Дидактичний матеріал про домашні тварини

Про матеріал
Дібраний матеріал для уроків Я досліджую світ; Тиждень " Тваринний світ".Мета .розширити й уточнити знання учнів про тварин, їх різноманітність і середовище існування; навчити дітей розуміти та поважати потреби тварин; вчити створювати відповідні умови для утримання домашніх тварин; допомогти дітям зрозуміти залежність життя домашніх тварин від людини.
Перегляд файлу

                       Коти – пухнасті улюбленці людей.

1.Історичні відомості з одомашнювання кішки

stat1_02_3Протягом багатьох століть кішки вважалися тваринами загадковими, таємничими, пов'язаними з надприродними силами. У стародавньому Єгипті вони були священні. Кішку цінували не лише за її божественну сутність. Крім того, що кішки вбивали мишей та змій, їх також дресирували для збору вбитої на полюванні птиці. У середньовічній Європі їх боялись і вважали слугами диявола. Люди в різні часи вірили, що кішки приносять як успіх, так і нещастя, про них складали прислів'я та приказки.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/thumb/c/cf/Black-cat.jpg/200px-Black-cat.jpgПерші домашні кішки з'явилися, швидше за все, в Давньому Єгипті. Лівійські дикі кішки нерідко приходили полювати до комор із зерном. Єгиптяни швидко зрозуміли, які це корисні тварини. Так між людьми і котячими зародилася дружба. Дуже скоро із союзника у боротьбі з гризунами кішка перетворилася на домашню улюбленицю. Минуло ще трохи часу і вона стала божеством. Коли у будинку помирала кішка, то оголошували траур. Всі мешканці будинку обрізали волосся і вискубували брови, а саму кішку часто бальзамували і з почестями ховали на особливому кладовищі.

Існує багато забобонів і прикмет, пов’язані з кішкою. Наприклад, вважається, що коти можуть передбачати прихід гостей або незнайомців: якщо кішка вмивається або пригладжує свої вуса увечері, незабаром до дому прийде друг, а якщо кішка простягає лапи до вогнища - до будинку наближаються незнайомці. До цих пір в багатьох країнах залишається звичай в новий будинок запускати першу кішку для того, щоб щастя і благополуччя не залишали житло.

 

                     2.Породи котів

33Сфінкс кішка (канадська безволоса кішка) Безволосе, незвичайна тварина, яка не всім може сподобатися. Характеризується сфінкс кішка гарячим тілом, на дотик гладка (з-за малої кількості вовни). Як відомо, кішки не пітніють. Але сфінкси навпаки. На їх шкірі залишаються виділення, які потрібно час від часу змивати спеціальною губкою.

22Очеретяний кіт (інша його назва «Хаус») найбільш поширений у Китаї, Південному Кавказі, Малій і Середній Азії, Індокитаї. Очеретяний кіт відрізняється від своїх родичів, звичайних кішок, більш великими розмірами. Довжина тіла дорівнює 73-75 см, а загальна маса може досягати 16  кг. Хаус має порівняно короткий тіло і дуже високі ноги. Хвіст короткий, на вушках видніються невеликих розмірів пензлики.

brit Британська короткошерста. У зв’язку з тим, що кішки британці відносяться до числа природних короткошерстих порід, які не піддавалися різним змін з боку заводчиків, то ці тварини характеризуються відмінним психічним, а також тілесним здоров’ям. Кішки британці не піддаються хворобам, мають спокійний норов. Це улюбленці не тільки дітей, але і дорослих людей.

Забарвлення британських короткошерстих кішок в основному блакитне. Зустрічаються сріблясті та плямисті різновиди. На сьогоднішній день на території Великобританії визнано лише 17 забарвлень кішок.

visl Шотландські висловухі кішки відрізняються від інших порід своєю характерною зовнішністю. Річ у тім, що висловухі кішки мають вушка, які нагадують вигляд капелюшка. У кожної людини існують індивідуальні уявлення про красу, тому в багатьох країнах світу ця порода піддається  критиці. Тому на сьогоднішній день на території Великобританії заборонено висловухим кішкам брати участь у різних конкурсах. Люди вважають будову вух аномалією. Незважаючи на подібне негативне ставлення до висловуха, у цих кішок все-таки знаходяться і прихильники.

Бенгальська кішка і до сьогоднішнього дня вважається рідкісною твариною на території Росії та інших країн світу. Ті люди, яким бенгальська кішка відома з розповідей, ставляться до цих тварин benнасторожено. Іноді застерігають, що вона небезпечна для людини. Проте і у цих тварин є шанувальники, які із захопленням демонструють своїх вихованців. Дана порода кішок унікальна завдяки тому, що виникла в результаті схрещування дикого азіатського леопардового кота із звичайними домашніми кішками.

 Тайські кішки. tajЦікавим фактом є те, що 600 років тому королівство Таїланд називалося Сіам, а котяча порода, вивезена в європейські країни з Сіаму, називалася сіамською породою. Відомі кішки стародавнього Сіаму вважаються предками тайських кішок. Саме з цієї причини тайські кішки мають подібну історію походження, що і сіамські.

Тайські кішки – граціозні, витончені, потужні, доброзичливі, заповзятливі. У деяких випадках їм властиво підступність, хитрість, впертість.

11Норвезька лісова кішка. Являє собою активну і волелюбну тварину, що характеризується крутим і твердим характером. Просто перехоплює подих, коли з’являється можливість спостерігати, як норвезька кішка сміливо дереться на високе дерево, а потім спускається назад по спіралі вниз головою. Якщо раптом ця кішка потрапить під сильний дощ, то через 15 хвилин її шерсть буде вся суха, бо вона є володаркою унікальної водонепроникної шубки. Норвезькі кішки відрізняються кмітливістю, а також вражають своєю вразливістю і надзвичайною пустотливістю.

 

             Цікаві факти про кішку

  • багато вчених вважають, що кішки мають особливі здібності, такі як передбачення і телепатія, простіше кажучи, вони здатні відчувати наближення небезпеки;
  • у Франції, Болгарії та Англії вважається, що отримати в подарунок чорного кота – знак особливої поваги;
  • в Японії у воріт будинків стоять фігурки кішки – символ домівки і затишку;
  • вчений Ісаак Ньютон, який відкрив закон всесвітнього тяжіння, також винайшов дверцята для кішок у вигляді отвору у дверях.

 

 

 

docx
Додано
25 грудня 2023
Переглядів
62
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку