розігріває тирсу до 300 градусів, внаслідок чого утворюється рослинний клей. Далі працює прес, який стискає масу з силою 200 тонн на квадратний сантиметр. В результаті виходить паливний брикет, схожий на антрацит.

 

Опріснення морської води

Технологію опріснення морської води для пиття розробив професор Одеської державної академії холоду Леонард Смирнов. Заморожена особливим чином морська вода перетворюється в кристали, з поверхні яких можна видалити солі, шкідливі речовини, а також важкі ізотопи водню, які негативно впливають на гени і нервову систему людини.

 

Профілактор Євмінова

До створення тренажера і відомої зараз у всьому світі методики профілактики і лікування захворювань хребта В'ячеслава Євмінова підштовхнула власна серйозна травма. В ході експериментів з дозуванням навантажень і виконання вправ під різними кутами, які активізували обмінні процеси і зміцнювали м'язи хребта, був винайдений тренажер, який отримав назву профілактор Євмінова.

 

Пристрій для боротьби з ураганами

Унікальну конструкцію для захисту узбережжя від ураганів розробив доцент фізико-технологічного факультету Рівненського державного університету Віктор Бернацький. Пристрій вловлює потоки сильного вітру і зменшує його силу шляхом протидії зустрічного потоку повітря. За свій винахід українець отримав нагороду Європейської науково-промислової палати.

 

http://tvoemisto.tv/media/gallery/full/a/v/av_08c4a.jpg?timestamp=1408721280Найшвидший в світі автомобіль

У найшвидшому радянському автомобілі, проект якого в 1966 році розробив харків'янин Володимир Нікітін, був встановлений вертолітний газотурбінний двигун ГТД-350 потужністю 400 кінських сил. Розрахункова швидкість машини становила 400 км/год, але вона не була досягнута через відсутність відповідної траси. Однак під час заїзду на Чугуївської трасі ХАДІ-7, стартувавши з місця, зміг розвинути швидкість 320 км/год на дистанції 1 км.

 

Кінескоп

Йосип Тимченко - людина, яка за два роки до відкриття братів Люм'єр, спільно з фізиком Миколою Любимовим розробив скачковий механізм «равлик». Його принцип дії був покладений в основу створення кінескопа. У 1893 році в Одесі були показані два фільми, знятих за допомогою першого кінескопа. Тимченко випередив західних винахідників кінематографу, однак його пристрій не був запатентований.

 

Вугільний комбайн

У 1932 році українець, уродженець нинішньої Луганської області, Олексій Бахмутський створив дослідний зразок першого в світі вугільного комбайну. Після деякого вдосконалення у 1939 році Горлівський завод ім. Кірова почав серійне виробництво вугільних комбайнів, які успішно працювали на шахтах Донбасу до початку війни.

 

Зварювання живих тканин

Ідея зварювання живих тканин з'явилася серед вчених інституту електрозварювання ім. Євгена Патона. Ще в 1993 році під керівництвом Бориса Патона - сина винахідника різних методів електрозварювання, були проведені експерименти, які довели можливість отримання зварного з'єднання різних м'яких тканин тварин способом біполярної коагуляції.

Пізніше почалися експерименти зі зварювання тканин видалених органів людини.

Рентген

Українець Іван Пулюй за 14 років до німця Вільгельма Рентгена сконструював трубку, яка згодом стала прообразом сучасних рентгенівських апаратів.

Він набагато глибше, ніж Рентген проаналізував природу і механізми виникнення променів, а також на прикладах продемонстрував їх суть. Саме Іван Пулюй першим у світі зробив рентеновскій знімок людського скелета.

 

Компакт-диск

Мало хто знає, що прообраз компакт-диска в кінці 1960-х винайшов аспірант Київського інституту кібернетики В'ячеслав Петров. Тоді розробка носила науковий характер і не мала нічого спільного з музикою. Оптичний диск був створений для супер ЕОМ.  

 

http://tvoemisto.tv/media/gallery/full/t/r/tr_36e0b.jpg?timestamp=1408721280Електричний трамвай

На початку 1870-х полтавчанин Федір Піроцький розробив технологію передачі електроенергії через залізний дріт. У 1880 році Піроцький представив проект застосування електрики "для руху залізничних потягів з подачею струму". Через рік в Берліні поїхав перший трамвай, вироблений компанією Siemens за схемою українця.

 

Екоавтомобіль, що працює на повітрі

Житель Харкова, 48-річний Олег Збарський, створив автомобіль, що працює на стисненому повітрі. Така пневмомашин, хоч і їздить зі швидкістю 40 км / год, не виробляє шкідливих викидів. І хоча екоавтомобіль дуже громіздкий, при відповідному доопрацюванні технологія може отримати широке застосування.

 

Родоначальник “Катюші”

Багатьом з нас відоме прізвище Засядько. Для більшості українців воно асоціюється з міністром вугільної промисловості СРСР при Сталіні, на честь якого названа українська шахта, де стаються аварії. Однак мало хто знає, що предка міністра вуглепрому - Олександра Засядька - вважають родоначальником сучасної ракетної артилерії.

Олександр Дмитрович Засядько народився в 1779 р. в с. Лютенка (нині Гадяцький район Полтавської області) в родині головного гармаша (артилериста) Запорозької Січі. Після служби в армії і виходу у відставку Олександр Дмитрович, продавши маєток батька, вирішив витратити всі гроші на створення ракетної зброї. Кілька років наполегливої праці принесли свої плоди - були створені ракети, які прицільно вражали ціль на відстані 6 кілометрів. Цей принцип взяли за основу при створенні знаменитих “катюш”, завдяки яким, як вважають деякі історики, вдалося змінити хід Другої світової війни.

Задовго до Ціолковського

Можливо, людство вийшло б в космос і раніше, якби ідеї Миколи Кибальчича, який народився в 1853 році на Чернігівщині, були втілені в життя. Задовго до Ціолковського Кибальчич обгрунтував вибір робочого тіла і джерела енергії космічного літального апарата, висловив ідею про можливості застосування броньованих порохів для радіоактивного двигуна.

Правда, маючи радикальні погляди, вчений допомагав революціонерам і був заарештований 17 березня 1881 року як учасник царевбивства. Вже перебуваючи в тюрмі, революціонер Кибальчич до останньої хвилини залишався вченим, продовжуючи роботу над проектом створення реактивного ракетного двигуна (проект повітроплавного пристрою) з твердопаливним багатозарядним двигуном імпульсного горіння. Він описав будову порохового двигуна, розрахував габарити порохових шашок і камери згорання ракетного двигуна, аналізував способи гальмування апарата в атмосфері при спуску.

Матеріали з розробки проекта його ракетного двигуна були опубліковані в 1918 році. Тоді ж стало зрозуміло, наскільки близькими були його ідеї поглядам К. Е. Ціолковського.

Втім, говорячи про космос, не можна не згадати і інших видатних українців - Сергія Корольова, Валентина Глушко, Юрія Кондратюка.

Хто з наших став лауреатом Нобелівської премії?

На жаль, жоден український вчений чи громадський діяч так і не був удостоєний Нобелівської премії. Однак вихідці із нашої країни неодноразово були лауреатами цього високого звання.

1908 рік - Ілля Мечніков, знаменитий бактеріолог і імунолог. Народився в селі Іванівка Куп’янського уїзду на Харківщині. Вчений був удостоєний Нобелівської премії в галузі фізіології і медицини разом з Паулем Ерліхом за дослідження по імунології.

1952 рік - Зельман Ваксман, уродженець міста Прилуки на Черкащині. Нобелівську премію як вчений США він отримав в галузі медицини “за відкриття стрептоміцину - першого антибіотика, ефективного при лікуванні туберкульозу”.

1966 рік - Шмуель Агнон, народився в місті Бучач Тернопільської області. Премія в галузі літератури була присуджена йому за “глибоко оригінальне мистецтво розповіді, навіяне єврейськими народними мотивами”.

1971 рік - Саймон Кузнець, уродженець Харкова. Удостоєний премії як американський вчений в галузі економіки “за емпірично обгрунтоване поясненні економічного росту, яке призвело до нового, більш глибокого розуміння як економічної і соціальної структур, так і процесу розвитку”.

1981 рік - Роальф Гофман, уродженець Золочева на Львівщині. Вчений вважається великим американським спеціалістом в галузі органічної і квантової хімії. Нобелівську премію отримав спільно з Кенеті Фукуї “за розробку теорії протікання хімічної реакції, створеної ними незалежно один від одного”.

1992 рік - Георгій Шарпак, народився на Рівненщині. У восьмирічному віці разом з сім’єю емігрував до Франції. Нобелівську премію він отримав за розробку детектора елементарних часток.

Найцікавіші винаходи українців за останні роки

http://www.uamodna.com/assets/articles/image/f0l1s3rn/fullsize.jpgВиявляється, щороку українці патентують  близько 15 тисяч винаходів. Чи варто говорити про те, що лише невеликий відсоток з них впроваджується у життя. А якщо якомусь винахіднику і пощастить, то більша імовірність, що його винаходом зацікавляться іноземніінвестори, а не вітчизняні. От і виходить, що права на більшість українських винаходів належать іншим країнам.Але найбільша проблема у тому, що нашим винахідникам доводиться проявляти неабиякі маркетингові та підприємницькі здібності. Вони самі шукають інвесторів, самі складають бізнес-плани і намагаються дати своїм ідеям шанс, щоби ті допомагали людям. Та не будемо про сумне! Краще подивимось, чим українці здивували світ у 2013 році!
 
Куди ж без комп’ютерів. Андрій Коноваленко – 16-річний хлопець з Луганщини, переміг у національному відбірковому турі Imagine Cup від Microsoft. Його проект Camtouch може перетворити стіни, підлогу чи стіл у сенсорну поверхню, використовуючи комп’ютер, проектор, вебкамеру та лазерну указку. Це така собі дешевша альтернатива дорогих мультимедійних дощок, а впровадження такого дива коштує всього 200 грн. Будь-яка українська школа зможе собі таке дозволити. Зараз програма може працювати як на потужних апаратах, так і на стареньких комп’ютерах; імітує комп’ютерну мишку і ще деякі функції. Наступна ціль – зробити так, щоб вона розпізнавала рухи рук та натискання пальців.

http://www.uamodna.com/assets/articles/image/pr1wove3/fullsize.jpg
А ось винахід для автомобілістів. Всі ми знаємо, що власний автомобіль дороге задоволення, особливо з огляду на вартість палива. Сьогодні вчені і звичайні ентузіасти шукають альтернативи, однією з яких і став славнозвісний електрокар. Однак мешканець Харкова має більш економну ідею. Олег Збарський переобладнав свої старенькі Жигулі і тепер авто "харчується" виключно стиснутим повітрям. Відповідно, замість вуглекислого газу вивільняється кисень. Чого ще можна хотіти – дешево і екологічно чисто! Свій автомобіль Олег удосконалив ще у 2009 році, однак офіційно запатентував винахід тільки минулого року. Звичайно, це ще не ідеальний замінник палива. Недоліками є великі громіздкі балони з повітрям, які доводиться тягати із собою і які дозволяють подолати не більше 10 км, та максимальна швидкість руху 40 км/год. Але історія на цьому не завершується. Харків’янин планує надалі удосконалювати свій винахід і вже шукає інвесторів! 

http://www.uamodna.com/assets/articles/image/il0duvg5/fullsize.jpg
Наступний винахід призначений для людей з проблемами зору. Хлопець із Луганська Іван Селезньов  представив на міжнародному конкурсі "Intel International Science and Engineering Fair" свій проект "Нове чуття: ультразвукова рукавичка для просторової орієнтації людей з вадами зору". Така річ може стати досить корисною з точки зору орієнтації у просторі. Винахід молодого українця потрапив до трійки кращих винаходів світу у 2013 році, а американські інвестори вже ним зацікавились і пропонують співпрацю. Однак Іван все ще чекає, коли матиме змогу розвинути проект в Україні.

http://www.uamodna.com/assets/articles/image/bvqf9vil/fullsize.jpghttp://www.uamodna.com/assets/articles/image/a2ovh8bp/fullsize.jpg
Новини зі сфери медицини. Учень Малої Академії Наук, 10-класник Сергій Дівянін створив дешеву заміну МРТ (Магнітно-резонансної томографії). Пристрій являє собою бандаж, який накладається вздовж хребта пацієнта і на якому розміщуються мікроакселерометр, мікроконтролер, передавач та ще деякі пристрої. Хребет сканують у кількох позиціях, а дані порівнюють за допомогою спеціального програмного забезпечення.  Процес діагностики займатиме всього кілька хвилин, буде порівняно дешевим і абсолютно безпечним навіть для дітей. А сам пристрій буде коштувати близько 500 грн. Винаходом молодого українцяуже зацікавилися іноземні медичні фірми, однак Сергій теж хотів би побачити його в українських лікарнях.
 

http://www.uamodna.com/assets/articles/image/x5xrnufz/fullsize.jpg
Хороша новина для жінок, котрі жити не можуть без солодощів, однак "катують" себе задля гарненької фігури. Викладач із Луганська запропонував їм свій смачний «винахід» - шоколадні цукерки для схуднення. Винахідник пропонує аж три варіанти для любителів солодкого: "Імпульс", "Енергія спорту" та "Драйв" - обирай будь-який на власний смак! Вони вже є в продажі і навіть були протестовані українською олімпійською збірною з гандболу.Спортсмени стверджують, що їх показники покращилися. Щоправда винахідник тримає рецепт у секреті. Відомо тільки що в цукерках присутні курага, родзинки та горіхи. Кажуть, за таке відкриття можна Нобелівську премію здобути. Звичайно лікарі та більшість спортсменів ставляться до таких «ліків» скептично, мовляв ще медикаментів  таких не придумали, а тут цукерки. Хто-зна, можливо це справді всього лиш гарний маркетинговий хід. Однак, всі ми чули про ефект плацебо :)
 

http://www.uamodna.com/assets/articles/image/0tgvpjx2/fullsize.jpg
Ще один їстівний винахід! Сергій Тимчук допоміг вирішити проблему, над якою працювали багато вчених світової спільноти – утилізація пакувальних матеріалів. Харків’янин 15 років присвятив розробці їстівної плівки для продуктів. Основним матеріалом став кукурузний крохмаль. Погодьтеся, це екологічно чистіше, аніж нафта, з якої такі плівки виготовляють сьогодні. Ще однією перевагою винаходу є те, що він дозволяє продовжити термін зберігання продуктів. Їсти їх можна не знімаючи плівки. Хоча споживати її вас ніхто не змушує, та й смакових якостей вона не має. Але навіть якщо ви її викинете, то за кілька тижнів від неї е залишиться й сліду. На жаль говорити про масове виробництво екологічно чистої харчової плівки в Україні ще рано – виробництво поліетилену дешевше, бо вже давно існує. А для Сергієвого винаходу потрібні значні капіталовкладення.
 

http://www.uamodna.com/assets/articles/image/nmxw84hf/fullsize.jpg
Наступний винахід став би в пригоді  в сьогоднішні нелегкі часи. Однак українцям він не світить… принаймні, поки що. Харківський вчений Євген Антоненко власноруч змайстрував невеликий пристрій, за допомогою якого можна швидко перевірити рівень стресу чи втоми. Апарат здатен діагностувати близько 20 показників і повідомляє, коли варто поїхати у відпустку, або хоча б трішки відпочити :) Однак винахідник немає фінансової можливості розпочати масове виробництво свого творіння.
 

http://www.uamodna.com/assets/articles/image/4qyay3oc/fullsize.jpg
Ще один винахід українського школяра: Сергій Лук’янов створив серію 3D ігор, котрі можуть допомогти людям з косоокістю. Відомо, що косоокі люди можуть дивитись 3D фільми без спеціальних окулярів. За допомогою Сергієвих ігор, вони зможуть тренувати очі і з часом вилікувати своє захворювання.
Український студент Антон Головаченко у 2013 році виграв золото на змаганнях молодих науковців, в якому брали участь представники 20 країн світу. Він здобув перемогу завдяки своєму роботизованому "костюму супермена". Такий екзоскелет збільшує фізичну силу людини за допомогою керованої механіки. Пристрій може допомогти насамперед людям з обмеженими можливостями.
 
http://www.uamodna.com/assets/articles/image/jt7dwwta/fullsize.jpgА ось у Рівному школяру Івану Остапіну вдалось створити пристрій, який може допомогти у лікуванні раку. Хлопець змайстрував апарат для синтезу вуглецевих наноструктур електророзрядним методом. Так, звучить це доволі складно. Пристрій буде корисним у багатьох галузях, адже може удосконалити деякі матеріали. Однак найважливішим є те, що з його допомогою можна буде знищувати ракові пухлини. Хоча цей процес потребує ще детального вивчення, адже мова йде про життя людей.


На цьому ми будемо завершувати. Але це не означає, що українці не винайшли нічого цікавішого. Якщо добряче покопирсатися в просторі інтернету, можна знайти чимало українських відкриттів, які обов’язково змінять цей світ на краще. А ще тішить, що серед усіх винахідників є чимало учнів, студентів, людей зовсім не пов’язаних з наукою та просто ентузіастів, а отже ми не втратили віру у краще майбутнє!

Рейтинг найбезглуздіших винаходів

Премію під назвою Landfill Prize придумав письменник-еколог Джон Нейш. Щороку він запрошує представників громадськості відзначити нові продукти – "найбезглуздіші, найменш корисні та неекономні". Крім Джона Нейша суддями цьогорічного конкурсу виступили екологи Анна Шепард, Карл Гонор і Бен Девіс. Найбезглуздіші винаходи  року .

1. Обертальний ріжок для морозива . Для тих, хто не любить робити зайвих рухів при поїданні морозива. Ви просто кладете морозиво в диво-ріжок, прикладаєте язика крем-брюле – і пристрій починає обертатись, роблячи всю важку роботу за вас. Ріжечок також можна мити у посудомийній машині. Знову ж таки, щоб зайвий раз не напружуватися.

 2. USB-хамелеон. Підключіть цю USB-іграшку до комп’ютера і споглядайте, як вона витягуватиме свого довгого язика і виразно обертатиме очима. Всім хороша флешка, єдина проблема – іграшка не змінює колір, як справжній хамелеон.

 3. Гра Guitar Hero . Замість того, щоб навчитися грати на справжньому інструменті, ви можете влаштовувати сусідам какофонію, натискаючи примітивні кольорові кнопки на пластиковій гітарі. Для повноти колекції не вистачає тільки пластикового барабана і бас-гітари.

4. Електрична виделка . Електровиделка, що обертається й закручує навколо себе спагеті – ідеальний вибір для відчайдушних ледарів. Але є кілька "але": крім того, що ви, сидячи з такою виделкою, виглядатимете ідіотом, цей пристрій працює набагато повільніше за людську руку.

 5. Приставка Nintendo Wii Fit. Навіщо виходити на вулицю і займатися спортом безкоштовно, якщо можна заплатити гроші й скидати кілограми перед екраном телевізора? Тисячі занепокоєних здоров’ям своїх нащадків британських батьків витратили гроші на цей пристрій, сподіваючись таким чином заохотити дітей займатися спортом. В результаті чада підсіли на віртуальний боулінг.

 6. Голосова навігація (Sat Nav). Те саме, що GPS, тільки без карти, без маршрутів і без інформації. Для чого ж тоді платити за пристрій сім фунтів стерлінгів? Для того, щоб мати змогу слухати аж 24 шалено веселі коментарі, які час від часу видає девайс. Найсмішніший із них: "Ви приїхали на місце призначення - тепер можете задушити свого пасажира".

7. Складаний стілець для риболовлі з вмонтованими колонками . Саме те, що потрібно рибалці. Навіщо нудитися в тишині? Можна ж послухати музику, поки нема кльову. А заодно й понадокучати сусіднім рибалкам, і рибу розлякати в радіусі кілометра.

8. Чохол для крісла в літаку.  Щоб збільшити екологічну шкоду, якої регулярно завдають авіарейси, пасажири можуть зробити власний внесок у забруднення довкілля. Чохол для пасажирського крісла, за словами продавців, може зробити незручне сидіння літака комфортним і затишним. Можна навіть прикрасити чохол монограмою.

9. Електронна скакалка.  Нецікаво стрибати на звичайній скакалці? Купіть електронну, оснащену батарейками в ручках і маленькими екранами, де показана кількість стрибків і витрачені калорії. Винахід для тих, хто не вміє швидко рахувати або повільно стрибати.

10. Toyota Prius Toyota Prius, оснащена двома двигунами, більше користі приносить статусу власника, ніж довкіллю. Виробляти її дорого, ремонтувати й утилізувати теж, а використовувати енергозатратно.

Досягнення українців

30 неймовірних фактів про Україну, які ніхто не знав

Найбільша країна, що знаходиться в Європі. Країна, що займає 0,41% світової території суші, в якій мешкає 0,85% населення планети та яка приносить 0,20% світового валового національного продукту. Країна, на території якої зосереджена чверть всіх запасів чорнозему на Землі. Країна, яка входить до трійки найбільших постачальників ячменю, є одним з найпотужніших виробників зерна та разом із Францією, Німеччиною та США є одним з найбільших виробників цукрового буряка. Наша країна входить до сімки найпотужніших у світі виробників рослинної олії, свинини, цукру та картоплі. Сотні видатних українців були та залишаються творцями світової історії. Художники та науковці, політики та композитори, актори та письменники – всі вони дають нам можливість за кордоном чи в себе вдома з гордістю сказати: «Я – українець!»

Перші в світі

http://rama.com.ua/wp-content/uploads/2013/08/0_a3b63_1ca2da12_orig-284x211.jpg

Українці, а саме конструкторське бюро Антонова, розробили літак із найбільшою у світі вантажопідйомністю — Ан-225 «Мрія». Спочатку він проектувався для транспортування космічних кораблів. Наразі «Мрія» виконує комерційні вантажні перевезення.

http://rama.com.ua/wp-content/uploads/2013/08/124_2_12__2_3_12zv-284x211.jpg

Автор першої в світі Конституції – український політичний і громадський діяч Пилип Орлик. 5 квітня 1710 р. його обрали гетьманом Запорізького війська. У цей же день Пилип Орлик оголосив «Конституцію прав і свобод війська Запорізького». У США Конституцію прийняли в 1787 р., у Франції та Польщі — тільки в 1791 р.

 

http://rama.com.ua/wp-content/uploads/2013/08/203419555-284x211.jpgПерший рамковий вулик винайдено в Україні у 1814 р. Петром Прокоповичем. Україна в останні роки впевнено зберігає місце в трійці світових лідерів з виробництва меду. Випереджаючи країни Європи за обсягами виробництва меду в кілька разів, Україна є одночасно першою в світі з виробництва меду на душу населення (1,5 кг).

В Україні найбільші в світі запаси марганцевої руди – 2,3 млрд т, або близько 11% від усього світового запасу.

 

http://rama.com.ua/wp-content/uploads/2013/08/foto_1-284x211.jpgНайбільші чоловічі монастирі йменуються Лаврами. Статус Лаври мають лише шість монастирів у світі. Три з них знаходяться в Україні. Це Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра в Києві, що отримала цей статус ще у 1598 р., Свято-Успенська Лавра в м. Почаїв і Святогірська Свято-Успенська Лавра на Донеччині.

Найстарішим навчальним закладом Східної Європи вважається Києво-Могилянська академія (1615 р.).

http://rama.com.ua/wp-content/uploads/2013/08/o032-284x211.jpgПерша гасова лампа винайдена у м. Львові працівниками аптеки «Під золотою зіркою» Ігнатієм Лукасевичем та Яном Зехом у 1853 р. Того ж року у львівському шпиталі була проведена перша хірургічна операція при освітленні гасовою лампою. Згодом гасова лампа була представлена на міжнародній виставці в Мюнхені, винахід був відзначений там спеціальною грамотою.

Пам’ятники відомому українському поетові Тарасу Шевченку встановлені в 1200 місцях по всьому світові.

Станція метро «Арсенальна» у Києві — найглибша у світі. Вона проходить під землею на глибині 105 м. Станцію біля будівлі парламенту побудували в 1960 р., однією з перших. За деякими даними, у тунелях біля «Арсенальної» є таємні схованки для політичної верхівки.

Український духовий інструмент трембіта — найдовший духовий музичний інструмент у світі.

Найдовший тролейбусний маршрут в світі складає 86 км, а проходить він у Криму між Сімферополем та Ялтою.

Найкоротша головна вулиця серед усіх столиць світу, але в той же час одна з найширших і найгарніших – Хрещатик у Києві. Її довжина всього 1225 м.

Найдавніша відома ученим мапа, а також найстародавніше поселення Homo Sapiens знайдені в Україні: у с. Межиріччя Рівненської області. Їм близько 14,5-15 тис. років. Мапу вибито на кістці мамонта.

Український «Південмаш» (м. Дніпропетровськ) виробляє найбільш екологічні ракетоносії у світі. За їх допомогою у космос відправляють комерційні вантажі у рамках міжнародного проекту «Морський старт».

Унікальні факти в Україні

http://rama.com.ua/wp-content/uploads/2013/08/bg-284x211.jpgПершим вищим навчальним закладом в Україні була Острозька колегія, що була заснована у м. Острог князем Костянтином Острозьким у 1576 р. Тоді це були єдині вищі навчальні заклади у східнослов’янському світі.

 

Найдовша печера України носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі. Це гіпсова печера на глибині 20 м протяжністю 216 км. Найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю взагалі, вона поступається лише Мамонтовій печері в США.

В Україні, в містечку Рахові, в оточенні мальовничих Карпат знаходиться географічний центр Європи.

Найстарішим деревом в Україні вважається 1300-річний дуб в урочищі Юзефін Рівненської області.

http://rama.com.ua/wp-content/uploads/2013/08/Balaklava-3-284x211.jpgУкраїнці зробили найбільший у світі келих для шампанського об’ємом в 56,25 л. Як пити шампанське з такого келиха, поки незрозуміло, але це ще один офіційний світовий рекорд Гіннесса від українців.

Третій найвідвідуваніший у світі Макдональдс знаходиться в Києві біля залізничного вокзалу. Цей заклад незмінно потрапляє до п’ятірки найбільш жвавих Макдональдсів світу.

Територією України пролягав один з найбільших історичних транспортних шляхів — «шлях із варяг у греки» — система річкових шляхів і волоків між ними завдовжки 3 тис. км, що пов’язувала північні землі Давньої Русі з південними руськими землями та Балтійське море з Чорним. Протягом усієї давньої історії Україна-Русь виступала мостом між світами Східної Європи і Давнім Сходом, Європою античною, візантійською і латинською.

Україна посідає четверте місце у світі за кількістю громадян з вищою освітою. Населення України належить до найбільш освічених, а кількість людей з вищою освітою на душу населення — вища за середньоєвропейський рівень.

Цікаві історії / особистості

http://rama.com.ua/wp-content/uploads/2013/08/7df438b688b90de032be15379cc1ef5d-284x211.jpgПабло Пікассо був у захопленні від робіт української художниці Катерини Білокур (1900-1961). Коли в 1954 р. він побачив її роботи на виставці, то сказав, що вони геніальні і порівняв Катерину Білокур з відомою всьому світові художницею Серафін Луіс.

Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень — це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtub різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів.

Під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 рр. командир одного з загонів бурів, українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 р. Юрій працював в уряді Української Народної Республіки. В 1943 р. Юрій Будяк помер в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали Вінстон Черчилль.

На момент проголошення незалежності в Україні налічувалося 19,4 млн свиней. Сьогодні їх удвічі менше — 8,3 млн. Не дивлячись на репутацію салоїда, середньостатистичний українець з’їдає всього 18 кг свинини на рік. Це втричі менше, ніж звичайний німець.

В Україні поблизу Нікополя, на косі біля р. Лапінки, на одному з рукавів Дніпра можна побачити, а точніше почути явище, що рідко зустрічається у світі, — співучі піски. «Спів» цих, мабуть, найдивніших пісків чути після дощу, коли верхній шар злипається і утворює крихку кірку. Крокуючи нею, можна почути звуки, подібні до свисту повітря, випущеного з автомобільної камери.

В містечку Бердичів (Житомирська область) в костелі Святої Варвари 14 березня 1850 р. місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. У цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, який крім написання музики також керував роботами з реставрації тамтешнього органу.

http://rama.com.ua/wp-content/uploads/2013/08/1280px-Oleshkivski_sands-284x211.jpgОЛЕШКІВСЬКА ПУСТЕЛЯ. Одна з найбільших пустель Європи знаходиться саме в Україні.
Олешківські піски складаються із безмежних барханів (тутешні мешканці називають їх «кучугурами») висотою близько 5 м з негустою рослинністю. Знаходяться ці піски у Цюрупінському районі (стара назва Цюрупінська – Олешки), за 30 км на схід від м. Херсон. Дніпровські піски існували здавна, але Олешківська пустеля у нинішньому своєму вигляді з’явилася порівняно нещодавно: через випасання величезних отар овець у ХІХ ст., які знищили траву, звільнилися піски, а вітрова ерозія дала їм можливість розширюватися.
Олешківські піски за температурним режимом та кількістю опадів можна швидше віднести до напівпустель. Влітку пісок нагрівається до 70 градусів. Трапляються тут піщані бурі.
В пустелі на глибині 300-400 м існує прісне підземне озеро з дуже смачною водою. Проте науковці дослідили, що масштабно добувати звідси воду не можна, оскільки рівень води знизиться, і ліси, які насаджені довкола пустелі, не зможуть стримувати піски. До найближчого населеного пункту – близько 7 км.
Раніше в Олешківських пісках знаходився військовий полігон, на якому відпрацьовували бомбування льотчики з країн Варшавського договору. У зв’язку з цим було обмежено наукове дослідження регіону. І зараз у пісках знаходиться значна кількість снарядів, що не розірвалися.

 

http://rama.com.ua/wp-content/uploads/2013/08/DSCN0415-284x211.jpgМУЗИКА ДУШІ. Українські народні пісні спонукали багатьох композиторів до написання світових музичних шедеврів
В основі композиції Summertime — арії, яку написав Джордж Гершвін у 1935 р. для опери «Поргі та Бесс», однієї з найвідоміших пісень у світі — лежить українська колискова «Ой, ходить сон коло вікон». Цю композицію Гершвін почув у Нью-Йорку у виконанні Українського Національного Хору під керівництвом Олександра Кошица. Почув — і написав одне з найгеніальніших і найвідоміших джазових творінь. З моменту написання композиції її виконали безліч виконавців, але найвідомішим лишається Summertime у виконанні Луї Армстронга, Елли Фіцджеральд, а також Чарлі Паркера.

 

НАЙКРУТІШИЙ УКРАЇНЕЦЬ. Українського пауерліфтера Дмитра Халаджі внесено до Книги рекордів Гіннесса, як автора більш ніж двох десятків рекордів.

http://rama.com.ua/wp-content/uploads/2013/08/maxresdefault-284x211.jpg2005 р. — дворазовий рекордсмен книги рекордів Гіннесса: 1 — «Камінь Бібона» (підняв мізинцем однієї руки камінь вагою 152 кг); 2 — «Чортова кузня» (поклав на груди 3 бетонних блоки вагою 700 кг, які були розбиті кувалдами, лежачи на цвяхах).
2005 р. — рекордсмен книги рекордів Росії (підйом лівою рукою вгору двох гирь вагою 122 кг; забивання цвяхів у дошку товщиною 4 см голою рукою на час — 15 цвяхів за 1 хвилину).
2006 р. — рекордсмен книги рекордів України та Росії («Хрест»: утримання на витягнутих в сторони руках гирь вагою по 64 кг протягом 4 секунд — так званий «тест Піддубного»).
2006 р. — встановлено 7 світових рекордів на Всесвітньому гирьовому марафоні в Мінську («Хрест Гокеншміта» — 7 раз порушено на мізинця з гирями по 32 кг; «Хрест Гокеншміта» — 1 раз порушено на мізинця з гирями по 48 кг; жим правою рукою двох гирь загальною вагою 92 кг, 8 повторень; жим двома руками чотирьох гир загальною вагою 112 кг, 15 повторень; підйом однією рукою ваги 110 кг вгору і жим другою — 48 кг; жонглювання 80-кілограмовою гирею на 5 кидків; поштовх на мізинці однієї правої руки людини вагою 110 кг на 20 повторень).
2006 р. — 2 рекорди для книги рекордів України: кидок на шию штанги вагою 150 кг (одне повторення) і штанги в 50 кг на 51 повторення.
2006 р. — 3 рекорди для книги рекордів України: 1) згинання арматурного прута діаметром 23 мм і довжиною 120 см зубами, 2) забивання голою рукою 5-ти цвяхів у дошку діаметром 4 см через лист бляхи 0,7 мм, 3) поштовх лівою рукою двох людей загальним вагою 147 кг, 3 повторення.
2007 р. — рекорд Книги рекордів України — підняв трубу вагою 860 кг, а через 10 хвилин — ще одну, 1022-кілограмову. Тим самим він побив 300-літній світовий рекорд британця Томмі Тофіана, який підняв три бочки з водою загальною вагою 800 кг.

 

http://rama.com.ua/wp-content/uploads/2013/08/podverstka-3-284x211.jpgТРОЯНДА У ВОЛОСІ. Волосина просвердлена по довжині та відполірована зверху і всередині до прозорості. У середину волосини вставлено виготовлену гілочку троянди, товщина якої 0,05 мм.
Українець Микола Сядристий хоч і не шульга, але підкував блоху та зробив ще величезну кількість неймовірних витворів мистецтва. Творчість цього майстра затвердила у світі появу нового поняття – «мікромініатюра», якого раніше не було ні в енциклопедіях, ні у словниках. Мистецтво Миколи Сядристого обійшло всі континенти, залишаючи незабутнє враження серед глядачів різних країн світу. Найбільш повно його твори представлені в Московському політехнічному музеї, у постійній експозиції мікромініатюр в Києво-Печерському заповіднику і в Музеї мікромініатюр в Князівстві Андорра.

 

http://rama.com.ua/wp-content/uploads/2013/08/247070-284x211.jpgЧУДО СВІТУ. У Чорному морі виявили єдину в світі підводну річку
Британські вчені знайшли на дні Чорного моря єдину в світовому океані підводну річку. Це відкриття зробили вчені з університету англійського м. Лідс, які проводили тут наукові дослідження. З’ясувалося, що довжина річки становить 37 морських миль, ширина – більше півмилі, а швидкість течії води – 4 милі на годину (близько 7,5 км/г). Було також відзначено, що річка переносить колосальні обсяги води – 22 тис. кубічних метрів на секунду. Якщо б ця річка перебувала на суші, то, посідала б шосте місце в світі за цим показником. Водний потік утворений проникненням через протоку Босфор більш солоної води Мармурового моря в менш солоне середовище Чорного моря. Таким чином, вода в річці відрізняється високою концентрацією солі.

 

Сучасні українські спортсмени

Українські спортсмени є нині одними з найвідоміших у світі українців. Нападник Андрій Шевченко став справжнім символом України на футбольному полі, граючи за італійський «Мілан». Кумира багатьох футбольних фанатів в Італії називають «Диявол зі Сходу» і навіть видали про Андрія книжку з такою ж назвою. Для тифозі (вболівальників) він просто Шева, якого критикують і яким захоплюються.

Андрій Шевченко (1976 р.н.) — п'ятиразовий чемпіон України, гравець збірної та найкращий нападник Ліги чемпіонів кінця 90-х, володар «Золотого м'яча» 2004 року, найкращий гравець Ліги чемпіонів сезону 1998–1999 рр. (визначений спеціальною комісією УЄФА у серпні 1999); найкращий бомбардир чемпіонату Італії (Серія А) сезону 1999–2000 рр. (24 голи), 2 місце серед бомбардирів сезону 2000–2001 років, чемпіон Італії — 2004.

«Золотою рибкою» називають Яну Клочкову, яка плаває краще за всіх у світі і з кожних змагань привозить додому цілу зв'язку медалей.

Яна Клочкова (1982 р.н.) — одинадцятиразова чемпіонка Європи, триразова чемпіонка світу, чотириразова олімпійська чемпіонка (Сідней-2000, Афіни-2004) у плаванні на 200, 400 та 800 метрів, володарка Кубків світу. Яні належить світовий та олімпійський рекорд на дистанції 400 метрів комплексом (4 хв. 33,59 сек.).

Український шахіст Руслан Пономарьов у свої 14 років став наймолодшим у світі гросмейстером, чемпіоном світу серед юнаків до 18 років. Ще однією гордістю українських шахів є Катерина Лагно, яка в 12 років стала наймолодшим гросмейстером світу серед жінок. Нині вона в чільній десятці жіночого рейтинг-листа ФІДЕ. В кінці 2012 року скарбничка українських шахів поповнилася ще однією блискучою перемогою — чемпіонкою світу з шахів серед жінок стала харків'янка Ганна Ушеніна.

Всесвітньо відомі українські боксери Володимир і Віталій Клички.

За 6,5 років професійної кар'єри Віталій Кличко завоював такі титули:

інтерконтинентальний чемпіон за версією WBO (2.05.1998 — 24.10.1998);

чемпіон Європи (24.10.1998 — 26.06.1999, 25.11.2000 — 29.09.2002);

інтерконтинентальний чемпіон за версією WBA (27.01.2001 — 21.06.2003);

чемпіон світу за версією WBO (26.06.1999 — 01.04.2000).

За 6,5 років професійної кар'єри Володимир Кличко здобув такі титули :

інтерконтинентальний чемпіон за версією WBC (14.02.1998 — 05.12.1998, 18.03.2000 — 14.10.2000);

інтерконтинентальний чемпіон за версією WBA (17.07.1999 — 14.10.2000, з 30.08.2003);

чемпіон Європи (25.09.1999 — 14.10.2000);

чемпіон світу за версією WBO (14.10.2000 — 08.03.2003).

Постійно з медалями художня гімнастка Ганна Безсонова, легкоатлет Іван Гешко, дуже перспективними є фехтувальники Наталія Конрад і Володимир Лукашенко, які вперше в історії спорту незалежної України здобули золоті медалі чемпіонату світу. З олімпійськими медалями повертається зі змагань стрілець Микола Мільчев.

Одним з найкращих альпіністів світу є Владислав Терзиул, який зійшов без кисню майже на всі 14 восьмитисячників планети, повторюючи рекорд Рейнхольда Месснера. Постійно привозять медалі з міжнародних змагань представники рукопашного бою, скелелази та самбісти (Україна посідає друге місце серед 52 країн, які культивують цей вид спорту).

Вадим Гарбузов (народився 1987 року )  — танцюрист, дворазовий чемпіон Танців з Зірками в 2012 і 2014 роках у Відні.

Видатні Олімпійці України

Сергій Назарович Бубка

Світові рекорди

Сергій Бубка 35 разів установлював світові рекорди.

Відкриті стадіони (17 рекордів)

У приміщеннях (18 рекордів)

  • 5,85 - Братислава, 1984
  • 5,88 - Париж, 1984
  • 5,90 - Лондон, 1984
  • 5,94 - Рим, 1984
  • 6,00 - Париж, 1985
  • 6,01 - Москва, 1986
  • 6,03 - Прага, 1987
  • 6,05 - Братислава, 1988
  • 6,06 - Ніцца, 1988
  • 6,07 - Сідзуока, 1991
  • 6,08 - Москва, 1991
  • 6,09 - Формія, 1991
  • 6,10 - Мальме, 1991
  • 6,11 - Діжон, 1992
  • 6,12 - Падуя, 1992
  • 6,13 - Токіо, 1992
  • 6,14 - Сестріере, 1994
  • 5,81 - Вільнюс, 1984
  • 5,82 - Мілан, 1984
  • 5,83 - Лос-Анджелес, 1984
  • 5,87 - Осака, 1986
  • 5,92 - Москва, 1986
  • 5,94 - Лос-Анджелес, 1986
  • 5,95 - Нью-Йорк, 1986
  • 5,96 - Осака, 1987
  • 5,97 - Турин, 1987
  • 6,03 - Осака, 1989
  • 6,05 - Донецьк, 1990
  • 6,08 - Волгоград, 1991
  • 6,10 - Сан-Себастьян, 1991
  • 6,11 - Донецьк, 1991
  • 6,12 - Гренобль, 1991
  • 6,13 - Берлін, 1992
  • 6,14& - Лівін, 1993
  • 6,15& - Донецьк, 1993

 

http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/13157/content/%D0%A7%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D0%BD.jpgЧебан Юрій Володимирович

Український веслувальник- каноїст, Олімпійський чемпіон (2012), бронзовий призер Олімпійських ігор (2008) . Заслужений майстер спорту.

Чебан виступає за Збройні сили України (Одеса).

Тренери - В'ячеслав Сорокін, Людмила Чебан. Перший тренер - Євгеній Лесяк.

Чемпіонат світу 2006 року - 2-е місце (каное-одиночка, 500 м).

Чемпіонат світу 2007 року серед молоді - 1-е місце (каное-одиночка, 500 м).

Чемпіонат Європи 2007 року серед молоді - 1-е місце (каное-одиночка, 500 м).

Бронзовий призер XXIX Олімпійських ігор 2008 року в Пекіні. Виграв бронзову медаль у змаганнях з веслування на каное-одинаках, подолавши дистанцію 500 м за 1 хв. 48,766 с.

Осипенко-Радомська Інна Володимирівна

http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/13157/content/%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0.jpgУкраїнська веслувальниця на байдарка, чемпіонка Олімпійських ігор у Пекіні, срібна медалістка на Олімпійських іграх у Лондоні у веслуванні на байдарці-одиночці (дистанція 500 і 200 метрів) та бронзова медалістка Олімпійських ігор в Афінах у складі жіночої четвірки, чемпіонка світу в Познані (Польща) К1 500 метрів.Заслужений майстер спорту.

Експертною комісією Національного Олімпійського комітету її було вибрано найкращою спортсменкою 2010 року в Україні.

Торохті́й Олексі́й Па́влович

http://tsikave.ostriv.in.ua/images/publications/4/13157/content/%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%85%D1%82%D1%96%D0%B9.jpegУкраїнський важкоатлет, Олімпійський чемпіон(2012), призер чемпіонату світу та чемпіонатів Європи з важкої атлетики. Учасник двох Олімпійських ігор(2008,2012). Майстер спорту міжнародного класу.

Досягнення.

Переможець Олімпійських Ігор(2012).

Срібний призер чемпіонату Європи(2009).

Срібний призер чемпіонату Європи серед юнаків(2006).

Бронзовий призер чемпіонату віту(2011).

Учасник Олімпійських ігор(2008,2012).

Майстер спорту міжнародного класу.

« Відновіть прислів’я».

Сила та розум за велике безділля.

Маленька праця краще а й та працює.

Як дбаєш так і маєш.

Бджола мала, краса людини.

Голова без розуму, як ліхтар без світла.

Праця сприяє успіху, а лінощі стоять на заваді.

Робота з віршами

- Послухайте вірші і скажіть, що в них спільного? Чи можуть досягти успіху герої віршів? Чому?

Ходить ледар, байди б’є.

-В мене,- каже,- діло є!

Не пішов до школи, бо лежав у ліжку.

Не зробив уроків, бо закинув книжку.

Не взув черевики – змучивсь від роботи.

Не сказав «Добридень», бо не мав охоти.

Пить не дав Азору, бо не йти ж по воду?!

Пташку не годує – час втрачати шкода!

Кликали вечерять – не пішов, не встиг.

Ледь дійшов до ліжка і в одежі ліг.

Снилось – він працює, так працює тяжко,

Що не міг вже далі спати, бідолашка!

                                                                      Ян Бжехва                                                     

Так чи ні?

Зранку борються в мені

Два бажання: так і ні.

Уставати з ліжка

Чи полежать трішки?

Перше каже: так!

Виростеш козак.

Друге каже: ні!

Ти ростеш – у сні.

Що ж мені робити:

Як їх помирити?

 

Асоціативний кущ «Славетні українці»

- Доберіть синоніми до слова «славетні».

 

Вправа «Анаграми»

  •    Прочитайте вислів та запам’ятайте його.

Нудилю ритьтво їкрана, ед наво родисянала. Аел й їкрану рюствоє дилюна.

(ЛЮДИНУ ТВОРИТЬ КРАЇНА, ДЕ ВОНА НАРОДИЛАСЯ. АЛЕ Й КРАЇНУ СТВОРЮЄ ЛЮДИНА)

Вірш «Родом з України»

Прославили Україну

Українські люди.

Їхні портрети у музеях

Бачимо усюди.

Це княгиня – древня Ольга,

Князь славетний – Святослав,

Володимир це Великий,

Та ще Мудрий Ярослав.

Це письменники, поети,

Співаки та лікарі,

Це конструктори та вчені,

Хлібороби, шахтарі.

Це і Леся Українка, 

Це і геній наш Тарас,

Корольов, Патон, Амосов,

Кожен знаний, кожен ас. 

Імена ж бо їх відомі

Кожній в нас людині.

Це про них у світі кажуть: -

«Родом з України».

 

Технологія «Моя думка»

- Для майбутнього життя хочу взяти приклад з…

- В житті я хочу досягти…

 

Вправа «Асоціативний кущ»

   -Згадайте, яких славетних українців ви вже знаєте. Утворіть свій асоціативний кущ.

 

 

Славетні

українці

 

 

 

 

Тест « Про мене»

Вибір відповідей: ЗАВЖДИ , ІНКОЛИ ,НІКОЛИ

  1. Ходжу до школи з бажанням вчитися.
  2. Читаю бібліотечні книжки.
  3. Люблю дивитися по телевізору науково-популярні програми.
  4. Займаюсь спортом.
  5. Роблю фізичну зарядку.
  6. Вмію користуватися довідковою літературою.
  7. Самостійно виконую домашнє завдання.
  8. У вільний час займаюся корисними справами.
  9. Полюбляю розгадувати кросворди,ребуси.
  10. Завжди доводжу до кінця розпочату справу.

Перевірка

Якщо більше плюсів стоїть біля слова :

«ЗАВЖДИ» - ви можете стати успішною;

«ІНКОЛИ» - у вас є якості, які заважають на шляху до успіху;

«НІКОЛИ» - сигнал «SOS».

 

Робота в парах

— Чим прославили Україну ці видатні люди? З’єднайте відповідні пари.

Нестор                                       конструктор літаків

Боян                                           академік, електрозварювальник

Олег Антонов                           літописець

Микола Амосов                       проводив найскладніші операції на серці

Петро Сагайдачний                основоположник української класичної              музики

Микола Лисенко                      видатний співець

Євген Патон                             козацький гетьман

 

Прислів’я 

Нема на світі другої України, немає другого Дніпра.

На чужій стороні Вітчизна удвічі миліша.

Всюди на світі добре, а вдома найкраще.

Звідки знати безрідному, що таке любов до Батьківщини?

Вкраїна – мати, за неї треба головою стояти.

Грудка рідної землі дорожча за золото.

В чужий край не залітай, щоб крилечка мати.

За своїм краєм серце болить.

За народ і волю віддамо життя і долю.

Кожному мила своя сторона.

Дерево цінують за плодами, а людину - за справами.

У праці народжуються герої.

Воля і праця чудові сходи дають.

Не за своє діло не берися, а за своїм не лінуйся.

Сльозами справі не допоможеш.

Добрий початок - половина справи.

З майстерністю люди не народжуються, але здобутим майстерністю пишаються.

Є терпіння - буде й уміння.

Солодший всіх плодів - плід людської праці.

Більше науки - розумніші руки.

Пам’ятка 
«Як досягти успіху в житті»

  • Постав перед собою реальну мету.
  • Склади власну схему досягнення успіху.
  • Розвивай силу волі.
  • Не зупиняйтеся на досягнутому.
  • Учися працьовитості й наполегливості.
  • Думай про позитивне.
  • Умій захоплюватися справою.

Тест «Чи здатні ви досягти успіху?»

1. Успіх у справах, на мій погляд, забезпечується:
    а) допомогою друзів;
    б) спільною роботою;
    в) моєю цілеспрямованістю.
2. Дружба для мене:
    а) підтримка;
    б) співпраця;
    в) самоствердження.
3. Потрапивши у несподівану, ризиковану ситуацію, я:
    а) шукаю допомоги;
    б) покладаюсь і на себе, і на партнерів;
    в) приймаю рішення і вживаю необхідні
      заходи самостійно.
4. Справжній професіонал, на мою думку, відрізняється:
    а) посидючістю і дисциплінованістю;
    б) підготовкою;
    в) рішучістю.
5. Яка з геометричних фігур вам найбільше подобається?
    а) Квадрат;
    б) круг;
    в) трикутник.
6. Коли мені сподобалась особа протилежної статі, я:
    а) чекаю від неї ініціативи;
    б) поступово входжу в контакт з нею;
    в) говорю про це їй (йому) відразу й рішуче.
7. У компанії, де є багато незнайомих, я:
    а) відчуваю себе «не у своїй тарілці»;
    б) знаходжу спільні теми і контакт;
    в) відпочиваю, не звертаючи уваги на присутніх.
8. Під час публічного виступу (відповіді перед класом) я:
    а) соромлюся, хвилююся;
    б) шукаю взаєморозуміння у слухачів;
    в) дістаю задоволення від власного голосу.
9. Для вирішення ризикованих складних справ краще брати людей:
    а) надійних;
    б) розумних і старанних;
    в) самостійних і незалежних.
10. Доля, на мою думку, це:
    а) неминучість;
    б) поєднання везіння і невезіння;
    в) здібність самому творити своє життя.

За кожен варіант «а» поставте собі 1 бал, за кожен варіант «б» — 3 бали, за варіант «в» — 0 балів. Підрахуйте загальну суму балів.

Інтерпретація результатів.

Якщо ви набрали 10—15 балів: на жаль, ви не можете самі впоратись із проблемою. Складність вашого етапу в закоренілій настанові, що ви немічні, до того ж не бажаєте змінити ситуацію. Низьке само-оцінювання — основна завада на шляху досягнення успіху, його слід позбутися.

Сума балів 16-22 свідчить про ваші завищені амбіції. В окремих випадках ви можете досягти успіху. Але ваші самовпевненість і егоїзм дратують багатьох і стають причиною конфлікту із вами. Вам потрібно орієнтуватися на співпрацю та інколи чинити наступ на власне «я».

Якщо ви набрали від 23 до 30 балів, вас можна привітати. Ви знайшли правильний шлях до досягнення успіху. Ваші амбіції виявляються тільки там, де це необхідно. Люди вас розуміють і готові з вами співпрацювати. Так тримати!

 

Вірш

Сонечко всміхається, коли йду до школи я.

Мене учні там чекають, щоб отримати знання.

Любі хлопчики й дівчатка, часу не марнуйте.

Слухайте мене уважно, старанно працюйте.

Треба все запам’ятати , щоб про все на світі знати.

Завжди необхідно прагнути до знань.

Поведінка в вас зразкова, ви усі такі чудові.

Майте успіх ви завжди, мої милі дітлахи.                 

 

Гра « Так – ні»

Виявлення якостей, які допомагають досягти успіху.


  • талант           
  • лінь                                       
  • наполегливість                                            
  • боягузтво
  • знання                                  
  • заздрість                                                      
  • допитливість
  • недисциплінованість
  • інтуїція
  • незграбність
  • працьовитість
  • байдужість       
  • уважність

 

Анатолій Камінчук

ВИШЕНЬКА

Вишенька прийшла,
Вишень принесла.
Хто в садочку працював.
Тому повну жменьку.
А  хто  бігав  та  гуляв —
Кісточку одненьку!

 

Вадим Крищенко

Збудував я хатку

Збудував я хатку, 
В хатці — все в порядку. 
І у гості того ж дня 
Я покликав Зайченя.

Зайченятко сіре 
Ахає, не вірить: — 
Вікна, двері і поріг! 
Як ти сам зробити зміг?

Я кажу: — Не сам таки, 
Бо були помічники. 
Хто? Спішиш дізнаться? 
Це — бажання й праця.
 

 

Платон Воронько

Ми з татом будуємо хату, 
Із мамою полем грядки. 
Люблю працювати завзято, 
Учуся читати книжки.
Не можу, не хочу й хвилини 
В нудному безділлі прожить. 
Хвилини - маленькі краплини, 
А з крапель струмочок біжить.
Струмочки зіллються в потічки –
І повінню лине ріка. 
Хай праця моя невеличка, 
Вона мені люба й така.
 

Олександр Пархоменко 

Помічниця

Поглядаю, поглядаю 
У вікно частенько, 
Дожидаю, дожидаю 
Із роботи неньку. 
І на кухні, і в світлиці 
Підмела, прибрала, 
І водиці із криниці 
Два відра набрала. 
І посуду перемила — 
Буде рада ненька. 
Прийде — скаже:
— Ти стомилась, 
Відпочинь, рідненька.
 

Анатолій Костецький 

Проста арифметика

Якщо
дві руки
до лопати
додати,
а потім додати
бажання завзяте,
а потім
відняти від них
неохоту,
помножити все
на веселу роботу,
зібрати
дітей
і дорослих усіх
і порівну все
розділити на них,
то будемо мати
один результат:
зелений
співучий,
заквітчаний сад!
 

Петро Ребро

Як Ваня загорів

За все літо й трошки Ваня 
Не лежав на бережку. 
Був він з дідом на баштані, 
Був із татом на току.
Був із мамою у полі – 
Кукурудзу проривав. 
Був із хлопцями у школі – 
Сад полити помагав.
Був у тракторній бригаді. 
Де працює старший брат. 
Із сестрою на леваді 
Пас колгоспівських телят
І ніде не лінувався. 
Скрізь трудився, як умів, 
І від сонця не ховався – 
Через те він загорів!

Михайло Стельмах

Що за дім і хто житиме у нім?

Цiлий ранок, цiлий ранок
Тягне стружку мiй рубанок:
З дiдусем ми цiлий день
Дiм будуєм для людей,
Дiм на тисячу людей!
Дiм без вiкон, без дверей!
Тiльки є у домi вiчко,
Вiчко зовсiм невеличке,
Є з вощиною i рами —
Пахнуть цвiтом i медами.
Ми ладнаєм дах на дiм,
А хто житиме у нiм?
 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Миронюк Руслана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
30 листопада 2021
Переглядів
16000
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку